Furio Radin: Spreman sam poduprijeti vladu desnog centra ali ne s Hasanbegovićem

31

“Vjerujem Andreju Plankoviću, nemam razloga za suprotno.

Stranka ima svih mogućih dijelova i segmenata, a njega čeka težak posao – promijeniti HDZ”, izjavio je u Studiju 4 na HTV-u zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

“Manjinski zastupnici imaju jedinstvenu platformu, a zatim će svaki zastupnik manjina imati svoj sporazum koji će biti sastavni dio općeg sprazuma koji će biti stavljeni u vladin program”, dodao je. Potpora vladi ovisi o tome kakav će biti sastav vlade i hoće li se usvojiti naši zahtjevi.

“Spreman sam poduprijeti vladu desnog centra. Želim pristupiti otvoreno, jer nam treba stabilna vlada, ne možemo imati izbore svake godine, ali ne pod svaku cijenu. Ne mogu i nije u mom svjetonazoru podržati desnu vladu, s ministrima koji imaju sličnu ideologiju kao Zlatko Hasanbegović. To su moji stavovi i tako misli moja manjina”, zaključio je Radin.

Vlada će se, dodao je – relativno brzo formirati, ali ne ovog mjeseca.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Ne šporkaji svetu riječ spremni svojim poganim jezikom!

 • Sivooki

  Mašinica se uključila, radi kao satić.
  Sad čekamo da to zatraži i Mostić.

  • Saga

   Mislim da ga se A. Plenković ne će odreći… još. Još uvijek mora osiguravati svoj novi položaj šefa stranke, a Hrvati, koliko god bili kratkog pamćenja, još uvijek dobro pamte broj preferencijalnih glasova koje je Zlatkić dobio.
   Vremenom, zajedno sa ćuprijom, on će mu lagano sapunati dasku tj. podmetnuti neku nepostojeću nepravilnost ili aferu kako bi ga odstranio i(li) politički marginalizirao. Može to biti i slanje u Bruselj ili postavljanje za ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva (da se Hrvati ne dosjete)… ma, ima puno mogućnosti koje A. P. zna.

   U jedno sam skoro sigurna… Zlatkić je Karamarkov čovjek (i ne želi ga se odreći) i to je još jedan od razloga zašto će morati otići u “zavjetrinu”.

   • Sivooki

    Jasno je to. Ova priča o HDA je i meni poznata.
    Uvjerenja sam da sigurno neće biti ministar…

 • EMINƎM

  zna li ovaj ovaj talijanski kolaboracionist da Hrvatska nije više srbijanska država,

  • Saga

   Zna. I baš ga briga…
   I dok god mu se bude dozvoljavalo ovakvo stanje uma i ne pojavi se netko dovoljno jak da promjeni Ustav i izborni zakon, ništa se u ovoj talačkoj situaciji promijeniti ne će.

   • EMINƎM

    kako se snaderu nije upalila “crvena” lampica kada je skresao broj zastupnika iz dijaspore i radikalno smanjio mjesta na kojima se može dati glas za Hrvarsku, a ostavio manjince da presuđuju o sudbini domaćina

    • Saga

     Navodno mu je to bilo naređeno iz svjetskih “centara moći”, ali to ga kod mene ne amnestira. Za ono što (ili ako) je ukrao, neka odgovara i odgovarat će.
     Za izdaju Domovine (a ovo jest jedna vrsta izdaje) ne će odgovarati… barem ne na ovome svijetu.

     • EMINƎM

      tamo gdje on treba otputovati vječno traje “ljeto” 😉

     • Paulaner Paulaner

      Meni je i dalje nejasna poveznica Haider-Stoiber-Sanader.
      Haider smrtno stradao i bez torbe sa dokumentima nadjene u autu pri nesreci,ne bi ni Sanader bio optuzen,niti bi Stoiber preko noci nestao sa politicke scene.

     • Saga

      Nisam sigurna da ćemo ikad sve saznati. Kmerski uspjeh i Gramscijeve metode učinile su od sanadera vječnog i najvećeg “pedra” kojeg i dan danas ljudi izvlače kao glavni argument protiv “lopovskog HDZ-a”.

     • Paulaner Paulaner

      Haider,desnicar,koji se spremao preuzeti vlast u Austriji, Stoiber,uspjesan Bavarski ministar,tradicionalno orijentiran,jer u Njemackoj nema desnicara tako visokopozicioniranih;-) i nas Sanader?
      Da bi se preuzela vlast,trebas novac. Trebas suradnike i podrsku i van granica.
      Sanader sef desne stranke,ako mu uspije kolega u Austrije,sto bi to znacilo?
      Treba pod svaku cjenu maknuti najopasnijega i iskoristiti priliku unistiti desnicu u HR.
      Njemacka ko Njemacka svog zastitila jer to mogu a i moraju,da ih se ne poveze sa desnicarenjem.
      Koliko je to moguce? Nemam nikakve skrivene namjere braniti Sanadera,samo me zanima jeli bas sve kako nam to nase komunjare prikazuju.

     • Saga

      Premalo znam o tomu i ne bih nagađala iako su mi neki izvori iz Austrije potvrdili kako je neuobičajeno brzo zatvorena istraga glede Heiderove pogibije u automobilskoj nesreći i kako je puno toga ostalo nejasno.

      Ono što ne mogu oprostiti Sanaderu (još) je izdaja nacionalnih interesa o kojoj sam gore pisala (da i ne spominjem njegovo nonšalantno puštanje da propadne u to doba još jedini domoljubno orjentirani dnevni list “Slobodna Dalmacija” i ono kretensko, autoritativno inzistiranje za pisanjem “neću” umjesto “ne ću” čime je otvorio bojišnice jovanoviću, joziću i njihovom polu srpskom pravopisu i urušavanju hrvatskog jezika), a za to kmeri nisu krivi.

    • Sivooki

     Sanader je bio žestoko ucijenjen stvor.
     Neka mu se Bog smiluje, ali Dante je izdajice smjestio u 9. krug pakla.

     • EMINƎM

      ucijenjen je bio s razlogom , takvog faličnog lika staviti na čelo stranke i Vlade mogli su samo neprijatelji Hrvatske

     • Sivooki

      I stavili su ga . Zadatak mu je izuzetno uspio: ogadio je i osramotio i razhebao stranku big time. Njegove polodove bere Most, Pametno, ŽZ…

     • EMINƎM

      točno ! oprostiti mu neće ni dragi …

     • Sivooki

      Dragi … je milosrdniji od nas, ako tražimo njegovo milosrđe…

     • EMINƎM

      misliš da će kod njega ♥ milosrđe zavapiti

     • Sivooki

      Ne znam…

     • Saga
     • Alan B’Stard

      Točno! a onda su mu jednog dana rekli da ode. I ‘otišao je bez objašnjenja’, poput klošara

     • kršni

      Meni se već gadi sve skupa! Da nam život ovisi o Pupovcu, to je prestrašno.

     • Saga

      Ma, poštovani, tek je počelo. Sjetite se što je bilo zadnji put i koliko je trajalo…

     • Sivooki

      Ja se iskreno nadam da više neće ovisiti…

     • kršni

      A novinari potpiruju vatricu sa svih strana. kako onda tako i sada!

 • cleuna892

  Hoce li napokon,Radin progovoriti i o Talijanskom fasizmu…koliko ja znam pripadnici njegova naroda su imali teritorijalne pretenzije prema Hvatskoj i vrsili zlocine u njoj,a ne obrnuto.
  Plenkovic je sve ono sto HDZ-ovi biraci nisu zeljeli..”.briselski cato “i nista vise,jer sama njegova spremnost da pregovara s Pupovcem i ovim talijanskim ljigavcem,ide u prilog toj tezi.

 • Malleus_Haereticorum

  Što će točno biti glede sastavljanja Vlade i hoće li Plenković pasti na osnovnom testu, ne mogu sa sigurnošću reći. No, ja se sjećam 1990. godine i silnog pregovaranja o budućnosti Jugoslavije, kada je Predsjednik Tuđman razmatrao različite varijante, pa je u jednom trenutku bio pristao na nekakvu asimetričnu federaciju. Zbog toga sam neko vrijeme bio jako frustriran i ljut na Franju, ali sam bio shvatio u čemu je stvar i moja je ljutnja bila nestala. Po nekim naznakama Plenković JE politički sličan Tuđmanu. Preostaje mi samo čekati i vidjeti hoće li ta sličnost s vrjemenom biti veća ili manja, ili će se spomenute naznake pokazati kao iluzije.

  • goranka

   Odličan komentar! Treba se prisjetiti baš Tuđmanovih poteza i odluka koji su se pokazali mudrima i korisnima, a na prvu izazivali bijes. Kad je trebalo, Tuđman je znao i sprašiti američku pusićku, ali i zakočiti da bi mogao ubaciti u petu kad je to bilo najvažnije. Skloni smo svojima ne opraštati jedan (naoko) krivi potez i zbog njega zaboraviti stotinu dobrih. Tuđmana su vodile ljubav i strast prema ideji samostalne Hrvatske. Ima li toga u Plenkovicu ili je samo dosadni, suhoparni političar koji je naučio diplomatski zanat (za sada) nije jasno.

  • kršni

   To je sinoć natuknuto u Bujici.

 • Zdravko Sondic

  Vi kao manjina u drugim drzavama nebi imali nikakva prava u sastavljanju vlade ali vi i Pupovac zelite biti neki veliki frajeri koji odlucuju kako ce Hrvatska funkcionirati.
  Pametnom dosta, poklopite se po glavi da vas niko ne vidi i cuje vase glposti.
  Neka vasu Talijansku zajednicu financira Italija a ne da dobivate kolac iz Hrvatskog proracuna.