Pratite nas

Gavrilo- politički projekt s neispravljivom manom: Sve je njegovo propalo

Objavljeno

na

Obilježavanje 100. obljetnice sarajevskog atentata pretvorilo se u (pol)uregionalnu priču rastrgnutu između ceremonije u Sarajevu, gdje je održan koncert Bečke filharmonije, i događaja u Višegradu gdje je tim povodom otvoren Andrićgrad.

140628103.3_xl

Takvu ocjenu ne remeti činjenica da je Bečka filharmonija međunarodno ugledna te da je Ivo Andrić, po kojem je nazvan Andrićgrad, nobelovac. To su začini koji donekle popravljaju dojam ceremonije, ali ostaju ipak tek začini.

Smrtonosni hici Gavrila Principa ispaljeni 28. lipnja 1914. godina na Austrugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda pokrenuli su Prvi svjetski rat, a 100. obljetnica tog atentata pokrenula je dolazak na svečanost u Sarajevo tek trojice predsjednika: Ive Josipovića (Hrvatska), Filipa Vujanovića (Crna Gora) i Gjorgi Ivanov (Makenodnija) gdje im je domaćin bio predsjedatelj predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Takav poluregionalni skup, te nazočnost premijera Srbije Aleksandra Vučića na događaju u Višegradu gdje je domaćin bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodok, dodatno devalviraju ovovremeni značaj Gavrila Principa. Spomen na događaj, koji je prije 100 godina proizveo ratnosvjetsku kataklizmu, pretvorio se u okupljanje bez političkih faca svjetskog renomea koji bi dali globalniju dimenziju ovoj obljetnici.

Piše: Pejo Gašparević, Hrvatski Medijski Servis

Sarajevski se atentat 100 godina nakon raspao na dva-onaj koji se baštini u glavnom gradu BiH, te onaj koji se obilježava u Višegradu kao Republičko Srpska-Srbijanska priča.

Neki bi rekli, sada imamo “federalnog” i “RS-ovskog” Gavrila Principa. Postoji i treći imaginarni Gavrilo Princip, a to je onaj kojeg se nakon 100 godina njegovog atentata više nigdje izvan BiH ne obilježava.

To govori da je Gavrilo Princip s jedne strane u međunarodnim razmjerama potrošena priča, a s druge strane na reginalnoj je razini postao instrumentom (ne)dovršavanja povijesnih zbivanja na Balkanu.

Recikliranje Gavrila Principa producira tri pogleda na njegov lik i djelo. Jedni u Principu, pošto je atentat izvršio kao član Mlade Bosne, žele vidjeti heroja za “bosansku stvar”, drugi u njemu, pošto je bio Srbin iz BiH, žele projicirati temelje Republike Srpske, a treći u Principu, također zbog pripadnosti srpstvu, žele, pak, vidjeti njegovu agresorsku orijentaciju.

Niti jedna od tih triju interpretativnih projekcija Gavrila Principa ne prijanja za istinu jer njegova usmjerenja nemaju nikakve veze niti sa Republikom Srpskom, niti sa državnošću BiH, niti s agresijom na BiH. Gavrilo Princip je bio politički Jugoslaven s izrazito antizapadnjačkom orijentacijom. Pucanj Gavrila Principa u Austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda bio je pucanj u Zapad čiji je Ferdinand bio reprezent.

Gavrilo Princip je bio produkt geopolitičkih zamršenosti s početka 20 stoljeća kada se na ideju Jugoslavije gledalo kao na bedem za spriječavanje ambicija Zapada na Balkanu. Atentatorski pucanj Gavrila Principa na ustrugarskog prijestolonasljednika govor je onih intelektualnih, političkih i obavještajnih snaga koje su se bavile ideološkim konstriranjem nesklonosti prema Zapadu. Takve projekcije rezultirale su stvaranjem dviju Jugoslavija koje su bile instrument sovjetsko-ruskog zabadanja klina u trbuh Zapada.

Obilježavanje 100. godišnjice sarajevskog atentata na počeku 21. stoljeća događa se u modoficiranim geoplitičkim okolnostima. Rusija i sada, pretendirajući na teritorij Ukrajine, povlači za nos Zapad koji u takvom držanju vidi Ruske prijetnje Europi.

No, Gospodnje 2014. godine stasali su novi geoplitiči igrači – Kina, koja se želi nametnuti kao glavni rival Sjedinjenim Američkim Državama, i politički islam koji se očituje “arapskim proljećima” i trenutačno sukobima u Iraku i Siriji s pretenzijama stvaranja poptuno novih kalifata u tom dijelu svijeta.

To znači da bi eventualno “novom Jaltom” svijet dijelile Sjedinje Američke Države, Kina i možebit Rusija, dok su gibanja u islamskom svijetu prepuna poznanica i mogućih ishoda.

Velika Britanija je izgubila nekadašnji geopolitički potencijal te se Njemačku sve glasnije vidi kao europskog reprezenta u novom geopolitičkom konfigutiranju svijeta. Njemački geoplitički dizajn prema Balkanu očitovao se i za nedavne posjete srbijanskog premijera Aleksandra Vučića Berlinu gdje ga je ugostila kancelarka Angela Merkel.

“Srbija i ja, kao premijer, možemo prvi put u našoj povijesti bez okolišanja reći da želimo Njemačku za saveznika”, istaknuo je Vučić u svojem autorskom komentaru u utjecajnom Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) točno na dan njegovog sastanka s kancelarkom Merkel u Berlinu (11. lipnja 2014.).

U svojem iznimno prozapadnom izričaju Vučić je tada rekao kako su Srbi i njihovi političari, među koje je ubrojio i sebe, napravili brojne greške i “nisu razumjeli što se dogodilo nakon pada Berlinskog zida”.

Drukčije rečeno, Vučić priznaje da su srpske političke elite bile pod uplivom prorusko-komunističkog mentaliteta te da tek 2014. godine shvaćaju da su padom Berlinskog zida još prije 25 godina srušeni komunističko carstvo i rusko-sovjetska interesna sfera u jugoistočnoj Europi.

Ta “nova pjesma” (sa zakašnjenjem) službenog Beograda pruža informaciju kako je u državnom vodstvu Srbije na sceni preusmjeravanje ka Zapadu, pošto se vidjelo da iščezavaju Ruske geoplitičke perspektive na Balkanu i ustupaju mjesto Zapadu, dakle Njemačkoj. To Vučićevo nutkanje savezništva Srbije i Njemačke fabricirat će učinke i “s ove strane Drine”, preciznije rečeno u Republici Srpskoj čije je vodstvo više puta reklo kako će slijediti međunarodno pozicioniranje Srbije.

U takvim novonastupajućim okolnostima priča o Gavrilu Principu izgubit će bilo kakvu prestižnost i pretvorit će se tek u štivo romantičara koji imaju oči a ne vide što se događa. Kontorverze glede Gavrila Principa u utrci sa nadolazećim geopoliltičkim trendom gubit će potencijal za kreiranje novih kaotičnosti na Balkanu. Atentator Gavrilo Princip je politički projekt s neispravljivom proizvodnom manom – sve je njegovo propalo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Ustavni sud poništio zakon o katalonskom referendumu

Objavljeno

na

Objavio

Španjolski ustavni sud proglasio je neustavnim pa poništio zakon o referendumu izglasan u katalonskom parlamentu, kojeg je još prošli mjesec preventivno suspendirao, rekao je u utorak glasnogovornik Visokog suda u Madridu.

Dvanaest sudaca jednoglasno je donijelo tu odluku koja pravno ne dopušta katalonskoj vladi proglašenje neovisnosti na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Katalonski parlament je u rujnu većinom glasova donio zakon, a prošli tjedan je predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont poslao rezultate referenduma u parlament kako bi ondje zastupnici donijeli deklaraciju o nezavisnosti.

No nakon toga je Puigdemont suspendirao proglašenje nezavisnosti ponudivši španjolskoj vladi dva mjeseca za pregovore.

Na referendum je izašlo 2,3 milijuna od ukupno 5,3 milijuna birača od kojih se 90 posto izjasnilo za samostalnost, podatak je katalonske vlade.

Španjolska vlada dala je Puigdemontu rok do četvrtka da “jasno” i “kratko” kaže je li proglasio nezavnisnost kada je prošli tjedan u parlamentu rekao da preuzima mandat za proglašenje nezavisnosti sukladno rezultatu referenduma.

“U četvrtak nećemo reći ništa drugačije od onog što smo rekli u ponedjeljak”, izjavio je u utorak glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull. “Mi se i dalje zalažemo za dijalog. Želite li sjesti i razgovarati?”, dodao je.

U ponedjeljak ujutro, kada je istjecao prvi rok za odgovor Madridu, Puigdemont se u pismu poslanom premijeru Marianu Rajoyu nije izjasnio ni sa “Da” ni sa “Ne” već je ponudio dvomjesečno razdoblje za pregovore o nezavisnosti. Rajoy je u svom pismu takav odgovor odbio i rekao da će Puigdemont “biti jedini odgovoran za primjenu ustava” ako u četvrtak ne pošalje jasan odgovor na upit.

Turull je u utorak izašao na konferenciju za medije u Barceloni nakon što su u ponedjeljak navečer uhićena dvojica katalonskih dužnosnika optužena za organiziranje referenduma protivnog ustavu. Španjolski sud je optužio za “zasjedu” i “linč” u ime španjolske države protiv zagovornika nezavisnosti Katalonije.

“Predaja nije uključena niti u jedan scenarij ove vlade”, naglasio je Turull. U utorak su održani mirni prosvjedi u Kataloniji protiv zatvorenih dužnosnika Katalonske nacionalne skupštine (Asemblea Nacional Catalana) i Omniuma, dviju organizacija koje traže odcjepljenje od Španjolske.

Turull je pozvao na mirna okupljanja. “Nemojte podleći provokacijama države (Španjolske), poručio je s konferencije za medije. Ispred zgrade katalonske vlade prosvjednici su tražili puštanje Jordija Sáncheza i Jordija Cuixarta.

Oni su optuženi da su organizirali i mobilizirali masovne prosvjede prkoseći španjolskim vlastima pred katalonski referendum i nakon njega. Sutkinja je utvrdila kako su njih dvojica koristila internetske stranice i društvene mreže kako bi organizirali prosvjede kao dio “složene strategije” prema neovisnosti Katalonije. Sutkinja im je odredila pritvor dok traje istraga.

Katalonska vlada i prosvjednici zovu ih “političkim zatvorenicima” dok je španjolski ministar pravosuđa Rafael Catalá rekao kako ti aktivisti nisu politički zatvorenici.

“Pritvor im je određen zbog sumnje u kazneno djelo sprečavanja rada snaga sigurnosti”, rekao je Catalá.

Katalonska policija odbila je izvršiti sudski nalog te je mirno promatrala kako stanovnici ulaze na biračka mjesta 1.listopada. Nakon toga je reagirala španjolska civilna garda i nacionalna policija, ozlijedivši stotine osoba koje su mirno tijelima blokirale ulaze na birališta s kojih je policija odnosila glasačke kutije.

U ponedjeljak je na sudu u Madridu odgovarao šef katalonske policije Josep Lluis Trapero kojem je oduzeta putovnica dok traje istraga no nije mu određen pritvor.

Croacia avui, demá Catalunya iliti Hrvatska danas, Katalonija sutra!

facebook komentari

Nastavi čitati