Pratite nas

Reagiranja

Gdje su i što rade progonitelji Ante Gotovine?

Objavljeno

na

Pitam se pitam

Prošlo je devet godina od sramnog uhićenja generala Ante Gotovine (7. prosinca 2005.). Uhićen je na Kanarskim otocima u Španjolskoj. Haaški sud ga je nakon toga osudio na drastičnu kaznu od 24 godine robije, a potom i pravomoćno – oslobodio.

Međutim, sve se to zna. Ali, ni nakon toliko godina još je uvijek nejasno i ne zna se: kome je pripala nagrada SAD-a od čak 5 (pet) milijuna dolara, odnosno tko je dobio ovaj iznos, zbog toga što je njegova informacija dovela do uhićenja ili osude Junaka hrvatskog Domovinskoga rata? Onaj tko je izdao generala stekao je uvjet i za zaštitu svoga identiteta i preseljenja svoje obitelji. Ne zna se ni tko je “pokupio” 350.000 kuna koje je tada ponudilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, i to za obavijest i o njegovu kretanju i skrivanju.(sic!)

GOTOVINA-NACIONALTakođer se ne zna tko su bili oni koji su iz Hrvatske, poput divlje zvijeri, progonili nevinog generala, njegovu obitelj, prijatelje i suborce. Naime, mnogi Hrvati, pretežno hrvatski branitelji, ali i oni koji su pisali o njegovoj sudbini (i cijelo vrijeme tvrdili da je riječ o nevinom čovjeku) imali su velikih problema. Samo u jednom mjesecu, u želji da pronađu generala, hrvatska policija je znala pretresti i više od dvije tisuća kuća, stanova i vikendica, a o broju onih koji su privedeni na tzv. informativne razgovore da i ne govorimo.

Gdje su sada ti i što rade svi oni koji su poput Vladimira Šeksa ponosno uzvikivali da hrvatskog generala treba: identificirati, locirati i transferirati? Gdje je sada Carla del Ponte, koja je baš zahvaljujući progonu nevinog Gotovine napravila svjetsku karijeru, a koju su predstavnici tadašnje vlasti u Hrvatskoj dočekivali kao “kraljicu”?

Gdje su svi oni koji su uhićivali ljude samo ako je netko postavio generalov poster, nosio majicu s njegovom fotografijom ili pak javno slavio njegovo ime?

Nakon što je Gotovina oslobođen, svi su se progonitelji sakrili, primirili. Čini se kao da su u zemlju propali. Ali, vraga. Isti ti sada, na žalost, priča se, progone ostale hrvatske branitelje. I one koji jesu i one koji nisu krivi. Nismo čuli ni da je jednom od njih pala vlas s glave, da je barem dobio kaznu za “parkiranje”. Ili da se jednostavno ispričao. Preko svega se prešlo kao spužvom preko ploče. Bilo, pa prošlo!

Ma nemoj!

A optužnica protiv Ante Gotovine bila je optužnica protiv državnoga i vojnoga vodstva Hrvatske na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, a sa samim time i optužnica protiv cijeloga hrvatskoga naroda i cijele Hrvatske kojom se željelo Domovinski rat pretvoriti od našega ponosa u našu sramotu i zločin.

Sada bi trebalo raspisati potjernicu za onima koji su progonili Gotovinu (sjetite se samo sa kakvom strašću su to činili) te za sve one koji ih pronađu ponuditi novčanu nagradu.

Željni smo ih vidjeti i čuti.

Iduće godine bit će deseta obljetnica od sramnog uhićenja Junaka Domovinskoga rata, pa bi je mogli “zajedno” i proslaviti, tim više što je ne mali broj sramnih progonitelja baš zahvaljujući Gotovini i napredovao u svojoj službi.

Mladen Pavković

Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

HASANBEGOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA: ‘Ova odluka je povratak cenzure iz vremena komunizma’

Objavljeno

na

Objavio

“NDH bila nacistička i fašistička tvorevina”: Ustavni sud donio važnu i dalekosežnu odluku.

Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom, pita Hasanbegović

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima još nije dalo preporuke za tretman tih režima, a Ustavni sud već je jasno definirao NDH kao negaciju temeljnih vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Stoga je teško očekivati da bi Vijeće svojim preporukama, koje Vlada namjerava pretočiti u zakon, moglo ići ispod razine odluke Ustavnog suda kojom je poništena odluka Općinskog vijeća Čačinaca od 11. travnja 1997., a kojom je jedna ulica dobila naziv 10. travnja. Izdvojeno je mišljenje imao sudac Miroslav Šumanović, izabran prošle godine kao kandidat HDZ-a, koji smatra da nije na Ustavnom sudu da određuje povijesne istine i da ne postoji društveni konsenzus o karakteru NDH.

Prije desetak dana skupina povjesničara, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, uputila je apel protiv propisivanja službene istine. Njega je dosad online potpisalo preko tisuću ljudi. Hasanbegović ističe da su htjeli upozoriti upravo na stvari kakva je odluka Ustavnog suda.

– Značajan dio ozbiljne srednjostrujaške historiografije krši tu odluku. Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom?

Ova odluka predstavlja poziv na povratak cenzure iz vremena komunizma. Moj bi stav bio jednak i da je Ustavni sud, skupina nekompetentnih ljudi izabranih temeljem političke trgovine, procjenjivao jugoslavenski komunizam. Pozivam premijera Plenkovića da raspusti Vijeće, jer je Ustavni sud već dao pravorijek, rekao nam je Hasanbegović.

Dakle, podizanje (vraćanje) biste Ive Lole Ribara i crvena zvijezda petokraka sukladne su ustavnim vrednotama hrvatske države. Za Dom spremni i Ulica 10. travnja nisu.
Još malo pa će i svi Hrvati koji su rođeni 10. travnja biti proglašeni protuustavnom kategorijom. Jadni smo, da jadniji ne možemo biti.

facebook komentari

Nastavi čitati