Gdje sve Hrvati odlaze ‘trbuhom za kruhom’

  2

  posao-nezaposlenostNajtraženija zanimanja su građevinski tehničar niskogradnje i konobar, a u većem broju zapošljavnja, 20 ili više radnika, zastupljeni su i ekonomisti, mesari, skladištari, medicinske sestre, fotografi i sobarice te vozači teretnih vozila.

  Prema Izvješću o rezultatima posredovanja pri zapošljavanju izvan Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prošle godine su 653 radnika (61,9 posto) posredstvom agencija upućena na rad izvan Hrvatske, dok su 402 radnika (38,1 posto) zaposlena u Hrvatskoj.

  Preko privatnih posrednika, odnosno 30 aktivnih agencija za privremeno zapošljavanje, prošle godine traženo je 1.098 radnika, a zaposleno ih je ukupno 1.055 i to mahom u inozemstvu, prenosi Novi list.

  Najtraženija zanimanja su građevinski tehničar niskogradnje i konobar, a u većem broju zapošljavnja, 20 ili više radnika, zastupljeni su i ekonomisti, mesari, skladištari, medicinske sestre, fotografi i sobarice te vozači teretnih vozila.

  Što se tiče obrazovanja, najtraženiji su radnici sa srednjoškolskim obrazovanjem (32,9 posto), strukovnim obrazovanjem (28,9 posto), sveučilišnim diplomskim studijem (25,8 posto), te stručnim studijem (6,3 posto).

  Vjerojatno očekivano, najveći broj radnika uputio se u Njemačku (186 radnika), ali možda iznenađuje druga zemlja na popisu – Bahami. Tamo se, “trbuhom za kruhom” zaputilo 158 radnika, koji uglavnom rade na velikim trgovačkim brodovima. U Kanadu se otišlo 78 radnika, a zatim slijede Panama, Malta, Ujedinjeno Kraljestvo itd.

  Novi list

  facebook komentari

  • Vjerojatno zbog klimatskih navika, hrvati rijetko idu u skandinavske zemlje, a kažu da je gore pto se tiče rada i radnih uvjeta izvrsno!

  • Vjerojatno zbog klimatskih navika, hrvati rijetko idu u skandinavske zemlje, a kažu da je gore pto se tiče rada i radnih uvjeta izvrsno!