General James Mattis novi američki ministar obrane

4

Predstavnički dom Kongresa je već prije nekoliko dana dao svoju podršku generalu pristajući glasovanjem da preuzme vođenje Pentagona, usprkos njegovom statusu nekadašnjeg vojnika.

Budući ministar obrane u administraciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, general James Mattis, dobio je u srijedu zeleno svjetlo u parlamentu kao prvi dužnosnik Trumpove administracije.

Generala Mattisa kao ministra obrane podržala je senatska komisija oružanih snaga, sa samo jednim glasom protiv.

Njegovo imenovanje još treba biti potvrđeno glasovanjem čitavog gornjeg doma Kongresa, formalnost koju treba brzo dovršiti kako bi se omogućilo generalu Mattisu da odmah preuzme dužnost, nakon što to učini Donald Trump u petak.

General James Mattis (66), nekadašnji mornarički general, iskusan i karizmatični ratni vođa, ujedno je i intelektualac u posjedu bogate biblioteke, navodi France Presse.

Predstavnički dom Kongresa je već prije nekoliko dana dao svoju podršku generalu pristajući glasovanjem da preuzme vođenje Pentagona, usprkos njegovom statusu nekadašnjeg vojnika.

Američki zakon zabranjuje nekadašnjim vojnicima da postanu tajnici obrane unutar sedam godina nakon povlačenja iz aktivne službe.

General Mattis umirovljen je 2013., a odlukom Zastupničkog doma izuzet je iz zakona o civilnoj kontroli američke vojske.

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  General James ‘Mad Dog’ Mattis je jedan od onih sa kojima se našla Kolinda GK na razgovoru oko nove godine.Jedan od onih o kojima Iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO pravilima Kolinda nije željela reči da se našla i razgovarala sa njime.
  Pametnome dosta..

  • Sivooki

   Isto tako je jasno tko je bio protiv takvih razgovora i tko je dokumente o tim razgovorima uredno servirao svekolikoj neupoznatoj javnosti….

   • Tyrex Rex

    Sve se zna Sivi .

 • EMINƎM

  mesić i josipović u znak protesta potezima KGK otputovali u posjet svom sjevernokorejskom idolu, na sreću da ostanu tamo Sa Svom Svojom Svitom