General Slobodan Praljak: Armija BiH se nije mogla suprotstaviti Srbima, potom su napali Hrvate da nadoknade izgubljeni teritorij

5

General Slobodan Praljak, obraćajući se danas haaškom tužiteljstvu kazao je kako je dokument o savezništvu napisan u potpunosti u suglanosti s Alijom Izetbegovićem, od 13. siječnja i 14. siječnja 1993. godine, piše Dnevnik.ba.

Praljak je kazao Sudskom vijeću kako su propustili dati pravi smisao tom dokumentu a dali mu potpuno pogrešan.

„Prema tom dokumentu, Armija BiH i HVO bili su ravnopravne obrambene komponente Oružanih snaga BiH, one moraju imati zajednička zapovjedništva, moraju biti organizirane na zrclanoj jednakosti“, rekao je Praljak i dodao, kako prema tome, nijedna vojna snaga ne može biti ultimativna od druge strane, što je elementarna logika.

General Praljak, također je rekao, i da ako se ne ne stvore zajednička zapovjedništva između dvije vojske koje su partner ii saveznici, neće se moći izbjeći pojedinačni sukobi koji se mogu proširiti.

Kao primjer toga naveo je pad Jajca 1992., kada je, kako je kazao, HVO bio u strahu da će Armija BiH napustiti linije, kao i Armija BiH da će HVO to učiniti.

Praljak je naveo kako je abeceda, aksiom svakog vojnog zajedništva i savezništva zajedničko zapovjedništvo koje je tada, službeno Sarajevo, odbilo.

„Armija BiH je odbila savezništvo s Hrvatima i HVO-om, što je značilo da se spremaju na napad i da postoje njihovi temelji i planovi da se spremaju za ofenzivu što se i dogodilo“, reklao je Praljak.

Dodao je i kako je to odbijeno savezništvo u Sarajevu spremalo na rat protiv Hrvata.

„Armija BiH i muslimansko rukovodstvo kad su vidjeli, da se ne mogu suprotstaviti vojsci Republike Srpske, napali su HVO i Hrvate, kako bi nadoknadili izgubljeni teritorij“, rekao je Praljak.

Praljak je također, na samom kraju, kazao kako je HVO nakon 15. siječnja 1993. svo vrijeme uredno i neprestano Armiji BiH dostavljao svo potrebno naoružanje i sredstava i da su 90 posto cjelokupnog vojnog arsenala, kojim su raspolagali, dobili od Hrvata.

Briljantni govor generala Slobodana Praljka u haaškoj sudnici: Ne odričem se Tuđmanove politike jer je ona stvorila RH i omogućila opstanak BiH!

facebook komentari

 • cleuna892

  Neka se sada javi onaj “pametnjaković” od neki dan pa da nakon ovoga čujemo njegovu unitaristički teoriju.

  • EMINƎM

   nije u pitanju “pametnjaković” nego podli pokvarenjaković baš kakva je bila i politika alije izmetbegovića

   • sjena

    Iz siječanja ću iznijeti dva detalja za ilustraciju ” Alije “.

    Jedan od sastanaka predsjednika predsjedništava Republika 1990.god. u Sarajevu ,Alij aje na pozdravljanju sa Kučanom,Tuđmanom,Miloševićem ,i ostalima kazao, ” vi Slovenci imate Sloveniju,Hrvati imate Hrvatsku,Srbi srbiju ,mi Muslimani imamo BiH ( ni riječi o Hrvatima i Srbima ).
    Drugo, tijekom već rata kazao je bez obzira na žrtve nas će ostati najviše ,a prema Hrvatima se nije nikada izrazio sa toplinom i željom za suradnju!!!!
    Treće, na početku predizbornje kampanje, na istoku BiH negdje blizu Foče ,kazao je kako muslimani nisu zaboravili klanje od strane četnika u prosincu 1941.god. i kako to neće dozvoliti ponovo !!!
    Iz svega toga se može vidjeti karakter takovog čovjeka i te politike stranke !!
    za dom !

    • EMINƎM

     Teško je uvijek bilo biti Hrvat u BiH, a tek kako je teško danas u sarajvu

 • EMINƎM

  samo hrabro generale, istina uvijek pobjeđuje