Connect with us

Religija i Vjera

Genijalan mi je način na koji Papa pokazuje na Njega i nju – Krista i Gospu

Published

on

Gledao sam njegovu propovijed na Filipinima, dok su očekivali novi tajfun, a on došao govoriti o prošlom tajfunu i njegovim žrtvama i posljedicama. On u kabanici. Govori na španjolskom, iz srca. Onaj narod, djeca Božja, svi u kabanicama, pokisli, strpljivo gledaju, slušaju, a suze im lagano teku niz oči… A papa, zahvaćen onim istim Kristom koji je nekoć pozvao prvog papu, Petra na obali Galilejskog jezera i rekao mu da ide za njim…

Ovaj papa mi je genijalan. Gledao sam njegovu propovijed na Filipinima, onu propovijed dok su očekivali novi tajfun, a on došao govoriti o prošlom tajfunu i njegovim žrtvama i posljedicama. On u kabanici. Govori na španjolskom, iz srca. Onaj narod, djeca Božja, svi u kabanicama, pokisli, strpljivo gledaju, slušaju, a suze im lagano teku niz oči… A papa, nadahnut, prodahnut, zahvaćen onim istim Kristom koji je nekoć pozvao prvog papu, Petra na obali Galilejskog jezera i rekao mu da ide za njim…

On pokazuje. Ukazuje. Upire prstom i pokazuje rukom, tijelom, duhom, dušom na nekoga Drugoga. Ne na sebe. Jer on – on je nemoćan. I koje riječi uputiti ljudima koji su izgubili sve; svoje najbliže, kuće, imanja, možda neki čak i vjeru… Svoje riječi? Riskantan potez. Naša objašnjenja su manjkava. Suha. Bezlična. Često ne drže vodu. Često ni sami ne vjerujemo u njih. Često mi se samome stegne grlo na sprovodima i pri posjetu bolesnicima, umirućima i onim siromašnima koji su ostali bez ičega… Njima zbilja nije pametno sebe donositi. Svoju pamet. Svoje ideje. Oni su oni prvi kod kojih valja započeti donositi Krista. Pa onda krenuti bez iznimke dalje.

A papa? Papa pokazuje. Najprije na Kristov križ. Neka On govori. On koji je sišao s neba za nas, mučen, raspet, umro i pokopan… Uskrsnuo. On. Bog i čovjek. Pa onda pokazuje na Gospu.
Njoj evo i poseban odjeljak. Gospa. Veli Papa za nju – Mama. A gledaš u onaj narod, u one vjernike kojima Gospa nije tek nekakav materijal za plakat ili karikaturu. Oni zbilja vjeruju. Vjeruju u Boga i vjeruju u Gospinu majčinsku blizinu i brižljivost. A Papa im govori o tišini u kojoj se djeca, kad ne znaju naći odgovora ili kad ih je strah, hvataju svoju majku za ruku svojom ručicom. U strahu traže Majčino okrilje i zaštitu. I pozva ih da učine to isto. Ne vjerujući u iluziju, utvaru ili bajku. Taj prizor, ta snimka koju sam pogledao, su prikazali ljude koji vjeruju. Oni zbilja vjeruju. Plaču i vjeruju.

I šute. Kraj propovijedi, te kratke propovijedi je bila tišina, šutnja na koju je Franjo pozvao. Propovijedao sam isto ono što i on u prošlu nedjelju. U Evanđelju su se spominjale Kristove riječi: Dođi i vidi. I to je taj Bog u kojeg vjerujemo. To je Njegova majka, Bogorodica. Moj Bog. Moja Majka. Mama. Dođem i gledam i ne znam kome bih se više čudio. Njima – koliko me vole. Ili sebi – koliko ih malo ljubim i koliko ih često zaklonim svojim stasom, glasom, riječima, djelima, pojavom…

A ove dvije ruke služe za ono što je Papa učinio u propovijedi. Za pokazivanje na Njega i Nju. Krista i Gospu.

fra Željko Barbarić / Bitno.net

 

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Published

on

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Continue Reading

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Published

on

By

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Continue Reading