Glasnović o inicijativi povratka Herceg Bosne: BiH je najskuplji eksperiment u povijesti Europe

8

Nakon što je HSS BiH pokrenuo inicijativu na Hrvatskom narodnom saboru kojom traže vraćanje na političke nadležnosti koje su Hrvati imali prije Washingtonskog sporazuma, odnosno povratak Herceg-Bosne, za komentar smo pitali saborskog zastupnika izabranog u XI. izbornoj jedinici Željka Glasnovića.

HSS tvrdi da je srž inicijative vraćanje nadležnosti hrvatskom narodu, a koju je imao prije Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, a Glasnović na sve kaže da treba početi od temeljnih pretpostavki.

“Da nije bilo hrvatskog naroda u BiH, sadašnja Federacija ne bi postojala! Kada je potpisan Daytonski sporazum, 51 posto teritorija sadašnje Federacije držale su hrvatske snage”, rekao je Glasnović za Direktno.hr

Potrebnim smatra i novi model preustroja države, zato jer, kako tvrdi, riječ o “najskupljem društvenom eksperimentu u povijesti Europe”.

“Tu su usidrene milijarde eura, pomaci su minimalni, BiH je disfunkcionalna kao država, a cijelu situaciju opisuje izreka ‘autoritet cara zaustavlja se na ogradi sela’. Hrvati gledaju prema Srednjoj Europi, prema Svetom Rimskom Carstvu gdje im je mjesto, Bošnjaci istodobno gledaju prema Istanbulu i Turskoj, koja pretendira biti kulturna i povijesna prijestolnica islama, gdje je bila u 16. stoljeću, a u tom Frankensteinu imamo i Republiku Srpsku koja gleda prema Rusiji”, tvrdi saborski zastupnik i dodaje:

“Taj velikosrpski projekt još nije gotov i ne možete imati imati paradajz republiku, državu unutar države kao što je Republika Srpska. Nevjerojatno je da oni drže 49 posto teritorija BiH, koji su osvojili paležom, ubojstvima i silovanjima. Više od 90 posto ratnih zločina počinile su srpske paravojne postrojbe, vojska Republike Srpske i srbijanizirana JNA!”.

Većina katastra je hrvatsko zemljište, potreban je akcijski plan, pogotovo za Posavinu!

Ipak, dodaje da se bilo kakva inicijativa ne može pokrenuti prije prethodne analize. Hrvatska Vlada, dodaje, treba se angažirati na opstanku Hrvata u toj zemlji, dok se oni sami moraju vratiti iz dijaspore i “srediti svoju djedovinu”.  Piše  Direktno.hr

 

facebook komentari

 • SVI ZA POVRATAK HERCEG-BOSNE U HRVATSKE DRŽAVOTVORNE RUKE…

  PISMO MAKSA LUBURIĆA FRA. DOMINIKU MANDIĆU 7 prosinca 1953.
  http://otporas.com/pismo-maksa-luburica-fra-dominiku-mandi…/

 • Dusko Besenic

  Odlično, jasno i bistro razmišljanje ovog našeg, hrvatskog, sina!

 • Neno Prigorec

  hrvatsku vladu treba prvo izabrati, ova nije hrvatska

  • Istina

   Da. Ovo je Vlada RH, ali nije prohrvatska Vlada.

 • EMINƎM

  Pod broj jedan objaviti rat merkenjici i njemačkoj,

  • Maks

   Ne diraj mi MERKEL:)))))

   • EMINƎM

    za diranje “M” bi morao uzeti poticajno sredstvo ( zabranjeno podrazumijeva se 😉

 • Zec

  Ovo onaj kamiondžija?😂
  Hajd lozite se, nije zgorega.