Pratite nas

BiH

Glasnović o inicijativi povratka Herceg Bosne: BiH je najskuplji eksperiment u povijesti Europe

Objavljeno

na

Nakon što je HSS BiH pokrenuo inicijativu na Hrvatskom narodnom saboru kojom traže vraćanje na političke nadležnosti koje su Hrvati imali prije Washingtonskog sporazuma, odnosno povratak Herceg-Bosne, za komentar smo pitali saborskog zastupnika izabranog u XI. izbornoj jedinici Željka Glasnovića.

HSS tvrdi da je srž inicijative vraćanje nadležnosti hrvatskom narodu, a koju je imao prije Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, a Glasnović na sve kaže da treba početi od temeljnih pretpostavki.

“Da nije bilo hrvatskog naroda u BiH, sadašnja Federacija ne bi postojala! Kada je potpisan Daytonski sporazum, 51 posto teritorija sadašnje Federacije držale su hrvatske snage”, rekao je Glasnović za Direktno.hr

Potrebnim smatra i novi model preustroja države, zato jer, kako tvrdi, riječ o “najskupljem društvenom eksperimentu u povijesti Europe”.

“Tu su usidrene milijarde eura, pomaci su minimalni, BiH je disfunkcionalna kao država, a cijelu situaciju opisuje izreka ‘autoritet cara zaustavlja se na ogradi sela’. Hrvati gledaju prema Srednjoj Europi, prema Svetom Rimskom Carstvu gdje im je mjesto, Bošnjaci istodobno gledaju prema Istanbulu i Turskoj, koja pretendira biti kulturna i povijesna prijestolnica islama, gdje je bila u 16. stoljeću, a u tom Frankensteinu imamo i Republiku Srpsku koja gleda prema Rusiji”, tvrdi saborski zastupnik i dodaje:

“Taj velikosrpski projekt još nije gotov i ne možete imati imati paradajz republiku, državu unutar države kao što je Republika Srpska. Nevjerojatno je da oni drže 49 posto teritorija BiH, koji su osvojili paležom, ubojstvima i silovanjima. Više od 90 posto ratnih zločina počinile su srpske paravojne postrojbe, vojska Republike Srpske i srbijanizirana JNA!”.

Većina katastra je hrvatsko zemljište, potreban je akcijski plan, pogotovo za Posavinu!

Ipak, dodaje da se bilo kakva inicijativa ne može pokrenuti prije prethodne analize. Hrvatska Vlada, dodaje, treba se angažirati na opstanku Hrvata u toj zemlji, dok se oni sami moraju vratiti iz dijaspore i “srediti svoju djedovinu”.  Piše  Direktno.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati