Pratite nas

Glavni grad BiH je nesiguran grad

Objavljeno

na

U svom izvješću američki ured upozorava kako su u BiH česti organizirani prosvjedi građana, koji se od mirnih mogu vrlo lako pretvoriti u nasilne.

Ukupna stopa kriminala u BiH i dalje je visoka, s najvećom koncentracijom incidenata u Sarajevu, ali i dr. većim bh. gradovima. Nazočnost sitnih lopova, džeparoša je velika, naročito na turističkim lokacijama i u javnom prijevozu. U BiH postoje organizirane kriminalističke skupine, koje su uključene u krijumčarenje narkoticima, trgovinom ljudima i drugim zločinima.

Nasilje među članovima tih skupina i njihovih podružnica je sasvim uobičajeno… Ovo su samo neki od zaključaka koje su u svom posljednjem izvješću o sigurnosnom stanju BiH iznijeli iz organizacije Overseas Security Advisory Council, koja radi pri Uredu za diplomatsku sigurnost američkog State Departmenta. Kao posljedica rata 1992. – 1995., velika količina oružja, streljiva i dalje je rasprostranjena diljem BiH.

Zbog toga su, napominju iz ove organizacije zločini često počinjeni arsenalom iz rata kao što su strojnice, rakete, bombe… U svom izvješću američki ured upozorava kako su u BiH česti organizirani prosvjedi građana, koji se od mirnih mogu vrlo lako pretvoriti u nasilne. Najviše prosvjeda organiziraju razvojačeni branitelji, umirovljeničke udruge, radnici propalih tvrtki, koji nezadovoljstvo svojom socijalnom pozicijom izražavaju na ulicama bh. gradova.
Napominju kako je tijekom rata 1992. – 1995. velik broj islamskih boraca došao u BiH kao pomoć bosanskim muslimana. “Nekoliko stotina tih boraca je ostalo aktivno u islamskim fundamentalističkim zajednicama i organizacijama. Ti strani elementi su doprinijeli postupnoj radikalizaciji pojedinih segmenata zajednice bosanskih muslimana”, ističe u svom izvješću Overseas Security Advisory Council. Spominju kako je u listopadu 2005. skupina pojedinaca ekstremističkih usmjerenja uhićena u BiH na temelju sumnje za planiranje terorističkih djela. 

U travnju 2010. pripadnici radikalnog vehabističkog pokreta postavili su bombu na policijsku postaju u Bugojnu ubivši jednog i ranivši 6 policajaca. Posljednji napad dogodio se u listopadu 2011. kada je naoružani napadač povezan s vehabijskim pokretom ispucao više od 100 metaka na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, oštetivši zgradu i ranivši jednog policajca. Napominju da je na desetke građana BiH proteklih mjeseci putovalo u Siriju kako bi se pridružili istomišljenicima koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Asada.

ZdenkoJurilj/Vl

facebook komentari

Najave

Velimir Bujanec dao intervju za emisiju “Božanstvena komedija”

Objavljeno

na

Objavio

Velimir Bujanec dao je intervju za emisiju “Božanstvena komedija”

NEDJELJA 21:15 – UREDNIK BUJICE GOSTUJE NA LAUDATO TV!

Velimir Bujanec dao je intervju za emisiju “Božanstvena komedija” koju uređuje velika četvorka – Marin Periš, Matej Sunara, Stanko Stojić i Josip Kežić…

Tema emisije je MP Thompson, najpopularniji hrvatski glazbenik, napadi na njega i njegovu vjernu publiku, a voditelj Bujice svoje je argumente suprotstavio mišljenju notornog Jurice Pavičića. Intervju s Bujancem je sniman na zagrebačkoj Šalati, gdje je MP Thompson nedavno održao spektakularni koncert koji je po običaju silno zasmetao jugo-ljevičarima.

“Božanstvenu komediju” pogledajte u nedjelju 24. rujna s početkom u 21:15 na Laudato TV, a nova sezona Bujice sa paprenim temama i sjajnim gostima starta u ponedjeljak 02. listopada na Z1 i 10 partnerskih televizija!

PHOTO: Marin Periš je intervju s Velimirom Bujancem za “Božanstvenu komediju” snimio na vrhu najviše skakaonice na zagrebačkoj Šalati. Jer, soko’ je za neke ipak previsoko…

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

DUBROVNIK: NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: ODRED NAORUŽANIH BRODOVA

Objavljeno

na

Objavio

Slavni Odred naoružanih brodova bio je dragovoljačka postrojba čiji se početak djelovanja veže za 23.rujna 1991.i prvu plovidbu glisera Sveti Vlaho.

Odred su osnovali Aljoša Nikolić, Miljenko Bratoš i Rudi Butković. Zadatak odreda bio je probijanje pomorske blokade Grada i uspostava morskog koridora za dopremanje lijekova, hrane, naoružanja i streljiva za uspješnu obranu Dubrovnika.

Pripadnici ONB-a gliserima su prevozili i ranjenike, kao i branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći dubrovačkim braniteljima. U sastavu ONB-a bilo je 22 brodice raznih veličina koje su prevezli preko 5000 ljudi i više od 4000 tona različitog tereta. Ova ekipa, njih 117, pod vodstvom Aljoše Nikolića, držala je Grad na životu. Odred je bio jedan od najvažnijih faktora za održavanje obrane i preživljavanje stanovnika. Vozili su po najtežim vremenskim uvjetima, a zanimljivo je kako nisu izgubili niti jedan brod. Posljednji i očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova, sveti Vlaho, restauriran je i izložen na Batali kao muzejski primjerak, piše Nportal

Nagrađeni su Plavom vrpcom Novog vjesnika, nagradom za hrabra i humana djela na moru 1992.godine. Odred je odlikovan 2006.Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. Unatoč hrabrosti i požrtvovnosti, sudjelovanja u oslobađanju Slanog, i konačnog oslabađanja Konavala,zauzimanja HE Plat, nijedan pripadnik ONB-a nije dobio časnički čin ni ratno odlikovanje. Aljoša Nikolić je malo prije svoje smrti, 2010.

Plavu vrpcu i skulpturu Galeb donirao Muzeju Domovinskog rata, koja je izložena u tvrđavi Imperijal na Srđu.
Dubrovnik će se uvijek sjećati hrabrih pripadnika Odreda naoružanih brodova i nikada neće zaboraviti ni one koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata: Miljenka Bratoša, Gorana Gojkovića, Đura Raguža Kanadera, Matka Soče i Zdenka Zorića.

facebook komentari

Nastavi čitati