‘Glavni je hrvatski udbaš najzaslužniji da se Hrvatska naoružala …’

26

Glavni je hrvatski udbaš najzaslužniji da se Hrvatska naoružala u trenutcima kada joj je međunarodna zajednica nametnula embargo na uvoz oružja. Perković je svojim tajnim kanalima osigurao transfer “136 šlepera oružja” i praktički omogućio Hrvatskoj da se obrani u trenutcima kad je brutalno osvojen Vukovar, gorio Dubrovnik, a Osijek i Zadar bili u neprijateljskom okruženju, dok je više od trećine teritorija bilo okupirano.

Zahvaljujući propagandi hrvatskih medija tragikomični slučaj Perković zadobiva sve više obilježja junaka Schillerovih drama. Razlika između povijesnih, faktičkih likova i onih koji su prikazani u Schillerovim dramama toliko je velika da ih se gotovo više ne može ni prepoznati. Zapovjednik katoličke vojske u Tridesetogodišnjem ratu, Albrecht Wenzel Eusebius von Wallenstein bio je okrutni pljačkaš i nemilosrdni ubojica. Schiller ga je u svojim dramama prikazao kao humanog i razboritog vojskovođu koji je fasciniran Kantovom idejom vječnoga mira. Wallenstein je stradao onoga časa kada je napustio životno načelo Aristotelove prudencije i odlučio poslati svojim protivnicima Šveđanima izaslanika s ponudom potpisivanja mira. Slična je situacija s Marijom Stuart, škotskom kraljicom, koja je do dvadesetpete godine života uspjela likvidirati dvojicu svojih muževa, ali je u Schillerovoj istoimenoj drami predstavljena kao idealno oličenje čestite, moralne katolkinje koja u lice svojoj polusestri, korumpiranoj engleskoj kraljici Elizabethi I., može ponosno reći “bolja sam, nego što javnost misli o meni.”

Hrvatska je, kako sada izgleda, u Josipu Perkoviću dobila, zahvaljujući medijima i propagandi najčitanijih novinama, svoga junaka s konturama Schillerove dramaturgije. Gotovo je nemoguće u kratkoj kolumni sažeti sve Perkovićeve zasluge za uspostavu i obranu hrvatske države. Zahvaljujući Perkovićevim prisluškivanjima hrvatski su intelektualci na čelu s dr. Franjom Tuđmanom dobili ozloglašeni tekst Srpske akademije nauka i umetnosti koji je postao platforma velikosrbizma i “puzajuće agresije” na Hrvatsku. Hrvatska je intelektualna krema na temelju Perkovićevih prisluškivanja srpskih akademika Jovana Raškovića i Dobrice Ćosića mogla konačno skužiti da je Titovo proklamirano “bratstvo i jedinstvo” samo paravan za svaranje Velike Srbije. Glavni je hrvatski udbaš najzaslužniji da se Hrvatska naoružala u trenutcima kada joj je međunarodna zajednica nametnula embargo na uvoz oružja. Perković je svojim tajnim kanalima osigurao transfer “136 šlepera oružja” i praktički omogućio Hrvatskoj da se obrani u trenutcima kad je brutalno osvojen Vukovar, gorio Dubrovnik, a Osijek i Zadar bili u neprijateljskom okruženju, dok je više od trećine teritorija bilo okupirano. Perković je profesionalno organizirao obranu zemlje, uspostavio sigurnosno-obavještajni sustav. Da ga se više slušalo i uvažavalo, žrtve i gubitci ljudstva bili bi daleko manji.

Kao kod Schillerovih junaka i kod povijesnoga Perkovića stvari su prekrivene velom zaborava, a diskrepancija između realnoga i idealiziranoga ostaje fascinantna. Mreža agenata jugoslavenske Udbe, kojima je Perković osobno rukovodio sa zagrebačkoga Zrinjevca, imala je kao primarni zadatak štititi hrvatske građane od terorizma koji je navodno prijetio od razgranate hrvatske političke emigracije. Suvišno je isticati da su pripadnici hrvatske političke emigracije posebno mrzili Jadransko more i pripremali na sunčanim plažama od Rovinja do Cavtata atentate po uzore na one koje danas provodi Alkaida. Kada deviznih novaca u socijalističkoj Jugoslaviji nije bilo za kavu i deterdžent, bilo je uvijek za Udbine agente i njihove plaćenike diljem Europe, Australije, Sjeverne i Južne Amerike. U pravilu se lako prepoznavalo te opskurne Udbine plaćenike jer su u uglavnom bili najveći galamdžije i Hrvatine, pristaše i promicatelji oružane borbe za uspostavu nove Nezavisne Države Hrvatske.

Obično su pljuvali po emigrantskim mirotvorcima Branku Jeliću, Mati Meštoviću, Bruni Bušiću, Vinku Nikoliću i zagovarali terorističku borbu po uzoru na Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO). UDBA je svoju djelatnost posebice intenzivirala za vrijeme Frankfurtskog sajma knjiga na štandu hrvatske emigracije, gdje su svoja izdanja predstavljali Vinko Nikolić i fra Lucijan Kordić. Moram priznati da od ove dvojice dobričina, s kojima sam se uvijek družio kod strica Bože u Frankfurtu, nisam u životu vidio čestitije ljude. Uvijek su nas studente u Njemačkoj očinski upozoravali: “Dečki, nemojte gubiti vezu s domovinom kao mi, sačuvajte jugoslavenske putovnice, pripazite se udbinih galamdžija.”

Na drugoj strani moglo se čuti Perkovićeve operativce “Ubit, je*at i zapalit kuću”. Dovoljno je bilo da preko granice prenesete džepno izdanje Nove Hrvatske pa da dobijete desetak godina robije, kao što je bio slučaj s nesretnim Antom Kovačevićem, bivšim studentom slavistike u Beču i saborskim zastupnikom. Neposredno uoči likvidacije Stjepana Đurekovića u srpnju 1983. godine Perkovićeva je Služba državne bezbjednosti krivotvorila i objavila cijeli broj dvotjednika Nove Hrvatske u kojemu je Đureković na naslovnici pozivao emigraciju na oružanu borbu i terorističke napade na Jugoslaviju. Đureković nije stigao demantirati taj intervju jer je već drugi dan nakon objavljivanja izmišljenoga intervjua bio ubijen u njegovoj garaži u Wolfrathausenu, u blizini Münchena.. Đurekoviću se, očito, moralo imputirati terorizam izmišljenim intervjuom kako javnost ne bi pomislila da je likvidiran zbog objavljivanja knjige “Ja, Josip Broz Tito”, koja je po Perkovićevu svjedočanstvu žestoko razljutila šefa UDBE Staneta Dolanca.

Iz priloženih Večernjakovih intervjua može se izvući jedna jako ozbiljna konstatacija: Hrvatska je još uvijek dobrano premrežena Perkovićevim agentima u svim strukturama vlasti od policije do pravosuđa. Čini se kao da Perkovićeva hobotnica i danas, četvrt stoljeća nakon uspostave hrvatske države, kontrolira sve poluge njezine vlasti. Krvnik sa Zrnjevca postao je schillerovski junak u borbi za očuvanje samostalne, suverene i demokratske Hrvatske. Glavni neprijatelj nije više nepostojeća hrvatska politička emigracija nego njemačka diplomacija, dakle svi oni koji su nekoć na čelu s Hansom-Dietrichom Genschlerom inicirali priznanje hrvatske države. Danas njemačka politika i njemačko pravosuđe po Perkovićevoj prosudbi nemaju sluha za naše prilike, za naš put u demokraciju, za naše posebnosti unutar Europske unije. Zato treba po svaku cijenu spriječiti Prekovićevo izručenje Njemačkoj kako bi hrvatska država sačuvala svoju autonomiju unutar EU-a.

Ako na prvi pogled, iz međunarodne perspektive, izgleda da je donošenjem posebnog Zakona o pravosudnoj suradnji s državama članicama Europske unije, u javnosti poznatijeg kao „Lex Perković”, cijela Hrvatska postala taocem jednoga čovjeka, treba imati na umu da hrvatska država, kako nas poučavaju najčitanije hrvatske novine, zahvaljuje svoju opstojnost jednome čovjeku: Josipu Perkoviću. Kao i u Schillerovim dramama veliki likovi završavaju u pravilu tragično. Tako će biti i s Perkovićem. Bit će izručen njemačkom pravosuđu i najvjerojatnije će dobiti sličnu porciju zatvora kao što je dobio njegov glavni suradnik i špijun za područje Njemačke, Krunoslav Prates, zadužen primarno za likvidaciju političkih emigranata u Njemačkoj.

Nad Perkovićevim intervjuima trebao bi se zamisliti i prvi čovjek Katoličke Crkve u Hrvata, uzoriti kardinal Bozanić. Ima li se u vidu što je sve Perković učinio sa Stepinčevom ostavštinom, s kaležom i njegovim dnevnicima, trebalo bi postaviti pitanje kanonizacije najznačajnijeg hrvatskog udbaša. Nakon izručenja njemačkom pravosuđu Perković će u hrvatskim medijima najvjerojatnije dobiti status kandidata za blaženika. Silne zasluge za osnutak i opstanak hrvatske države neosporna su i neupitna potvrda za Perkovićevu “fama sanctitatis”. “Fama signorum” je njegova odgovornost za likvidiranje brojnih terorista iz hrvatske političke emigracije od Frankfurta do Sydneya.

Priču o prvom hrvatskom obavještajcu završit ću poznatim vicom “Radio Erevana”. Pitali ruskoga sveučilišnog profesora koji mu je trenutak nadraži u životu. On odgovori: “Najsretniji sam kada mi pozvone agenti KGB-a na vrata stana i upitaju ‘jeste li Vi profesor Semjonovič?’ A ja im odgovorim, ne, on stanuje ulaz pored mene.”. Na prvi dan nove godine napisao sam na facebbooku da je nova godina počela u mome susjedstvu kao iz snova. Policija uhitila moga dragog “suseda” Perkovića. Cijelu noć blokirali zgrade, novinari stigli “post festum” kada je baba prošla s kolačima. Kada me opet probude policijske sirene, bit će mi drago kao ruskom profesoru iz vica Radio Erevana jer neće hapsiti mene nego po naredbi iz Berlina moga susjeda.

Jure Zovko,foto Boris Scitar/dnevnohr

facebook komentari

 • HRSmoock

  Izvući pouku. Drug Perković i drug Vasiljević su najzaslužniji na terenu. Ali nisu oni sve smislili…

  • peppermintt

   Važno je početi odnekud 😉

 • HRSmoock

  Izvući pouku. Drug Perković i drug Vasiljević su najzaslužniji na terenu. Ali nisu oni sve smislili…

  • peppermintt

   Važno je početi odnekud 😉

 • peppermintt

  “Zahvaljujući propagandi hrvatskih medija tragikomični slučaj Perković zadobiva sve više obilježja junaka Schillerovih drama”

  Točno, pranje naših mozgova punom parom ide iz svih raspoloživih medija

  Prave heroja od Perkovića i junaka . Perkoviću se sudi radi perioda od ranije, čemu onda naglašavati njegovu ulogu u novijem vrimenu ?

  • HRSmoock

   Znaš kako, plan je bio da se sačeka da priroda, tj. biologija odradi svoje. Kao sa Milkom Planinc. Ali ovi u EU ne rade tako. Zamisli neće da čekaju. No…Život je nekad siv i sumnjam da ćemo šta pametno čuti&saznati.
   Eto mene kao učesnika poslijednjeg NOB-a i NOR-a baš taj noviji period zanima. Bivšeg zapovjednika sam vidjeo kako svjedoči u jednom gradiću u Nizozemskoj. Više puta. Ode čovjek, ispriča ono što je ugovoreno i vrati se doma. Moj drugi zapovjednik je in the meantime oslobođen svih optužbi i vratio se nazad.
   A ovi hoće da Perković ode i da se ne vrati. Pa to je novi koncept. Ne može to tako…Naglo. :))

   • peppermintt

    uf biologija je numoljiva prema svima, a ovi dugoviki , viš “antifašista ” svi dožive priko 90
    nešt si ti pobrka moga si samo sudjelovat u SAB nikak u NOB jal NOR
    a dobro veliš taj vaš je faca , pravi profić, uvik nađe pravog gazdu..;P

    • HRSmoock

     Ja i ono od 1991. smatram NOB-om. Znam šta pričam. A faca koje uvjek nađu gazdu, koliko voliš. Inače je dotični drug i kolega čika Perkovića. Uskoro će izaći još detaljčića o “uvozu” naoružanja, ali i o tzv. “unutrašnjem uvozu”. :)) Klima se polako mjenja.

     • peppermintt

      ne ne NOB , rekoh ja SAB ( Srpska agresivna borba )

      a dotični je frend i mesketa, kad li će taj lik doć na red
      klimu mjenjaju naši levati nazovi ljevičari, ali to su operativni detalji smoock, ne mjenja to suštinu srpske pobune i agresije spram Hrvata;)

     • HRSmoock

      Mislim da Meske nije bio baš kotiran u toj ekipici. A ovo drugo, odluči se…Pobuna ili agresija. Što reče jedan đeneral…Ne mere i jedno i drugo :))

     • peppermintt

      is ko da ima dileme, pobuna domaćih antielemenata a “braća ” pripomogla agresiju, a ta znaš ti bolje od mene :))
      mesketa spominje Vasiljković ..vrlo prisno 😛

     • HRSmoock

      Ma taj Vasiljković (ako se i tako zove) ti je bio fall guy, scapegoat, patsy. Ne zna taj baš puno. Da je išta znao, bježao bi od kamera :)) Znaš da Mesketa baš nešto i ne gotivim, ali njegova krivnja je posle, za neke druge stvari. Mnogo su povezani svi glavni protagonisti. Tako je to kad se agenda mjenja u hodu. To su ljudi iz različitih “struktura”. No, u nacionalnom smislu, za puk, za masu…Sve je bilo jasno intoniranio. Srbi su četnici, Hrvati ustaše. Pa u Bgd. su lupetali da su Ante Marković i Stipe Mesić ustaše!!! Koliko su oni bili ustaše, toliko je Sloba Milošević bio četnik. A istina je da je slabo bilo ustaša i četnika. Preovlađivali su partizani…Na svakoj strani,

     • peppermintt

      jah je partizani i jugosi su nered unijeli. Ali nisi u pravu za ustaše, nije stvaranju Hravtske države bila podloga ustaštvo, jer da je zanš di bi stvarna granica bila..Zemun :))

      druga stvar je što su “antifašisti ” točno znali što pali Srbe ( a i ne triba im puno ) pa su takvu medijsku hajku i dizali
      a Srbi svojom svetom slobodnom voljom rehabilitiraju četništvo
      što je meni van pameti
      nema tu jednakosti smoock ne ne

     • HRSmoock

      Ima Srba i Srba i…Onih trećih, također…Srba. U toj podjeli nije teško vladati unošenjem straha, pumpanjem i spinovanjem. A i ne kaže se džabe…Teško žabu u vodu naterati. A i teško je ljudima objasniti kako stoje stvari. Ako im kažeš da Kavlovac, Kavlobag, Vivovitica fantazije ne stoje, odmah uzvrate vrišteći…Vatikan, Tito, Jasenovac, Pavelić…Ali pogledaj ljude po portalima, što pišu. Bilo bi me sramota da iz Beograda uređujem Široki ili Zenicu ili Maribor…A kamoli da palim vatru kao ovi dijasporci hrabri…Ili da pozivam na povratak paganskim bogovima kao što Perun radi. Stepen pogubljenja i ludila je probio sve ventile i brane i jedino što nas sprečava da potonemo u novo ludilo su EU i NATO. Histerija se da izlečiti, ako ništa drugo šamarima.
      Medijska hajka je jedno (u to spadaju blokovska spinovanja i hladnoratovska retorika), a ovo što strastveni Balkanci rade je više od hajke :))
      A rehabilitacija četništva…Nisu to četnici, već partizani koji su postali četnici 1992. Tako je valjda drug pukovnik Ratko Mladić postao “naš đeneral Mladić”. Sad bi Dražu da rehabilituju ovi koji su ga izdali i listom prešli u partizane (onomad kad su Rusi pristigli).

     • peppermintt

      ne znam ima li, kako kažeš Srba ovih onih, meni osobno se čine posve jedinstveni . Nisam čula niti jednog Srbina koji bi propitivao unutar svojih državnih ili političkih struktura odgovornost Srbije za protekla događanja. Osim mislim one Biserke koja je jednom dala izjavu na tom tragu.
      Ostali svi u glas isto:ustaše, vatikan papa, zavjere..pa ja neznam kako tako? kako ljudi svjesno pristaju na ispiranje mozga ? kako se ne zapitaju pa gle kako ono bi, gjde se ono ratovalo a u Srbiji nije , barem su danas informacije dostupne svima.
      ma kakvi, neš ti čut niti jednog Srbina da neće debeli alibi davat zločinima koje počiniše pripadnici njihovog naroda.
      A od životne je važnosti ne davati zločinima niti zločincima potporu, od životne za nas danas i za našu djecu i budućnost.
      Ja nikada ne dajem alibi Paveliću niti je on za mene pozitivna povijesna osoba, ostavio svoje vojnike na cjedilu i zbrisao, ne bi da je svet svetih. Red mu je bilo biti prvi načelu kolone pa dijeliti sudbinu svog naroda.
      Ali nije pavelić jedina personifikacija hrvatske borbe za samosvojnost, kad je formirana NDH , nitko nije pozdravljao bilo kakve zločine nego napokon svoju državu. Međutim državni režim je debelo uprskao, što opet nema veze s narodnim željama i pravednim htjenjima.
      tako ne mogu razumjeti da netko Mladića zove “naš” general nakon Srebrenice, Prijedora, cile Hrvatske, običan krvnik.
      ili slaviti Dražu

      pa ljudi moji ta vrimena su prošla, zar ne želimo sebi i svojim obiteljima nešto naprednije, ljudskije ???

      a to što veliš za net ratnike, to su ti u biti većinom ljudi koje goni neka vrste osobnih frustracija, anonima im daje lažnu vrijednost i sukladno tomu čini im se kako su jaki i moćni .
      Svoje živote žive kroz virtualu, kroz nju projiciraju svoje želje i htjenja.
      Naravno ipak je većina normalnih posve običnih ljudi koji djele svoja običan promišljanja o bilo čemu s drugima, koje možda u drugim prilikama ne bi ni imali. A za kaj ne 😉 bitno je znati granice virtuale i reale 🙂

 • peppermintt

  “Zahvaljujući propagandi hrvatskih medija tragikomični slučaj Perković zadobiva sve više obilježja junaka Schillerovih drama”

  Točno, pranje naših mozgova punom parom ide iz svih raspoloživih medija

  Prave heroja od Perkovića i junaka . Perkoviću se sudi radi perioda od ranije, čemu onda naglašavati njegovu ulogu u novijem vrimenu ?

  • HRSmoock

   Znaš kako, plan je bio da se sačeka da priroda, tj. biologija odradi svoje. Kao sa Milkom Planinc. Ali ovi u EU ne rade tako. Zamisli neće da čekaju. No…Život je nekad siv i sumnjam da ćemo šta pametno čuti&saznati.
   Eto mene kao učesnika poslijednjeg NOB-a i NOR-a baš taj noviji period zanima. Bivšeg zapovjednika sam vidjeo kako svjedoči u jednom gradiću u Nizozemskoj. Više puta. Ode čovjek, ispriča ono što je ugovoreno i vrati se doma. Moj drugi zapovjednik je in the meantime oslobođen svih optužbi i vratio se nazad.
   A ovi hoće da Perković ode i da se ne vrati. Pa to je novi koncept. Ne može to tako…Naglo. :))

   • peppermintt

    uf biologija je numoljiva prema svima, a ovi dugoviki , viš “antifašista ” svi dožive priko 90
    nešt si ti pobrka moga si samo sudjelovat u SAB nikak u NOB jal NOR
    a dobro veliš taj vaš je faca , pravi profić, uvik nađe pravog gazdu..;P

    • HRSmoock

     Ja i ono od 1991. smatram NOB-om. Znam šta pričam. A faca koje uvjek nađu gazdu, koliko voliš. Inače je dotični drug i kolega čika Perkovića. Uskoro će izaći još detaljčića o “uvozu” naoružanja, ali i o tzv. “unutrašnjem uvozu”. :)) Klima se polako mjenja.

     • peppermintt

      ne ne NOB , rekoh ja SAB ( Srpska agresivna borba )

      a dotični je frend i mesketa, kad li će taj lik doć na red
      klimu mjenjaju naši levati nazovi ljevičari, ali to su operativni detalji smoock, ne mjenja to suštinu srpske pobune i agresije spram Hrvata;)

     • HRSmoock

      Mislim da Meske nije bio baš kotiran u toj ekipici. A ovo drugo, odluči se…Pobuna ili agresija. Što reče jedan đeneral…Ne mere i jedno i drugo :))

     • peppermintt

      is ko da ima dileme, pobuna domaćih antielemenata a “braća ” pripomogla agresiju, a ta znaš ti bolje od mene :))
      mesketa spominje Vasiljković ..vrlo prisno 😛

     • HRSmoock

      Ma taj Vasiljković (ako se i tako zove) ti je bio fall guy, scapegoat, patsy. Ne zna taj baš puno. Da je išta znao, bježao bi od kamera :)) Znaš da Mesketa baš nešto i ne gotivim, ali njegova krivnja je posle, za neke druge stvari. Mnogo su povezani svi glavni protagonisti. Tako je to kad se agenda mjenja u hodu. To su ljudi iz različitih “struktura”. No, u nacionalnom smislu, za puk, za masu…Sve je bilo jasno intoniranio. Srbi su četnici, Hrvati ustaše. Pa u Bgd. su lupetali da su Ante Marković i Stipe Mesić ustaše!!! Koliko su oni bili ustaše, toliko je Sloba Milošević bio četnik. A istina je da je slabo bilo ustaša i četnika. Preovlađivali su partizani…Na svakoj strani,

     • peppermintt

      jah je partizani i jugosi su nered unijeli. Ali nisi u pravu za ustaše, nije stvaranju Hravtske države bila podloga ustaštvo, jer da je zanš di bi stvarna granica bila..Zemun :))

      druga stvar je što su “antifašisti ” točno znali što pali Srbe ( a i ne triba im puno ) pa su takvu medijsku hajku i dizali
      a Srbi svojom svetom slobodnom voljom rehabilitiraju četništvo
      što je meni van pameti
      nema tu jednakosti smoock ne ne

     • HRSmoock

      Ima Srba i Srba i…Onih trećih, također…Srba. U toj podjeli nije teško vladati unošenjem straha, pumpanjem i spinovanjem. A i ne kaže se džabe…Teško žabu u vodu naterati. A i teško je ljudima objasniti kako stoje stvari. Ako im kažeš da Kavlovac, Kavlobag, Vivovitica fantazije ne stoje, odmah uzvrate vrišteći…Vatikan, Tito, Jasenovac, Pavelić…Ali pogledaj ljude po portalima, što pišu. Bilo bi me sramota da iz Beograda uređujem Široki ili Zenicu ili Maribor…A kamoli da palim vatru kao ovi dijasporci hrabri…Ili da pozivam na povratak paganskim bogovima kao što Perun radi. Stepen pogubljenja i ludila je probio sve ventile i brane i jedino što nas sprečava da potonemo u novo ludilo su EU i NATO. Histerija se da izlečiti, ako ništa drugo šamarima.
      Medijska hajka je jedno (u to spadaju blokovska spinovanja i hladnoratovska retorika), a ovo što strastveni Balkanci rade je više od hajke :))
      A rehabilitacija četništva…Nisu to četnici, već partizani koji su postali četnici 1992. Tako je valjda drug pukovnik Ratko Mladić postao “naš đeneral Mladić”. Sad bi Dražu da rehabilituju ovi koji su ga izdali i listom prešli u partizane (onomad kad su Rusi pristigli).

     • peppermintt

      ne znam ima li, kako kažeš Srba ovih onih, meni osobno se čine posve jedinstveni . Nisam čula niti jednog Srbina koji bi propitivao unutar svojih državnih ili političkih struktura odgovornost Srbije za protekla događanja. Osim mislim one Biserke koja je jednom dala izjavu na tom tragu.
      Ostali svi u glas isto:ustaše, vatikan papa, zavjere..pa ja neznam kako tako? kako ljudi svjesno pristaju na ispiranje mozga ? kako se ne zapitaju pa gle kako ono bi, gjde se ono ratovalo a u Srbiji nije , barem su danas informacije dostupne svima.
      ma kakvi, neš ti čut niti jednog Srbina da neće debeli alibi davat zločinima koje počiniše pripadnici njihovog naroda.
      A od životne je važnosti ne davati zločinima niti zločincima potporu, od životne za nas danas i za našu djecu i budućnost.
      Ja nikada ne dajem alibi Paveliću niti je on za mene pozitivna povijesna osoba, ostavio svoje vojnike na cjedilu i zbrisao, ne bi da je svet svetih. Red mu je bilo biti prvi načelu kolone pa dijeliti sudbinu svog naroda.
      Ali nije pavelić jedina personifikacija hrvatske borbe za samosvojnost, kad je formirana NDH , nitko nije pozdravljao bilo kakve zločine nego napokon svoju državu. Međutim državni režim je debelo uprskao, što opet nema veze s narodnim željama i pravednim htjenjima.
      tako ne mogu razumjeti da netko Mladića zove “naš” general nakon Srebrenice, Prijedora, cile Hrvatske, običan krvnik.
      ili slaviti Dražu

      pa ljudi moji ta vrimena su prošla, zar ne želimo sebi i svojim obiteljima nešto naprednije, ljudskije ???

      a to što veliš za net ratnike, to su ti u biti većinom ljudi koje goni neka vrste osobnih frustracija, anonima im daje lažnu vrijednost i sukladno tomu čini im se kako su jaki i moćni .
      Svoje živote žive kroz virtualu, kroz nju projiciraju svoje želje i htjenja.
      Naravno ipak je većina normalnih posve običnih ljudi koji djele svoja običan promišljanja o bilo čemu s drugima, koje možda u drugim prilikama ne bi ni imali. A za kaj ne 😉 bitno je znati granice virtuale i reale 🙂