Pratite nas

Slavko LINIĆ IZBAČEN IZ SDP-a!

Objavljeno

na

22:49 – Prebrojani su glasovi i Slavko Linić je izbačen iz SDP-a. ‘Za’ je glasovalo 50, ‘protiv’ 47 i jedan ‘suzdržan’. Milanović je nakon objavljivanja odluke kazao: Ispričavam se hrvatskoj javnosti, žao mi je što smo se bavili ovim problemima.

[divide]

Glavni odbor SDP-a je na današnjoj sjednici izglasao dva zaključka, prvi se odnosi na rezultate izbora koji su SDP-ovci shvatili kao upozorenje da trebaju ozbiljnije se pozabaviti kampanjom i rezultatima koje su ostvarili. Drugi zaključak odnosi se na davanje podrškeVladi da nastavi sa provođenjem reformi.

Nakon toga prešlo se na drugu točku dnevnog red, a to je pitanje potvrđivanje odluke Predsjedništva SDP-a da se Slavka Linića izbaci iz stranke. Za govor o Liniću, još prije nego je ta točka došla na red, prijavilo se više od 50 govornika. Slavko Linić smije sudjelovati u raspravi o odluci Predsjedništva da ga se izbaci iz stranke.

Nakon što je rasprava o izbacivanju Slavka Linića završila, 15 članova Glavnog odbora je zatražilo tajno glasovanje. Nakon toga je Zoran Milanović ponovno izašao za govornicu i najavio reformu stranke. Predložio je tajno glasovanje i tako je izglasano!

Milanović: Neemoguće je da je Linić protuzakonito praćen

Nakon govora Slavka Linića, Zoran Milanović se digao i optužio ga da laže. “Nemoguće je da je Linić protuzakonito praćen. Slavko Linić je najavio da će blatiti Vladu, a to i čini. Ali ja to neću dozvoliti, neću birati sredstva da sačuvam taj dragulj (SDP)”, rekao je predsjednik SDP-a.

Linić: Milanović je zloupotrijebio policiju

Slavko Linić je na početku svog izlaganja kazao svojim stranačkim drugovima da “nećete odlučivati o meni, nego kakav model upravljanja strankom želite” te je podsjetio da se borio za provedbu Plana 21. Linić je podsjetio i da je Milanović u “tri mjeseca pet puta najavljivao njegovu smjenu”. Ponovio je i najozbiljniju optužbu sa konferencije za novinare u Rijeci: “Milanović je zloupotrijebio policiju koja me prisluškivala”.

“Najavio sam pressicu odmah nakon smjene, ali me ni predsjedništvo ni predsjednik ni predsjedništvo nisu kontaktirali. Premijer MIlanović me razvlačio po medijima četiri mjeseca iako je imao moj mandat na raspolaganju”, ispričao je Slavko Linić.

Manestar: Uz pomoć ministra financija sam izveo tvrtku iz stečaja

Dino Manestar, predsjednik SDP-a Crikvenica i predsjednik Uprave najveće hotelijerske tvrtke u crikveničko-vinodolskom kraju Jadran, rekao je kako ne zna je li Slavko Linić kriminalac te da ne zna niti je li Milanović kriminalac,  ali da zna da je uz pomoć ministra financija izveo tvrtku iz stečaja.

‘Želim biti potpuno jasan: Slavko Linić prekršio je odredbe Statuta, a Zoran Milanović mora nastaviti voditi Vladu, ali ja na ovaj način birati neću, rekao je Manestar.

“Baš me briga za brata”

Prije no što je započela rasprava o izbacivanju Slavka Linića iz stranke, predsjednik Glavnog odbora Josip Leko je postavio dva pitanja članovima, na koja se nitko nije javio. Leko je pitao članove “tko je zadovoljan rezultatima izbora” i “tko je zadovoljan stanjem u stranci”.

Raspravu je započeo predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je kazao da je nedopustiv način kako mu se Slavko Linić obratio, a da ga on nije provocirao i da ga nije odgovarao te da ne može prijeći preko nekih Linićevih riječi. Kazao je i da ga je baš briga za brata.

Nada Čavlović Smiljanec sasula mnogo teških riječi na račun Linića

U raspravi o izbacivanju Slavka Linića iz stranke predsjednik SDP-a Zoran Milanović ustvrdio je da za Linića nikad nije rekao da je kriminalac te da i dalje misli da bivši ministar financija nije učinio nikakvo kazneno djelo. Za riječ se javila i bivša šefica Porezne Nada Čavlović Smiljanec i, kako doznajemo, sasula mnogo teških riječi na račun Slavka Linića.

Iako bivša šefica Porezne uprave nije članica Glavnog odbora, dobila je priliku na njemu iznijeti optužbe protiv Linića. Podsjetimo, jučer je zagrebački Županijski sud odbacio žalbu Nade Čavlović Smiljanec te je postala pravomoćna istraga u kojoj se sumnjiči da je od šefice osječke Porezne uprave tražila da stopira naplatu 12 milijuna kuna poreznog duga tvrtki poduzetnika Željka Biloša.

Slavko Linić je replicirao Smiljanec iznoseći činjenice o slučaju predstečajne nagodbe u tvrtki Spačva.

“Nije točno da Milanović nije rekao za Linića da je kriminalac”

Nakon Nade Čavlović govorio je i Milanović i rekao da nikada nije izjavio da je Linić kriminalac. Na to je reagirao Zlatko Komadina: Mi smo dobili dokumente i postoje tijela koja se time bave. Ako je u Spačvi već u veljači bilo nešto sumnjivo zašto premijer nije poduzeo nešto a imao je mandat ministar financija na raspolaganju.

– Nije točno da Milanović nije rekao za Linića da je kriminalac kada je presici nakon smjene rekao da želi čiste ruke, a svi u Hrvatskoj znaju što to znači – rekao je Komadina.

Ministar Gordan Maras je kazao da nikada nije čuo za tvrtku Mali biskviti, potom je napao riječku organizaciju SDP-a. – Što si to Rijeka umišlja – upitao je Maras.

– Nismo imali presicu imali smo gradski odbor, kao što danas imamo Glavni odbor. A da to ta čudna Rijeka ne radi, možda će se sutra o meni sastati ovako glavni odbor – rekao je šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel.

“Znamo i koliki si dug ostavio”

Ministar Maras je kazao da Riječani “ne znaju tko je on” i podsjetio da je bio poslovni direktor SDP-a, na što ga je napao Obersnel.

– Da znamo da si to bio. Znamo i koliki si dug ostavio – poručio je Obersnel Marasu na što mu je ministar odgovorio da se “sve znalo, kada je on vodio financije”, dok se “sada ne podnose ni dokumenti na vrijeme”. Vjerojatno je “ciljao” na činjenicu da je SDP dvije godine zaredom platio kazne jer državnim tijelima nije na vrijeme predao dokumente.

Željko Jovanović rekao je danas svojim stranačkim drugovima da je u životu doživio svašta, i obiteljske tragedije i da su mu slali metke u kuvertama i da mu je HDZ prijetio, ali da mu nikada bilo toliko teško kao prije dva dana na sjednici Predsjedništva riječkog SDP-a gdje su ga proglasili izdajicom. – Slavko Linić svojom pressicom želi vlast u Hrvatskoj izručiti zločinačkoj organizaciji. Slavko Linić ima velike zasluge u stranci, ali nitko, pa ni Linić ne može si tako nešto dozvoliti – rekao je Željko Jovanović za što je nagrađen velikim aplauzom Glavnog odbora SDP-a.

Prva tri sata potrošili na raspravu o rezultatima izbora za Europski parlament

Glavni odbor SDP-a prva tri sata sjednice potrošio je na raspravu o rezultatima izbora za Europski parlament. Prema nekim informacijama raspravu se javilo čak 40-akčlanova glavnog odbora. Doznajemo da većina članova glavnog odbora, i to onih koji nisu sam vrh stranke i poznati široj javnosti, svoje govore o izborima završavaju osvrtom na Slavka Linića, problematizirajući njegovo izbacivanje iz stranke.

Predsjednika stranke Zorana Milanovića jako je oštro napao predsjednik statutarne komisije SDP-a i poznati riječki SDP-ovac iz stare garde Vlado Šepčić. Kako doznajemo, Milanoviću je rekao:

– Ne možeš više voditi ni stranku ni Vladu, bilo bi najbolje da odeš.

Na to mu je šef stranke Milanović poručio da ga može biti sram.

Burnoj raspravi pridružili su se i Mirando Mrsić.

– Ne trebaju nam podjele – nedvojbeno je da smo podijeljeni – rekao je Mrsić.

Iz neslužbenih informacija koje na kapaljku dolaze do novinara, najdojmljiviji istup imao je Tonino Picula, koji je bio vrlo kritičan prema kampanji, ali i rezultatima. Njegova osnovna teza je bila da se SDP mora jako zabrinuti jer su izbori pokazali kako jača desnica i pritom je iznio podatke o tome kako je Ruža Tomašić u više županija dobila najviše glasova. Navodno mu se u kritici pridružio i Davorko Vidović te riječki gradonačelnik Obersnel. Obersnel je rekao da je ovo bila jako loša kampanja i jako loše odrađen posao na što mu je replicirao Milanović rekavši da je problem u novcu i podsjetio da su zakonom limitirana sredstva koja se mogu potrošiti na kampanju.

– Mogli smo bolje proći na izborima, to nije sporno, ali nije dobro da se u stranci dijelimo – upozorio je Dragovan.

Davor Bernardić osvrnuo se na izbacivanje Slavka Linića.

– Apsolutno sam protiv izbacivanja Slavka Linića. Očekivao sam da to pitanje neće ni doći na glavnu sjednicu Glavnog odbora. Protiv sam izbacivanja našeg druga. To ne vodi dobrome – kaže Bernardić.

Zanimljiva je bila i rasprava između župana Primorsko-goranske Zlatka Komadine i predsjednika stranke Zorana Milanovića koji nije spremno odgovorio na pitanje komuniciranja unutar stranke.

Komadina je bio emotivan i sentimentalan pa je podsjetio Milanovića kako su nadugo i naširoko razgovarali, a sada ne komuniciraju već godinu i pol dana. Milanović mu je odgovorio da to nije istina i onda mu je redom nabrajo događaje na kojima su sreli. Potpredsjedniku stranke Milanović je odgovorio da su izborni rezultati kojima su osvojili 30 posto dobri, posebno ako se uzme u obzir mala izlaznost.

Na sjednicu glavnog odbora došli su i Milanoviću odani ministri, Mihaela Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić i Branko Grčić. Zmajlović i Hajdaš Dončić predložili su da glavni odbor izglasala podršku Vladi, što navodno nije prošlo. Dosta govornika govorilo je o stranci, potrebi očuvanja jedinstva.

Članovi glavnog odbora SDP-a, koji su se okupili u središnjici stranka na Iblerovom trgu u Zagrebu, prije početka  i gotovo svi ponavljaju istu stvar – kako god da prođe današnja sjednica, SDP će biti slabiji nego što je to bio jučer te podjele nikome nisu ništa dobro donijele.

Ivo Jelušić na početku sjednice glavnog odbora zatražio je da se rasprava o isključenju Slavka Linića iz stranke odgodi za neki drugi put, na što nije pristao, kako doznajemo, predsjednik stranke Zoran Milanović, koji inzistira da se danas donese odluka o Linićevoj sudbini.

Kako doznajemo, nakon kraće rasprave, odluka o potvrđenju odluke predsjedništva SDP-a o izbacivanju Slavka Linića iz stranke i službeno je stavljena na dnevni red.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović održao je uvodni govor prije početka sjednice glavnog odbora u kojem je naveo da će Vlada nastaviti provoditi reforme bez obzira na puno opstrukcija od raznoraznih interesnih skupina. Slijedeći tjedan Vlada će donijeti Zakon o sanaciji štete poplava koji će definirati način i financiranja obnove, kriterije i načine obnove kuća te da će time Vlada pokazati i dokazati da radi svoj posao. Milanović je naglasio da zato i ljudi imaju Vladu, ne da im ona bude prijatelj, nego da im pruža sigurnost i slobodu kao dvije najvažnije vrijednosti demokratskih društava.

– Vjerujem da smo mi zdrava demokratska zajednica, SDP-ovska zajednica, a kakvo je društvo i država to je naša također velika odgovornost. Mi kao stranka i mi kao Vlada nismo jeidni faktor u društvu, naša nije zadnja, u mnogim stvarima je prva s obzirom da moramo davati inicijativu, lomiti otpore i prema tim načelima s vjerom u tu ja ću nastaviti voditi i SDP i hrvatsku Vladu i u tome očekujem podršku – rekao je Milanović.

S obzirom na to da u govoru najviše pričao o Vladi i radu Vlade premijer je kao šef stranke svim članovima glavnog odbora danas suptilno poručio da se ovdje neće raditi samo o tome slažu se oni illi ne s izbacivanjem Linića iz stranke, već je da je zapravo izjašnjavanje žele li oni da SDP i dalje nastavlja voditi Vladu ili je moguće raspisivanje čak prijevremenih parlamentarnih izbora.

Na početku svog govora šef SDP-a rekao je da će se današnji glavni odbor baviti naravno i onime što je iza nas, dakle, ugodnim i neugodnim stvarima i onim što je pred nama.

– O onome što je iza nas govorit ćemo među sobom i vjerujem da ćemo birati riječi kao odgovorni ljudi. Ono što je pred nama to su reforme i posao koji je težak, koji radi hrvatska Vlada i u kojem doživljava jako puno opstrukcija od grupa u društva, interesnih skupina, kojima reforme nisu u interesu. Prije više od godinu dana rekao sam da je SDP stranka dobrih promjena. Promjene ljude smetaju, naročito one koji imaju interese i koji se štite svim sredstvima. Ali na tim promjenama mi ćemo ustrajati, rekao je Milanović i dodao da do prije nekoliko tjedana da su država i društvo pokazali spremnost da se nose s ovim poplavama.

To govore i oni koji će glasati za Linića i oni koji će glasati protiv. Svoja razočaranja uopće više ne mogu sakriti niti to žele. Tako govori i Marin Jurčević te bivši ministar u Račanovoj vladi Šime Lučin, koji je rekao je da će glasati protiv Linićevog izbacivanja.

Nekoliko minuta prije početka odbora u središnjicu stranke ušao je i predsjednik stranke Zoran Milanović, koji nije davao nikakve komentare, a minutu nakon njega u zgradu je ušao i Slavko Linić. Na pitanje može li ovo ikako završiti dobro za SDP Linić je rekao: – Ovo sigurno nije dobro, evidentno je da je podjela u SDP-u velika, odluka o mom izbacivanju podijelila je SDP, što nije dobro za samu stranku i za ugled te stranke – rekao je Linić.

Na pitanje da li vjeruje da će njegovi kolege većinom odlučiti da će ipak ostati u stranci Linić je rekao: – Ljudima je teško birati između mene i Milanovića, budimo iskreni, ljudi imaju svoje egzistencije i nije im lako odlučivati. Ne bih volio da njihov život bude ugrožen zbog odluke o meni. Prema tome za mene će takva odluka biti razumljiva – kaže Linić. Linić je još jednom ponovo štogod bude ne može nikako dobro završiti za stranku jer smatra da je podjela kada su na jednom strani predsjednik stranke, a na drugoj on kao važan i kao dugogodišnji član stranke, jednostavno vrlo loša za sve u stranci.

Ponovio je da je iza njega 25 godina uspješnog rada u SDP-u, a da je smijenjen kada je cjelokupna ocjena javnosti bila da je on najuspješniji ministar Milanovićeve vlade. Na pitanje hoće li održati govor pred članovima glavnog odbora, Linić je rekao: – Ako mi dopuste.

U zgradu središnjice SDP-a ušao je i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina koji je u srijedu najavio da će se kandidirati za novog šefa SDP-a na prvim unutarstranačkim izborima. I Komadina je ponovio kako štogod bude neće biti dobro za stranku i dodao da ne očekuje da će se danas zatražiti prijevremeni izbori za šefa SDP-a.

Tonino Picula upitan ima li on kao potpredsjednik stranke Komadina ambicije postati šefom SDP-a rekao je sve u svoje vrijeme.

 

Večernji List

facebook komentari

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Ustavni sud poništio zakon o katalonskom referendumu

Objavljeno

na

Objavio

Španjolski ustavni sud proglasio je neustavnim pa poništio zakon o referendumu izglasan u katalonskom parlamentu, kojeg je još prošli mjesec preventivno suspendirao, rekao je u utorak glasnogovornik Visokog suda u Madridu.

Dvanaest sudaca jednoglasno je donijelo tu odluku koja pravno ne dopušta katalonskoj vladi proglašenje neovisnosti na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Katalonski parlament je u rujnu većinom glasova donio zakon, a prošli tjedan je predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont poslao rezultate referenduma u parlament kako bi ondje zastupnici donijeli deklaraciju o nezavisnosti.

No nakon toga je Puigdemont suspendirao proglašenje nezavisnosti ponudivši španjolskoj vladi dva mjeseca za pregovore.

Na referendum je izašlo 2,3 milijuna od ukupno 5,3 milijuna birača od kojih se 90 posto izjasnilo za samostalnost, podatak je katalonske vlade.

Španjolska vlada dala je Puigdemontu rok do četvrtka da “jasno” i “kratko” kaže je li proglasio nezavnisnost kada je prošli tjedan u parlamentu rekao da preuzima mandat za proglašenje nezavisnosti sukladno rezultatu referenduma.

“U četvrtak nećemo reći ništa drugačije od onog što smo rekli u ponedjeljak”, izjavio je u utorak glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull. “Mi se i dalje zalažemo za dijalog. Želite li sjesti i razgovarati?”, dodao je.

U ponedjeljak ujutro, kada je istjecao prvi rok za odgovor Madridu, Puigdemont se u pismu poslanom premijeru Marianu Rajoyu nije izjasnio ni sa “Da” ni sa “Ne” već je ponudio dvomjesečno razdoblje za pregovore o nezavisnosti. Rajoy je u svom pismu takav odgovor odbio i rekao da će Puigdemont “biti jedini odgovoran za primjenu ustava” ako u četvrtak ne pošalje jasan odgovor na upit.

Turull je u utorak izašao na konferenciju za medije u Barceloni nakon što su u ponedjeljak navečer uhićena dvojica katalonskih dužnosnika optužena za organiziranje referenduma protivnog ustavu. Španjolski sud je optužio za “zasjedu” i “linč” u ime španjolske države protiv zagovornika nezavisnosti Katalonije.

“Predaja nije uključena niti u jedan scenarij ove vlade”, naglasio je Turull. U utorak su održani mirni prosvjedi u Kataloniji protiv zatvorenih dužnosnika Katalonske nacionalne skupštine (Asemblea Nacional Catalana) i Omniuma, dviju organizacija koje traže odcjepljenje od Španjolske.

Turull je pozvao na mirna okupljanja. “Nemojte podleći provokacijama države (Španjolske), poručio je s konferencije za medije. Ispred zgrade katalonske vlade prosvjednici su tražili puštanje Jordija Sáncheza i Jordija Cuixarta.

Oni su optuženi da su organizirali i mobilizirali masovne prosvjede prkoseći španjolskim vlastima pred katalonski referendum i nakon njega. Sutkinja je utvrdila kako su njih dvojica koristila internetske stranice i društvene mreže kako bi organizirali prosvjede kao dio “složene strategije” prema neovisnosti Katalonije. Sutkinja im je odredila pritvor dok traje istraga.

Katalonska vlada i prosvjednici zovu ih “političkim zatvorenicima” dok je španjolski ministar pravosuđa Rafael Catalá rekao kako ti aktivisti nisu politički zatvorenici.

“Pritvor im je određen zbog sumnje u kazneno djelo sprečavanja rada snaga sigurnosti”, rekao je Catalá.

Katalonska policija odbila je izvršiti sudski nalog te je mirno promatrala kako stanovnici ulaze na biračka mjesta 1.listopada. Nakon toga je reagirala španjolska civilna garda i nacionalna policija, ozlijedivši stotine osoba koje su mirno tijelima blokirale ulaze na birališta s kojih je policija odnosila glasačke kutije.

U ponedjeljak je na sudu u Madridu odgovarao šef katalonske policije Josep Lluis Trapero kojem je oduzeta putovnica dok traje istraga no nije mu određen pritvor.

Croacia avui, demá Catalunya iliti Hrvatska danas, Katalonija sutra!

facebook komentari

Nastavi čitati