Pratite nas

Glavno vijeće HNS-a: Neophodno je izmijeniti pravilnik o raspodjeli prihoda

Objavljeno

na

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pod predsjedavanjem Bože Ljubića, u četvrtak je u Sarajevu održalo sjednicu na kojoj je najviše riječi bilo o stanju proračuna na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, priopćeno je danas iz HNS-a.

Voditelj Odjela za financije Dragan Vrankić prezentirao je glavne pokazatelje koji se odnose na proračune, a Glavno vijeće HNS-a zaključilo je kako je neophodno izvršiti izmjenu Pravilnika o raspodjeli prihoda kako bi županije dobile pripadajuća sredstva za normalno funkcioniranje, te dopuniti zakone u kojima su definirani elementi koji se koriste za izračun raspodjele prihoda.

”Glavno vijeće HNS-a smatra kako se, kao prvi korak u korekciji raspodjele prihoda, trebaju primijeniti preliminarni rezultati popisa stanovništva po županijama. GV HNS-a, također, zahtijeva žurnu promjenu politike proračuna koja je do sada išla na štetu županija”, stoji u priopćenju.

Voditeljica Odjela za socijalna pitanja i branitelje Marina Pendeš na sjednici je izvijestila je o sastancima koji su održani s braniteljskim udrugama, a u vezi provedbe Zakona o dodatnim pravima branitelja u Republici Hrvatskoj. Također, prezentirala je i informacije o stanju i događanjima koja je odnose na populaciju branitelja HVO u BiH.

Glavno vijeće HNS-a na sjednici je osudilo nastojanja federalnog ministra Zukana Heleza koji i dalje, kako se u priopćenju navod,i tendenciozno izvodi iz prava pripadnike HVO-a, te ne poštuje odluke Ustavnog suda.

”GV HNS-a očekuje od svih zastupnika u Saboru RH da spriječe izmjene zakona koje bi vodile ka izvođenju iz prava hrvatskih branitelja iz BiH. Prava koja su stečena temeljem važećih zakona ne bi se smjela dovoditi u pitanje”, stoji u priopćenju.

”Glavno vijeće HNS-a podržalo je inicijativu o osnivanja odjela za Drugi svjetski rat i Domovinski rat u sastavu Glavnog vijeća HNS-a, te je formirana radna skupina koja će u ime GV-a stupiti u kontakt s podnositeljima inicijative kako bi se pripremio prijedlog odluke i ostali akti potrebni za donošenje odluke sukladno dokumentima HNS-a”, navodi se na kraju priopćenja.

Bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati