Gle tko to tamo govori: Nekvalificirani Tomić i nekvalificirana Željka Markić, a kad će stručnjaci?

47
Ilustracija Kristijan Krkač

Prvo neki državljanin RH Tomić uporabi izraz „gnjila trupla“ za posmrtne neekshumirane ostatke ubijenih u Hudoj jami što je prije svega netočan izraz, a zatim nekima zasigurno uvredljiv, ali najviše neprimjeren, jer nije ni do kakvog Tomića kvalificirati posmrtne ostatke ubijenih u poraću Drugog svjetskog rata od strane partizana i komunističkog režima, već preuzeti legitimnu i stručnu terminologiju nadležnih profesija, piše Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Zatim se neka državljanka RH Markić nađe povrijeđenom uporabom tog izraza, pa joj navedeni Tomić odgovori protupitanjem „Zašto su Željku rasrdila gnjila trupla u mom tekstu…?“ Nije jasno u kojem se svojstvu ona našla pogođenom?

Kao liječnica potresena nepreciznim izražavanjem pisca čini se nije. Kao odgovorna osoba na bilo koji način profesionalno povezana s navedenim posmrtnim ostacima čini se isto tako nije. A čini se da nije niti na način bliske obiteljske sveze s ljudima čiji su posmrtni ostatci pronađeni i ekshumirani iz rudarskog okna Hude jame (ako jest, ispričavam se, ali to nije spomenula u svojoj uvrijeđenosti što bi jedino i imalo smisla).

Što je točno zasmetalo spomenutog Tomića u samoj povrijeđenosti navedene također nije jasno.

Umjesto da se ispriča na uporabi uvredljivog izraza ili pojasni zašto je rabio izraz „gnjila trupla“, a ne „otkrivena i neekshumirana tijela“ ili „neekshumirani posmrtni ostatci“, on ustraje na etimologiji, iako je kristalno jasno kao noć da jezična raščlamba nikad nije riješila niti jednu nejezičnu poteškoću. Osim što se počesto rabi za izgovor, sredstvo za skretanje s teme i za nesposobnost priznavanja vlastite pogreške. Kako ne-post-moderno! Kako antički!

Na koncu se navedena Markić nalazi drugi put uvrijeđenom jer je navedeni Tomić postavio to pitanje o njezinoj prvotnoj uvrijeđenosti.

U tom pismu Slobodnoj Dalmaciji ona donosi povijesne prosudbe za koje ni na koji način nije kvalificirana, zatim donosi sudove o kakvoći glazbe jednog glazbenika za što koliko je poznato također nije kvalificirana i na koncu se osvrće na Tomićevu biografsku natuknicu koja kaže da je bio polaznik Škole JNA, pri čemu o utjecaju školovanja na takvoj totalitarnoj instituciji na kasniji razvoj demokratske svijesti čovjeka također nije previše kvalificirana govoriti, osim ako ne govori pod vidikom psihijatrije, psihologije, psihoanalize i povezanih područja za koja nije poznato je li u njima stručna.

Ne bi nas trebali smetati niti Tomić ni Markić. Demokratska sloboda nema cijenu, a sve sam skloniji vjerovanju da je u njezinom očuvanju ponekad razborito žrtvovati i djelić sigurnosti.

Ne bi nas trebali smetati niti Tomić kao novinar koji će prestati biti isplaćivan za rad kad troškovi nadvise profit na navodno slobodnom medijskom tržištu u Hrvata, a niti Markić kao predsjednica udruge, stranke i vlasnica portala koji je glasilo prethodnih organizacija i u kojima se pojavljuju iste osobe što je demokratski i politički pomalo dvojbeno, a medijski tržišno nekorektno.

No moglo bi nas smetati kad kolumnist rabi izraz koji može biti uvredljivi živim potomcima pobijenih i pobacanih u Hudu jamu i kad se u ime nacije predsjednica neke udruge / stranke / vlasnica medija (za koji postoje indicije o tome da čak niti plaće nije isplaćivao zaposlenicima) itd. postavlja kao nositeljica nacionalne istine što nije, jer, između ostalog, nije uspjela prijeći čak niti izborni prag na parlamentarnim izborima 2016. godine i kao glasnogovornica potomaka žrtava komunističkih zločina što, koliko je poznato, također nije. Ipak i on i ona govore na sve strane i istovremeno bez ikakvog legitimiteta i to bi nas moglo smetati.

A žrtve. Nebrojene nedužne žrtve (žene i djeca). Žrtve šute. Kosti šute. Počinitelji i nalogodavci zločina također šute ili su i sami već preminuli. Šute na koncu i potomci žrtava, jer su u 45 godina naučeni šutjeti. Povjesničari i mnogi stručnjaci za stvar u pitanju govore potmulo, nemušto i razjedinjeno.

Kad oni progovore, prije svega stručnjaci, a zatim i potomci pobijenih, onda će to biti legitiman glas, glas koji treba slušati i čuti. A dotad bilo bi najbolje kojekakvim Tomićima i Markićkama da ne govore ako baš ne moraju, jer doslovno nije do njih govoriti o tome, a nije jer nemaju skoro nikakvog legitimiteta niti prava, osim dakako vlastite sebe-promocije što je, ako je to slučaj, ujedno dodatno uvredljivo.

NEDOSTATAK ELEMENTARNE PRISTOJNOSTI

Medijska prepirka između punoljetnog državljanina RH A. T. i punoljetne državljanke RH Ž. M. bez daljnjeg je promašena, ali prije toga bi mogla biti uvredljiva i to mnogima koji se mogu naći uvrijeđenima barem u situaciji kad po neodgovornim medijima čitaju njihovo djetinje prepucavanje dok istovremeno, u nedostatku groba, pokušavaju zapaliti svijeću precima podno raspela. Mogla bi biti uvredljivom, jer navedeni niti riječju nisu spomenuli barem predložak koji sad s ovim ili onim osobnim pričama mnogi i dan danas dijele i progoni ne samo njih, nego i cijele obitelji i generacije.

Ne treba zahtijevati da se o tome raspišu naveliko, tim više ako ne pripadaju takvim obiteljima, jer to bi bilo dvostruko licemjerno, ali navesti to u riječ-dvije kao presudan kontekst čini se ako ništa drugo barem elementarno pristojnim. Taj predložak trenutno se odnosi na nedužne žrtve komunističkog režima, ali može se odnositi i na žrtve ustaškog režima ili bilo kojeg drugog totalitarnog režima bilo kada i bilo gdje, jer tako to čine totalitaristi gdje god bili i tkogod bili. Taj predložak o kojem navedeni nisu niti riječi rekli glasi otprilike ovako.

Mnogi imaju tajne priče o stradalim precima tijekom i nakon 1945. godine. Te su priče saznali nerijetko kroz razgovore u prisnosti i tajnosti svojih obitelji. Priče su, s dugim razdobljima šutnje, trajale desetljećima, ali imaju prijelomnu točku. S jedne strane prijeloma je posljednji kontakt s bližnjima. Ponekad se radilo o razgovoru, o pismu iz zatvora, o posljednjim riječima prije odvođenja. S druge strane prijeloma su „priče“ ili neprovjerene informacije o mučenjima, strijeljanjima, masakrima i masovnim grobnicama. O gubitku svakog traga. Ni o čemu.

Ovdje staju priče i počinje privatna stvarnost nakon 1990. godine. Stvarnost pretraživanja arhiva kako bi se utvrdilo gdje su i kako su završili preci, pri čemu bi čovjek ponekad nešto i saznao, a češće ništa provjereno. Tu i tamo se pojavi koji polu-trag nakon 45 godina šutnje i nedovršenih priča. Čest je slučaj da su mnogi ljudi i cijele obitelji masakrirane samo pod pretpostavkom da posjeduju puno imovine koja bi im, tj. njihovim nasljednicima, bila uskraćena i nacionalizirana nakon masakra, a zastrašujuća je tragedija u tome da se pokazalo kako već ubijeni zaista nisu posjedovali nikakvo značajno bogatstvo. Povrat te oduzete imovine je užas sam za sebe. Većina nije vraćena, a nadoknade su uvredljivo niske. Kao i obično, namirili su se utjecajniji, a i pitanje čime su to uspjeli postići?

Na koncu se privatna stvarnost pretapa u današnju javnu, onu 2016. godine, jer se otkrivaju nove i nove masovne grobnice sa stotinama pobijenih, među kojima je zastrašujući udio nedužnih po definiciji, poput djece, mladih, žena i staraca. Slijede novi užasi. Ekshumacija posmrtnih ostataka. Nada u identifikaciju i dostojan pokop bližnjih. Muka ili traje do unedogled ili se zaista potiskuje i šutnja se nastavlja. I sve to skupa još se mora gledati na televiziji. I još se o tome mora čitati javno prepucavanje. Tad se svi elementi počinju približavati kao u nekoj slagalici. Vječno se približavaju, ali se nikad ne spoje.

Zašto se ne spajaju nije toliko važno koliko je to da se nikad niti neće spojiti. Ipak, propustiti učiniti što je moguće da se približe velika je pogreška, ali neusporedivo manja od govora o toj temi na način na koji čine prije spomenuti državljani RH čija imena zbog toga nisu niti vrijedna spomena. Takve kategoriziramo kao elementarno neodgojene pa je najbolje ponašati se kao da nikad nisu niti postojali.

Prof. dr. sc. Kristijan Krkač/Hrvatska Danas

facebook komentari

 • Maks

  Osim dakako vlastite sebe-promocije ha ha ha, sad ce ga Zeljka na sud.

 • Omnes Omnibus

  Kristijane, morate priznati, ovaj svijet bi bio puno dosadnji i funkcionalniji da se čuje samo kvalificirane.

 • kostresh

  jestel vi mozda brat po oruziju sa doticnim Antom? ne vijerujem da ste sestra drugoj strani. hvala

  • Maks

   Sigurno nije za doticnog Antu. On je socijalno kritican ne stedi nikoga digne ti se kosa na glavi kad ga citas po meni je svejedno desno.

   • Istina

    To desno, lijevo treba odbaciti. To je masonska izmišljotina. Postoje oni koji vole Hrvatsku i oni koji ne vole Hrvatsku.

    • Maks

     Ti si dobar, ti bi odbacio nesto sto postojii u cijelom svijetu. To je kao kad tvrdis da ne postoje komunjare i njihovi nasljednici sdpejci…. tu teoriju da nema lijevo i desno izbacio je Kujundzic da bi pomogao Josipovicu, danas trazi povratak Jace u HDZ pa bi moralo njegovim pristasama biti jasno kako ih je navukao i prevario. Istina je da kod nas ne postoji hrvatska ljevica nego srbskojugoslavenska ja bi volio da postoji iako volim desno

     • Istina

      Usporedba ti nije na mjestu i opet opet daješ neke primjere koji nemaju veze s vezom. Masoni su sebe nazvali lijevima, a svoje neprijatelje desnima, pa su onda ovi lijevi na giljotinama pogubili oko 200.000 ovih desnih.

      Ja ne govorim u kontekstu da nešto ima ili nema. I ne postoji samo lijevo i desno, nego postoji i centar, lijevi centar i desni centar. To postoji, ali to nam nameću masoni da nas lakše zbune i da nas lakše razjedine.

      Ja se dobro sijećam 90-ih godina prošlog stoljeća kad se Manolića, Boljkovca, Mesića, Šeksa, Bebića i druge udbaše i kosovce nazivalo desničarima. Nećeš valjda reći da su i oni desničari?

      Naša katolička vjera uči da postoje oni koji su na Božjoj strani i oni koji su protiv Boga. Udbaša, kosovaca, orjunaša, starih komunističkih kadrova i njihovih potomaka u politici ima i na ljevici i na desnici. To lijevo i desno ništa ne određuje, a pogotovo nekakva masonska izmišljotina o centru, lijevom centru i desnom centru. To samo služi masonima da nas već stoljećima vrte u krug. Ja se ne dam vrtjeti u krug. Ili voliš Hrvatsku ili ne. Ili si na Božjoj strani ili ne. Za mene ne postoje nešto između i nešto treće.

      HDZ je najviše odgovoran za ovo što nam se danas događa. Samo naivčine i neznalice su vjerovali da će SDP učiniti nešto dobro za Hrvatsku i hrvatki narod. Da je HDZ valjao 2000. godine ne bi Račan pobijedio na izborima.

      Ukratko, HDZ nije nikakva desničarska stranka. A kako bi i bila kad u njoj već skoro 20 godina glavne konce vuku udbaši, kosovci, orjunaši, stari komunistički kadrovi i njihovi potomci. Pogledaj tko je Plenković, tko mu je bio otac, tko je Obuljen i sl. Da HDZ valja, a ne valja, onda bi sasvim sigurno puno veći broj Hrvata izašao na izbore i onda nam ovi SDP-ovci, HNS-ovci, udbaši, kosovci i da više ne nabrajam ne bi mogli ništa. Dokle će HDZ hrvatski narod motati oko malog prsta? Za mene su udbaši udbaši bili oni u HDZ-u ili SDP-u, pa i u Katoličkoj Crkvi.

     • Maks

      I HDZ ima svoju ljevicu, desnicu, foteljase, tko to ne primjeti slijep je kod svojih ociju. Mi “navijamo za HDZovu desnicu jer je najjaca i jedina sposobna da nesto sprovede u drzavi. Udba je posebna prica, nakon sto su proveli priovatizaciju odvajaju se polako od Tudjmana , vracaju lijevim opcijama slijedecih desetak godina i danas vladaju iz sjene, u HDZu ih ima ali ne toliko puno.

     • Istina

      Pa meni izgleda da ti to ne primjetiš. A tko je to HDZ-ova desnica? U HDZ-u glavne konce vuku upravo oni koje ti nazivlješ ljevicom. Zar smjena Karamarka, ne biranje Hasanbegovića u ministarstvo i biranje one orjunašice Obuljen i drugi slični potezi ne govore o tome kakav je HDZ.

      Ja ću ponoviti, da HDZ valja, a ne valja, SDP, HNS i sl. stranke nam ne bi ništa mogli, a odaziv birača na izborima bi kud i kamo bio veći nego što je. Isto tako, sasvim svejedno je za kojeg udbaša glasovili, bio on u HDZ-u ili SDP-u.

      To šta se događa unutar HDZ-a, to me ne zanima. Ono što vidim, to je kakav je HDZ kao HDZ. Račan radi čistke, HDZ se vraća na vlast i ništa ne poduzima po tom pitanju. Račanovi kadrovi vuku konce u državi već 16 godina. Zašto? Zašto HDZ zadržava Račanove kadrove na pozicijama na koje ih je postavio Račan. Bilo je nekih manjih izmjena, ali nebitno. Nije SDP toliko jaki koliko je HDZ slab. Kad čujem da je HDZ nekakva desničarska stranka, a SDP nekakva ljevičarska stranka, ne znam bih li plakao ili bih se smijao.

     • Maks

      Karamarko i Hasanbegovic su HDZova desnica, znam jos gomilu.

     • Istina

      A gdje su sad njih dvojica? Ne mislim gdje se trenutno nalaze. A gdje je ta gomila? Je li ti stvarno misliš da HDZ od smrti Franje Tuđmana valja?

     • Maks

      Ne budi toliko naporan, ako si dovoljno star morao si primjetiti sto se dogadjalo sa HDZom zadnjih 25 godina , osim “sto ne valja nije imao neku vecinu u vlasti , to je kao kad napadas Karamarka radi Ive Sanadera, sad imamo Sanaderovce , puno su jaci nego onda pa cemo viditi kakvi su. Koliko god se mi bunili ovaj put nema toliko srba u vladi , nema komunjara – prije samo godinu dana Hrvatskom su upravljali Milanovicevi srbi , mislim petnajst ministara srbi. Mi koji smo htjeli lustraciju smo zakinuti ali ipak je nesto bolje, zakinuti smo radi “prave desnice, UiO , mosta i kojekakvih mlatimudana poput Opus Kupusa, meni je takvih puna kapa.

     • Istina

      Ja bih mogao raći da si ti naporan s tim tvojim HDZ-om. Dovoljno sam star i znam dosta toga. Imam 53 godine i dobro se sijećam šta su govorili u HDZ-u, pročitao sam Statut HDZ-a od 25. veljače 1990. godine. Praktički pravaški Statut, sve osim stranice, čini mi se, 11 na kojoj se pozitivno govori o zločinačkom ZAVNOH-u.

      To što ti pišeš ne zanima običnog prosječnog čovjeka. Šta bi bilo kad bi bilo, kako je sada i kako može biti, to je mlaćenje prazne slame. ne zanimaju me unutarnja prepucavanja unutar HDZ-a, mene zanima kakav je HDZ. Činjenica je da je HDZ kriv da je Račan pobijedio na izborima 2000. godine, da je napravio čistke u Hrvatskoj, da je Mesić umirovio hrvatske generale, da je Mesić 2 puta pobijedio na izborima, da je i Josipović pobijedio na izborima, da je iznjedrio Kolindu koja je trilateralist i ona radi u interesu trilaterale a ne u interesu hrvatske države i hrvatskog naroda. Ista pljuje po hrvatskim žrtvama iz II. svijetskog rata na skupovima gdje po njima pljuju razni Mesići, Pupavci, Pusići, Milanovići, Josipovići i ista pridaje zasluge nakakvim antifašistima.

      Od SDP-a nije nitko normalan očekivao nešto pozitivno, a od HDZ-a se i te kako očekivalo. HDZ je iznevjerio hrvatski narod. HDZ 90-ih godina prošlog stoljeća i HDZ danas mi se čini kao da nisu iste stranke. Tko se u Vukovaru sjetio Tuđmana? Možda Plenković čiji je otac Mario radio za udbu i predavao novinarima Jugoslavenske radio televizije, točnije Televizije Zagreb.

      Ne znam šta je Opus Kupus.

      Dokle će udba biti naša sudba?

     • Maks

      Zaboravi statute i sto neki laprdaju po medijima , pokazi nekog tko je bolji, sposobniji i vise napravio , ja ga ne vidim.

     • Istina

      A šta su napravili? Napravili da ni danas nismo slobodni, da se progoni i pljuje nas branitelje, da štite lopove i kriminalce koji su nas opljačkali, da udbaši i kosovci i dalje vuku glavne konce, da nije urađena lustracija, da nisu urađene istražne radnje protiv komunističkih zločinaca, da četnici slobodno žive u Hrvatskoj i ne samo to, nego vuku konce u ključnim institucijama u Hrvatskoj, da nije snimljen ni jedan film o ovom ratu, nego hrvatski narod protiv svoje volje financira filmove u kojima smo mi zločinci, a Srbi žrtve i moglo bi se do sutra nabrajati. Čitaj i sam kako mnogi branitelji izjavljuju da se nisu za ovo borili. Isto tako ovih oko 3.000 optužnica koje se spremaju za zapovjednike HV-a i HVO-a. Curenje dokumenata. Mogao bih ovako nabrajati do sutra.

     • Maks

      S tobom bi se moglo ne do sutra nego deset godina , imali smo Karamarka pa su ga srusili upravo oni cije izjave citiras.

     • Istina

      Da je HDZ valjao do ovoga ne bi došlo. To što ti sad neke u HDZ-u dijeliš na neke lijeve i neke desne, to je priča za malu djecu. Zašto ovi “desni” u HDZ-u ne naprave neke poteze i naprave lustraciju u svojoj stranci?

     • Maks

      Zašto ovi “desni” u HDZ-u ne naprave neke poteze i naprave lustraciju u svojoj stranci? – Zato sto nisu dovoljno jaki dušice , svejedno su najaca domoljubna opcija u Hrvatskoj – svi ostali su patuljci kojima narod ima lose iskustvo ili im ne vjeruje pa ih ne glasa:-)

     • Istina

      Nemoj biti smiješan. Kakve veze ima narod s tim koga će HDZ postaviti na svoj vrh, u svoja tijela? Znači, u HDZ-u su, nisu dovoljno jaki, svejedno su najjača domoljubna opcija u Hrvatskoj i zato ili narod ima loše iskustvo ili im ne vjeruje pa ih ne glasa. Bože moj. Bože moj. Pa to ne određuje narod, to određuje HDZ. Pa ne može se narod izboriti da oni dođu u vrh HDZ-a.

      Pročitaj i ti Hodaka:

      http://kamenjar.com/hodak-kad-imali-normalno-mvp-onda-netko-rekao-vucicu-da-srbi-svojim-traktorima-otisli-iz-rh-a-ne-iz-sao-krajine/

     • Maks

      Ti si se odao i odhebi, ne kradi moje vrijeme.

     • Istina

      A u čemu sam se odao? Je li za tebe HDZ sveta krava? Ili možda želiš reći da oni koji ne podržavaju HDZ nisu hrvatski domoljubi i rodoljubi, da su to samo HDZ-ovci, koji su kao eto nekakvi desničari?

     • Maks

      Tko je to branio Covica?? Ti imas neku svoju opciju i trolas bez veze, jedno je napadati HDZ za ono sto je kriv , drugo su tvoje poluistine lazi i podmetanje !!! Ja sam jedini put branio HDZ dok ga je vodio Karamarko – od tada ni jednom, branit cu kad zasluze. Reci mi sta su napravili za Hrvatsku takvi poput tebe, HDZ nas je izvukao iz srboslavije, oslobodio od velikosrpskog agresora – ti tvoji cije informacije prenosis su radili to sto ti radis sada i ovdje .

     • Istina

      Pa zar Čović nije predsjednik HDZ-a?

      Koje moje poluistine, laži i podmetanja?

      Bio sam branitelj, koji je danas nezapošljen jer nije moralno politički podoban, tj. nisam član HDZ-a koji je prevario hrvatski narod. Livno je prazan avetinjski grad. Više je HDZ iselio Hrvata iz Livna i livanjskog kraja nego li komunisti za 45 godina terora nad Hrvatima.

      Kako nas je izvukao kad srbi koji su napadali Hrvatsku imaju veća prava nego li Hrvati koji su branili Hrvatsku. Četnici slobodno hodaju, rade u svim institucijama države i prkose nam. Sudi se hrvatskim domoljubima u Hrvatskoj, a četnike je HDZ abolirao. O Trgu Maršala Tita i o lustraciji ne bih.

      A čije ti informacije prenosiš? Za koga ti radiš?

     • Maks

      Ja nemam stranku, za onu sam koja je momentalno najbolje. Radi iseljavanja kriziziraj malo i Sarajevo , Banjaluku, ne moze ni Covic sve! On ima druge greske ti sto pisu poput tebe su sto puta gori i stetniji.

     • Istina

      Tvoji odgovori su samo djelomični. Puno toga preskačeš kad mi odgovaraš.

      Dobro, tebi je HDZ najbolja stranaka i to je tvoje pravo, meni nije i to je moje pravo.

      Znači, ja sam po tebi gori od Čovića koji je popravljao srpske avione koji su bombardirali Vukovar? Postoji dopis od pokojnog Gojka Šuška koji traži od Čovića da to prestane, a Čović se oglušio. Čović je stekao luksuznu vilu, hacijendu, nekoliko stanova i kuća na “pošten” način koji vrijede nekoliko milijuna Eura.

     • Maks

      Pa sta ste napravili ti i takvi, bez te Herceg Bosne bili bi danas srpska republika ili turski pasaluk. Ostavi se trolanja, politiku nek vode oni koji bolje znaju.

     • Istina

      A šta ste ti i takvi napravili poput tebe koji šire udbašku demagogiju i kriju se iza tipkovnice? Ja ne vodim politiku za razliku od tebe. Mogli smo se mi obraniti i bez Herceg-Bosne. HVO je jedno, a Herceg-Bosna je nešto drugo.

      Opet preskakanje u odgovorima. Ništa čudno.

      Šta je s Hrvatima u BiH koji nisu bili u sastavu Herceg-Bosne? Zašto se njih odbacilo? Pitaj Hrvate Posavine šta misle o Herceg-Bosni.

     • Maks

      Upravo ti siris udbasku demagogiju , prenosis ovdje Mesica, Pusice, paragu, , kraj diskusije.

     • Istina

      Citiraj gdje ja prenosim ovdje Mesića, Pusiće, Paragu i sl.

      Opet te pitam: Šta je s Hrvatima u BiH koji nisu bili u sastavu Herceg-Bosne? Zašto se
      njih odbacilo? Pitaj Hrvate Posavine šta misle o Herceg-Bosni. Je su li Hrvati Srednje Bosne i Posavine isto tako udbaši?

     • Maks

      Kog sam ja to branio i gdje, vidi se koliko ti se muti u glavi!!! Sve sto si napisao je od navedenih, njihovo je, dokazi neku korist za Hrvate od tebe i tvojih postova ili odlepršaj

     • Istina

      Nemam ja tebi šta dokazivati. Ja sam dokazao na crti bojišnice.

      Nije točno. Prestani se služiti udbaškim metodama. Dobro je poznato tko je ubio Blaža i zašto. Dobro je poznato da se Herceg-Bosnom odreklo od velikog broj Hrvata u BiH koji nisu bili u sastavu Herceg-Bosne. Dobro je poznato da Dodikov portal “Poskok Online” podržava isto ono što i ti ovdje piskaraš.

      Eto korist je za Hrvate to što ti piskaraš. Samo je pitanje za koje Hrvate. Za Hrvate koji nisu bili obuhvaćeni Herceg-Bosnom sasvim sigurno nije nikakva korist, nego šteta.

     • Malleus_Haereticorum

      „To lijevo i desno ništa ne određuje, a pogotovo nekakva masonska izmišljotina o centru, lijevom centru i desnom centru.“

      Moraš uzeti u obzir činjenicu da se stvari nekako moraju nazivati. Ako za određenu terminologiju ne postoje jaki razumni razlozi zašto ona ne bi trebala postojati, onda ju ne treba dirati pa ni onda ako je potekla od masona. Ljudi moraju imati nekakve obćenite nazive za određene pojave. Istina je da lijevo-desno opisuje najčešće prostorne odnose, ali može se rabiti i za nekakve odnose u svijetu ideja, gdje nema fizičkog prostora. Da, u pravu si, udbaši gdje god da jesu, oni su udbaši odnosno neprijatelji hrvatskoga naroda. Na tomu primjeru vidiš kako nastaje naziv za nekakav politički odnos koji je „endemski“ za „ove prostore“.

      Uostalom, sam kažeš da HDZ nije desničarska stranka. Tom tvrdnjom pokazuješ da vrlo dobro znaš što znači politički desno, odnosno lijevo. I to ti je dovoljno za označavanje. Ne, HDZ nije desničarska stranka, ali je stranka unutar koje mogu djelovati i politički desničari. Unutar SDP-a ne mogu. Vrlo je jednostavno.

      Vidim da te muče masoni. Tajna družtva su zaista protivna Nauku Katoličke Crkve, i dobro je što to osjećaš. Međutim, zaista nije važna činjenica jesu li masoni, ili koji drugi pripadnici bezbrojnih sotonističkih sekti, imenovali poneku pojavu pa se je taj termin udomaćio. Nitko na Sudu ne će biti suđen i osuđen zato što je za političke pojave rabio izraze lijevo-desno, jednostavno zato što su ti izrazi u sebi neutralni.

     • Istina

      Izvrćeš riječi, izbacuješ tekst iz konteksta kao da si bila novinar u vrijeme Jugoslavije. Nemoj mi insinuirati. Ovo ljevica i desnica je vrlo opasno i to nas vrti u krug.

      LJEVICA I DESNICA

      Politika je igra potrage za vlašću. U svim demokracijama dvije različite organizacije igraju tu igru. Jedna je vidljiva, čiji igrači drže urede kao članovi vlade dok je druga nevidljiva, sastavljena od pojedinaca koji kontroliraju vidljive i koja ima pravu moć – moć novca – koji stvara ili razara svoja oruđa.

      Vidljiva organizacija je podijeljena na ljevicu i desnicu. Ima puno frakcija koje slijede ili jednu ili drugu stranu, ali bez obzira tko je na vlasti ide se za jednim te istim ciljem: što više vlasti u rukama vlade, a što manje vlasti onima koji ju izaberu.

      U vladi ili izvan vlade, motivirajuća snaga leži u ljevici. Desnica joj je samo podloga koja ju ističe. Cilj je što više osiromašiti naše vrijedne djelatnike kažnjavajući ih porezima tako da je vrlo mala razlika između radnika koji svoj dohodak zarađuje teškim radom i onog koji živi od socijalne pomoći.

      Sve su ovo razradili nevidljivi mešetari vlasti koji, budući da ne odgovaraju naciji, ne mogu biti pozvani položiti račun za djela vlade koju kontroliraju. Ova slabost prirođena je svakoj vladi. Bila ona ljevičarska ili desničarska, radikalna ili konzervativna, njome upravljaju iste sile. Mijenjaju se samo marionete. A oni koji manipuliraju mašinerijom neometano nastavljaju. Birači koji se čude zašto su njihovi napori propali,
      uzalud se čude. Nasamarena javnost, njezino je pravo glasa farsa. Ako je sve ovo moguće na nacionalnoj razini zašto ne bi bilo moguće i na međunarodnoj?

      Poput vertikalnog hijerarhijskog lanca u Crkvi, postoji i vertikalni lanac naredbi što proistječe iz vrha kombinacije tajnih društava koja vode sekularni svijet; osim što u ovom posljednjem slučaju bilo koji izvršitelj zna jedino neposrednog učitelja ili „zapovjednika“. Svaki dan i sat lanac naredbi vodi k potpunoj kontroli cijele ljudske rase ode strane svjetske vlade. Ako bismo to usporedili s rakom, bio bi ti rak cijelog tijela međunarodne politike, luda, divlja izraslina koju će zasigurno okončati
      božansko posredovanje kakva je bila Kula babilonska.

      Deirdre Manifold

      Isto kao što znam da je Tito bio zločinac, tako znam šta je ljevica, a šta desnica po masonima.

      Je ne govorim o Božjem Sudu i Sudnjem Danu, ja govrim o našoj svagdnevici u smislu da ne nasjedamo na masonske podvale, nego da se vratimo Bogu i postupamo onako kako Bog od nas traži, a ne da prihvaćamo nešto što nam sotona nudi preko svoji sljedbenika na zemlji. Neki pape su u svvojim bulama masone nazvali Antikristima, što oni i jesu. Zašto odbacivati Božje i prihvaćati masonsko (sotonističko)?

      Puno je lakše reći da su nekakvi desni ili ultra desni ovakvi i onakvi, nego li reći da su vjernici, kršćani, a pogotovo katolici, domoljubi i rodoljubi ovakvi i onakvi ultra ovi i ultra oni u koje oni svrstavaju vjernike, kršćane, katolike, domoljube i rodoljube. Oni igraju podmuklo i prljavo, nameću nam svoje nekakve kriterije, termine i sl., a mi umjesto da se tomu suprotstavimo, mi to, na žalost, prihvaćamo i zato nam i jeste onako kako nam i jeste.

     • Malleus_Haereticorum

      Imaš dobrih stvari, ali ti još nije jasno što zapravo želiš. U Svetom Pismu stoji pisano da čovjek smije jesti SVE što se nudi na tržnici, ne izpitijući ništa poradi savjesti. Kupio si, pojeo si, najeo si se i ne moraš, tj. Bog to NE traži od tebe, da izpituješ je li kupljena hrana bila od nekoga ponuđena kao žrtva lažnom bogu, tj. Sotoni, ili nije. Vjernik ima obvezu odbiti SVE što je žrtvovano Sotoni SAMO ONDA ako bi iz njegova drukčijeg postupanja bilo jasno da i on želi žrtvovati Sotoni. Inače se ne mora uobće zabrinjavati oko toga što je tko „bajao“ oko nekih stvari. Ukratko, vjera ti je još slaba. Ne želim se više svađati s tobom.

     • Istina

      Meni je sve jasno i ja dobro znam što želim. Ja pišem o zamkama sotone, a ti pišeš nešto što nema veze s vezom.

    • Malleus_Haereticorum

     Načelno je to točno ali nije u skladu s našom hrvatskom zbiljom. Naime, ne ćeš naći „lijevoga“ koji voli hrvatski narod i njegovu državu. Biti „lijevo“ u Hrvatskoj upravo znači to–da mrziš hrvatski narod i njegovu državu. Ne, takozvana „ljevica“ se nigdje u svijetu ne bavi izključivo socijalnim pitanjima, poput prava radnika, njihovih plaća itd. Nigdje. Takozvana „ljevica“ je ušla u politički život na lažima o tomu da se želi više posvetiti pravima radnika, a rezultati ljevičarenja su svugdje na svijetu bili pogubni za te iste radnike. „Ljevica“ danas u svijetu izključivo se bavi razaranjem nacionalnih država putem nametanja izmišljenih prava izmišljenih manjina i to tako da terorizira većinu družtva. Svako normalno i razumno ljudsko stvorenje je, naravno, protiv toga i svi su oni „desno“ jednostavno zato što je desno suprotno od lijevoga. Kad bi u Hrvatskoj postojao značajan broj „ljevičara“ koji bi voljeli hrvatski narod i činilo sve za njegovo dobro, a ne postoji niti jedan takav „ljevičar“, onda bi zamjena lijevog i desnog s nečim drugim u političkom životu imalo smisla. Za sada takvo odbacivanje ne bi bilo dobro zato što su postojeće oznake dovoljno precizne za opis obćenitog stava pripadnika „desnice“ ili „ljevice“.

     • Istina

      Problem je u tome što ti koji su “desno” dobar broj ne voli Hrvatsku, samo se pretvaraju da su kao neki desničari i uvelike ude hrvatskom narodu i hrvatskoj državi. Ne volim kameleone.

      Već sam nekoliko puta pisao da su masoni izmislili i lijeve i dasne. Koja je svrha lijevih, ako nema desnih. Lijevi su kao eto pozitivni, a dasni su kao eto negativni, pa ovi pozitivni štite svijet od ovih negativnih. Desni mogu jačati samo onoliko koliko je potrebito lijevima da ih ovi desni eksponiraju i sl.

      Ne znači to da ako se netko deklarira da je desničar da je automatizmom desničar. Za HSP stranke se govori da su desničarske stranke, da su pravaši i sl, a činjenica je da i tamo glavne konce vuku udbaši, kosovci, orjunaši, stari komunistički kadrovi i njihovi potomci kao i u svim strankama s hrvatskim predznakom.

      Mene ne zanimaju riječi, ja sam se riječi naslušao. Mene zanimaju djela. Ova situacija u kojoj se nalazimo od svršetka rata do danas je katastrofalna. Ona najbolje pokazuje tko je tko, i što je što.

     • Malleus_Haereticorum

      Ti zapravo predlažeš lijek za bolest tako da promijeniš naziv bolesti. Lažno predstavljanje, karijerizam i slične pojave ne ćeš odstraniti tako da promijeniš političko nazivlje. Također ne ćeš promijeniti ljevičarske laži o tome da su oni tobože nekakvi naprjedni, obrazovani i slobodnomisleći ljudi unatoč činjenicama koje sve redom dokazuju da su oni sve suprotno od toga–primitivci, ljubitelji diktature, ubojice, itd. Njihova je ideologija zločinačka. Tomu se valja suprotstaviti samo upornim iznošenjem istine o njima, takvima kakvi jesu.

     • Istina

      Citiraj gdje ja to predlažem. Ja samo odbacujem masonske izmišljotine i govorim da trebamo biti jedno i da se zna tko je tko, a podjele na lijeve, desne, centar, lijevi centar i desni centar samo kompliciraju jednostavne stvari. Za mene postoje oni koji vole Hrvatsku i oni koji ne vole Hrvatsku. Za mene nema lijevih, desnih, centra, lijevog centra, desnog centra i drugih masonskih izmišljotina. Da je HDZ desna stranka je najobičnija floskula. Isto tako reći da je HSP nekakv desničarska stranka i da su svi članovi HSP-a nekakvi pravaši, to je floskula. Ja ne nasjedam na masonske izmišljotine. Otvoreno treba reći tko je tko i što je što, a ne kriti se iza lijevih, desnih, centra, lijevog centra, desnog centra i sl.

      Pročitaj ovo pa vidi šta čovjek piše. Svaka mu čast.

      HODAK: Kad bi imali normalno MVP onda bi netko rekao Vučiću da su Srbi na svojim traktorima otišli iz RH, a ne iz SAO Krajine

      http://kamenjar.com/hodak-kad-imali-normalno-mvp-onda-netko-rekao-vucicu-da-srbi-svojim-traktorima-otisli-iz-rh-a-ne-iz-sao-krajine/

   • kostresh

    nesto kao pravednik? pa i pravni kopozitor (Josipovic)je…

    • Maks

     I meni se ne svidja kad mi oplete po Kolindi, znao je i po Karamarku ali tesko mu se proturjeciti. Zeljka se puno samopromovira a nije dorasla kao protivnik , danas se opet blamirala – stoji ti na N1 a prenose i drugi portali. Priznala je da je “Ipak za pobacaj, puno dima malo vatre:-)))

     • kostresh

      Maks, Maks, procitaj jos jednom ili je ne kapim Cro lingo…

     • Maks

      Procitao sam ja dobro , taj je nekad pisao i za njezin portal

 • Agromentum

  Ovih dvoje daju samo jedno drugom “štofa” za prepucavanje. A to odgovara više Tomiću koji uvijek nekog treba, pa makar bila i kakva kanta…

  • Maks

   Nije mu Zeljkica ni neki protivnik pa samo jos vise sranja po medijima, tako nesto je mislio pjesnik. Ovakva samopromocija je samo kontraproduktivna

 • Ivanka Perković

  čudim se da tu “kritiku” prenosi portal Kamenjar! Prostor se truje, zar ne!

  • Maks

   Prenose i drugi portali , ne moze Zeljkica svuda cenzirati . Nije se smjela mjesati kad nije dorasla a radi se jedino o samopromociji. Pala je jos na jednom ispitu danas, nakon puno izmotavanja priznala da je ipak protiv zabrane pobacaja, bolje da se kloni medija.. http://hr.n1info.com/a163131/Vijesti/Zeljka-Markic-u-TNT