Pratite nas

Glinica iz zvorničke “Alumine” kreće prema mostarskom “Aluminiju”

Objavljeno

na

Glinica iz zvorničke “Alumine” uskoro bi mogla da krene prema mostarskom “Aluminiju”, rečeno je jučer u Zvorniku na sastanku članova uprave ove dvije kompanije.

Predsjednik Uprave “Aluminija” d.d. Željko Kordić izjavio je da je cilj posjete delegacije mostarskog kolektiva zvorničkoj fabrici glinice da se između ova dva značajna privredna subjekta za ekonomiju BiH pokuša razviti poslovna suradnja od koje će imati koristi obje kompanije, priopćeno je iz “Alumine”.

”Kompanija “Alumina” u Zvorniku je poznati proizvođač glinice koja je bitan faktor u proizvodnji aluminija u Mostaru”, kaže Kordić dodajući da su potrebe “Aluminija” od 200.000 do 250.000 tona glinice godišnje.

”Namjera uprave našeg društva je da suradnju, koja nije do sada bila, razvijemo i proširimo na zadovoljstvo i “Alumine” i “Aluminija“, naglasio je prvi čovjek mostarske tvrtke.

Konkretizaciju poslovne suradnje između “Alumine” i “Aluminija”, kako je najavljeno poslije današnjeg sastanka, treba očekivati na sljedećem razgovoru predstavnika ovih kompanija, početkom sljedećeg mjeseca.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Mile Matić kaže da je za zvorničku tvrtku svaki novi kupac značajan.

”Razgovarali smo o mogućnostima i modalitetima poslovne suradnje sa “Aluminijem” iz Mostara. Zainteresirani smo da osiguramo oko trećine potreba mostarske tvrtke. Radi se o količinama od 50.000 do 100.000 tona glinice na godišnjoj razini. Predložili smo uvjete pod kojima bismo mogli surađivati i očekujemo da na sljedećem sastanku postignemo dogovor o uspostavljanju poslovne suradnje”, ističe Matić, napominjući da zvornička fabrika glinice u svibnju očekuje povećanje svog proizvodnog kapaciteta, uvođenjem u rad još jednog kotla na ugalj.

Predsjednik Uprave “Aluminija” Željko Kordić ističe je da se ljudi iz gospodarstvo moraju više angažirati na suradnji domaćih kompanija, napominjući da “Aluminij” ima dugogodišnje uspješne poslovne odnose sa tvrtkom “Alpro” iz Vlasenice.

”Ubuduće se moramo bazirati na domaće gospodarstvo i razvijati suradnju među domaćim gospodarskim subjektima, kako bismo stvorili uvjete za otvaranje što više novih radnih mjesta, koja su u današnje, krizno doba i vrijeme recesije, više nego bitna za svaku zajednicu”, istakao je Kordić.

Komentirajući izuzetno nepovoljne trendove kojima je izložena aluminijska industrija u svijetu, zbog činjenice da je danas cijena ovog metala na Londonskoj burzi 1672 USD, Kordić je rekao da kretanje cijena aluminija na svjetskoj burzi ima višestruki utjecaj na poslovanje mostarske tvrtke.

Neka su predviđanja da bi u trećem i četvrtom kvartalu ove godine cijena aluminija trebala izići na oko 2.000 USD po toni, pa čak možda i više iznad te cijene, što je ohrabrujući podatak – zaključio je predsjednik Uprave “Aluminija” iz Mostara.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati