Glogoški najavio prosvjed na Trgu bana Jelačića: Nismo trgovci nego vojnici, ostajemo u šatoru!

0

Braniteljski prosvjed koji nakon ponoći ulazi u 50. dan boravka ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 do sada je dobio tri “bitke”: pronađeno je rješenje za otvaranje veteranske bolnice u Zaboku, na šest su mjesecu uspjeli odgoditi primjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, a iz javne rasprave povlači se prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Međutim, na glavne zahtjeve o ostavci ministra Matića i njegovih sudadnika te o proglašenju potonjeg zakona ustavnom kategorijom još ništa, ali branitelji ne odustaju.

djuro-glogoski-190“Jedini kompromis na koji smo spremni jest taj da nećemo inzistirati da čelni ljudi ministarstva budu smijenjeni, već da ostavke podnesu sami. I na saborskom Odboru na veterane neki se dan pokazalo da su lagali: zamjenica Vesna Nađ rekla je da su spremni vratiti naša prava, a do jučer su tvrdili da nam prava nisu ni smanjivali. Oni moraju otići, tu nema kompromisa: mi nismo trgovci nego vojnici. Spremni smo u Savskoj 66 dočekati Božić po hladnoći i na ulici, s tim da će tog dana s nama biti i članovi naših obitelji, dok će gospoda političari taj dan provesti u svojim toplim domovima. Ostajemo u šatoru do ispunjenja naših zahtjeva, ako treba, još godinu dana”, izjavio je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih HRVI za Večernji list, uz najavu skorašnjeg prosvjednog skupa branitelja na Trgu bana Jelačića.

Predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi, Ante Deur, dodao je tom podatku nekoliko detalja te otkrio da prosvjednici idućih dana očekuju formiranje radne skupine u Saboru u vezi s Ustavnim zakonom za koji se nadaju da će biti riješen do 15. prosinca kada zastupnici odlaze na stanku. Prema Deuru, svu dosadašnji pomaci na relaciji branitelji – Sabor dužni su predsjedniku Sabora s kojim dobro surađuju:

“S Josipom Lekom vodimo plodan dijalog, taj čovjek pokazuje da je funkcija koju obnaša u službi naroda. Svojim postupcima dosad nas je uvjerio u svoju vjerodostojnost, a mi njega da ne želimo biti dijelom ni jedne političke opcije. Na nas dolaze pritisci iz svih političkih grupacija, što smo i očekivali, ali im nećemo podleći. Inzistiranjem na dizanju zakona na ustavnu razinu želimo osigurati da ga ni jedna opcija na vlasti više ne može dovoditi u pitanje”, rekao je Ante Deur. Na novinarsko pitanje o tome bi li prosvjednici u slučaju rješenja Ustavnog zakona odustali od smjene ministra Matića, Bojana Glavaševića i Vesne Nađ, Deur je izjavio:

“Ni od tog zahtjeva ne odustajemo. Kako bismo s tim ljudima mogli raditi novi Zakon o pravima hrvatskim braniteljima kad su nas lagali i ignorirali godinu i pol dana? Ministar Matić može biti dobar čovjek, hrabar branitelj, dobar suprug i otac, međutim, kao ministar svoj posao ne radi dobro. Vjerujem da premijer Milanović ima mudrosti da taj naš zahtjev prihvati, uostalom, Mirela Holy morala je otići zbog jednog e-maila. Pozivam premijera da svi sjednemo za stol i vidimo tko koga laže”, zaključio je i dodao da bi želio da u Hrvatskoj zaživi puno poštovanje prema veteranima kao što je to u Izraelu ili SAD-u.

facebook komentari