Pratite nas

Godišnji odmor od 30 dana i izmjena ugovora

Objavljeno

na

Izmjenu Zakona o radu traži MMF kako bi se nastavio kreditni aranžman

Vlasti u oba entiteta su gotovo u panici jer s jedne strane za stabilno financiranje očekuju financijsku injekciju Međunarodnog monetarnog fonda, dok pak ova financijska institucija, s druge strane, zahtijeva donošenje izmjena Zakona o radu kojim bi se ograničila ili promijenila određena prava radnika i poslodavaca. Po odredbama novoga zakona o radu, predviđeno je uvođenje čak 30 radnih dana za godišnji odmor, što je značajna promjena u odnosu na vrijedeći s čime se slažu radnici, ali poslodavci ističu da bi takve odredbe gospodarstvo gurnule u goleme probleme.

Inzistiranje MMF-a

Po dostupnim podacima, MMF je od vlasti za nastavak aranžmana inzistirao na promjenama kojima bi se promijenili uvjeti oko trajanja kolektivnoga ugovora s radnicima. Takvi zahtjevi za sindikalne organizacije, ni za federalne ni iz RS-a, apsolutno nisu prihvatljivi. Ovaj prijedlog zakona prihvaćen je u Vladi, no, unatoč tome nije upućen u parlamentarnu proceduru jer se socijalni partneri ne mogu usuglasiti. Najveći problem predstavlja pitanje kolektivnog ugovora. Umjesto dosadašnjeg neograničenog trajanja, u novom zakonu o radu predviđeno je sljedeće da se kolektivni ugovor može zaključiti na određeno vrijeme, koje ne može biti duže od tri godine.

Praksa u EU

Za Sindikat je ograničavanje trajanja kolektivnog ugovora apsolutno neprihvatljivo i dovodi radnike u još teži položaj u odnosu na poslodavce. Sindikalni dužnosnici čak su upozorili da će izaći na ulice, što bi vlastima dodatno užarilo stolice. Po objašnjenju predstavnika vlasti, ovim se zakonom mora definirati da svaki ugovor mora imati rok trajanja, pa tako i kolektivni. Federalni dužnosnici ističu kako je takva praksa u zemljama Europske unije gdje se takvi ugovori moraju vremenski odrediti. Ove izmjene, gdje su kolektivnim ugovorima zajamčena brojna radnička prava, doveli su do toga da su brojne pravne osobe zapale u probleme jer nisu mogle izmiriti obveze prema odredbama kolektivnog ugovora

Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji.

“Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju”, kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. “Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti”, rekla je.

“Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti”, naglasila je.

Predsjednica se danas, prvoga dana boravka u Rusiji, susrela s Vladimirom Putinom.

“Ove godine obilježavamo 25 godina diplomatskih odnosa, veseli me značajan rast trgovinske razmjene, razgovarat ćemo i o bilateralnim i humanitarnim te regionalnim pitanjima”, rekao je Putin na početku formalnog susreta s hrvatskom predsjednicom.

Kolinda Grabar Kitarović, pak, uzvratila je ruskom predsjedniku pozivom u Hrvatsku.’Dopustite da vas pozovem u službeni posjet Hrvatskoj’, kazala je Grabar Kitarović.

“Imamo otvorena pitanja s Rusijom no vjerujem da ćemo ih riješiti kroz dijalog. Ovo je nova faza u hrvatsko-ruskim odnosima”, rekla je Grabar Kitarović koja se posebno osvrnula na sutrašnji gospodarski forum.

Predsjednica će se s Putinom sastati u srijedu. Pretpostavlja se da će neke od tema razgovora biti i Agrokor, borba protiv međunarodnog terorizma, BiH….

facebook komentari

Nastavi čitati