Godišnjica vukovarske obrane od kaosa

36

Danas obilježavamo godinu dana od kada je aktualna hrvatska Vlada podmuklo i kukavički, u ranim jutarnjim satima, postavila ćirilićne ploče na hrvatske državne institucije u gradu Vukovaru. Time je u Vukovaru izvršeno protuustavno, protuzakonito, protudemokratsko, nasilno i represivno postupanje protiv hrvatskoga naroda.

Građani Vukovara odgovorili su  načinom  na koji su u bilo kojem dijelu hrvatske zemlje na svako nametanje stranog jezika i pisma – latinskog, njemačkog, mađarskog, talijanskog, turskog ili srbijanskog – kao i na postavljanje nat pisa i obilježja tuđinske ili okupatorske vlasti, kroz povijest odgovarale generacije Hrvata i za to prečesto plaćale visoku cijenu.

Zato pozivamo Vladu Republike Hrvatske da, u skladu s pravorijekom Ustavnoga suda Republike Hrvatske, prekine političku, kvazilegalističku i policijsko-pravosudnu agresiju na Vukovar i u što kraćem vremenu skine ćirilićne ploče s državnih institucija u gradu Vukovaru.
Predsjednika Sabora Josipa Leku i Predsjednika Ivu Josipovića te druge institucije i ustanove pozivamo da potaknu Vladu da počne poštivati čl. 16 Ustava RH, čl. 8 UZoPNM, lokalnu nadležnost grada Vukovara kao i vukovarske žrtve iz Domovinskog rata, također u skladu s pravorijekom Ustavnoga suda Republike Hrvatske.

Ukoliko se to ne učini, bit ćemo primorani, zajedno s više od 350 braniteljskih i stradalničkih udruga i uz podršku hrvatskog naroda, snažnije nego ikad nastaviti s civilnom obranom Vukovara jednako kao i s obranom ustavnosti, zakonitosti, pravde i hrvatske državne suverenosti u gradu Vukovaru kao integralnom dijelu Republike Hrvatske.

Što se referenduma tiče:
Ne dirajte u institut  referenduma, jer ne možete  onemogućiti izražavanje suverene političke volje hrvatskog naroda.

Spriječili ste ovaj referstozer_vukovar_logoendum, nećete više ni jedan!

S vjerom u Boga i hrvatski narod

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. / kamenjar.com

facebook komentari

 • Pozdrav našim Vukovarcima! S vjerom u Boga i hrvatski narod

  • srka

   Oni se ne šale…niti se daju zamotavati…a i u pravu su…kada ne moze turski ili pak njemački…zašto bi onda dozvolili namjetanje srpskog jezika!?
   by Srka®

   • peppermintt

    ne mere ni jedan ni drugi ni treći, finito !

    • Ne-ma prola-za, ne-ma prola-za

     • peppermintt

      ta će oni više, pružiš im prst a oni bi ruku,e sad neće ni nokat, gotovo !!!

     • HRSmoock

      Sve zavisi od toga kako pružaš prst :)) Ovo još traje? A da raspišu moratorijum jedno tri mjeseca, a onda polako hladne glave…Ova vlada baš nešto i ne odgovara na pitanja van njihove agende.

     • peppermintt

      dao je Ustavni sud rok od godinu dana, svatko triba riješiti svoj dio zadatka.

     • koji su zadatci? jedni da stave ploče, drugi da ih skinu? 🙂

     • HRSmoock

      Ne volim ja to kad se razloži…Svako svoj dio. To je već u startu…Aparthejd. Sjesti za stol. Sto puta ako treba i onda pred vladu. Eto, ja još naivno vjerujem u sistem. Ne posezati za “drugim sredstvima” dok ne iscrpiš sve, baš sve zakonske mogućnosti. Nažalost, za to treba vremena.

     • peppermintt

      zakon lipo veli
      druga stvr je što se nije niit ispoštovao zakon, kao rpvo triba provjeriti biračke popise, priviše je tu sumljivih rabota
      kao drugo Srbi morjau napokon shvatiti da je Vukovar Hravtska a ne Srbija. Sljedom toga u školi će učiti hrvatski školski program, a kao dopunsku nastavu mogu učiti svoje nacionalne inačice, kao i svugdi u demokratskim uređenjima.
      Srbi bi opet pravili autonomiju na mala vrata, pa ne može to tako.

     • HRSmoock

      Samo ne zaboravi da se niko od nas tu previše neće pitati. EU. EU nekada traži neke stvari, a plolitičari nekada (ajd da se ne lažemo uvjek) imaju predivan izgovor za svoje trgovine i muljanja. Kao što je legitimno da HDZ preko ove priče drži front protiv vladajuće koalicije. Kažem legitimno, a da li je trebalo uzeti i neke druge stvari u obzir….Sve je to stvar procene, savjesti, agende…

     • peppermintt

      a ne ne Europa je jasno kazala kako se ne će miješati jer su to unutarnje stvari RH

      Sve je tu jasno što se tiče EU, druga stvar je što nas naši političari reketare floskulama o “pritiscima ” iz EU

    • srka

     Vala lipotice…ak ti kazeš….ali Turci nisu se ozijanili nekoč u sred Vukovara…moraš priznati.
     by Srka®

     • HRSmoock

      Hehe, imaju i Turci ovdje raznih “tragova”…Iz prošlosti bi trebalo da učimo, a ne da je koristimo kao čipove u pokeru.

     • srka

      A kakva je to zgrada…urušena?
      by Srka®

     • HRSmoock

      Niš, tzv. Ćele-kula. Nakon bitke sa Sinđelićevim ustanicima, Turci su napravili kulu od glava poginulih. Valjda je to trebalo da zastraši narod. Efekat je bio sasvim suprotan.

     • srka

      e moj Smuce….i ti vjerujes u to???
      Da se Srebrenicki genocid krajem
      minulog stoljeca netkim slucajem desio prija samo nekoliko
      decenija…..budi siguran da bi ga cetnici deklarirali i provukli kao
      “srpske zrtve”….interesantno kako netko lako podlijeze veliko-srpskoj falsifikatorskoj umno-poremecenoj propagandi???!
      …te je nazalost zrtva susjeda neupucenima podvaljena kao ’srpska’.

      by Srka®

     • HRSmoock

      Prošetaj netom; Srki. Traži turske izvore. Nema to veze sa Srebrenicom. I isto je bilo i sa Rumunima, Bugarima, Grcima…. Jer naposlijetku, Turci su bili agresori. Nikada nisu uspjeli do kraja organizirati carstvo. I nije istina da su ih Švabe i zapadnjaci urušili. Sporo su se mjenjali, naročito na rubnim djelovima, Balkanu, Bliskom istoku…Nešto slično se desilo i sa Rimom. Previše htjeli, previše započeli…

     • peppermintt

      mene zanima naša sadašnjost, kad će se u Srbiji otvoreno pisati o užasima koje je dio Srba napravio Hrvatima u Vukovaru ?

     • HRSmoock

      Pa nije u tome stvar. Dio. Uvjek stvari i užase počine grupice…Ono o čemu ja pričam je kolektivna odgovornost (odraslih, onih sa pravom glasa). To se odnosi i na hrvatsku stranu.
      Mene zanima da ljudi shvate ono što sam vidjeo. A to je jednostvno. JNA je imala sve tenkove i zrakoplove i počela je da uređuje stvari silom, a to nije smelo da se desi.
      Naravno…”Srbija nije u ratu, bla, bla…” Ta mantra se mora razotkriti. Jer svi su htjeli da neka JNA, kao da je to neka posebna sila, obavi posao, tj. da “opameti” Hrvate ili šta već, da ih silom zadrži u zajednici koju nisu htjeli.
      Vidiš, meni nije bilo nenormalno da Hrvatska želi samostalnost, svoju državu. Ali nas kojima je to bilo normalno je bilo…Jako malo. Pa imaš Hrvate koji nsu željeli opstanak nekakve Jugoslavije.
      Da je bilo vremena da se “slegne gradivo”, razlaz bi prošao bez pucnjave…Ovako…

     • peppermintt

      problem je što jugići nisu skontali tijekove vremena, završetak ere komunizma u Europi. Nije tek tako srušen Berlinski zid. Ali džaba zidovi u glavama, privilegije koje su imali, oslanjanje na snage JNA bili su “vjetar u leđa ” jugočetničiji željnoj krvi i pljačke, mi nismo želejli rat nisu ni muslimani, ali jesmo željeli samostalnost.

     • HRSmoock

      Blizu si. Samo samostalnost, nekada upravo to znači. Pogledaj “Živi i mrtvi”. Dane Boro:”Htjeli ste državu bez krvi?”
      Kažem, sve je to stvar tajminga. Pogotovo što mi nismo Česi i Slovaci.
      Ti koji su imali privilegije ili bolje koji su bili na vlasti nisu imali apsolutno nikakvu viziju. Ništa. Nada. Zilch. Niente. No, ta gomila staraca bi ionako “pocrkala” za godinu, dve.
      Znaš li ko je bio prvi izložen tenkovima JNA? Pa upravo Beograd. 9. marta 1991. To ti je mjesecima prije Lištice.
      E, tu su se Srbi ispalili i propustili priliku da “skinu jaram s vrata”, što je ono što su godinama pjevali, u kafani, kad se naliju.
      Jer vojska ne bi pucala (ili bi pucala malo)…Propuštena prilika…Jer Sloba je već pao…Ne mogu Srbi da dignu demonstracije bez Engleza (27. mart, 5. oktobar). Pih…

     • peppermintt

      čuješ smocky koliko su Srbi izmišljotina godinama podastirali i podastiru još uvik, nemoj se čudi što ću i ja podijeliti srkinu sumnju u sve to

     • HRSmoock

      Ma daj, Peppy. Ista je i sačuvana jer su se Turci ponosili time. A to je bilo prije samo dvestotinjak godina. Ponavljam, Turci to i ne poriču. Znaš li koliko se sličnih epizoda dešavalo na čitavom Balkanu? Zbog toga je carevina i propala. No, poenta je da se ništa nije promjenilo. Glavoseča ima i danas . Čak i oko nas. Onaj ko prkosi realnosti i traži maksimum (iz bilo kojih razloga) priziva totalno uništenje svijeta.

     • peppermintt

      skužio si ti na što san mislila 🙂

     • HRSmoock

      Pazi, neki dan čitam i smijem se. Kao, Austrijanci samo što nisu uvjeli reforme, spremali su se da udovolje svim narodima, med i mleko samo što nisu potekli, napravili bi trojnu, ma šta trojnu…Uveli bi 19 jedinica, Sjedinjenje države Austrije i co…Kad ono…Kššš…Princip.
      Peglanje povijesti nije ništa novo, ali tragovi i činjenice se ne daju promjeniti ma šta da im radiš.

     • peppermintt

      misliš AustroUgarska ? pa je pri kraju su bili raspoloženi Hrvatima osigurati reforme,, nije to ni nepoznato niti nekakvo peglanje
      sva će carstva zapravo uruše iznutra, izvana ih se samo dokrajči

     • HRSmoock

      Jesi li sigurna da su to htjeli? Pa Čeha i Slovaka je neuporedivo više, pa im nisu učinili nikakvu milost. Austrija je “prsla” početkom 20. veka. Uporedi tadašnje SAD, pa čak i Englesku sa KU.K. Industrijska revolucija nije sve jednako razvila…Čak i da se Slaveni nisu bunili, Mađari bi je razbili.

     • peppermintt

      ha a kako Srbi napraviše milost slovencima, kasnije crnogorcima a ne napraviše hrvatima i muslimanima ?

     • HRSmoock

      Daleko od očiju, daleko od…Mislim na Slovence i Crnogorce :)) A prema muslimanima smo bili jednako puni ljubavi. Bratske. Šalu na stranu, taj odnos Srba i Hrvata je stvarno za psihijatriju. Nekad mi je u očaju i smiješan. I jedni i drugi pričaju isto, samo nikako da se razumiju. :)) Vidiš koliko su Srbi voljeli Hrvate da im nisu dali da odu. Morala je panduracija da interveniše…

     • peppermintt

      to sam ti navela kao primjer kako neki imaju milost a drugi nemaju, sve je vještina lobiranja sa svoje ciljeve
      da, zanimljivo je to promatrati , mada evo ja mogu kazati baš nešto posebno mene niti ne zanima ni Srbi ni Srbija osim kao nekažnjeni počinitelji užasnih zločina. Tako i većinu običnog naroda. dok mi imamo dojam da su Srbima Hrvati uvik tema, ajde neću sad pretjerivati u zavisti nego ima divljenja prema nama i to na puno načina.

     • HRSmoock

      Nije stvar da se samo kazne zločinci, Peppy. Nego da se neke stvari nauče. I da se ne ponavljaju. Koliko ima onih koji bi da zgaze Hrvatsku tenkovima (ili vice versa). Da li su to samo luđaci po forumima? Onda nije strašno. A šta ako ih ima još? Škrguću zubima negdje u mraku i čekaju nekakvu priliku? Što ćemo onda? Mislim da zato treba završiti stvari. Čist račun, duga ljubav. Zbog svih nas.

     • peppermintt

      kad mislim na kažnjavanj mislim na čitav proces-prvo svijest o zločinu kao takovm, drugo potreba sankcije tog zločina, treće kroz proces podastiranje svih činjenica, četvrto javnost shvaća da je nužna reakcija na zločine, peto osjećaj zadovoljene pravde kod žrtava, i posljednje jačanje razine povjerenja u društvo.
      jer društvo smo formirali kako bi nas zaštitilo
      Slažem se jako puno je govora mržnje, prijetnji, zlobe, loših namjera u internet govoru. Kako djelovati na takve?
      svojim primjerom možda … ne znam..:)

     • HRSmoock

      To je veliki posao. Jer svi sve znaju. Apriori. Znaš, imao sam sumnjivu čast upoznati i Mladića i Dudakovića, dok su još bili JNA. Što bi rekli…Bio sam nazočan. I užasnuo se. A sad mi neki mali se…nja koji se nije ni rodio priča o “đeneralu” i ovom drugom mamlazu. Ili o Arkanu i Glavašu. Mladić heroj. E, nije nego. I kad čitaš razne upise po portalima stekneš utisak da se rat nikada nije ni završio. Kakvi krvoloci. Dobro, većina su bezopasne pitchtzkice… Ali ipak…Zar ti ljudi nemaju što pametnije? Izađi sa nekom curicom? Kažem t, žene su krive za sve :)) Da je više ljubavi, sve bi bilo cool. Ovako vi slamate srdašca momcima i oni jadni u politiku, a za to nisu…

     • HRSmoock

      Puče mi “diskas”. Krš.

     • peppermintt

      nekoč je prilično rastezljiva kateorija ..prema tomu jesu nekoč