Pratite nas

Iz Svijeta

Gorbačov: Novi Hladni rat mogao bi prerasti u oružani sukob

Objavljeno

na

“Novi hladni rat” je objavljen između Rusa i Amerikanaca i mogao bi eskalirati u oružani sukob, upozorio je u četvrtak posljednji lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov.

”Samo se govori o sankcijama Amerike i Europske unije protiv Rusije. Jesu li oni izgubili glavu”, rekao je Gorbačov, a prenijela agencija Interfax.

”Amerika je zalutala u dubine džungle i nas vodi sa sobom”, dodao je otac perestrojke, cijenjen na zapadu zbog svoje uloge za vrijeme pada Berlinskog zida 1989. godine.

”Iskreno su reći, ona (Amerika) nas gura u novi Hladni rat, probajući otvoreno da slijedimo njenu genijalnu ideju da želi uvijek da trijumfira”, kritizirao je bivši 83-godišnji lider.

”Gdje će nas to odvesti ? Hladni rat je već proglašen. I šta onda ? Ja nisam u mogućnosti izjaviti sa sigurnošću da se Hladni rat neće okrenuti u pravi rat. Plašim se da oni (Amerikanci) time preuzimaju rizik”, dodao je.

Ove alarmantne izjave Mihaila Gorbačeva su na osnovu ukrajinske krize i pogoršanja odnosa između Rusa i zapada na nivou bez presedana od raspada SSSR-a 1991. godine.

Nakon pripajanja poluotoka Krima od strane Rusije i izbijanja sukoba u kojem je život izgubilo više od 5.000 ljudi od aprila na istoku Ukrajine, Washington i Bruxelles su usvojili nekoliko serija ekonomskih sankcija protiv Moskve.

Washington je u srijedu zaprijetio novim sankcijama priopćivši da će cijena koja će se platiti “nastaviti da se povećava” ako Rusija ne prestane podržavati proruske separatiste u Ukrajini.

Europski ministri vanjskih poslova održavaju u četvrtak u Bruxellesu vanredni sastanak na kojem će razgovarati o stavu koji će usvojiti prema Rusiji nakon nastavka sukoba na istoku Ukrajine, i bombardiranja lučkog grada Mariupolja, u kojem je u subotu poginulo 30 ljudi.

Europska unija se okreće prema jednostavnom širenju svoje crne liste sankcioniranih osoba, priopćio je u srijedu jedan europski izvor. Prema nekoliko izvora u Bruxellesu, 28-orica bi trebalo također odlučiti o produženju prvog kruga sankcija protiv ukrajinskih separatista i ruskih dužnosnika, koji ističe u ožujku.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati