Pratite nas

Komentar

Gordan Jandroković: Pupovac me iznenadio, ne može se kadrovirati po nacionalnoj osnovi!

Objavljeno

na

Predsjednica je u srijedu održala prve postizborne konzultacije, a nove su najavljene za 10. listopada. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković vjeruje da će do tog dana obaviti posao i postići dogovor s Mostom, kazao je u četvrtak za Novi dan na N1.

“Do sada smo prošli kroz sedam točaka i postigli visoku razinu suglasnosti. Sada razgovaramo o programu Vlade, ustrojstvu, a onda će na red doći kadrovi. Vjerujem da ćemo posao odraditi u roku”, rekao je Jandroković za N1.

Kadrovska pitanja uglavnom su najveći problem svih pregovora. HDZ i Most su tri tjedna razgovarali o jamstvima, a najteži posao misle riješiti u kratkom roku. Jandroković tvrdi da nisu jedino jamstva bila na dosadašnjem repertoaru.

“Razgovaramo dva tjedna i tri dana. Govorim tako jer je svaki dan stvarno bitan. Nismo razgovarali samo o jamstvima. Već smo počeli i o ustrojstvu Vlade i o programu. Uz dobru volju i kvalitetan dijalog možemo prikupiti potpise i do 10. listopada i 14. listopada imati konstituirajuću sjednicu Sabora i formirati Vladu.”

U medijima se govori da će nova Vlada imati čak četiri potpredsjednika, a Mostu bi trebalo pripasti pet ministarstava. Jandroković je kazao da je vidio te informacije, ali dodaje:

“Te informacije nisu utemeljene na postignutom dogovoru jer još uvijek razgovaramo o ustroju. Čitav je niz ideja, mi smo iznijeli koncept, a kolege iz Mosta ga razmatraju i vjerujem da ćemo doći do zajedničkog stava.”

Milorad Pupovac je u Novom danu rekao da manjinci i dalje pregovaraju s HDZ-om da i oni budu zastupljeni u radu Vlade i Sabora.

“O potpredsjedničkom mjestu niti ministarskom nismo razgovarali, nemam informacija da žele sudjelovati u Vladi. Što se tiče saborskih pozicija o tome ćemo razgovarati kad za to dođe vrijeme. Što se ministara tiče ovu Vladu formiramo vladu HDZ-a i Mosta”, tvrdi Jandroković.

Najveći problem Vlade na odlasku je bilo povjerenje, odnosno njegov manjak, između HDZ i Mosta. Glavni tajnik HDZ-a priznaje da je to bio problem Mosta i bivšeg vodstva HDZ-a, ali danas grade povjerenje i idu u dobrom smjeru.

“Iz razgovara s Mostom smo zaključili da je povjerenje njima ključno, iz iskustva koje nije bilo pozitivno. Važno ga je izgraditi i ono je ključni temelj na kojem se gradi buduća politička suradnja. Imamo cilj ojačati to povjerenje, prihvatiti i različita promišljanja o određenim temama, naći rjšenje u korist obje strane i hrvatske države”, kazao je Jandroković.

Iznenađen izjavam o kadroviranju

Prošla Vlada formirala se po principu ministar iz jedne stranke, zamjenik iz druge. Hoće li i ovaj puta biti međusobnog kontroliranja?

“O tom principu još uvijek razgovaramo. Ne želimo kontrolirati jedni druge, Želimo osigurati funkcionalnu Vladu. O tome još uvijek razgovaramo s kolegama iz Mosta”, objašnjava Jandroković.

Milorad Pupovac i dalje smatra da u državnim poduzećima trebaju biti i pripadnici nacionalnih manjina. Jandrokovića takav način kadroviranja ‘iznenađuje’.

“Iznenadio me gospodin Pupovac s tom izjavom. Mislim da se pitanje razvoja nerazvijenih područja rješava odlukama i zakonima, a ne kadroviranjem po nacionalnoj osnovi. Mislim da bi to bio korak unazad. Potrebno je zaista uložiti poseban trud da ljudi koji žive ispod razine osnovnih uvjeta, ali ne vjerujem da se to može rješavati zapošljavanjem na nacionalnoj osnovi.”

Jandroković kaže da HDZ i Most razgovaraju o “svemu što je relevantno za funkcioniranje buduće Vlade”. Treba im još neko vrijeme da nađu najbolja rješenja, ali vjeruje da će do 10. listopada imati potpise, a 14. Vladu. Za INA-u kaže da još nije došla na red, a upravo je ona bila jedan od glavnih kamena spoticaja dosadašnje Vlade Mosta i HDZ-a.

Vlada je jučer projekt autokampa na Pagu proglasila strateškim. Pavao Vujnovac, jedan od suvlasnika, posuđivao je novac HDZ-u. Baca li to sumnju na Vladinu odluku?

“Takvu informaciju nemam. Kada je u pitanju pozajmnica PPD-a, nju je HDZ vratio, danas imamo kredit banke. Nema poveznica između odluke ove Vlade i ovoga što je danas u HDZ-u”, tvrdi Jandroković.

Sve češće su priče tu u HDZ-u postoje dvije struje – ona bliska Plenkoviću i desna, predvođena Zlatkom Hasanbegovićem. Jandroković tvrdi da u HDZ-u razlika nema.

“Ne postoji razlika. HDZ je jedinstven. Upravom tom sinergijom ostvarena je izborna pobjeda tako da vjerujem da će idući dani pokazati da je HDZ jedinstven, čvrst i temeljna stranka koja će formirati Vladu.”

Jandroković je kratko komentirao i situaciju na Filozofskom fakultetu, ali se nije previše htio miješati.

“Predsjednik HDZ-a je prije nekoliko dana vrlo jasno izjasnio stav HDZ-a oko tog pitanja. Zalažemo se za autonomiju Sveučilišta, nisam razgovarao s ministrom Šustarom i ne bih htio arbitrirati u tom slučaju.”

Pregovori HDZ-a i Mosta će se dalje odvijati na razini vodstava dviju strana, ali i svakodnevnih konzultacija oko otvorenih pitanja. Sastanak vodstava bit će početkom idućeg tjedna, najavio je Jandroković.

Ne vjeruje da netko vodi pregovore iza leđa i naglašava da je HDZ-ov strateški partner Most, ali i da su glasovi ostalih zastupnika dobrodošli. Za kraj je još jednom rekao da je optimističan i da vjeruje u dogovor oko cijelog paketa do 10. listopada, a o funkcijama predsjednika i potpredsjednika Sabora govorit će idućih dana.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Nova zdrava stremljenja u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Politički i društveni život u Hrvatskoj nije odavno bio tako živahan i buran.

Teško se povremeno i snaći u poplavi zahtijeva, predbacivanja, optuživanja, vrijeđanja i svakakvog jada koji se može čuti, vidjeti i pročitati od dičnog Sabora do jugo tiskovina, od sociologa, političkih komentatora, novinara i dakako, uvijek spremnih, sve više rastućih, nevladinih udruga.

Niču poput gljiva poslije kiše a radni narod za čija prava „se oni bore“, koji u velikom broju jedva preživljava, te dragocjene udruge sve jako dobro plaća. Pada mi na pamet jedna akcija koja se zalaže za primjenu Istambulske konvencije u Hrvatskoj.

Jedna od prvih koja je jako zagovara je bila udruga BABE koja je tražila od naših predstavnika u Belgiji da se zauzmu za prihvaćanje konvencije. Više elemenata, više djelova ima u toj konvenciji. Tako i potreba da se ljudima, djeci i onima starijim, u jednom trenutku svog života omogući da se odluče što su. Jesu li muškarci ili žene. Bez obzira na spol. On nije važan.

To je neki zastarjeli privjesak koji sili ljude već oko sto tisuća godina koliko bi moglo biti da je nastala ljudska vrsta, da  često budu ono što nisu. Vrlo zanimljivo. Kad sam tu mogućnost prenio na sebe vidio sam da i nije tako nevažno i bedasto, kako sam u početku mislio. Ako se odlučim promijeniti rod što mi konvencija omogućava ne bi se dogodilo ništa loše. Što više, mogao bih doprinijeti, jer obzirom na struku ali i posao u kući i oko kuće, više kao žena nego što sam do sada kao muškarac. Razmislit ću. No, u razmišljanju sam otišao korak dalje.

Što bi na većoj razini, na nacionalnoj mogle značiti takve promjene. Kad bi primjerice jedan moj kolega promijenio rod mogli bi dobiti na čelu gore spomenute udruge dvije Sarnavke umjesto jedne kao što je sada. Kakva bi to samo bila progresivna snaga u našoj državi. Mogli bi se uvjeriti i turski i drugi svjetonazorski identičan ostali brojni svijet da prihvati Istambulsku konvenciju. Dakako, u cijelosti. Ne samo nazadna Hrvatska i Europa u većem dijelu. To bi uistinu bio veliki korak u progresivni slobodan svijet. Živi bili pa vidjeli.

Damir Letinić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati