Pratite nas

BiH

Cijena nafte mogla bi pasti na 60 dolara po barelu

Objavljeno

na

Litra dizelskog goriva približila se cijeni od dvije marke, što je oko osam kuna, na postajama u BiH nakon što je došlo do pojeftinjenja goriva na svjetskom tržištu

Cijene goriva na benzinskim postajama u Bosni i Hercegovini smanjene su do 30 pfeninga u nekoliko posljednjih dana, što je pojeftinjenje za 13 posto zbog pada cijena na svjetskom tržištu, izvijestili su u nedjelju mediji u BiH.

Litra dizelskog goriva približila se cijeni od dvije marke, što je oko osam kuna, na postajama u BiH nakon što je došlo do pojeftinjenja goriva na svjetskom tržištu.

Predsjednik Udruge prometnika nafte i naftnih derivata u BiH Milenko Bošković izjavio je kako postoje uvjeti za dodatno smanjenje cijena nafte na benzinskim postajama. O njima će međutim odlučiti sami trgovci, budući se na tržištu BiH slobodno formiraju cijene.

U odnosu na susjedne zemlje, cijene goriva u BiH su i do sada bile znatno niže zbog manjih državnih nameta. Hina

Cijene goriva na pojedinim crpkama u BiH od ovog vikenda niže su i do 30 feninga po litri nego prethodnih dana, a pad cijena goriva na svim crpkama u zemlji očekuje se tijekom idućih dana. Pad cijena nafte na bh. tržištu uslijedio je nakon pada cijene barela na svjetskom tržištu, koja je za oko 30 posto niža nego početkom godine, i u studenom se kreće oko 75 dolara po barelu.

gorivo
Razlike po regijama

Iz G–petrola, koji upravlja Gazpromovim crpkama u BiH potvrdili su za agenciju Patria da su cijene goriva na njihovim crpkama snižene. U nekim dijelovima BiH, kao što je Bijeljina, cijena dizela je čak i ispod 2 KM, što je najniža cijena litre dizela zabilježena u BiH posljednjih nekoliko godina. Iz najveće bh. naftne kompanije Hifa rekli su kako je dobro što su se stekli uvjeti za snižavanje cijena goriva u BiH jer se to neće odraziti samo na standard građana koji se koriste automobilima, već će pad cijene goriva izravno rasteretiti domaće gospodarstvo i poboljšati uvjete poslovanja u zemlji. BiH je i do sada imala najniže cijene goriva u odnosu na regiju.

Prije mjesec dana na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH zabilježeno je sniženje cijena goriva za pet feninga.

Zahtjeve za korekciju cijena koje se odnose na benzin i dizel, kako su naveli u Federalnom ministarstvu trgovine, dostavila je većina distributera nafte i naftnih prerađevina. Kada su cijene goriva u BiH rasle, proporcionalno su rasle i cijene osnovnih živežnih namirnica. Sada, kada cijene goriva padaju, cijene hrane bi također trebale padati, ali prema analizama stručnjaka, one će, bar određeno vrijeme ostati na istoj razini.

Cijene hrane i goriva

Prema riječima naših sugovornika, nerealno je očekivati kako će doći do pada cijena hrane zbog pada cijena goriva. Stručnjaci predviđaju kako će do proljeća litra goriva na benzinskim crpkama biti još manja, ali čini se kako se to neće odraziti na cijene hrane. – U tim proizvodima cijena goriva iznosi oko 26 posto od ukupne cijene proizvoda. S druge strane, BiH uvozi oko 70 posto hrane koju građani kupuju. Sada se postavlja pitanje hoćemo li mi od Mađara, Nijemaca i drugih tražiti da snize cijene hrane. Ne možemo to. Sve analize pokazuju kako neće doći do pada cijena hrane iako će cijene goriva biti i znatno niže nego sada – rekao je Mensur Lakota, direktor Narodnih dućana u Federaciji BiH i nekadašnji tajnik Udruge za zaštitu potrošača. (Hina/VL)

Cijena nafte mogla bi pasti na 60 dolara po barelu, ako se zemlje proizvođači nafte iz OPEC-a ne dogovore o značajnijem smanjenju proizvodnje, smatraju analitičari.

Nafta marke Brent, koja je referentna za europsko tržište pala je za 34% od svibnja te je 14. studenog dotaknula najnižu razinu u četiri godine od 76,76 dolara za barel, a njen pad bi se mogao i nastaviti ako se OPEC ne dogovori o smanjenju proizvodnje od barem milijun barela dnevno.

“Tržišta bi mogla dovesti u pitanje kredibilitet OPEC-a i njihov utjecaj na svjetsko tržište nafte, ako ne postignu dogovor o smanjenju proizvodnje”, smatra Daniel Bathe iz Lupus alpha, fonda za ulaganja na robna tržišta, a prenosi Reuters.

Bathe smatra da bi Brent nafta mogla pasti na 60 dolara za barel.

Cijene nafte snažno padaju od početka ljeta, zbog snažnog porasta proizvodnje u SAD-u i smanjenja potražnje u Europi i Aziji.

kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati