Cijena nafte mogla bi pasti na 60 dolara po barelu

3

Litra dizelskog goriva približila se cijeni od dvije marke, što je oko osam kuna, na postajama u BiH nakon što je došlo do pojeftinjenja goriva na svjetskom tržištu

Cijene goriva na benzinskim postajama u Bosni i Hercegovini smanjene su do 30 pfeninga u nekoliko posljednjih dana, što je pojeftinjenje za 13 posto zbog pada cijena na svjetskom tržištu, izvijestili su u nedjelju mediji u BiH.

Litra dizelskog goriva približila se cijeni od dvije marke, što je oko osam kuna, na postajama u BiH nakon što je došlo do pojeftinjenja goriva na svjetskom tržištu.

Predsjednik Udruge prometnika nafte i naftnih derivata u BiH Milenko Bošković izjavio je kako postoje uvjeti za dodatno smanjenje cijena nafte na benzinskim postajama. O njima će međutim odlučiti sami trgovci, budući se na tržištu BiH slobodno formiraju cijene.

U odnosu na susjedne zemlje, cijene goriva u BiH su i do sada bile znatno niže zbog manjih državnih nameta. Hina

Cijene goriva na pojedinim crpkama u BiH od ovog vikenda niže su i do 30 feninga po litri nego prethodnih dana, a pad cijena goriva na svim crpkama u zemlji očekuje se tijekom idućih dana. Pad cijena nafte na bh. tržištu uslijedio je nakon pada cijene barela na svjetskom tržištu, koja je za oko 30 posto niža nego početkom godine, i u studenom se kreće oko 75 dolara po barelu.

gorivo
Razlike po regijama

Iz G–petrola, koji upravlja Gazpromovim crpkama u BiH potvrdili su za agenciju Patria da su cijene goriva na njihovim crpkama snižene. U nekim dijelovima BiH, kao što je Bijeljina, cijena dizela je čak i ispod 2 KM, što je najniža cijena litre dizela zabilježena u BiH posljednjih nekoliko godina. Iz najveće bh. naftne kompanije Hifa rekli su kako je dobro što su se stekli uvjeti za snižavanje cijena goriva u BiH jer se to neće odraziti samo na standard građana koji se koriste automobilima, već će pad cijene goriva izravno rasteretiti domaće gospodarstvo i poboljšati uvjete poslovanja u zemlji. BiH je i do sada imala najniže cijene goriva u odnosu na regiju.

Prije mjesec dana na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH zabilježeno je sniženje cijena goriva za pet feninga.

Zahtjeve za korekciju cijena koje se odnose na benzin i dizel, kako su naveli u Federalnom ministarstvu trgovine, dostavila je većina distributera nafte i naftnih prerađevina. Kada su cijene goriva u BiH rasle, proporcionalno su rasle i cijene osnovnih živežnih namirnica. Sada, kada cijene goriva padaju, cijene hrane bi također trebale padati, ali prema analizama stručnjaka, one će, bar određeno vrijeme ostati na istoj razini.

Cijene hrane i goriva

Prema riječima naših sugovornika, nerealno je očekivati kako će doći do pada cijena hrane zbog pada cijena goriva. Stručnjaci predviđaju kako će do proljeća litra goriva na benzinskim crpkama biti još manja, ali čini se kako se to neće odraziti na cijene hrane. – U tim proizvodima cijena goriva iznosi oko 26 posto od ukupne cijene proizvoda. S druge strane, BiH uvozi oko 70 posto hrane koju građani kupuju. Sada se postavlja pitanje hoćemo li mi od Mađara, Nijemaca i drugih tražiti da snize cijene hrane. Ne možemo to. Sve analize pokazuju kako neće doći do pada cijena hrane iako će cijene goriva biti i znatno niže nego sada – rekao je Mensur Lakota, direktor Narodnih dućana u Federaciji BiH i nekadašnji tajnik Udruge za zaštitu potrošača. (Hina/VL)

Cijena nafte mogla bi pasti na 60 dolara po barelu, ako se zemlje proizvođači nafte iz OPEC-a ne dogovore o značajnijem smanjenju proizvodnje, smatraju analitičari.

Nafta marke Brent, koja je referentna za europsko tržište pala je za 34% od svibnja te je 14. studenog dotaknula najnižu razinu u četiri godine od 76,76 dolara za barel, a njen pad bi se mogao i nastaviti ako se OPEC ne dogovori o smanjenju proizvodnje od barem milijun barela dnevno.

“Tržišta bi mogla dovesti u pitanje kredibilitet OPEC-a i njihov utjecaj na svjetsko tržište nafte, ako ne postignu dogovor o smanjenju proizvodnje”, smatra Daniel Bathe iz Lupus alpha, fonda za ulaganja na robna tržišta, a prenosi Reuters.

Bathe smatra da bi Brent nafta mogla pasti na 60 dolara za barel.

Cijene nafte snažno padaju od početka ljeta, zbog snažnog porasta proizvodnje u SAD-u i smanjenja potražnje u Europi i Aziji.

kamenjar.com

facebook komentari

 • B.Polje

  Možda je i pojeftinilo ali oni idalje naplaćuju po staroj cijeni

 • Realno

  E jesmo ovce šta nam rade, prave ovce od nas kako god hoće, ponašaju se kao da smo neka kolonija ili možda i jesmo kolonija

 • Herceg-Bosna

  e čuće me na pezinskoj postavi kad dođem doli
  koga oni kradu u gorivu,,