GOSPODARSTVO JE POLITIKA NAD POLITIKOM (III.)

5

Napredno gospodarstvo je ujedno i politika nad politikanstvom.

DZS nas je 13.07.2017. obradovao novim podatcima za svibanj i potvrdio optimizam za „buduća vremena“ u ovoj „gospodarski ratnoj“ 2017.


U svibnju 2017.  je izdano 861 građevinskih dozvola, odnosno 23,5 % više u odnosu na svibanj 2016.

Ukupna procijenjena vrijednost radova po izdanim građevinskim dozvolama u svibnju 2017. iznosi 2 436 014 000 HRK, odnosno 74,899 % više nego u svibnju 2016.

Ukupna procijenjena vrijednost radova po izdanim građevinskim dozvolama I.-V. 2017. iznosi 11 237 706 000 HRK, odnosno 58,948 % više nego za isto razdoblje prošle, gospodarski odlične i povijesne 2016.

( Kako sam kao autor gospodarskih analiza portala Kamenjar.com redovno izvrgnut „napadima“ i da iznosim neistine „prisiljen“ sam se sve više izražavati i slikovno, poglavito zbog svih onih kojima se „diže kosa na glavi“ na svaku pozitivnu vijest u RH. )

Usporedbe radi i točnosti navedenih podataka molim pogledati sliku ispod koja potvrđuje točnost navoda i nastavka „Gospodarske OLUJE“ RH.

Usporedbom podataka Građevinarstvo 2016./2017., jasno je vidljivo da je izgradnja i rekonstrukcije stanova izuzetno velika te da samo u svibnju 2017. iznosi 1 054 odnosno 42,243 % više nego u svibnju 2016. Isto tako je u ukupnom razdoblju I.-V. 2017. više za 1 564, odnosno 46,217 % u odnosu na isto vremensko razdoblje 2016.

Iako građevinarstvo bilježi pad od „zlatnih vremena“ prije Svjetske ekonomske krize i nije „glavna“ gospodarska grana u RH, ono je ipak najbolji pokazatelj i pokretač cjelokupnog ili najvećeg dijela ukupnog gospodarstva RH.

Moramo biti svjesni da se i ovakav rast građevinarstva sigurno neće odmah pozitivno odraziti na ukupan rast BDP-a, već ovaj rast moramo gledati i računati kao „zalog za buduća vremena“ i dugi vremenski pozitivan ishod kao i trajan i stabilan rast BDP-a.

Ovakav rast građevinarstva garantira nam da će biti nadoknađen sav pad Industrije u 2017. a poglavito da je daleko veći od svih vrijednosti npr. pada uroda pšenice, ( jer je zasijano cca 40 % manje površina ), kao i da će daleko premašiti pad Industrije (očekivano studeni – prosinac), koji se može očekivati i do 10,0 % zbog istih razloga  i manje zasijanih poljoprivrednih površina kao i uz dodatnu napomenu da je RH imala rekordnu žetvu u 2016. od postanka RH. Svaki pad Industrije manji od 10,0 % (studeni – prosinac) je dodatni „vjetar u leđa“.

Ono što mi Hrvati s nestrpljenjem očekujemo jeste izdavanje građevinske dozvole za Pelješki most, koji će u 2017. biti „šlag na tortu“ „Gospodarske OLUJE“ RH!

15.07.2017. „ugledna“ kreditna agencija Fitch je objavila da zadržava istu razinu kreditnog rejtinga RH kao i da očekuju rast BDP-a u 2017. u iznosu od + 2,6 %. I osramotili se, opet!

U stvari, oni gledaju sebe i mogu pisati što god ih je volja, ali u svemu je najbitnije da mi Hrvati shvatimo da se naš kreditni rejting nalazi najmanje dvije stepenice iznad „službene“ procjene agencije Fitch. S druge strane gledajući, predstavnici FITCH-a bili su u posjeti EIZ-u (Ekonomski institut, Zagreb) 19.06.2017. i posve očekivano tamo su dobili „odličnu prezentaciju“ „naših vrlih stručnjaka“. Pa kad Institucije RH ne reagiraju, mediji sve vide „crno“, „dežurne babe narikače“ kukaju i nariču, …..zbog kojih bi nam razloga dodijelili veći kreditni rejting? Kojih? Tko ih može kvalitetno informirati o „Gospodarskoj OLUJI“ RH? NITKO!

Ovu procjenu sam apsolutno očekivao i pisao o njoj prije nekoliko mjeseci.

No, idemo dalje.

21.07.2017. DZS nas je opet i opet razveselio objavljenim podatcima o rastu Obujma građevinskih radova u svibnju 2017. u iznosu od 7,0 %!

No, to je samo „početak“. DZS nas je još dodatno obradovao objavom da je zabilježen realan rast plaća za svibanj 2017. u iznosu od + 4,5 %, (nominalno + 5,6 %) za razliku od travnja kad je realan rast bio + 3,6 %.

Dodajmo ovom da je objavljena vijest da Stopa registrirane nezaposlenosti za lipanj 2017. iznosi 10,8 %!

Podsjetimo se i na jednu „staru“ vijest, na koju su mediji i analitičari ostali šokirani „gromoglasnom tišinom“ jer su svi očekivali daljnji pad Obujma industrijske proizvodnje kao i u travnju 2017., ali se dogodio „nezamisliv“ rast od + 6,7 %.

Iako nedostaju još neki podatci za 2./2017. sa sigurnošću TVRDIM da će biti zabilježen rast BDP-a u 2./2017. u najmanjem iznosu od cca + 3,5 %!

( Obzirom da očekujemo rast Trgovine na malo za lipanj 2017. u iznosu puno višem od + 5,0 % kao i „posljedicu“ povratka Hrvata domu svom u cijeloj 2017. (i godišnji odmori), ali i informaciju o višemilijunskom povećanju broja noćenja turista u lipnju 2017., ni najmanje se nemojmo iznenaditi da rast BDP-a već  u 2/2017. premaši + 4,0 %! )

Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska!

No, ni to nije sve. Ovaj rast BDP-a u 2./2017. ima i svoje „kumulativno“ djelovanje, „prijenos sredstava“ na duži vremenski period i već sad možemo zaključiti da „svi putevi vode u Rim“, tj. da sve upućuje na to da će RH u 3./2017. premašiti čarobnu brojku rasta BDP-a od 4,0 %!

Svi makroekonomski pokazatelji kažu da će RH i iz ove „gospodarski RATNE“ 2017. godine izići jača nego li to itko može i zamisliti!

Ovo je POLITIKA svih politika, a ne kuknjava, ideologija, politikanstvo i jeftini populizam!

Komu smeta, neka pati jer kako god okrenuli,

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Saga

  Poštovani gospodine Lokas, hvala na ovim podacima. Treba nam optimizma. 🙂
  Sad je vjerojatno još razvidnije zašto se u ovim krhkim vremenima medijski prenaglašava i potencira sukob Predsjednice i Neomiljenog i zašto je nekima jako bitno da ova vlada padne, a s njom, ne zavaravajmo se, i Predsjednica.
  Anacionalni kmeri sa satelitima su nas doveli do ruba ekonomskog ponora jer nitko, ali baš nitko, ne može biti gori po Hrvatsku od njih.
  Dođe li do prijevremenih izbora, koalirati će s ćuprijom i eto nam ekonomskog (i svakog drugog) ponovnog pada.
  Nije li pametnije pričekati da se zemlja barem ekonomski pokuša oporaviti prije nego krenemo rušiti ovu vladu?

  • Maks

   Sago ne brini, i ja sam tu!!!:)))))

   • Saga

    🙂

  • Milivoj Lokas

   Poštovana Saga, hvala Vama jer ćete sigurno ove podatke prenijeti i još nekim Hrvatima kojima je stalo do dobrobiti Hrvatske i Hrvata ma gdje god se nalazili na ovoj našoj baloti zemaljskoj.
   Da, gospodarstvo, tj. uspješno gospodarstvo RH, koje se polako izdiže kao “Feniks iz pepela”, jeste glavni razlog dežurnih “dušebrižnika” koji potenciraju tj. pokušavaju potencirati sukobe na relaciji Vlada RH – Predsjednica RH.
   No, moram naglasiti da je najveći problem i “žarišna točka” “sukoba” Predsjednice RH i Vlade RH baš u timu Predsjednice RH!
   Gospodarski tim Predsjednice zna jedno veliko NIŠTA, a ona im “slijepo” vjeruje i tu jako griješi jer ne vidi da ju “miniraju” i podmeću “kukavičja jaja”. To je počelo još u predizbornoj kampanji i nastavlja se sve jače i jače, npr. “Gospodarske smjernice za VRH” s naglaskom na jačanje kune uz 2 % deprecijacije na 5 godina, a što nema veze s mozgom. ( da sad ne obrazlažem detalje…) ……
   Dalje, polu informacije kojima se dodatno pokušava “srušiti” Predsjednica RH su isto tako jako izražene, a po svemu sudeći ona jedina to ne vidi da mora “stati na loptu” i malo “rasčistiti” svoje informatore – dezinformatore.
   Odmah po objavi njezinih riječi iz Austrije ZNAO sam točno što će se dogoditi i kako će reagirati “general nad generalima”, tj. moj zapovjednik i sadašnji Ministar obrane RH kao i da će dati ostavku.
   Oduzimam pravo g. Damiru Krstičeviću na ostavku jer koliko god bio povrijeđen, sada je “u igri” puno više, a to je tzv. “3 u 1”, tj. “gospodarska – politička – sigurnosna” stabilnost RH i ne mogu i ne želim prihvatiti njegovu ostavku!

   Za sve ima rješenje pa tako i za ovu situaciju. 🙂

   Nisam za bilo kakve Izbore osim redovnih jer je RH na krilima Gospodarske OLUJE iz 2016. ušla u “gospodarski RATNU” 2017. i iz nje ćemo izići jači nego li to može itko uopće i zamisliti.
   Usput, prva procjena rasta BDP-a u 2./2017. za koju sam napisao da ide iznad cca + 3,5 % je bez detaljnog izračuna pristiglih – prikupljenih podataka i za koji dan ću i objaviti da rast BDP-a ide i iznad 4,0 %! 🙂 🙂 (y)
   S poštovanjem,
   Milivoj Lokas

 • prepri43

  Ukoliko se nastavi s ovakvim kadroviranjem u hrvatskom sudstvu mjesta za optimizam će biti još manje. Zato kao prvo treba učiniti sve da se prestane s ovom praksom, kojoj smo bili svjedoci do sada.Treba ustrajati i kritizirati sve negativne pojave koristeći se dokazima i nikada ne pristajati na polovična rješenja tamo gdje nije zbog posebnih razloga nužno.Kao prvo treba podržati nastojanja Željka Glasnovića da se onemogući dokazanim neprijateljima Hrvatske dolazak na mjesta koja život znače!
  https://uploads.disquscdn.com/images/991d610c17fb2371f22a76efa5ee13bf40c77993a971b2a9255d397e94cf8bac.png https://uploads.disquscdn.com/images/2e52c185a5fe5e08f0d48710a59d30720cb39cb5b3f96acba8672fdbc25aa0ab.png