Pratite nas

Gospodo i drugovi, bivši i sadašnji komunisti- Nema odmora dok traje obnova!

Objavljeno

na

Gdje je hrvatska Vlada? Agencija Fitch dodatno je smanjila ionako loš kreditni rejting naše zemlje “smeće”, a na jesen nas očekuju još bolniji rezovi. Zbog podbačaja u naplati PDV-a moglo bi doći pod znak pitanja  isplata plaća, a možda i mirovina. Pad rejtinga znači da Vlada ne poduzima niti je poduzimala mjere koje je trebala da se smanji rast deficita, tako da će se recesija nastaviti, a financijska slika Hrvatske – pogoršati.

Fitch-RatingsPutem medija smo saznali ove zabrinjavajuće vijesti – da “smeće” postaje još gore “smeće”. To su nam prvi trebali priopćiti članovi Vlade, na čelu s premijerom. Ali, gdje su oni? Markov trg je prazan, a nema nikoga (osim Saše Perkovića) ni na Pantovčaku. Predsjednik Republike Ivo Josipović je o padu rejtinga govorio i krajem siječnja ove godine. Tada je ocijenio da “snižavanje rejtinga nije dobra vijest, ali da može biti motivator za reforme”. Nakon najnovijeg snižavanja rejtinga opet je nešto slično ponovio, i otišao na – kupanje u Bašku Vodu, gdje ljetuje. Premjer Milanović se odmara na Hvaru, u nekakvoj bivšoj Brozovoj rezidenciji, a ministri su se također razbježali pred vrućim zagrebačkim asfaltom. Nema ni saborskih zastupnika. Nema nikoga. Ostali su samo građani, koji se u čudu pitaju, “a što će biti s nama?”. Ova situacija u kojoj se našla Hrvatska, koja prema većini ekonomista vuče u provaliju (Hrvatska je u recesiji već šestu godinu!) očito ne brine naše političare, jer da ih brine netko bi od njih trebao održati i konferenciju za novinare i reći gladnim Hrvatima – što i kako dalje. Predsjednik Josipović saziva konferencije i za daleko manje stvari, ali kako je i on na zasluženom odmoru (jedino je uspio popiti kavu sa nekakvim princom, koji je došao “kupiti Hrvatsku”) sve je ostalo gdje je i bilo.

Stanje u kojem se trenutačno nalazi Hrvatska ne da je zabrinjavajuće ono je prema mnogima – katastrofalno. Više nitko ne zna što donosi novi dan, odnosno kuda plovi ovaj brod.

Možete li zamisliti da su početkom devedesetih slično postupili hrvatski branitelji, a sa njima i cijeli državni vrh? Napala nas je Srbija (bivša Jugoslavija), Crna Gora, zločinačka JNA i domaće izdajice. Šest godina, baš koliko do sada traje recesija, nije bilo odmora, kakve vile, kakvo more, kakvo trčanje uz obalu, kakav princ…Sve se činilo da se izvučemo iz krize, da pobijedimo u nametnutom ratu. I pobijedili smo, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Ali, svih tih šest godina otići na odmor je značilo da odeš malo kući, pa da se presvučeš i ponovno vratiš na prve crte obrane.

Kad je, nema tome dugo, pao vojni MIG nedaleko Velike Gorice, i to na Dan pobjede, političari su također bili na odmoru. Na konferenciju za tisak tada je došao pilot, koji je prije toga (od događaja je prošlo sat-dva) spašavao goli život. Eto, čuli smo, nije to “ništa”, vojni avioni padaju i u drugim zemljama! Prije nekoliko godina  sudarila su se i srušila dva hrvatska vojna MIG-a. Bilo je to iznad Slunja. Teže je ozlijeđena “samo” jedna starica. Pa, što – i to se događa! I onda i sada gledali smo nasmijane vojne pilote. Slavili su svoje živote, ali i totalni neuspjeh hrvatskog vojnog zrakoplovstva. Što bi se još moralo dogoditi da netko kaže – to je katastrofa?

O ostavkama barem iz moralnih razloga nitko ni ne razmišlja. A Hrvati se svaki tjedan ubijaju, a ne mali broj ih jednostavno i nestane. Nitko ne zna objasniti zašto se to nama, pobjednicima u hrvatskom Domovinskome ratu, događa? Vjerojatno je tako i drugdje, pa nema smisla na to trošiti riječi.

Svi su se okrenuli moru kao da naša zemlja nema i druge potencijale. Gdje je nestao kontinentalni turizam?

Shvaća li netko u ovoj zemlji da je Hrvatska ponovno “u ratu”? Ali, ovoga puta sa samom sobom. Gdje se bivšim komunistima, odnosno njihovim nasljednicima zametnula parola: “Nema odmora dok traje obnova!”.

Tko će dočekati vas i jesen. Drugovi i drugarice.

Vratite se na posao – Hrvatska vas zove!

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Metastaza velikosrpskoga karcinoma

Objavljeno

na

Objavio

Učinkovit lijek protiv karcinoma velikosrpstva pronađen je 1995. godine u mjesecu kolovozu, a on može i danas liječiti, samo kad se s nezaraženoga tkiva hrvatske vlasti odstrani bolesno velikosrpsko tkivo, čijim bi metastazama mogao biti doveden u pitanje cjelokupni život suverene hrvatske države

Nakon poruke glasnogovornika Srpske pravoslavne crkve Irineja Bulovića kako SPC ne će više podupirati dijalog Beograda i Prištine, jer prostor Kosova smatra dijelom srbijanske države, susjedne će se države ozbiljnije pozabaviti najavljenim donošenjem t. zv. Deklaracija o opstanku srpske nacije i ponovnim buđenjem velikosrpskoga karcinoma.

Tim će budućim dokumentom Srbija i Republika Srpska navodno štititi prava Srba na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, proučavanje i njegovanje srpske kulture, proučavanje srpske povijesti i njegovanje tradicija te očuvanje kulturnog nasljeđa.

Naime, bački episkop Irinej smatra kako je Zapad postao politički neučinkovit te da Srbija glede Kosova stvar treba preuzeti u svoje ruke, a to će joj omogućiti održavanje srbijanskoga referenduma o Kosovu. Kosovo je, naime, samo prva dionica u povratku u povratku pod jurisdikciju srpske države.

Na taj način ne samo da SPC ignorira međunarodne dogovore, nego ona priprema i politički teren za buduće zaposjedanje kosovske države.

U tom smislu i t .zv Deklaracija o opstanku srpske nacije samo je okvir za novu velikosrpsku ekspanziju. Naravno, u međunarodnim okolnostima koje će biti prikladnije novom osvajanju.

Što znači ta zaštita proučavanja srpske povijesti i kulture, najbolje svjedoče srbijanski udžbenici, u kojima se današnji naraštaji školaraca podučavaju kako su, bez obzira na svoja nacionalna imena, zapravo muslimani i katolici u BiH i Hrvatskoj Srbi, samo što toga oni još uvijek nisu svjesni.

Naime, muslimani i katolici, za razliku od pravoslavnih u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori nisu navodno sačuvali svoju srpsku nacionalnu svijest.

Kao nadopuna školskom programu, SPC već skoro dvadesetak godina poslije srbijanskih ratnih poraza u svim poslanicama svojih patrijarha ne želi priznati hrvatsku državu pa čestitke blagdana pravoslavnim vjernicima upućuje u Dalmaciju, Rijeku, Liku, Banovinu, Kordun, Slavoniju i Hrvatsku.

Tako bi se u kontekstu prihvaćanja Deklaracije politički program mogao odnositi ponajprije na održavanje svijesti već osviještenih Srba kako bi se na temelju usvojenih znanja mogli uspješnije boriti za očuvanje svojih zemalja. U radikalnijem slučaju program iz Deklaracije mogao bi se provoditi i na dijelove još uvijek neosviještenoga srpstva, koje srbijanske prosvjetne vlasti prepoznaju pod t. zv. regionalnim imenima kao što su Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci.

U sklopu jezično-političkih projekata, kojima se na tragu velikosrpskoga programa Vuka Karadžića iz 19. stoljeća sve štokavce proglašava Srbima, nastala je i nedavna sarajevska Deklaracija o t. zv. zajedničkom jeziku, koja na političkoj razini, poput srbijanskih udžbenika, niječe hrvatski, crnogorski i bošnjački jezik.

Za razliku od jezikoslovnih projekata, srbijanske vlasti uz pomoć svojih agenata u Hrvatskoj gotovo svakodnevno manifestiraju moć političkim projektima.

Tako je nedavno u Rijeci obilježena navodno 300. godišnjica nazočnost pravoslavlja. U sklopu velikosrpskoga projekta što ga promiče SPC ovaj je put, nakon nedavnoga promicanja odcjepljenja Istre od Hrvatske, odabrana Rijeka, kao posebna regija, u kojoj eto pravoslavlje stoluje tri stoljeća.

Kako bi se pak omalovažilo hrvatsko stradanje tijekom srbijanske agresije u gradu Vukovaru, nedavno je, na dan pogibije zapovjednika vukovarske obrane generala Blage Zadre, bio dogovoren i nogometni susret lokalne srpske momčadi iz Vukovara s beogradskom Crvenom zvijezdom.

Sličan karakter političkoga omalovažavanja ili pak nijekanja hrvatske borbe imaju izmišljene obljetnice t. zv. stradanja Srba, poput nedavno manifestativne komemoracije za navodno stradanje t. zv. kozaračke djece u Sisku.

Sve je to manje-više poznato hrvatskoj javnosti, nu unatoč tomu, ni Državno odvjetništvo, ni redarstvo, a ni političke strukture ne reagiraju na ta širenja lažnih vijesti, kojima je već desetljeće i pol podvrgnuta hrvatska javnost.

Nasuprot tomu i represivni aparat i Državno odvjetništvo još se uvijek trude goniti hrvatske branitelje optužene da su navodno počinili zločine protiv Srba.

Učinkovit lijek protiv karcinoma velikosrpstva pronađen je 1995. godine u mjesecu kolovozu, a on može i danas liječiti, samo kad se s nezaraženoga tkiva hrvatske vlasti odstrani bolesno velikosrpsko tkivo, čijim bi metastazama mogao biti doveden u pitanje cjelokupni život suverene hrvatske države.

Ivan Svićušić/Hrvatsko slovo

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati