Gospodo iz Bruxellesa: Proglasite Neum distriktom EU i preko njega gradite A1, a ne most!

  5
  Po Washingtonskom sporazumu RH ima pravo na nesmetan prolazak kroz Neum do 2093. godine. Zašto se odustalo?!

  Prvi srpnja 2025. godine. U ponoć u Sarajevu vatromet. Ushićeni predsjednik govori: “Nakon Crne Gore i Srbije, BiH je postala 31. članica EU”.

  Nekoliko godina poslije turisti koji se voze autocestom A1 do Podgorice zastaju na vidikovcu iznad Neuma. Gledaju velebni pelješki most. Turistički vodiči objašnjavaju djeci kako se morao graditi jer je Europa tu bila presječena. Sada, kada više nije, most je ostao kao lokalni priključak s Pelješca na autocestu. A koštao je više od 200 milijuna eura. Teško će vodiči djeci objasniti zašto Europa nije mogla izgraditi autocestu kroz državu (BiH) koja je već daleko prije mosta istaknula želju da želi biti dio iste te zajednice. Dakle i teritorija. Što će objasniti vodič ako netko od djece upita zašto je Europa uoči ulaska RH u EU napravila presedan u korist BiH oko Luke Ploče, a nije u “istom paketu” riješila Neum. Kako je to na koncu i dogovoreno Washingtonskim sporazumom.

  Europa je samo dva puta mijenjala pravne stečevine kako bi udovoljila državama koje nisu njezine članice. Jednom, kada su dopustili Rusiji pristup do njihove enklave (luke) Kalinjingrad kroz teritorij Europske unije. Drugi slučaj je obrnut i puno više na štetu EU. Dopušteno je da BiH kroz teritorij Europske unije ima pristup europskoj luci (Pločama). Čak i to da BiH ima privilegiju iz te luke u treće zemlje izvoziti proizvode koji nisu dopušteni u EU. Iako je naglašeno da je to ustupak bez presedana, ipak se mora naglasiti kako BiH na njega ima pravna, gospodarska, moralna i druga uporišta. Prije svega u Washingtonskom sporazumu. Tada su potpisana dva dokumenta o Neumu i Pločama koji su bila u međusobnoj povezanosti. Po tom ugovoru, RH ima pravo 99 godina na nesmetan prolaz kroz Neum. Do 2093. godine.

  Iako je nakon svega upitna legalnost Washingtonskog sporazuma, RH je ispunila obećanje o Pločama. I to sada u puno težim okolnostima kada uz Zagreb o Luci Ploče odlučuje Bruxelles. Utoliko je čudnije zašto RH nije radikalizirala pitanje prolaska kroz Neum. Osobito što je BiH (2008.) s EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Dakle, čeka ulazak u istu zajednicu u kojoj je danas Hrvatska.

  Bez obzira što nije realan ulazak BiH u EU za desetljeće(a), ipak Bruxelles šalje loš znak gradnjom mosta; ne računamo dugo na BiH. A upravo je Neum mogao biti jedan od najvećih i europskih i hrvatskih uloga u rješavanju opasne krize BiH na vlastitu korist. 
Čudi da nikada nitko nije iznio ideju – proglašenja Neuma europskim distriktom. Barroso, Füle, pokrenite taj proces odmah! Na takav način bi EU dio BiH (Neum) već primio u svoje članstvo. Višestruku korist od toga bi imali i Europa i Hrvatska, a osobito BiH. Europa bi time prirodno počela zaokruživati i proširivati svoj teritorij (s BiH), a Hrvatska bi izbjegla skupa i nesigurna umjetna povezivanja mostom, tunelom, koridorom, pontonom… Na koncu, ako “zemlju čine ljudi”, onda je već sada Neum stopostotno europski jer u njemu su gotovo svi stanovnici Hrvati s putovnicom EU. Takav bi bio i rezultat referenduma.

  U BiH već postoji jedan distrikt – Brčko. Njime upravljaju Amerikanci. Neumom bi Europljani imali ravnotežu u BiH.

  Dakako, u Neumu se ne bi derogirali zakoni BiH i teritorijalni integritet. On bi bio samo prethodnica usklađivanja zakona s europskim i ulaska cijele države u zajednicu kojoj ionako teži. Ovako su svakojako odsječeni od svijeta. Građani BiH do dolaska na more BiH dva puta prelaze granicu – u Metkoviću i samom Neumu. Proglašenjem tog teritorija distriktom EU imali bismo granicu manje, samo onu u Metkoviću.

  Jedino bi trebalo u neumskom zaleđu napraviti granični prijelaz koji bi priječio ilegalni ulazak putnika i roba u teritorij BiH za koji vrijede europska pravila. Kao zahvalu za ovakav sporazum Bruxelles bi Sarajevu mogao uplati 200 milijuna eura (koliko košta most) za poticaje EU. Da ne bude cijela država ne um. Već baš kao europski Neum.

  vecernji.hr

  facebook komentari

  • Perun

   Eh, da je u pitanju samo Neum !!!!!

   ——————–

   Srbske Slovenačke i Italijanske teritorije u Hrvatskoj otvoreno pitanje

   1 jul 2013.
   Zmago Jelinčič Ljubljana

   Do trajnog mira na prostorima bivše SFRJ se može doći isključivo i samo pravednom i
   civilizovanom podelom teritorije bivše SFRJ i prihvatanjem istine da su Hrvati, Albanci, Mađari i takozvani bošnjaci koji žive na prostorima bivše SFRJ u Drugom svetskom ratu bili saveznici nemačkih nacista.
   Na ovu činjenicu nam ukazuje i slovenački politički aktivista i predsednik Slovenske
   nacionalne stranke , gospodin Zmago Jelinčič – „Plemeniti“.

   Zmago Jelinčič – „Plemeniti“ predsednik Slovenske nacionalne stranke, član parlamenta
   Republike Slovenije i Parlamentarne skupštine EU, iznenadio je javno mnjenje
   energičnim zahtevom da se jadranska obala i otoci podele na sve države naslednice Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

   Izričit je da je u pitanju obaveza kakva je i u slučaju zajedničkog zlata, novca i nekretnina bivše savezne države. Jelinčič uverava da će domaći i strani pravni stručnjaci objasniti da u slučaju raspada (ili razbijanja) primorske zemlje, pravo na morsku obalu imaju sve novostvorene države.

   U slučaju jugoslovenskog Jadrana, ovaj uporni Slovenac navodi još dve bitne činjenice
   protiv hrvatskog posedovanja skoro celokupne obale i svih 1.000 ostrva.

   Prva je da u poslednja dva stoleća, Hrvatska nikad (pravno) nije imala u posedu
   jadransku obalu,
   a druga je – za Srbiju i Crnu Goru od velike važnosti – da je Italija, posle Drugog svetskog rata, bila primorana da, na ime ratne štete , ustupi Jugoslaviji Istru, Zadar i otoke.
   S obzirom da je Italija, do septembra 1943, bila okupator u Crnoj Gori, Hercegovini, delu
   Bosne, Dalmaciji, Lici, Kordunu i Gorskom kotaru, odgovorna je za stotine hiljada ubijenih Srba. Umoreni na Rabu, u Jadovnom, hercegovačkim i bosanskim jamama i u logoru smrti Jasenovca, činili su najveću stavku ratne štete

   – izračunatu (1946) od Sila pobednica.

   Tako je Italija, za strahovito stradanje Srba

   (Italiji su tada pripisani i zločini hrvatske vojske, jer je NDH bila i njena tvorevina) potpisala s Jugoslavijom Ugovor o miru,

   u kojem je, doslovno, pisalo da „ustupa teritorije Jugoslaviji“
   – ne Hrvatskoj ( „Službeni list FNRJ“, br. 74/47).

   Naravno, sve ovo što se navodi, biće i osporavano.
   Tome će se suprotstaviti, u prvom redu, Hrvatska i verovatno će na njenu stranu stati pojedine države, kao i pravnici, istoričari i drugi stručnjaci iz sveta, ali Jelinčič se rukovodi činjenicom da se suprotna mišljenja moraju sučeliti. Zahvaljuje Bogu što se pokrenuti sporovi neće rešavati na bojnom polju nego u okviru međunarodnog prava i međudržavnih odnosa.

   O ovom pitanju on će organizovati: Međunarodnu konferenciju o sukcesiji Jadranskog mora i o granicama nekadašnje SFRJ, 20. septembra ove godine.

   Iz Srbije i Crne Gore će učestvovati akademici, pravnici, istoričari, političari, profesori
   univerziteta i kulturni radnici. Izrazio je želju da na njoj budu i predstavnici Vlade i Skupštine Srbije i Crne Gore.

   Iz Slovenije će biti desetak učesnika.

   Pozvao je i predstavnike Hrvatske: dr Hrvoja Kačića i dr Davorina Rudolfa.

   Pozivu su se odazvali naučni radnici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Italije, Rusije, Francuske, Belgije i drugih zemalja.

   • Duh ( bez sjekire )

    Uh, Vaša Gromovitosti, jeste našli koga ćete citirati.

    • Perun

     Ovo dole navedeno je činjenica,
     kako se vremena menjaju, tako se menjaju i granice.
     ———————
     Italija je potpisala Ugovor o miru sa Jugoslavijom,
     u kojem je, doslovno, pisalo da „ustupa teritorije Jugoslaviji“
     – ne Hrvatskoj ( „Službeni list FNRJ“, br. 74/47).

     • Duh ( bez sjekire )

      “Srbske Slovenačke i Italijanske teritorije u Hrvatskoj otvoreno pitanje”

      Ja bih samo odgovorio ovako :
      Srbske Slovenačke i Italijanske teritorije u Hrvatskoj zatvoreno pitanje”

    • Zmagu spadala hahah… dobra mu ova :)) …jelde da je mandril 🙂