Gospodo iz HNB-a, SRAMITE SE!

0

Toliko toga bi trebalo analizirati, demantirati laži, prodavanje magle, …. da čovjeku stvarno postane naporno odlučiti što, tj. odakle početi?

Pa idemo polako redom dok su sjećanja još svježa, optimistična i radosna za sve Hrvate i one koji vole Hrvatsku, a mnogi to žele poništiti, preskočiti, umanjiti, omalovažiti,…. a sve s ciljem da se što brže zaboravi zbog čega Hrvati imaju pravo na radost, optimizam i ushićenje.

Najsvježiji primjer dogodio se jučer, a danas ni riječi, ni spomena….. e pa ne dam!

31.08.2016. DZS je objavio da je rast BDP-a u drugom tromjesečju 2016. 2,8 %!

Vijest koja nas je obradovala, mnoge ugodno iznenadila, ali i neke razočarala jer se sve to dobro  dogodilo i događa, a na vlasti nije Partija sa svojim „satelitima“.

Najtužnije od svega je, što tu „nelagodu“ uslijed uspjeha RH javno iskazuje HNB, a vidljivo u Biltenu br. 226 izdanog još 19.07.2016. pisano u izrazito „negativno navijačkom tonu“. Kako još nikad nikog nisam „napao“ bez argumenata isto je i sad.

3posto

Ova rečenica napisana na stranici 4 (12/146 u PDF formatu)  Biltena br. 226 kao ogroman trn bode u oči svakog tko se imalo razumije u ekonomske analize , bila to u pitanju RH ili bilo koja druga država u svijetu.
Pa dobro gospodo iz HNB-a, što vam je ovo trebalo? Jel’ vi stvarno smatrate da su Hrvati nepismeni? Pa znate li koliko iznosi 3 % BDP-a i to po vašim krivim procjenama?

Pa evo, sad ću uzeti vaše (krive) brojke i pokazati koliko ste „stručni“ ili, kako sam već naveo, „negativno navijački nastrojeni“.

BDP je 2015. iznosio (prema rashodnoj metodi- tekuće cijene) – 334 219 000 000 HRK.

slika2

Vaša „procjena“ o rastu BDP-a za 2,3 % povećava istu brojku na:  – 341 906 037 000 HRK.

3 % od te brojke iznosi : 10 257 181 100 HRK!

Zar vi hrvatskoj javnosti želite reći da očekujete da će se deficit smanjiti ispod te brojke, a imali ste i imate podatke o punjenju proračuna iznad svih očekivanja i najvećih optimista i sami znate da se deficit očekuje daleko ispod 2 % BDP-a!
Pa što vam je to trebalo? Nakon rasta BDP-a u prvom tromjesečju 2016. u iznosu od 2,7 % i pticama na granama je postalo jasno da je RH u „zamahu“ i da će se taj trend nastaviti. Pa već ste jednom morali (koliko sam primijetio, nerado) promijeniti procjenu o rastu BDP-a i opet nastavljate „po svom“.
Već sam vas jednom kritizirao zbog nebuloza i u prošlom Biltenu i iskazao zabrinutost u vjerodostojnost vašeg pisanja, ali i u stručnost autora Biltena br. 225., a sad moram opet.

Gospodo iz HNB-a, sramite se!

Nitko od vas ne traži ništa spektakularno, već da samo stručno i bez trunke osjećaja, „navijanja“ za bilo koju političku opciju, pišete istinu i ništa više, donosite svoje procjene temeljene na pokazateljima, a ne po: „….što se babi snilo….“

No, ništa manje bitno, pogledom u Arhivu i pregledom Biltena iz  2012., 2013., 2014.,  kad je RH bilježila 11 uzastopnih tromjesečja pada BDP-a, pod istom Kukuriku Kukulele Koalicijskom Vladom RH, pod istim premijerom, dok se Javni dug eksponencijalno povećao, dok su se „potkopavali“ i sami temelji RH …. niste bili tako „oštri“, naprotiv, pokušavali ste „umanjiti štetu“ „smirenim pisanjem“, …. A sad?

14.06.2016. u analizi: NA ZAPADU NIŠTA NOVOGA, između ostalog, napisao sam:

Svaki dan, svaka 24 sata bivše Kukuriku Kukulele Koalicijske VRH, „koštao“ je ovu našu nesretnu RH samo kroz 2013. godinu:
102 190 684,93 HRK!….i tako svaki dan …..x 365 dana…..“

2013., bili ste „manji od makova zrna“, a sad?

Gospodo iz HNB-a, Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari