Pratite nas

Istaknuto

GOSPODO, GDJE SU VAM DOKAZI?!

Objavljeno

na

U organizaciji Srpskog privrednog društva “Privrednik” i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, sinoć, u utorak 25.10.2016., u Zagrebu je organizirana tribina “Jasenovac, negiranje genocida i uloga katoličke crkve u novom valu revizionizma”.

Piše: Dinko Dedić/Kamenjar.com

Piše: Dinko Dedić/Kamenjar.com

Na tribini u prostorijama Srpskog privrednog društva u Preradovićevoj ulici sam se pojavio s nekoliko aktivista. Tribina je održana sat vremena prije emitiranja emisije “Markov trg” na televiziji Z1. Prisutan je bio i kamerman te televizije, pa je segment sa tribine emitiran istu večer u emisiji na temu “Dosta je strategije sućutnog naricanja” a gosti su bili poslovni strateg Ana Herman i odvjetnik Željko Olujić.

U predstavci snimke tv programa, na fb stranici “Markov trg”, Marko Jurič je objasnio: “U emisiji je pušten prilog s tribine „Jasenovac, negiranje genocida i uloga katoličke crkve u novom valu revizionizma“ održane u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Na tribini je ispred Projekta Velebit pitanje postavio Dinko Dedić. Sažeto, pitanje bi glasilo otprilike ‘gospodo gdje su vam dokazi, gdje su leševi’. Nakon tog pitanja nastala je žestoka prepirka i pomutnja, situacija je postala naelektrizirana pa su organizatori bili prisiljeni završiti tribinu.

‘U Jasenovcu su bila iskapanja, ali su pronađene kosti hrvatskih vojnika ubijenih iza 1945-e. znanstvenici iz udruge Trostruki logor Jasenovac su uspjeli dokazati 425 stradalih za vrijeme NDH-a. Dakle sve je to mitologija iz raznih razloga reparacije ili nametanja Hrvatima osjećaja krivnje opet iz političkih razloga’, objasnila je Herman.

”Kada je 1986 godine bilo suđenje Franji Tuđmanu, tada sam ga branio, sve se svodilo na tu kolektivnu krivnju i Hrvatima se poručivalo ‘budite kuš’. Tada je bila dominantna srpska vlast i to je bilo ciljano., Danas imamo svoju državu i istinu bi trebalo utvrditi. Međutim, kad povjesničari to počnu istraživati njih se optužuje da su ustaše. Kao da još uvijek vlada strah u hrvatskom narodu pa se ne smije govoriti o nečemu što je bitno za ovaj narod i to nisu uspjele riješiti političke elite ni s lijeva ni s desna.’, kaže Olujić.”

Jasenovac je služio kao glavno oružje u jugoslavenskom programu kolektivne krivnje hrvatskog naroda, koji je trebao završiti onog časa kad je uspostavljena hrvatska samostalnost, ali se nekim čudom nastavio do današnjih dana i k tome s pojačanim intenzitetom.

Nije više dovoljno iz Beograda mlatarati s jasenovačkim maljem po hrvatskim glavama, nego su ga u posljednje vrijeme preseliti u Zagreb, pa su tokom nedavne posjete Zagrebu carigradskog i srpskog patrijarha u pratnji Aleksandra Vulina, pljuštale optužbe o 700 tisuća jasenovačkih žrtava a sinoć je nastavljeno u istom stilu i opet u Zagrebu.

Ako hrvatske vlasti to ne vide kao uvredu i ne osjećaju potrebu stati u obranu vlastitotg naroda kojemu su se zakleli služiti, onda narod mora sam, kako zna i može, stati u obranu vlastitog ponosa, časti i dostojanstva i reagirati na ovakve nedokazane optužbe, zasnovane na veliposrpskoj jugoslavenskoj propagandi.

S tim u cilju nastupili smo sinoć ispred Projekta Velebit, kojemu se u smislu njegova osnutka nalazi zaštita hrvatskih nacionalnih interesa i povratak dostojanstva narodu koji je pred samo dvadesetak godina porazio treću europsku vojnu silu a danas potišteno promatra kako se sluganskim ponašanjem njegovih vlasti ruše temelji na kojima je se uspio održati 1300 godina na ovom prostoru i obnoviti svoju državu, makar i bila uru dugačkai uru široka.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Ukrcajte se na ‘Vlak slobode’: ‘Sjećamo se dana kada je 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo’

Objavljeno

na

Objavio

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom

“Vlak slobode” Split-Knin-Split, u spomen na istoimeni vlak koji je vozio na današnji dan 1995. od Zagreba do Splita i kojim je označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje,” krenuo je u subotu sa splitskog Željezničkog kolodvora, organiziran na poticaj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Mi u Splitu smo jako ponosni na taj događaj i tadašnji doček ‘Vlaka slobode’ kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj ‘Oluje’. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi – ‘što im još može obećati’, a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili ‘Vukovar’, ‘Vukovar’ ” , naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prrijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem “Vlaku slobode” Split-Knin-Split, izjavio je kako su Hrvatske željeznice podržale prijedlog grada Splita za obilježavanje spomena na “Vlak slobode” koji je prije 22 godine  putem od Zagreba do Splita povezao do data razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

“‘Vlak slobode’ prije 22 godine važan je i za Hrvatske željeznice jer je njime povezan Zagreb i Split,” rekao je Ukić.

U današnjem “Vlaku slobode” su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

25. kolovoza 1991. – početak bitke za Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Današnji dan 25.08.1991. smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulim i ranjenim, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem “JNA”, uključujući avione.

Naime tog dana “Jugoslavenska narodna armija” koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana” otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama.

Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, “JNA” je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se u sveopćem napadu na Vukovar.

To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane “Jugoslavenske narodne armije”, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500.
Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro).
Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.
Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca.

Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu ukupan broj stradalih vojnika “JNA” i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 8.000 poginulih, do 15.000 ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110) , te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (“JNA” priznaje dva).

Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo još nitko nije odgovarao.

facebook komentari

Nastavi čitati