Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar branitelja Predrag Matić direktno je optužio HDZ za manipulaciju braniteljima.

15

Branitelji vam poručuju da će zbog smrti heroine Domovinskog rata u svojim zahtjevima ustrajati još jače – što očekujete da će se događati pred ministarstvom?

matic1Najprije želim reći da mi je jako žao zbog smrtnog stradanja hrvatskog ratnog vojnog invalida gospođe Nevenke, iako sam ja jučer u obraćanju hrvatskoj javnosti, ali prije svega prosvjednicima, rekao da se razgovori i problemi rješavaju dijalogom u ministarstvu branitelja, to je njihova kuća kao i moja kao i svakog branitelja. Međutim, nisu me htjeli poslušati, rekao sam im, to su znali i oni sami – dolazi loše vrijeme, nevrijeme, da će se to odraziti na ionako krhko zdravlje stopostotnih ratnih invalida. A koliko će trajati, to morate pitati njih koji su organizatori. Oni imaju zahtjeve koje ja i treći dan, moram priznati, ne razumijem, osim što traže moju smjenu. Ali smjena ne rješava nikakve probleme, što se mene tiče osobno – ja ionako nisam previše niti oduševljen da budem ministar, pogotovo s ljudima koji ne žele razgovarati, ne žele dijalog. Ja ih pozivam po tko zna koji put na dijalog, razgovor, a dijalog se odvija u Ministarstvu branitelja – u mom uredu ili u dvorani.

Mislite li da je primjerena Vaša izjava kako je najbolje što vam se dogodilo u mandatu, između ostalog, činjenica da ste upoznali Angelinu Jolie i Brada Pitta?

To je izvučeno iz konteksta, moja tiskovna konferencija je trajala 20 minuta, očito je to bilo medijima interesantno. Ja sam samo želio slikovito pokazati da u ovom poslu, poslu ministra branitelja, nema sretnih trenutaka. Tu je vječno – vjerujte, treća godina mi je ovdje – vječno i samo isključivo problemi i teškoće: ‘nisam dobio’, ‘nisu mi dali’, ‘meni je teško’, ‘ja ne mogu’, ‘do kad više ovako’, ‘ministre pomozi’, ‘ministre daj’. To je bilo slikovito, rekao sam da je to nešto od rijetkih sretnih događanja.

Ako niste oduševljeni time, zašto ste i dalje ministar?

Mnogi ljudi rade svoj posao i nisu oduševljeni s tim, mislim da samo nogometaši oduševljeni jer rade nešto što vole i dobro su za to plaćeni. Radim nešto što mislim da dobro znam i da radim to dobro, i uistinu u ove tri godine dajem sve od sebe, dao sam maksimum svoga znanja, umijeća i vremena. Međutim ako to nekome nije dovoljno… Nažalost, na ulici se ne mijenjaju niti ministri niti vlade, barem je u Hrvatskoj uvijek to tako bilo i nadam se da će tako i ostati. Postoje regularni izbori, ja znam da je nervoza velika, za dva mjeseca su predsjednički izbori. Pokušava se, nažalost, manipulacijom branitelja po tko zna koji put, oni ne vole da ja kažem da se njima manipulira…

Je li Vas zvao premijer Milanović?

Da čuli smo se prekjučer.

Što vam je rekao?

Dao mi je potporu i rekao mi da je sve u redu, da izdržim, da nema nikakvog razloga da me mijenja. Iako, naravno, kao i svim drugim ministrima, moj mandat je uvijek i vječno na raspolaganju premijeru. On me postavio na to mjesto, on me može i smijeniti. Promjena ovako neće donijeti ništa.

Približava se obljetnica pada Vukovara. Čuli smo maloprije u izjavi gospodina Josića da je sve moguće – što očekujete u Vukovaru 18. studenog?

Upravo tako, da je sve moguće, kako je i rekao gospodin Josić. Vukovar je najsvjetlija točka Domovinskog rata, najsvjetlija točka Hrvatske svih vremena, pogotovo od samostalnosti. Ako je nekome stalo da to uprlja, samo slobodno neka izvoli. Prošli godine se državni vrh ponašao vrlo dostojanstveno, a ono što su priredili državnom vrhu, a pogotovo diplomatskom zboru koji su ostali šokirani i izvan sebe, da sam cijelu ovu godinu potrošio pokazujući našim diplomatima da to nisu ti i da to nije najveći dio hrvatskih branitelja. Išli smo posjetiti braniteljske zadruge, oni su vidjeli da postoji drugo lice branitelja.

Tko manipulira braniteljima, po vašim riječima?

Uvijek, svih ovih 20 godina, uvijek jedni te isti.

Tko su ti jedni te isti?

Znate da ja volim reći – zna se.

HDZ, znači?

Evo, i vi pratite politiku.

Hoćete li kao ministar branitelja i kao čovjek koji je branio taj grad otići u Vukovar i razgovarati s braniteljima prije obljetnice?

Ja sam iz Vukovara, moji roditelji žive u Vukovaru, ja sam u Vukovaru svakog mjeseca, da vam pravo kažem, 18. 11. ja sam se još uvijek borio, Vukovar je pao 19. ako ćemo tjerati mak na konac. Međutim, ne može se razgovarati s onima koji ne žele razgovarati. Ako su neke stvari već unaprijed postavljene jako je teško razgovarati. Kao što prosvjednike pozivam na razgovor, tako naravno i branitelje. Treba ovdje reći da Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nije organizator obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar, nego je to Grad Vukovar. Svu odgovornost grad Vukovar ima na sebi.

Dnevnik.hr

facebook komentari

 • Stvarno Matiću treba imat obraz ko svinja pa pričat to što pričaš! Danas su tvoji ‘činovnici’ napisali poruku :”Molimo Vas ne koristite više WC u ministarstvu, nego Toi-Toi”..

  • peppermintt

   pa ja ko je to vidio, nek kakaju kod Karla 😛

 • pitanje

  Evo sve ali nemogu shvatiti koji jek…. onome Glavaševiću

  • Da, nevjerojatno. i mene to zanima!?

   • sui

    Navodno je to objavio nesto ranije, no….svejedno je provokacija od njega u kontekstu svega sto se dogadja…

 • sui

  Glavasevic hrvatsku stranu stavlja pod navodnike a krajinu bez – implicirajuci kako se radi o drzavi….a sve je to izrekao na okruglom stolu Documente gdje se raspravljalo o novom prijedlogu zakona da u skrb udju i zrtve i stradalnici druge strane……

  Pitanje je sto se sve sprema….

  • Hrvatska je nademokratskija i najtolerantnija država na planeti Zemlji! ovaj “Bojan”, “Bojan”, bi bilo gdje drugo bio momentalno ‘kamenovan’!

   • sui

    Branitelji su (opet!) pokazali iznimnu cvrstinu i toleranciju! Svi trebamo uciti od njih!!

 • perokvrzica

  rizničari vrijednosti proizašlih iz narodnooslobodilačke borbe i čuvari tekovina revolucije-vjerna kopija starog SUBNOR-a.
  proleter-komesar josić naša se, mudar i pametan, pozvanim govoriti ko je dobrodošao, a ko nije u vukovar-strava!

  • peppermintt

   e sad perice malo ga i ti pretjera jelde ? praviti poveznicu između subnora koji je imao i ima apsolutno sve privilegije ugled u društvu i branitelja je ipak too much ..
   Znam kako je izabranim dužnosnicima RH red doći u VUkovar ali jednako tako i narod ima pravo na iskazivanje nezadovoljstva mirnim putom, a pravo ću ti reć ubirati poene na račun rana Vukovara je bezobrazluk, tako da Josić je u pravu, u Vukovar nek dođu samo s gotovim investicijama, dosta je više šupljaka.

   • perokvrzica

    to ti nije bilo baš tako. imao je ugled sve dok nije se počeo bavit politikom i biti svakom loncu poklopac…naravno, u službi ISKLJUČIVO JEDNE partije.
    samo što su onda bila takva vremena pa se nitko nije usudio javno reći previše o tome, a danas, falbogu, to se smije.
    u vukovar svatko tko želi odati počast ima pravo doć, neovisno o stanju države i nacije. takve moralne ucjene su jednostavno neprihvatljive. vukovar bi trebao biti iznad toga!

    • peppermintt

     viš ja ne vidim kako se oni bave politikom prije bi se reklo kako se politika bavi svime pa i njima . Moguće je u to neko ranije vrime kako ti kažeš nije se usuđivalo javno govoriti o nekim stvarima ali moguće je kako se pustilo neko vrime vidit što se bude događalo..uvik je to tako svaka pojava ima svoje max vrijednosti ….bome najviše nam triba ono čega najmanje i ima – mudrosti i strpljenja
     samo puno je smišno kmečanje kukurikavaca kako ih svatko želi ugroziti pa naravno to su i oni jednako tako radili kad su bili oporba..a ciljevi su im jednaki prigrabiti svu vlast..;)

    • Ljuta Trava

     Josic je član koje stranke ???
     Ne laži , i ne prodaji te ljevičarske priče .

  • Ljuta Trava

   Ti bi stvarno morao potražiti stručnu liječničku pomoć.
   Ovo što ti pišeš je ispod svake razine , ovakvo ruganje Braniteljima je dno dna .
   Srami se .

 • Ljuta Trava

  Ne trebaju nam Teršelićke , četnici. , ni kukurikavci , kad imamo ovakve ,,Hrvatine,, poput Perekvržice i KAnte Tomića , još kad im se pridruži onaj početnik iz Posušja .