Pratite nas

Hrvatska

Grabar-Kitarović: Uopće nemam komentara, narod je izabrao predsjednicu

Objavljeno

na

U središtu Dražica bio je večeras cijeli Grobnik. Grobničani i Grobničanke dočekali su novoizabranu predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, svoju Koli, koja je, kako je i obećala, rodne Dražice odakle je krenula u kampanju prve posjetila kao predsjednica Hrvatske. Od nedjelje uvečer u Dražicama slave pobjedu svoje sumještanke koja, priznala je, ovakav doček u rodnom kraju nije očekivala. Do Doma kulture predsjednica se kroz mnoštvo jedva probijala, a kad je ušla u dvoranu, pozdravljena je burnim pljeskom dok je odjekivalo “Koli, Koli” .

dražice

Svoje je Grobničane, ali i okupljene Riječane i  Primorce i sve koji su došli, predsjednica pozdravila govoreći “po domaći”, na čakavskom dijalektu koji, pokazala je, nije zaboravila. Posebno iznenađenje za predsjednicu bila je slavljenička torta i pjenušac. Zahvaljujući svima koji su vjerovali u nju i dali joj svoj glas, pozvala je na zajedništvo i one koji su glas dali Ivi Josipoviću najavljujući da će svoja obećanja ispuniti.

– Ne smijemo se dijeliti, svi smo jedno, zajedno moramo graditi prosperitet i bolju budućnost, vjerujem da možemo napraviti sve što hoćemo  – rekla je Grabar-Kitarović posebno naglašavajući da će uvijek biti s narodom.

Vi ste moja snaga, ja ću biti vaš glas, brinut ću o životu naših građana – nastavila je predsjednica poručujući da neće dopustiti ponižavanje zemlje i naroda. Na podršci je zahvalila obitelji i roditeljima koji su je, rekla je,  naučili poštenju, redu, radu i odgovornosti, i posebno braniteljima podsjećajući da su i Grobničani na ratištima branili domovinu.

Za posjeta rodnim Dražicama, novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na upit novinara osvrnula se i na izjavu Sandre Petrović Jakovina koja je rekla da smatra da je pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud.

Uopće nemam komentara na tako nešto, narod je izabrao predsjednicu Republike Hrvatske – kratko je odgovorila. Pojašnjavajući na koji način može tražiti prijevremene izbore, K. Grabar-Kitarović kazala je da to ovisi o Vladi.

– Nadam se da će se i predsjednik Vlade i članovi Vlade uozbiljiti, početi ozbiljno raditi i čestitati izabranoj predsjednici i da ćemo početi surađivati – rekla je dodajući da je ona osoba koja se ne želi sukobljavati a priori i svakome želi dati priliku i šansu.

– Ovo je najgora Vlada u hrvatskoj povijesti, idemo sazvati sjednicu Vlade, vidjeti što su učinili, koji im je plan i program, a ako to ne ide, iskoristit ću svoje druge ovlasti da bih pokrenula rješavanje bitnih pitanja jer ja ne odgovaram Vladi nego građanima ove zemlje koji su me izabrali.

Tim savjetnika novoizabrana predsjednica još nije izabrala i s ljudima će početi razgovarati nakon službene objave rezultata.

– Sve ovo što ste čitali po novinama čiste su špekulacije i konzultacije sa strankama će uslijediti nakon inauguracije – rekla je K. Grabar-Kitarović.

Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Sada se vidi da Vlada nije štitila Ivicu Todorića (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci zajedno sa svim ostalim članovima Vlade koliko se ja sjećam od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitimo jednog čovjeka, da želimo prebaciti na porezne obveznike dug jedne privatne kompanije.

Sad odjedanput izgleda da te optužbe nisu točne.

Ne ulazeći u komentare gospodina Todorića, ono što ja imam reći jest da je naš jedini interes bio zaštiti interes hrvatskog gospodarstva. U tome smo uspjeli zahvaljujući zakonu koji smo donijeli, zahvaljujući mjerama koje su poduzete. Ne samo da su održana radna mjesta, nego je osigurana i opskrba Hrvatske u najuspješnijoj turističkoj sezoni. Dakle, temeljni cilj smo ostvarili.Nije bilo domino efekta, kazao je premijer Andrej Plenković u subotu na zagrebačkom Jarunu.

– Mi smo vlada koja poštuje pravnu državu. Ne miješamo se u pravosudna tijela i to je ono što našu stranku čini drugačijom – dodao je.

Na upit je li bilo pritiska na Ivicu Todorića da potpiše lex Agrokor, kako on to tvrdi u svojem novom blogu, kazao je da nije te da je jasno da je zakon donesen u skladu s Ustavom RH.

– Znate da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati kada je to kompanija željela i nije bilo pritiska od strane Vlade. Naša pozicija je bila da restrukturiranje ima transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo, mi smo otvoreni da se sve istraži. Jasno je da je zakon donesen u skladu s Ustavom RH. Ja znam što Vlada radi i kojim se načelima vodimo – kazao je.

Mislim da izjave koje kruže ovih dana po medijima pokazuju odvojenost jednog čovjeka od stvarnosti. Što se tiče trenutka i dana kada su gospodin Todorić i uprava Agrokora potpisali zahtjev za pokretanje izvanredne uprave, nije bilo nikakvih pritisaka, barem od strane moje ili od strane Vlade, koliko je meni poznato. A ono što bih željela istaknuti je da je taj zahtjev potpisala cijela uprava Agrokora, rekla je ministrica Dalić.

Podsjetila je da je Todorić još uvijek  upisan kao vlasnik društva Agrokor u Središnjem  klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). On je i dalje upisan kao vlasnik i stoga kao vlasnik može u svakome trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga, kolika danas zanamo da je ta brojka, kazala je i ponovila da će konačnu brojku pokazati skoro revizorsko izvješće.

Na novinarski upit zašto se ona spominje u priopćenju, Dalić je kazala da se to mora pitati Todorića.

Dalić  je podsjetila da je mogućnost bankrota Agrokora do koje je doveo Todorić prijetila da više od 30.000 osoba u Agrokoru ostane bez posla, da više od 148.000 radnih mjesta dobavljača Konzuma bude ugroženo i da budu ugroženi brojni hrvatski sektori.

Na novinarski upit zašto je Todorić nakon pola godine promijenio strategiju prema Vladi, Dalić je odgovorila da ne zna. Meni to nije poznato. Kao što sam rekla, sve ovo što vidim po medijima meni izgleda kao govorenje čovjeka koji je u potpunosti odvojen od stvarnosti i koji u potpunosti ne povezuje kakva je gospodarska stvarnost, a kakva je stvarnost koja postoji u njegovoj glavi, kazala je.

Hoće li pismo Todorića naštetiti povjerenju prema Agrokoru, Dalić smatra da to treba pitati dobavljače. Obratite se dobavljačima i pitajte ih koja je praksa bolja, ova kada danas izvanredna uprava redovito plaća sve isporuke sukladno ugovorima i ugovorenim rokovima ili ona koja je postojala za vrijeme gospodina Todorića kada smo vidjeli da su mnogobrojni računi ostajali neplaćeni mjesecima, a i zbog čega toliko raspravljamo u proteklim mjesecima o starome dugu, izjavila je Dalić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Objavljeno

na

Objavio

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je u subotu obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar i okolicu 1991. godine u agresiji na taj dio Hrvatske.

Prisjećajući se događaja obrane Vukovara 1991. godine, ratni zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade Ivo Kovačić rekao je kako je unatoč činjenici da je ta postrojba podnijela najveći teret obrane Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, 204. vukovarska brigada dugo vremena nakon rata nije bila priznata.

“Trebalo nam je 15 godina da dokažemo da smo postojali i da je postojala 204. vukovarska brigada. Neki ljudi koji su bili u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru držali su pisanu zapovijed u ladicama i nisu je htjeli pokazati javnosti”, kazao je Kovačić.

Po njegovim riječima, kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 boraca od kojih se 923 vode kao poginuli i nestali dok je ranjeno oko 1600 pripadnika postrojbe.

Predstavljena je i novoosnovana Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Ona je, kako je pojašnjeno, osnovana radi “zaustavljanja degradacije 204. vukovarske brigade i bitke za Vukovar”.

“Kao udruga 204. vukovarske brigade nikada nećemo prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara. Ne možemo i nećemo se pomiriti sa zapisima Manolićeve komisije te ćemo ustrajati da Hrvatski sabor te zaključke proglasi ništavnima”, poručio je predsjednik Udruge Drago Adžaga.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković je rekao da će unutar Udruge djelovati Klub ratnih zapovjednika te izvijestio o prvoj inicijativi koju su poduzeli. Već smo poslali zahtjev državnim tijelima da se dr. Juraju Njavri oda počast tako da se vojna bolnica u Zagrebu nazove po njemu, kazao je Borković.

Rekao je kako će se kroz Klub zapovjednika izvršiti i cjelokupna verifikacija svih događanja tijekom obrane Vukovara te će se zahtijevati da se ispravi sve ono što je, kako je kazao, “isfabricirano kako bi se obrana Vukovara degradirala i prikazala na krivi način”.

facebook komentari

Nastavi čitati