Pratite nas

Grad Mostar ne može biti izdvojen otok u BiH

Objavljeno

na

Pod predsjedanjem Slađana Bevande, predsjednika GO HDZ BiH Mostar u Domu HDZ BiH u Mostaru u utorak, 8. travnja 2014. uoči razgovora Čović – Izetbegović održana je sjednica Predsjedništva Gradskoga odbora HDZ BiH Mostar u proširenom sazivu.

Sjednici su, uz članove Predsjedništva, nazočila i gospoda: dr. sc. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, Borjana Krišto, predsjednica Kluba izaslanika hrvatskoga naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, Rafael Gagro, predsjednik Županijskoga odbora HDZ BiH Hercegovačko – neretvanske i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Razgovarano je o prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH, koji je koncem prošle godine upućen po žurnom postupku na usvajanje u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Prema riječima predsjednika Slađana Bevande, u Gradskom odboru HDZ BiH Mostar, očekuju skoro postizanje dogovora i konačnu provedbu presude Ustavnoga suda BiH kako bi se stvorili uvjeti za raspisivanje lokalnih izbora za Grad Mostar. Ako bi Parlamentarna skupština to pitanje riješila do dana raspisivanja općih izbora osigurali bi se uvjeti za provedbu lokalnih izbora za Grad Mostar zajedno s općim.

Zajedničkom je ocjenom kako Grad Mostar ne može biti izdvojen otok u BiH, nego mu se treba omogućiti normalan razvoj i funkcioniranje.

Na koncu je poručeno kako je vizija i koncepcija ustroja Grada Mostara od strane HDZ BiH jedinstven grad koji ne smije više biti zatočenik nekih posebnosti.- Dva desetljeća nakon ratnih zbivanja na ovim prostorima te posebnosti se trebaju ukinuti i omogućiti normalan život građana Mostara – poručeno je sa sjednice Predsjedništva GO HDZ BiH Mostar

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

25. rujna 1991. – Embargo na uvoz oružja

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće sigurnosti UN-a 25. rujna 1991. jednoglasno je prihvatilo rezoluciju pod brojem 713 kojom se uvodi „potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji“.

Rezoluciju je činilo osam točaka koje su trebale pomoći u rješavanju jugoslavenske krize, pri čemu je naglašena potreba za mirnim rješenjem i dijalogom, iako je, naravno, zabrana državama članicama UN-a da Jugoslaviji isporučuju bilo kakvo oružje i streljivo imala najveću važnost.

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država James Baker na sjednici Vijeća sigurnosti istaknuo je srpsku vladu i Jugoslavensku narodnu armiju kao glavne krivce za tragične posljedice rata na području Hrvatske, ali međunarodna je zajednica rezolucijom 713 upravo napadnutoj republici najviše naštetila, piše HRT

Naime, Hrvatskoj je prije rata oduzeto gotovo sve oružje Teritorijalne obrane, dočim je JNA, koja je već u tom razdoblju otvoreno stala na stranu srpskih pobunjenika, odnosno velikosrpske politike, bila jedna od najbolje naoružanih europskih vojski. UN –u je potvrda ispravnosti odluke bila činjenica da je Budimir Lončar, ministar vanjskih poslova Jugoslavije, podupro donošenje  rezolucije.

Već je 1. listopada JNA iskoristila odluku o embargu i uputila ultimatum Vladi Republike Hrvatske da će napasti sve vitalne objekte ili poduzeti akciju velikih razmjera ne prekine li se oružani sukob, nakon čega su počeli granatirati Dubrovnik i zatvarati obruč oko opkoljenog Vukovara i drugih napadnutih hrvatskih gradova.

Rezolucija broj 713 bila je prva UN -ova rezolucija  donesena za rješavanje krize u Jugoslaviji, no za napadnute Hrvate bila je pogubna. Embargo na uvoz oružja imao je dalekosežne posljedice jer je, s obzirom na goleme zalihe streljiva i nemjerljivu nadmoć u naoružanju, UN praktično olakšao srpskom agresoru osvajanje novih teritorija.

Napadnuta Hrvatska, a uskoro i Bosna i Hercegovina, platile su ovu nepravednu odluku tisućama izgubljenih života.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slaven Letica: Stanković je Bandića tretirao kao mrskog neprijatelja

Objavljeno

na

Objavio

Politički analitičar Slaven Letica komentirao je gostovanje Milana Bandića kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u dva”.

STANKOVIĆ JE BANDIĆA TRETIRAO KAO MRSKOG NEPRIJATELJA

Aleksandar Aco Stanković postavio se prema Milanu Bandiću kao prema ljutom i mrskom neprijatelju, ali na vrlo jasno i jednostavno Bandićevo pitanje nije želio, po cijenu života i vjerodostojnosti, odgovoriti: ‘Je li vama draži Tito ili Republika Hrvatska?’

Da je odgovorio na to pitanje pokazao bi minimum profesionalizma kojeg se, nažalost, davno odrekao: dočekujući snishodljivo sve one čiji mu je svjetonazor blizak, a arogantno, neprijateljski, s pjenom na usnama sve one kojima je Republika Hrvatska draža od Josipa Broza Tita”, napisao je Slaven Letica na Facebooku.

facebook komentari

Nastavi čitati