Pratite nas

BiH

Grad Sarajevo pred kolapsom

Objavljeno

na

SARAJEVO – Gradu Sarajevu prijeti finansijski kolaps, a time i gašenje institucije glavnog grada BiH, jer je usvajanjem, odnosno stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH /FBiH/, federalni Parlament isključio grad iz finansiranja.

Nakon što je na snagu stupila izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, Vlada Kantona Sarajevo je ocijenila da nije obavezna da nastavi da finansira  grad Sarajevo i 15. maja ove godine uplatila je posljednju tranšu koju je grad dobijao kao grant.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, zamjenik gradonačelnika Ranko Čović, predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić i njegovi zamjenici Miro Lazović i Gradimir Gojer danas su tim povodom održali konferenciju za novinare da bi javnost upoznali o preduzetim i planiranim mjerama i aktivnostima za rješavanje novonastalog problema finansiranja grada Sarajeva.

“Stupanjem na snagu ovoga zakona, došlo je do povreda prava grada Sarajeva na lokalnu samoupravu. Naime, FBiH je preuzela finansiranje svih jedinica lokalne samouprave s tim da je grad Sarajevo, takođe, jedinicu lokalne samouprave, isključila iz finansiranja”, upozorio je Komšić.

On je podsjetio da se grad Sarajevo godinama finansira tekućim grantom Kantona Sarajevo, koji se vremenom smanjivao, da bi u 2014. godini bio sveden na minimum, od 5.300.000 KM.

Komšić smatra da su prilikom donošenja ovog zakona prekršeni ključni propisi i odredbe Ustava FBiH, Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakon o principima lokalne samouprave FBiH.

“Nije poznato  da postoji država da nema glavni grad. Na ovaj način gradu Sarajevu upućena je politička poruka iz federalnog parlamenta da ne žele Sarajevo kao glavni grad. S druge strane, u ekonomskom smislu ovo znači da se radikalno, gotovo do prestanka, sužavaju funkcije grada Sarajeva”, naglasio je Komšić.

On smatra da je trajno rješenje u finansiranju grada Sarajeva iz budžeta FBiH, jer je grad definisan kao jedinica lokalne samouprave.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati