Pratite nas

Vijesti

Građani Islanda odlučili: Nećemo u EU! ‘Ovo je način na koji demokracija djeluje’

Objavljeno

na

Island je odustao od ulaska u EU službeno je danas Europskoj komisiji priopćio islandski ministar vanjskih poslova Gunar Bragi Sveinson tjekom posjeta Briselu.

Ovo je način na koji demokracija djeluje – rekao je Sveinson, koji ističe kako su obje stranke koje sačinjavaju novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU, a građani su ih podržali.

Glavna svrha ovog putovanja bila je reći Komisiji kako je nova Vlada Islanda odlučila suspendirati pregovore. Island je dio Europe i želimo ojačati svoje odnose s europskim državama na druge načine – rekao je Sveinson.

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele rekao je novinarima kako mu nije lako prihvatiti ovakovu odluku Islanda i kako je to doživio kao osobni poraz.

island ne eu

No, ja sam također profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Osobno vjerujem kako bi pregovori s Islandom se trebali nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces – rekao je File.

Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Izbori u travnju donijeli su promjenu vlasti, a Vladu su sastavile Neovisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU.

Ankete pokazuju kako samo 25 odsto građana Islanda podržava ulazak u EU.

Dnevnik.ba

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati