Građanska Inicijativa Ivo Pilar: Je li hrvatska diplomacija kapitulirala pred velikosrpskim Memorandumom2 SANU?

1

Građanska inicijativa Ivo Pilar uputila je otvoreno pismo Hrvatskoj predsjednici, predsjednicima Vlade i Sabora, te svim Veleposlanicima u Hrvatskoj. Kada dobijemo odgovore od mjerodavnih, adresiranih institucija, odmah ćemo ih podijeliti s Hrvatskom javnošću.

Je li hrvatska diplomacija kapitulirala pred velikosrpskim Memorandumom2 SANU?

Predstojnik ureda bivšeg propagatora velikosrpske agresije na Hrvatsku, a danas predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković izjavio je 4. kolovoza 2017. kako na 5. kolovoza 2017. u Hrvatskoj, na proslavi državnog blagdana Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja „neće prisustvovati ( nazočiti) ni jedan predstavnik iz stranih ambasada (veleposlanstava) u Republici Hrvatskoj“.

Glede činjenice da se radi o najmasovnijem državnom blagdanu, Predsjednica RH, Vlada RH i Hrvatski sabor dužni su inicirati formalnu provjeru zastupljenosti, odnosno nezastupljenosti svakog veleposlanstva, a slijedom toga utvrditi i moguću odgovornost hrvatske diplomacije.

Hrvatska javnost ima pravo na informaciju tko je od veleposlanika i drugih diplomatskih predstavnika službeno pozvan, tko se odazvao, odnosno tko se je službeno ispričao. Zahtijevamo objavu popisa svih pozvanih i nazočnih diplomatskih, kao i onih koji su poslali isprike – ne samo za ovogodišnju proslavu, nego i za sve prethodne proslave ovoga iznimno važnog dana u hrvatskoj povijest.

Zahtijevamo da djelatnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija svim veleposlanstvima u Republici Hrvatskoj dostave sve relevantne informacije o našem velikom državnom blagdanu koji obilježavamo 5. kolovoza, prevedene na jezike država koje predstavljaju.

Vjerujemo da je pretežito protu-državotvorni sastav diplomatskog kadra Hrvatske doveo do poražavajućeg stanja ‘nivelirane krivnje’ između nedvojbenog velikosrpskog agresora i hrvatske obrambene žrtve. Je li konačno došlo vrijeme za potpuni preustroj hrvatske diplomacije?

Listajući i skenirajući inozemni tisak slično je pitanje postavila novinarka HRT-a Karolina Vidović Krišto.

Građanska inicijativa Ivo Pilar

VIDEO – Karolina Vidović Krišto – Oluja i što o njoj trebamo znati

 

facebook komentari

  • Henri

    Hrvatska je zadrzala hrvatsku jugodiplomaciju ona ne moze biti porazena buduci da se nikada nije borila za hrvatske interese. Za vrijeme rata je sluzbena hrvtska diplomacija pravila sramotne podvale hrvatskoj drzavi. Jako zanimjiva stvar kada “antifasisti” guraju hrvate iskljucivo u zagrljaj ekstrmnoj desnici. To su vam radili u sredistu Europe. To nije glupo nego zlonamjerno. Srpska propaganda je tu porazena bez hrvatske jugodiplomacije. Buduci da je nesadrzajna Hrvatska jako razocarala hrvatsku dijasporu hrvatski nesluzbeni aktivisti vise ne rade nista. Tako srpska diplomacija i aktivisti su na terenu bez protivnika.