Pratite nas

Hrvatska

Gradi se planinarski dom u Masnoj Luci-Blidinje

Objavljeno

na

Nakon što smo ovog ljeta uspješno odradili dvije velike organizacije: Memorijalni skup planinara u Masnoj Luci i Dane planinara Herceg Bosne na Vučipolju vratili smo se našim ”redovitim” aktivnostima među kojima su usponi na Čvrsnicu i Vran s kolegama iz Varaždina i Karlovca, zatim uspon na Vilinac ”Ćurdinom stazom” i još nekoliko manjih uspona. Pored uspona naše društvo od svog osnutka intezivno radi na prisicanju i obilježavanju planinarskih staza kojih smo do sada obilježili preko 100 kilometara.

Nakon što smo nekoliko dana radili na prosicanju i obilježavanju staza na prostoru Vučipolja (staza kroz kanjon Ričine, staza od Šimiće pećine na Oštrc uz Ružički potok) dvojica naših članova (Oliver i Maćan) već nekoliko dana probijaju stazu koja vodi iz Masne Luke na Vilinac. O njihovim aktivnostima ćemo detaljnije pisati kad staza bude završena.

Pored svega ovoga ni aktivnosti na izgradnji planinarskog doma ne jenjavaju. Iako se nalazimo u teškoj financijskoj situaciji ipak se nađe načina da se uvijek ponešto odradi na domu. U zadnjih nekoliko dana smo napravili dosta posla pa krenimo redom: Prošle zime smo radili na ugradnji bio pročistača otpadnih voda i taj projekt je završen u 7 mjesecu. Kako je bilo puno kopanja za postavljanje odvodnih cijevi a i zima je učinila svoje pa je bilo i dosta odrona iza doma valjalo je sve to urediti i počistiti. Tu su nam veliki posao napravili Zoka i Mario Ćićanović koji su jedan cijeli dan sa bagerom ravnali i čistili teren oko doma, zasipali kanale i bio jamu te nasipali prostor ispred doma.

Prošlog vikenda 15 ak naših članova je je odradilo još jednu veću akciju radova na domu. Naime u prošlom tjednu smo napokon spojili struju u dom, pa nam je bila namjera da razvedemo bar dio struje. Kako smo već rekli da nam financijska situacija nije nimalo sjajna bez pomoći naših članova i prijatelja ni ovaj dio posla ne bi mogli odraditi. U susret su nam izišli naši članovi Zlatan Mandić i Damir Vican koji su nam donirali sav materijal (kablove, kutije, utičnice…) a Frano Hrkać sa pomoćnicima (Velom, Ivicom i Željom i Antom) nam je odradio posao oko struje. Drugi dio ekipe na čelu sa Slobodanom Crnogorcem i pomoćnicima (Mariom, Stankom i Dominom) je uzeo zadatak da isprazni, opere, očisti i izolira čatrnju. I taj dio smo uz malo poteškoća sa pražnjenjem čatrnje uspješno završili. A treća ekipa (Maćan, Oliver, Petar i Mateo)je već prije zacrtala da će završiti dio staze od Masne Luke prema Vilincu (to su i uradili) i kasnije su nam se priključili. Iako su malo okasnili zahvaljujući pomoćnicima Pertru i Mateu uspili su završiti svoj dio posla a to je pripremiti drva za zimu i složiti ih u dom. Da ekipa ne bi ostala gladna brinuo se Marinko koji je častio ekipu roštiljem (pekao cijeli dan) i Vinko koji je počastio ekipu pićem (što nije lako).

Kako izgradnja doma iz dana u dan napreduje tako se i broj ljudi (pojedinaca, tvrtki, institucija) koji na bilo koji način pomažu izgradnju povećava i to isključivo volonterskim radom ili donacijama, mi ćemo uskoro na našim stranicama objaviti spisak svih ljudi, tvrtki i institucija koji su nam na bilo koji način pomogli, bilo radom ili donacijama te im se na taj način barem malo odužiti za svoj angažman a oni će sukladno Pravilniku o izgradnji i korištenju planinarskog doma imati beneficije koje im pripadaju kad dom bude u funkciji.

hpd-plocno.com/Blidinje.NET

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Suđenje za mito pri remontu MIG-ova zatvoreno za javnost

Objavljeno

na

Objavio

Isključenje javnosti na početku suđenja zatražili su predstavnici Uskoka, a s prijedlogom su se složili i odvjetnici okrivljenika koji tijekom cijelog postupka odbacuju krivnju.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo suđenje Josipu Čoviću kojega Uskok tereti da je kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) tražio 50 tisuća eura mita od Ivice Josipovića, predstavnika ukrajinske tvrtke koja je napravila remont hrvatskih MIG-ova, no suđenje je zbog zaštite državne sigurnosti zatvoreno za javnost.

Isključenje javnosti na početku suđenja zatražili su predstavnici Uskoka, a s prijedlogom su se složili i odvjetnici okrivljenika koji tijekom cijelog postupka odbacuju krivnju, javila je Hina.

Optužnicom podignutom krajem prošle godine, a potvrđenom u ožujku, Uskok Čovića tereti da je uoči odluke o javnoj nabavi od zastupnika dvaju inozemnih tvrtki “zatražio novčanu nagradu” kako bi zauzvrat, kao član MORH-ovog povjerenstava, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u remontu i nabavi dodatnih aviona MiG-21.

Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili Čovićev zahtjev da mu za pogodovanje isplate 50 tisuća eura, dok je suoptuženi zastupnik druge tvrtke taj zahtjev prihvatio i Čoviću obećao isplatu zatraženog iznosa, stoji u optužnici.

Uskok je još u ožujku prošle godine potvrdio da provodi kriminalističko istraživanje remonta i nabave borbenih zrakoplova MiG-21, nakon napisa u medijima su od 12 zrakoplova koji su u srpnju 2015. došli s remonta u Ukrajini samo tri u funkciji.

Mediji su tvrdili i da su na MIG-ovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine “prekucani” serijski brojevi jer ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji.

VELIKA ISTRAGA U UKRAJINI: Istražitelji ušli u tvrtku koja je radila remont hrvatskih MIG-ova

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

U svečanom mimohodu 52. Vinkovačkih jeseni oko 4.000 čuvara tradicijske baštine (foto Galerija)

Objavljeno

na

Objavio

This slideshow requires JavaScript.

U sklopu 52. Vinkovačkih jeseni u nedjelju je ulicama toga slavonskog grada u svečanom mimohodu prošlo oko četiri tisuće članova iz 80-tak folkornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koje njeguju hrvatski izvorni folklor, a pored desetaka tisuća posjetitelja, nastupe je s pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića promatrala i visoka pokroviteljica te manifestacije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U govoru, prije nego je dala dozvolu da mimohod krene ulicama Vinkovaca, Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da su Vinkovačke jeseni iznimna kulturna svečanost koja je dugi niz godina čuvala hrvatski jezik, kulturu i narodne običaje i u vremenima kada to nije bilo lako, kada je “bilo onih koji su pokušali zatrti i našu pjesmu i našu riječ, a ponekad i naše samo ime”.

“I zato držim da upravo osmišljenom državnom politikom moramo i dalje nastaviti podržavati kako Vinkovačke jeseni tako i druge kulturne manifestacije koje čuvaju hrvatsko folklorno i nacionalno naslijeđe”, poručila je hrvatska predsjednica.

Govorio je i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić istaknuvši da su Vinkovačke jeseni oduvijek bile čuvarica tradicije te će to i ostati.

Ulicama i trgovima Vinkovaca iz pjesmu i ples u svečanom mimohodu prošli su članovi 80-tak folklornih skupina koje su sve do stadiona HNK Cibalije, na kojem su sudionici zapleasli veliko šokačko kolo, pratilo je i pljeskom pozdravljalo na desetke tisuća posjetitelja pristiglih u Vinkovce iz svih krajeva Hrvatske te iz inozemstva.

U svečanom mimohodu prošle su i 32 svečano ukrašene svatovske konjske zaprege te tridesetak jahača, a svečanost je završila šokačkim kolom na pozornici u kojem je zaplesala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

52. Vinkovačke jeseni danas i završavaju posljednjim dijelom Državne smotre hrvatskoga izvornog folklora.

facebook komentari

Nastavi čitati