Pratite nas

BiH

Gradnja autoputa kroz BiH bez zastoja – Počinje gradnja novih 80 KM

Objavljeno

na

I u 2015. godini aktivno se nastavlja s izgradnjom koridora Vc. U naredne četiri godine planirana je izgradnja novih 80 kilometara autoputa. Dok se izvode radovi na dionici Zenica jug – Zenica sjever, očekuje se i početak radova na dionici Počitelj – Bijača te poddionici Počitelj – Međugorje.

Međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija za izgradnju i nadzor nad tom dionicom, otvoren je do kraja ovog mjeseca.

Dionica će biti prepoznatljiva po najdužem mostu na koridoru 5C koji prolazi kroz našu zemlju. Na poddionici  Počitelj – Međugorje gradit će se najduži most na Koridoru Vc, Počitelj , dužine  975 te visine 85 metara, sa monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara. Most se nalazi sjeverno od grada Počitelja i spaja dvije obale rijeke Neretve, prelazi preko magistralnog puta M17, željezničke pruge i lokalne ceste.  Radi se o jednoj impozantnoj građevini i to će biti jedan od najljepših i najznačajnijih objekata na koridoru 5C, ističu iz Autocesta Federacije. Međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija u postupku predkvalifikacije za izgradnju i nadzor dionice Počitelj – Bijača, poddionice Počitelj – Međugorje, otvoren je do kraja siječnja. Rok za završetak izgradnje autoceste na Koridoru Vc poddionica Počitelj – Međugorje je 30 mjeseci, od početka radova. Poddionica Počitelj – Međugorje duga je skoro 11 kilometara. Sredstva za izgradnju cjelokupne dionice u iznosu od 100 milijuna eura obezbijeđena su iz sredstava Europske investicijske banke. Izgradnjom ove dionice izravno će biti povezani Mostar i granični prijelaz Bijača, a očekuje se da bi cijeli projekt olakšao trgovinu, doprinio razvoju turizma, regionalne i državne ekonomije i dodatno poboljšao život u cijeloj regiji. Na dionicu Počitelj  – Međugorje uslijedit će izgradnja buduće trase Jadransko-jonske autoceste na potezu od Počitelja do granice s Crnom Gorom u dužini oko 110 kilometara.
Ovo je nastavak izgradnje novog investicionog ciklusa autoceste na Koridoru Vc. Pored završetka i puštanja u promet 102 kilometra autoceste u toku ove godine, iz Autocesta Federacije najavljuju izgradnju novih 80 kilometara autoputa u naredne četiri godine. To će svakako biti dobra prilika za domaće kompanije kao i otvaranje novih radnih mjesta. U listopadu je pokrenuta izgradnja dionice Zenica jug – Zenica sjever. Radove izvode domaće kompanije Hering d. d. Široki Brijeg i Divel d. o. o. Sarajevo, a rok za završetak radova na dionici Zenica jug – Zenica sjever je 30 mjeseci počevši od 23. listopada 2014. godine. Najznačajniji objekti da ovoj dionici su vijadukt Perin han, most Drivuša i vijadukt Klopče. Izgradnja dionice će se financirati iz sredstava osiguranih od strane Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. U isto vrijeme započeta je eksproprijacija na dionici Tarčin – Konjic, a federalna Vlada donijela je odluku o raspisivanju tendera za izbor koncesionara za dionicu Žepče – Doboj jug u dužini od 40 kilometara.

TV1/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati