Gradonačelnici protiv ukidanja HTV-ova dopisništva u Metkoviću

0

Gradonačelnici Metkovića, Ploča i Opuzena prosvjeduju protiv odluke glavnog ravnatelja Hrvatske radio televizije (HRT) Gorana Radmana o ukidanju nekih regionalnih dopisništava HRT-a, među kojima je i ono u Metkoviću.

Metkovski gradonačelnici Božo Petrov, pločanski Krešimir Vejić i opuzenski Ivo Mihaljević svoj su prosvjed protiv gašenja HRT-ovih dopisništava Karlovac, Koprivnica, Krapina, Nova Gradiška, Sisak, Virovitica, Metković, Gospić, Požega, Slavonski Brod i Županja, što bi se trebalo provesti od 1. svibnja do 1. kolovoza, izrazili u zajedničkom priopćenju.

Ističu da je HRT-ovo dopisništvo u Metkoviću počelo raditi 1998. tako što su gradovi Metković, Opuzen i Ploče uložili značajan novac u adaptaciju prostora potrebnoga za studio i montažu, a Grad Metković je s HRT-om potpisao ugovor kojim se taj prostor HRT-u besplatno ustupa na 20 godina.

Tako su Metković i dolina Neretve dobili ispostavu toga vrlo značajnoga javnog servisa kao što je HRT, navodi se u priopćenju.

Bio je to logičan nastavak onoga što su HRT-ovi izvjestitelji na prostorima doline Neretve, Dubrovačkoga primorja i dijela Splitsko-dalmatinske županije započeli u Domovinskome ratu i kada je signal HRT-a bio jednako važan kao kruh i voda, ističu gradonačelnici Metkovića, Ploča i Opuzena.

Budući da je HRT javni servis koji ulazi u svaki dom, i da građani plaćaju pretplatu, to ga čini potpuno drukčijim od komercijalnih televizija te su i očekivanja veća. Ono što je HRT uvijek činilo drukčijim jesu vijesti s terena, a ukidanjem HRT-ova Dopisništva u Metkoviću, koje se nalazi 130 kilometara udaljeno od Splita i 100 kilometara od Dubrovnika, dolina Neretve će se naći u ‘crnoj rupi’, naglašava se u priopćenju.

Potpuno je jasno da nikakve ekipe ‘sa strane'” ne mogu kvalitetno obaviti posao kao što to mogu lokalni izvjestitelji, naročito prema konceptu koji se predlaže, a to je jedan čovjek koji bi trebao biti i novinar, i snimatelj i montažer. Treba naglasiti da prema ugovoru s Vladom HRT ima velike obveze u regionalnom programu, navode gradonačelnici Ploča, Metkovića i Opuzena, izražavajući sumnju da će HRT tu obvezu moći dalje ispoštovati.

Stoga, smatramo da ne postoje ‘mala dopisništva’, te da 50.000 stanovnika doline Neretve itekako zaslužuje svoje dopisništvo koje će i dalje kvalitetno pratiti sva događanja u dolini. Sve drugo znači potpuno zanemarivanje svojih pretplatnika i daljnju centralizaciju Hrvatske, kažu u priopćenju gradonačelnici Metkovića , Ploča i Opuzena.

Na najavu ukidanja nekoliko regionalnih dopisništava HTV-a, žestoko je reagirao i HSS Sisačko-moslavačke županije. Najavljuju da ako se ukine dopišništvo HTV-a u Sisku, HSS će tražiti ukidanje pretplate za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije.

“HSS je i dosad imao brojne primjedbe na ispunjavanje javne funkcije HRT-a, jer su neke informativne emisije daleko od profesionalnog i objektivnog informiranja javnosti. Sisačko-moslavačka županija koja je teško stradala u ratu, i dosad je bila u programu zapostavljena, a takvim bi se potezom u cjelosti ignorirao život i događanja u njoj, a građeni županije bi postali građani drugog reda”, navodi se u priopćenju sisačko-moslavačkog HSS-a.

facebook komentari