Gradonačelnik Mostara pojasnio tko je odgovoran što istočni dio grada izgleda kao Hirošima, a zapadni kao Las Vegas

45

Podupirem pregovore da se čim prije okonča ova kriza u Mostaru, a ona će se okončati implementacijom presude Ustavnog suda. Ne mogu komentirati ništa oko nagađanja da će to biti 2016 god. To će biti onog trenutka kada se oko mogućeg rješenja osigura parlamentarna većina da se promijeni izborni zakon i tako provede presuda Ustavnog suda. Mi činimo i činit ćemo sve sa svoje strane da grad što bolje funkcionira u zadatim i mogućim okvirima dok se ne provede odluka suda, izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

beslic-lj

Komentirajući činjenicu da je Grad Mostar već dvije godine bez Gradskog parlamenta, jer, zbog poništenja odredbi Izbornog zakona 2012. koja se odnose na Mostar u ovom gradu nisu održani izbori Bešlić je u intervju Dnevnom avazu kazao kako je “nedostatak vijeća za neke stvari nemoguće nadomjestiti.

– U Mostaru su zakočeni, usporeni brojni procesi jer nemamo zakonodavnu vlast kao i zbog nekih odluka donesenih od strane Gradskog vijeća koji nisu u skladu sa zakonskom legislativom i dodatno blokiraju rad gospodarskih društava. To treba otkloniti i Mostar mora biti normalan grad kao i svaki drugi, prednjačiti u nekim stvarima u BiH, ali s ovakvim Statutom i činjenicom da nemamo zakonodavnu vlast, još je stanje i dobro. Ne treba zanemariti ni ulogu međunarodnih čimbenika, koji se nisu potrudili da od nametanja Statuta kao rješenja, koje se u određenim segmentima, pokazalo u provedbi kao nefunkcionalno, da se ispravi i promjeni.

Na primjedbe kako istočni dio Mostara liči na Hirošimu, a zapadni na Las Vegas gradonačelnik Bešlić kaže kako to dijelom stoji, ali ima svoje uzroke.

-Gradsko vijeće odlučuje u ime cijelog grada, ali gradska područja – bivše gradske općine, s lijeve obale Neretve, nisu nikada htjeli uvesti naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, tako da je mnogo jeftinije bilo graditi u istočnom dijelu grada. Posljedica toga bila je neobnovljen grad i loša infrastruktura. Tek kada je prije dvije godine Gradsko vijeće usvojilo Regulacijske planove izjednačila se cijena gradnje. Do sada to nije bilo tako i vidljive su posljedice takve politike, kazao je Bešlić ističući kako je to bila pogrešna politika, koju su bošnjačke strukture vlasti – želeći možda privući više investitora, da im je jeftinije graditi – branila. -Vidjelo se da to nije bila dugoročno ispravna i korisna politika. To su razlozi zašto se u jednom dijelu grada više gradilo, u drugom manje kazao je Bešlić.

Pojasnio je ono što, kako je rekao, neki ne znaju, neki zaboravljaju, a neki namjerno prešućuju.

– A to je da ne odlučuje Gradonačelnik o tim novcima od rente s gradskih područja, nego tri gradska vijećnika s tog gradskog područja. Njihove odluke su presudne za odabir projekta koji će se graditi. I druga važna činjenica koja govori o različitom izgledu grada je i ta da je politika bošnjačkih struktura bila da se ulaže, gradi obnavljanu rubna područja grada, Podveležje, Drežnica, Blagaj i tako dalje, ogromna su sredstva uložena u ta prigradska naselja. Podsjetit ću i na činjenicu kako smo s razine grada uložili i ulažemo velika financijska sredstva u obnovu Starog mosta, cijele stare povijesne jezgre, Fejićeve ulice. Radi se o ogromnim sredstvima, kazao je gradonačelnik Mostara u intervju Avazu.

Mostar je u posljednje vrijeme označen kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. No, činjenica je da se turisti u Mostaru ne zadržavaju. Upitan kako promijeniti tu situaciju, Bešlić kaže kako je već odavno u ovoj zemlji problem da po zakonu više ne postoje lokalne turističke zajednice koje bi se sa svim svojim stručnim potencijalima stavili u funkciju promocije i razvoja turizma.

On je apsurdnom nazvao i situaciju da je praktično trećina urbane gradske jezgre Mostara proglašena nacionalnim spomenikom i „u zoni odgovornosti“ je federalnih vlasti, koje nemaju ni stručnih, ni ljudskih potencijala da odgovore zadaći, a Gradu se ispostavlja, račun za stanje na terenu.

-Grad crpi svoje resurse i financira agenciju Stari Grad, te preko nje ulaže uistinu maksimum u očuvanju spomeničke baštine sukladno skromnim ovlastima. S druge strane federalne vlasti koje imaju nadležnost i ovlasti nisu do sada uložile skoro ni jedne KM u to područje da se bilo što uradi. To se jednostavno mora promijeniti jer takav sustav rada i odgovornosti nema smisla, i istina je da zbog ovakvog neuređenog stanja imamo velike poteškoće, izjavio je uz ostalo gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić za Dnevni avaz. (hms)

facebook komentari

 • cleuna

  Pa prođite kroz Srenju Bosnu i sve će vam biti jasno.
  Iako nikada niste tud prolazili i ako nemate pojma gdje su Bošnjaci a gdje Hrvati,uređenje okućnica i ulica sve će vam reći.
  U bošnjačkim dijelovim vidite npr,jako lijepu kuću trokatnicu s novom fasadom ali oko nje je u pravilu nešto nabacano,prljavo,blatnjavo itd.i točno se može vidjeti gdje su Bošnjaci a gdje Hrvati.Ista je stvar i s Mostarom.

  “Austrija je sve ono što nije valjalo rušila i gradila novo a Turci bi ono što je bilo gotovo srušiti se,samo potpočili”
  -Ivo Andrić-

  • Alan B’Stard

   Nisu im ni kuce uredne. Ako i jesu, onda su barem nabacali drva na balkon. Okucnica im je obvezno glibava bez poplocane staze. Plus obvezna dascara pored

   • cleuna

    Bitno je da je ograda zelena :)))

    • Ida Galić

     Zato svaka kuća ima svoju đamiju!!

     • Pozdrav Ida 🙂 skoro pa je tako

     • cleuna

      Uskoro će” đamija po glavi stanovnika.”

     • wolf

      E ovo mi je novo 😉

     • cleuna

      Oće,oće oni vuče…svu lovu su ulupali u đamije a kredite koje su podigli za obnovu,vraćamo i mi.

     • wolf

      Mati moja mila vrcemo za rakete koje nisu ni nase.
      Oce oni bagra i one zvucnike di onaj dreci s rakete utrpat nami u stej by aranzman.Bagra bolan.

    • peppermintt

     Reče se ze(h)lena ))

     • ZeHlene su bile oči, a ograda je kaHfena 🙂

     • peppermintt

      tribaš vidit zehlenu kuću, a isprid nje čak i šadrvan obojan u zehleno, tamo na Carini preko puta Rote 😉

     • E dobro si mi napomenula 🙂 Jedino se isplati otić u rote po ćevape.. i polako nazad 🙂

     • peppermintt

      Dobar im je roštilj , jedino što valja tamo lip je još onaj caffe Laganini u Biosferi a ostalo bezze

     • jeste, ali triba doć do biosfere

     • cleuna

      primio na znanje:)))

     • wolf

      A rahatluka kad ba vidim ono uzagradi,mehko h :)))

     • :)))

  • Ida Galić

   Nisam doli već dugo bila, pa me zanima, kakav je omjer stanovništva Istočnog i zapadnog Mostara! Jesu li komunikacije među ljudima na dvjema obalama Neretve stvarno prekinute!!

   • peppermintt

    Nisu Ida, komunikacije su odavna otvorene skorz u obja smjera. S tim da je veći promet na desnoj tj hrvatskoj strani, jer tu imaš di i nešto kupit i lipo kavu popit i izići i prošetati. Na lijevu stranu ti nitko ne smeta prelaziti ali ne može tamo Hrvat naći ni posla niti ići u školu, jednostavno vele-čuvaju nacionalne interese. Hrvati su protjerani s lijeve obale još u početku rata prvo su ih protjerali Srbi kasnije muslimani.I povratka nema, zauzete su im kuće a povrat ne ide nikako. Meni recimo nitko en smeta tamo otići ali što bi tamo ??
    Desna obala je zapravo posve multitetnička a lijeva skoro pa čisto muslimanska.
    U ukupnom broju stanovnika Hrvati lagano prelaze u većinu iz razloga što su ekonomski jači, natalitet je veći, Npr ove godine je u srednje škole upisano 620 Hrvata a 300 muslimana

    • Dobro si rekla.. ne znam šta ću na onoj strani… u onom jadu! Samo se šugom zarazit

     • Ida Galić

      Eto, to sam ja mislila pod pojmom komunikacija! Izgleda, da teče samo u jednom smjeru!!

     • Nemaju što ponuditi a sve bi ‘kofol’ zajedno!

 • peppermintt

  Dobar je Ljubo, triba se nosit s onom primitivom šljeglom tko zna pdakle sve ne. Čoviče Mostaru su priključili i Drežnicu koja je 40 km od Mostara samo da bi muslimana bilo više u ukupnom broju
  Točno je ovo, vijećnici zapravo predlažu projekte a ovim musimanima je važnije trošit nove na dovođenje asfalta u sela odakle su porijeklom nego uređivati lijevu obalu, tko ne viruje neka prođe putom za Podveležje .
  Osim toga kod njih je zapravo na snazi privatni reket, nema plaćanja ništa državi nema fiskale samo privatni reket zna se kojim njihovima….

  • cleuna

   Ali se to radi kreditima koje vraćaju i Hrvati.

   • peppermintt

    je , jedna je lova , nažalost oderaše nas skroz ali opet smo napredniji stotine godina. Ali triba pravo reć ima i njih par dobra poslovna ekipa recimo Fortunatours ( lijeva obal M. Bijavica ) dovodi turiste iz Međugorja u Mostar, ima korektnu poslovnu suradnju i s franjevcima čiji parking koriste autobusi s turistima, pa priko Bulevara na Stari most i nazad . Ima tih muslimana gradskih koji su bili i ostali za suradnju s Hrvatima 😉

    • cleuna

     Oni su uvijek za suradnju ako imaju neku korist.Zamisli bili oni dopustili korištenje svoga parkinga?

     • peppermintt

      Pa ovaj bi 😉 ostali i njega gledaju ka izdajnika ….isto ka i pokojnog Ismeta Hadžiosmanovića on je bio uz Tuđmana, kad mu je preminula mati tamo devedestih do Šarića harema( lijeva obala ) su mu obitelj morali čuvati međunarodne snage ..njegova kćer živi i radi u Zagrebu arhitektica

     • cleuna

      Najviše mi se zgadilo ono go…Emir Balić.
      Gledao sam ga u jednoj emisiji u kojoj govori o Hrvatima kao zločincima koji su srušili stari most,optužuje Hrvatsku politiku i Hrvatsku naziva agresorom.A kada ga reporter upita gdje je njega zatekla vijest da je most srušen kaže…”u šetnji trgom Bana Jelačića”.
      I vidiš sada koja je to pokvarena bagra.

     • peppermintt

      skakać Balić, a je to su ti zapravo ka one posvuduše, vrte jedan isti šupljak, smiju im se i njihovi.

     • cleuna

      To je ona ekipa prograđanske i projugoslavenske orijentacije.
      Ali šat ćeš…oni kažu da time šire toleranciju i dijalog i obvezno,u svakom razgovoru moraju naglasiti onu već davno otrcanu unitarističko-centralističku frazu “mi smo protiv podjela na nacionalne torove”.

     • peppermintt

      u nas iz zovemo”brate i burazeri ” :))

     • cleuna

      Neka oni govore što ih volja,meni je draži moj tor i moja “grla” u njemu.
      Kada dođem u Mostar u posjet kćeri nikada nisam niti ću otići na onu stranu jer jednostavno tamo nema ničega što bi me privuklo.

     • wolf

      E ovo je netolerantnost prema vecinskom narodu,dis ba doc umostar a ne otic pazarit uvrapcice.Tamo svega sucur alahu,garancija vridi dok ne sidnes uauto :)))

     • cleuna

      A nedaj Bože da bi ja svratio u neku njihovu buregdžinicu ili ćevabdžinicu.Fuj.

     • peppermintt

      uvik je cleuna opasnost , ako ih izoliraš odoše u extreme a što ćemo onda

     • wolf

      Ma tolerantni ba i prema smecu,neka ga ba oko kuce :)))

     • cleuna

      Uvijek je bilo jedno s drugim.

     • Sjećaš se onih s carine ? e to ti je ta alaša

     • cleuna

      E bravo,nazvao si ih pravim imenom.

     • Alan B’Stard

      Dobar 🙂

    • Fortunatours je ok!

 • peppermintt

  Triba i dodati ogromnu razliku u mentalitetu ljudi, Hrvati su zasukali rukave i sami popravljali svoje ne čekajući državne pomoći, a muslimani i srbi niti jedne cigle nisu prominili dok nisu došli na red za obnovu.

  • wolf

   Nece oni u tvrdo znam ja njiha,de ba malo zasucite rukave pa da lici makar na Nagasaki,gluho bilo,culi Hirosima.Ti Ljubo ba,uncute jedan i ti se poceja sprdat s dobrim i vridnim bosnjam,dace alah bit ce jos vise smeca oko havlije :)))

  • wolf

   Nas je povjest naucila,use i u svoje kljuse.
   Nije nami nikakva vlast nikad nista dala,samo
   uzimala ako je mogla ikako.Mislim u prvom redu na
   Hrvate u Heceg-Bosni.Dok ovi drugi tito-partija
   malo radi malo na usi i evo placice.Bilo je i nasi dousnika
   koliko oces,ali su oni teski neradnici oboji.Dasta je onim na istoku tesko pa razlaz,nema vise lovuse za Bg,ta nije ih
   nostalgija pucala za nami.