Grbinova obrana Dalićke pandan je Šeksovom laskanju “bili ste izvrsni”

2

Ne tako davno Peđa Grbin bio je jedan od najaktivnijih vidjelica u hrvatskoj političkoj areni kojem se ukazala Ana Karamarko daleko iza devet sela  s obzirom na njegove izvježbane refrene Marka Perkovića Thompsona. Danas pola godine kasnije Peđa Grbin povlači paralelu između Karamarkova sukoba interesa radi kojeg je bio prisiljen napustiti Vladu RH, a zatim mjesto predsjednika HDZ-a nakon neviđene medijske hajke i aktualne ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić, ali za njega ova dva slučaja nisu usporedivi.

Suprug ministrice Dalić, Niko, bio je u upravi INA-e i prije njezinog dolaska na ministarsku poziciju. Nije ona bila ta koja ga je postavila’, poručio je SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u razgovoru za direktno.hr

Obiteljska posla

Pritom Peđa Grbin zaboravlja kako je Niko Dalić ušao u Upravu naše najveće naftne kompanije početkom 2011. godine baš u vrijeme kad je Martina Dalić, dakle njegova supruga, bila ministrica financija u vrijeme premijerke Jadranke Kosor. Riječ je bila o čistom političkom kadroviranju, premda je tada, podsjetimo, Kosor vrlo često govorila kako želi za vrijeme svojeg mandata ‘izbaciti’ politiku iz najvećih hrvatskih poduzeća te u njih uvesti isključivo stručnost i znanje. Ipak, bivša premijerka se u to vrijeme nije previše uzbuđivala zbog kritika kako zapravo prema političkoj podobnosti dovodi kadar u najveću hrvatsku naftnu kompaniju. Naravno, Martina Dalić, kao ministrica financija, je čak i javno podržala svog supruga u novoj šefovskoj fotelji.

Danas recimo imamo priliku vidjeti kako s jedne strane sjedi Niko Dalić ispred INA-e kao član Uprave, dok s druge strane Martina Dalić ispred Vlade RH na sastanku u Banskim dvorima.

Također, Peđa Grbin ne uzima u obzir kako suradnja između Petrovićeva Peritus savjetovanja i Drimije, prema riječima Ane Karamarko, počela je 1. veljače 2012. i trajala do 31. prosinca 2015., kada je prekinuta jer je Karamarko postao član Vlade. Ujedno Peđa Grbin ne naglašava kako za razliku od bračnog para Dalić u vrijeme sklapanje ugovora Ana i Tomislav nisu bili supružnici kao i što sam Karamarko nije bio član Vlade RH za razliku od slučaja Dalić u vrijeme Jadranke Kosor.

Za Niku Dalića, supruga ministrice propale Kosoričine vlade, nakon dolaska Milanovića na vlast stvari su zapravo krenule samo na bolje. Tako je početkom 2012. godine, članovima Uprave INA-e, pa tako i Niki Daliću, posebnim propisom gotovo udvostručena mjesečna plaća i to na 130 tisuća kuna bruto! O tome je prvi pisao portal Index.

Osim te velike mjesečne plaće, članovima Uprave naše naftne kompanije, pa tako ponavljamo i Daliću, osiguran je i godišnji bonus od 370 tisuća kuna! Ima tu još velikih beneficija koje ostvaruju članovi vodstva INA-e. Imaju pravo na korištenje luksuznih automobila, poslovne kartice koje troše za tzv. reprezentativne troškove i još neke druge pogodnosti…

S obzirom da Niko Dalić preživljava Kosoričinu, Milanovićevu, Karamarkovu koja se nije uspjela baviti kadrovskim rješenjima u pogledu INA-e jer je u fokusu bila afera “Konzultantica”, a sada Plenkovićevu vladu dok se supruga uspjela vratiti u HDZ nakon avanture kod Ive Josipovića i financijskih ulaganja u stranku Pametno u sklopu ponovljenih parlamentarnih izbora u rujnu 2016. godine obrana Peđe Grbina prema Martini Dalić pandan je neodoljivog laskanja Vladimira Šeksa mladom Grbinu “bili ste izvrsni” prilikom spriječavanja izmjene zakonodavstva na referendumu od strane vlasti i oporbe u vrijeme Milanovićeve vlade.

U suštini slučaj Dalić najbolji je primjer povezanosti lijevo liberalnog HDZ-a i SDP-a kada jedan supružnik preživljava od Kosoričine do Plenkovićeve vlade preko Milanovićeve, a supružnica nakon što je išla rušiti bivšu stranku uoči predsjedničkih izbora RH pa zatim odletjela u jato Ivi Josipoviću da bi se na kraju ukazala nakon svih nedači u Plenkovićevoj vladi budući da je bila dio tima od Jadranke Kosor.

Na kraju  niti MOST više ne vidi problem u sukobu interesa koji je usko povezan sa INA-om, jer oni i dalje štite nacionalne interese iako su prevarili vlastiti narod kada su ga uvjeravali kako Republika Hrvatska dobro stoji u arbitraži sa MOL-om dok su sve sile upregnuli u rušenje Tomislava Karamarka koji je na kraju ispao relevantan u pogledu gubitka arbitražnog sporazuma u Ženevi. Možda nam jedan dan i sam Božo Petrov objasni na koji način su ga brifirali odvjetnici koji su Hrvatsku zastupali u arbitraži, a za to su osigurali 5 mil.kuna godišnje. Također, nitko se ne bavi smjenom Povjerenstva o sukobu interesa, jer za pretpostaviti je da ishod ne može biti sličan Karamarkovom budući da medijska hajka ne postoji, već si međusobno tepaju.

Nakon INA-e koja je prodana još 2003.u vrijeme Ivice Račana  na način koji se pokušava danas prodati HEP koji godišnje donosi od 1.5 do 2 milijarde kuna dobiti, a s ciljem kako bi se vratilo gubitaša od milijardu kuna godišnje sa zastarjelim postrojenjima u koje treba ulagati novac koji nemamo ostaje nam za vidjeti na koji način će se pokušati zakamuflirati prodaja drugih nacionalnih bogatstava po uzoru na SDP-ovu privatizaciju INA-e iz 2003. godine. Ivica Račan pocuclao je 505 sa crtom prilikom prodaje INA-e za 505 milijuna dolara, a što čeka Andreja Plenkovića u pogledu HEP-a vrijeme će pokazati, jer do tada će i dalje biti u fokusu Dalija Orešković budući da zaprima svakodnevne prijave o mnogim političarima koji za sada još nemaju namjeru promijeniti postavu Povjerenstva koje je postavljeno po naputku partije.

Sanjin Baković/Kamenjar.com

facebook komentari

  • EMINƎM

    UDB’INA pravila, “da imam što prodati odmah bi nešto kupio”

  • Agromentum

    Peđa Grbin je svašta pomalo, ali najviše oportunist upregnut u partijska kola.