Pratite nas

Politika

Grci se izvukli, dobili još četiri mjeseca financijske pomoći

Objavljeno

na

Grčki premijer Aleksis Cipras kazao je kako je dogovor, postignut u petak s ministrima eurozone, poništio obveze štednje koje je preuzela ranija konzervativna grčka vlada prema međunarodnim vjerovnicima.

“Jučer smo učinili odlučne korake, odbacujući štednju, spašavanja i trojku”, kazao je. “Dobili smo bitku ne i rat. Teškoće, prave teškoće … su pred nama.”

Ministri financija eurozone dogovorili su se u petak na izvanrednom sastanku u Bruxellesu o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj na još četiri mjeseca, u zamjenu za to da grčke vlasti najkasnije do ponedjeljka predoče prvi popis reformskih mjera. Nakon toga će tri instutucije Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond i Europska komisija, do sada poznate kao “trojka” dati svoju prvu ocjenu jesu li te mjere dovoljno sveobuhvatne, a u protivnom će dogovor biti pokopan.

Cipras i njegova radikalno lijeva stranka Siriza pobijedile su na izborima u Grčkoj prošlog mjeseca s obećanjem da će pokopati program štednje dogovoren s međunarodnim institucijama u mandatu prethodne vlade te okončati suradnju s omraženom “trojkom” koja prati grčko ispunjavanje preuzetih obveza u štednji i reformama.

Cipras je u televizijskom obraćanju kazao kako je dogovor s eurogrupom “poništio obveze ranije vlade za rezove u plaćama i mirovinama, otpuštanja u javnom sektoru i povećanje PDV-a na hranu i ljiekove.”

Ne imenujući Cipras je napao konzervativce:

“Jučer smo izbjegli planove koje su izradile slijepe konzervativne snage u zemlji i izvan nje da 28. veljače uguše Grčku”.

“Grčka je postigla važan pregovarački uspjeh u Europi. Pokazali smo odlučnost i fleksibilnost u i konačnici postigli naš temeljni cilj”, kazao je Cipras.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati