Pratite nas

Komentar

Grčka je de luxe Bugarska

Objavljeno

na

Ciprasov stan u Ateni… Fotografiju se objavljuje kao primjer njegove skromnosti, iako je to zapravo ”urbana vila”, koja bi u Rimu izgledala fenomenalno, budući da je arhitektonski i izvedbeno zapravo u lukuznom apartmanskom bloku, samo što to u Ateni izgleda kao svinjac jer se ondje sve pretvori u svinjac usred opće deregulacije društva – Balkan gori od Beograda.

Pogledajmo travuljinu koja je posvuda zarasla oko kuće, gdje se parkiraju automobili. Cijelo prizemlje vile pretvoreno je u odlagalište krupnog otpada. Na krovu je neka bespravna gradnja, bez kakve nije ni jedna atenska zgrada.

Vila lijevo ima i neku strašnu nadstrešnicu u prizemlju. Evo, to je slikovit prikaz – gdje je otišao novac koji je Grčka zdrobila i što nije u redu s tom državom. Atena je narasla na – 5 milijuna stanovnika! Potpuni kaos, a svi žele živjeti kao građani, iako taj mega-metropolis ne korespondira s nikakvom nacionalnom ekonomijom ili njenom svjetskom pozicijom… Atena pretendira da bude Pariz, a zapravo je glavni grad jedne pasivne zemlje i otočja koje živi samo ljeti, dok je država razorena u nekoliko generacija promašenim političkim idejama…

aleksis-ciprasVelikohelenski program koji ih je nagnao u rat s Turskom dvadesetih godina završio je nacionalnom katastrofom. Poslije su imali fašističku diktaturu (Metaxas) i izgubili rat s Osovinskim silama. Uslijedila je okupacija pod kojom se miralo od gladi, jer Grčka nema poljoprivredu a morala je hraniti i okupacijsku armiju. Zatim su u građanskom ratu pobijedili Zervasovi četnici. Zatim je vođen drugi, poratni, rat s Titovim snagama (1944-1949) u kojemu su pobijedili tek uz masivnu anglo-američku vojnu asistenciju i kad je Tito odustao jer je prišao NATO-u (Gramos). Zatim su imali nestabilnost, pa pukovnički vojni režim, sukob s Turskom oko Cipra, s Jugoslavijom oko Makedonije i Soluna koji su etnički očistili (asimilirali slavomakedonce) i s Varšavskim paktom oko Pirina i, naravno, ponovo makedonskog pitanja, koje zapravo ne postoji…

Sve je završilo dolaskom na vlast Papandreua koji je ustanovio socijalističku državu blagostanja utemeljenu na zaduživanju u inozemstvu. Dotle su krupni kapitalisti (brodovlasnici) oslobođeni poreza (poreska stopa za brodarstvo je – 0), a srednja klasa počela je živjeti u Ateni kao na Olimpu na hypo-kreditima.

Grčka stalno ima isti problem – oni ne razumiju da su mala, beznačjna, siromašna južnoeuropska zemlja kao Portugal, da nemaju nikakve veze s antičkom grčkom ili s Bizantom, jer su u suvremeno doba naprosto jedan turski vilajet, a poslije toga balkanska marionetska država britanske thalasokracije. Što je sve OK, i to je sjajna povijest s kojom možeš živjeti i saživjeti se shvatiš li samo koji su ti dosezi…

Ne može Atena biti Pariz, ne može grčka vojska parirati Turskoj, Grčka nije europska ekonomska ili politička sila, Grčka je de luxe Bugarska, još jedna Srbija i gotovo. Samo se moraju vratiti u realne okvire – plaće 500-1000 eura, turizam, poljoprivreda, ekonomska emigracija, skromna država i neusporedivo više rada i reda. Kad bi oni opet mogli postati skromni seljaci s otoka, koji još drže magarce kao temeljni transport, sve bi bilo u redu. Trebali bi slušati Nijemce, a ne skupa s njima krasti. No tko bi takvu realističku doktrinu mogao prodati njihovom (našem ili bilo kojem) narodu, nemam pojma…

Cipras je još jedan pravi grčki odabir najpogrešnije mogućnosti, baziran na ideji o grčkom prkosu, grčkoj važnosti i grčkoj pameti, koju odmah pronikneš kad vidiš gdje taj promašeni prezreli dječak stanuje…

izvor:facebok Denis Kuljiš

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati