Pratite nas

Iz Svijeta

GRČKA: ‘Probajte nas izbaciti iz eurozone i poslat ćemo vam milijune imigranata i džihadista!’

Objavljeno

na

Grčka je u ponedjeljak iznijela dosad najradikalniju prijetnju čelnicima eurozone s kojima ratuje oko načina na koji će se pokušati izvući iz dužničkog gliba u koji je zapala prije nekoliko godina. Ministar obrane Panos Kammenos i ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias kazali su da će Grčka, ne popuste li euročelnici u zahtjevima za mjerama štednje, potpuno otvoriti svoje granice i pustiti tsunami milijuna ekonomskih migranata i džihadista koji se žele domoći drugih europskih država.

Grčka granica s Turskom je prva crta bojišnice Europske unije ponajprije u borbi s ekstremistima koji dolaze s područja pod kontrolom terorističke skupine Islamska država.

Kako piše Daily Telegraph , grčki ministar obrane Panos Kammenos upozorio je da će, dopusti li eurozona grčki bankrot, njegova zemlja izdati putne dokumente ilegalnim imigrantima koji prelaze grčku granicu, a trenutno ih je oko 10.000 smješteno u centrima za azilante.

‘Izvrše li udar na Grčku, trebali bi biti svjesni da će migranti dobiti papire s kojima će moći doći do Berlina’, zaprijetio je Kammenos.

‘Ostavi li nas Europa u krizi, preplavit ćemo je migrantima, a za Berlin će biti još gore ako u tom valu milijuna ekonomskih migranata bude pokoji džihadist iz Islamske države’, sasvim je otvoren Kammenos.

On je, inače, na čelu desničarske stranke Neovisni Grci, koja je formirala vladajuću koaliciju s radikalno lijevom Tsiprasovom Syrizom. Kazao je i da je sustav Schengena eurozonu učinio ranjivom.

‘Napadnu li nas, napast ćemo i mi njih. Migrantima sa svih strana svijeta izdat ćemo dokumente potrebne za putovanje unutar zone Schengena tako da bi taj val mogao doći ravno do Berlina’, rekao je.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotuias prošlog je tjedna također na sastanku s kolegama iz drugih država EU rekao da će se Europa, ako Grčka bude istjerana iz eurozone, suočiti s milijunima imigranata i tisućama džihadista.

Ta je prijetnja već u tolikoj mjeri zabrinula čelnike EU da su već zatražili Europsku komisiju da se pobrine kako Grci slučajno ne bi počeli puštati ljude trenutno pritvorene u centrima za azilante.

Ostvare li se grčke prijetnje, najveći bi udar vrlo vjerojatno osjetila Njemačka, ali na cijelom bi kontinentu radikalno porasla opasnost od terorističkih napada.

EU: Grčka neće preplaviti Europu izbjeglicama

Povjerenik Europske unije za migracije Dimitris Avramopoulos dobio je u ponedjeljak jamstvo od Grčke da ta zemlja nema namjeru otvaranjem vrata izbjegličkih centara dopustiti masovni odlazak izbjeglica u druge europske države.

Natasha Bertaud, glasnogovornica europskog povjerenika za migracije Dimitrisa Avramopoulosa, izjavila je kako je stupila u kontakt s grčkim vlastima i “dobila jamstvo ministarstva unutarnjih poslova da nisu poduzete mjere otvaranja izbjegličkih centara”. (Hina)

[ad id=”40553″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati