Connect with us

Guskova: Balkan postao polje eksperimenta za SAD i NATO zemlje

Published

on

Događaji u Ukrajini razvijaju se prema scenariju razrađenom u SR Jugoslaviji, gdje je izvršena operacija razaranja multinacionalne i multikonfesionalne države, ocjenjuje ruski akademik Jelena Guskova.

“Danas kada gledamo događaje od prije 15 godina, vidimo da je u datom slučaju riječ o primjeni vojne sile za kažnjavanje nepokornih. To je prva važna lekcija. Druga izuzetno važna lekcija jeste da u SR Jugoslaviji ništa nije bilo slučajno. I nije srpski narod kriv”, ocijenila je Guskova, koja je rukovoditelj Instituta za proučavanje suvremene balkanske krize Ruske Akademije znanosti.

Guskova za “Glas Rusije” naglašava da nije tvrdoglavost tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića razlog zbog kojeg je Nato 1999. godine bombardirao gradove i civile.

“To je bila planirana operacija razaranja multinacionalne i multikonfesionalne države i uvježbavanje odgovarajuće metodike”, smatra Guskova, koja je i senator Republike Srpske.

Ona zaključuje da je Balkan postao polje eksperimenta za SAD i NATO zemlje, kojima je bilo važno da provjere reagiranje međunarodne zajednice, Rusije i Savjeta sigurnosti UN, pošto su isprobavali ideju upravljanja svijetom iz jednog centra.

“Tada je Americi i NATO-u sve pošlo za rukom. Upravo zato su događaji u Jugoslaviji za nas pouka kada govorimo u Ukrajini”, navodi Guskova.

Ona je konstatirala da se događaji u Ukrajini razvijaju prema scenariju razrađenom u SR Jugoslaviji.

“U zemlji se stvara kaos, zatim se počinju čuti zahtjevi o uvođenju mirotvoraca, odmah se aktiviraju nevladine organizacije koje raspolažu značajnim financijskim sredstvima, zatim ulaze NATO ”mirotvorci” i poslije toga vlast konačno gubi samostalnost, ona prosto ispunjava tuđe ukaze”, navela je Guskova.

Prema mišljenju predsjednik ruske Akademije za izučavanje geopolitičkih problema general-pukovnika Leonida Ivašova, da bi se shvatilo što se događalo u SR Jugoslaviji i što se događa u Ukrajini, treba se okrenuti geopolitici.

“Kada se SSSR raspao, Amerikanci su odmah počeli poprijeko gledati na sve norme međunarodnog prava i principe Povelje UN, oni su im smetali. Trebalo je napraviti presedan kako bi Amerikanci nametnuli svijetu svoje ukaze, svoja pravila, kako bi im se svi potčinjavali. Bombardiranje SR Jugoslavije bilo je takav presedan”, kaže Ivašov.

General Ivašov je citirao izreku Zbignjeva Bžežinskog: “Sa komunizmom je završeno, na redu je pravoslavlje” i podsjetio da su u Jugoslaviji treće sile suočavale pravoslavne sa muslimanima i sa katolicima, a pri tome su za krivce u incidentima skoro uvijek proglašavani pravoslavni.

“Da bi se pokazalo da je religiozna komponenta bila jedna od dominantnih, u Vatikanu je specijalno bio imenovan kardinal koji odgovara za katolizaciju jugoslovenskog prostora. Sličan proces odavno je tekao u zapadnim oblastima Ukrajine, gde su pravoslavni bili podvrgnuti progonu od strane katoličke i unijatske crkve”, rekao je Ivašov.

Doktor političkih znanosti Vladimir Štolj kaže da zapadni lideri shvaćaju da Ukrajina za Rusiju i ruski narod nije “preko svijeta”.

“Oprostite za usporedbu, ali Rusija nije Jugoslavija. To je zemlja koja posjeduje nuklearni potencijal i ima mogućnost uzvratiti i pogoditi 60 posto ciljeva. I takav potencijal, svi vojni stručnjaci shvaćaju, posjeduju samo dvije zemlje – SAD i Ruska Federacija. Zato mislim da su razgovori o sankcijama, o mogućim vojnim udarima, samo riječi”, ističe Štolj.

Štolj kaže da prilično optimistično gleda na razvoj događaja u Ukrajini i izrazio nadu da će rusko rukovodstvo nastaviti strateški da razvija stav koji je zauzelo.

Srna

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading