Pratite nas

Kolumne

H. Hitrec: Vrsni matematičar Milorad Pupovac, tvorac mnogih laži

Objavljeno

na

Jedna je laž osobito mučna, budući da se radi o djeci. (Proklet bio tko išta učini nažao nedužnom djetetu, a sva su djeca nedužna.) Laž o kojoj govorim odnosi se na Jastrebarsko, domaćim rječnikom zvanom Jaska, gdje je prošle nedjelje biskup u (nemirnom) miru Mile Bogović održao u crkvi sv. Nikole sjajnu propovijed, rabeći novokovanicu – delažacija.

Paklenski vruće ljeto imalo je samo privremene nejake padove, ali se zadnje subote i nedjelje kolovoza opet razgoropadilo. Nikada do sada nismo s toliko čežnje čekali da završi ljeto i oslabi nesmiljeno sunce, a ako je ovo uvod u blisku, još vreliju budućnost, onda smo doista u banani. A i sadit ćemo banane na hrvatskom sjeveru.“

U Dalmaciji je ove godine palo manje kiše nego što sam ja prolila suza“, kaže jedna Dalmatinka, a očito ni ona nije prečesto plakala. Suha zemlja na jugu i sjeveru, žedne životinje i biljke, ribe i pčele, sjajna turistička i avanturistička sezona, na svršetku koje je vlast milostivo svrnula oči na nevjerojatnu, odvažnu i zapostavljenu Hrvatsku službu gorskoga spašavanja pa će joj valjda udijeliti koju kunu kako ne bi i ona završila u japankama kao pustolovi koji se veru po hrvatskim planinama.

Kada bi šesta kolona osnažena neobičnim istočnim turistima opazila da vrućina jenjava i sprema se bura koja će malo rashladiti zrak, potrudila se da vrelina bude samoodrživa i u te dane. Hrvatska je napadnuta požarima, od kojih je za sada navodno tek četrdeset podmetnutih, a ostali su izbili sami od sebe, valjda. I letimičan pogled na zemljopisnu kartu daje uvid u miješanje karata koje neoodoljivo podsjeća na devedesete, odnosno: požari su „izbijali“ upravo na južnim granicama u ratu okupiranih područja, a kako bura puše s kopna prema moru, širili su se u tom pravcu. Da je riječ o specijalnom ratu protiv Hrvatske, zaključili su već mnogi pa ne trebam ponavljati, a ni tiražni mediji nisu mogli posve zataškati činjenice. Neko su se vrijeme trudili, mora se priznati, a kada su stvari otišle predaleko i umorni vatrogasci počeli otvoreno govoriti, odjednom je proradio i MUP, pohvatao neke podmetače iliti podmetatelje i poslao ih na sljedeću instancu koja se zove hrvatsko sudstvo, a ono je blagonaklono otklonilo da se potpaljivači pošalju u zatvor.

Na kraju će, kao i na svršetku rata, svi biti abolirani. Ne baš svi: mediji su odahnuli kada je pronađena Hrvatica koja je navodno izazvala požar iz mržnje i osvete. Jedino je u tom slučaju spomenuta famozna mržnja, jedino se na tu ženu obrušilio drvljem i kamenjem. Ostali slučajevi izazvani su iz ljubavi prema Hrvatskoj, i to vatrenoj ljubavi, a tko bi tu što mogao prigovoriti, posebno hrvatsko pravosuđe koje se odavno pretvorilo u neodredljivu sivu zonu nalik onoj koja ostaje nakon što požar napusti borove i jele koje se svijaju jedan kraj drugoga. Da ne bi zamjerio Pupovac (gdje je dr. Šreter?), mediji su u dogovoru sa SDSS-om sveli priču na piromane, od kojih će neki biti upućeni u socijalne ustanove, a kada iz njih izađu, postat će dobri (kako se čulo u Dnevniku HTV-a).

Piloti kanadera bit će nagrađeni, vatrogasci su već dobili nagrade iz robnih rezerva, u obliku proizvoda kojima je istekao rok trajanja. Valjda neki lukavi birokrat misli da će vatrogasci lakše povraćati i tako mlazom gasiti požar… Zadnje vijesti u nedjelju navečer prije predaje (nema predaje!) ovoga teksta: Velebit gori, a vatrogasaca ondje nema, gori najsvetije što imamo. Što to znači? Čeka li se vila Velebita da ugasi požar u Nacionalnom parku?

Jastrebarsko ili delažacija

BogovićDio „požarne sezone“ odvijao se i u vrijeme Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, pa je službena vlast posjećivala Macelj, Kamenjak, Gospić, Nedelišće, Goli otok, Grgur i Jasenovac, čime je obuhvaćen manji broj mjesta stradanja, a od toga veći broj poprišta komunističkih zločina, što znači da se amnezija polako liječi i da nakon razotkrivanja istine o Srbu, Boričevcima, Zrinu, Španovici itd. mlađa hrvatska javnost spoznaje zemljovid razbojničkih režima, osobito komunističkoga čije zasade još njeguje samo kraljice od Sabe i razni fumići izgubljeni u vremenu, zabetonirani u četrdeset petoj prošloga stoljeća i uvaljani do grla u svoje laži.

Jedna je laž osobito mučna, budući da se radi o djeci. (Proklet bio tko išta učini nažao nedužnom djetetu, a sva su djeca nedužna.)

Laž o kojoj govorim odnosi se na Jastrebarsko, domaćim rječnikom zvanom Jaska, gdje je prošle nedjelje biskup u (nemirnom) miru Mile Bogović održao u crkvi sv. Nikole sjajnu propovijed, rabeći novokovanicu – delažacija. I jest, upravo smo – u još premalenom naporu – u razdoblju delažacije, toliko godina nakon hrvatske samostalnosti, toliko godina nakon što smo trpjeli masne ostatke jugoslavenske historiografije i njezinih podlih laži. I to je bila i jest vrst specijalnoga rata protiv hrvatskoga naroda, nabijanje kolektivne krivnje samo djelomično stvarnim, a općenito enormnim izmišljotinama, posebno o zbivanjima u Drugom svjetskom ratu, jezivih podmetanja koja su bila dobar dio onih kanta s benzinom što su prolijevane sve vrijeme jugokomunističke vladavine i šibicom bačenom iz Beograda i Knina potpaljene početkom devedesetih.

Jaska djecaJedna od tih laži bila je ona o „koncentracijskom logoru za djecu“ u Jastrebarskom. Pokušavam se suzdržavati, jer je mučno i strašno već i to što su djeca, smještena u Domu (a ne logoru) bila bez roditelja, dovedena bolesna i gladna, jadna, bespomoćna bića, ratom istrgnuta iz svojih domova. I umirala su neka od njih isprva od dizenterije i pothranjenosti, no kako je vrijeme prolazilo, smrti je bilo sve manje: od njih tri i pol tisuće, umrlo je (kaže suha statistika) njih sedamnaest posto. I to je užasno, ali ih ni skrb predanih liječnika i sestara nije uspjela spasiti.

Fama o navodnom zločinačkom logoru za djecu u Jastrebarskom nastala je naravno poslije rata, podgrijana bezočnim lažima da su časne sestre (velik dio njih iz Slovenije) ubijale djecu. Čudovišnu priču izgovorila je valjda medicinska sestra Tatjana Marinić pred Komisijom za utvrđivanje zločina. Ta je žena bila do 1943. u Jastrebarskom, a zatim se priključila partizanima. Epilog: u vremenu kada se gubilo glavu za mnogo manje stvari, ni jedna jedina časna sestra nije bila strijeljana ili obješena, nije bila zatvorena. „Dokaze“ Tatjane Marinić pobili su vrlo odlučno liječnici Branko Dragišić, Karlo Weissman i Branko Davila. (Usput: u predavanjima u jaskanskom pastoralnom centru spomenuta je i moja rođakinja, časna sestra, redovnica Družbe kćeri Božje ljubavi Monika Štampalija, odgojena u obitelji moje bake po ocu. Ako „izguglate“ njezino ime otkrit ćete istinu koja ne može biti izbrisana: upravo je ona donijela vijest u Zagreb da se na području Stare Gradiške-Jasenovac nalaze tisuće djece koju treba spasiti i taj je glas pokrenuo dobre ljude poput Diane Budisavljević. Monika Štampalija poslije je, u komunističkoj Jugoslaviji, dobila orden za zasluge. Kad bi boravila u Zagrebu, dolazila je k mojoj baki i dugo su razgovarale.)

Jedna laž povlači drugu, a druga je upravo saga o spomenutoj Diani, supruzi liječnika Julija Budisavljevića koja je – kaže kom. historiografija – pred nosom ustaških vlasti spasila dvanaest tisuća djece. Očita besmislica. Bez znanja tih vlasti nije mogla ništa, naravno, a predstavnik vlasti Kamilo Broessler pomagao je nacionalno i vjerski raznorodnoj skupini Diane Budisavljević, kao i Katolička akcija i Caritas Zagrebačke nadbiskupije, posredno, a potom i izravno zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. (Broessler je bio na visokoj dužnosti, načelnik u ministarstvu udružbe, prije rata suradnik dr. Štampara i režiser mnogih filmova o narodnom zdravlju. Zanimljivo je da se i u komunizmu održao kao dužnosnik u ministarstvu socijalne skrbi.)

Diana BudisavljevicKoliko sam uspio razumjeti, djeca s Kozare i Potkozarja skupljana su po šumama, gladna i iznemogla , ili su zajedno s roditeljima dovedena u Staru Gradišku-Jasenovac, odakle su roditelji odvoženi na rad u Njemačku. Velikom humanitarnom akcijom koju je vodila Diana, ali ne samo ona, djeca su izvučena iz logora i smještena u obitelji širom Slavonije, u Zagrebu (vrlo bolesna smještena su u Zaraznu bolnicu) i Sisku, a velik je broj doveden u Jastrebarsko.

Sestre milosrdnice u Jaski našle su se pred više no teškom zadaćom, suočene s brigom za toliko djece u užasnom stanju, kao i liječnici – bolnica je bila u dvorcu Erdődy, djeca u gospodarskim zgradama. „Logor“ bez žice i stražarnica, bez straže. Dio zemljišta je iskorišten za poljodjelstvo, pa je s vremenom u smislu prehrane Dom bio samoodrživ, štono riječ. Bilo je i krava, a dio muzara odvukli su partizani koji su provalili u Jasku, na brzinu opljačkali što se dalo i (vjerovali ili ne) odveli sa sobom sedam stotina djece, od kojih su 400 odmah ostavili pa su se vratila u Dom, a 300 navodno raspršili po žumberačkim selima (dio njih je poslije također vraćen). Još su jednom komunisti humanitarno „intervenirali“: u travnju 1945. bombardirali su bolnicu, ubijen je jedan liječnik i dvije časne sestre.

Što je bilo s Dianom, zbiljskom humanitarnom princezom? Pa, njoj je oduzeta evidencija koju je sustavno vodila, bačena je na marginu. Razočarana, vratila se u rodni Innsbruck.

U svakom slučaju, pokušaji da se Jastrebarsko sotonizira, pa i cijeli grad dobije epitet zločinačkoga gnijezda, nije uspio ni nakon Drugoga rata a ne uspijeva ni sada kada razni fumići očajnički nastoje spasiti barem neki od jugoslavenskih komunističkih mitova, zajedno s pupovačkim podmetačima laži. (Za usporedbu: da smo u Domovinskom ratu izgubili, danas bi u udžbenicima pisalo da je u vrijeme toga rata prekršteno 11.000 pravoslavne djece, koliko je nabrojio vrsni matematičar Milorad Pupovac, tvorac mnogih laži (gdje je dr. Šreter?) koje mu nisu naškodile u hrvatskoj državi, nego je naprotiv avanzirao pa radi što hoće. Tako se nastavlja poigravanje nedužnom djecom, a nije na odmet podsjetiti na srpsku propagandu uoči pada Vukovara, to jest na teško izgovorljive monstruozne laži o nasilju nad djecom, koje je bio objavio i Reuters, te potom morao demantirati. A i Pupovac i hrvatska država ne podsjećaju na hrvatsku (sigurno je bilo i srpske) djecu stradalu u razaranju Vukovara, hrvatske vlasti tek se ponekad prisjećaju djece stradale u ciljanim napadima preko Save na dječja igrališta u Slavonskom Brodu… Da se ne zaboravi: nikada vjerojatno ne ćemo saznati koliko je djece poginulo na Bleiburgu i pri prijelazu preko dravskoga mosta, o čemu je u dokumentarnom filmu svjedočio Irac, tada britanski vojnik.

Toliko o djeci, za sada. No ipak još nešto: i ove je godine javna televizija u vrijeme komemoracija u Jasenovcu, bez ikakvih ograda uspjela izreći da je u Jasenovcu ubijeno dvadeset tisuća djece. Vjerojatno ste i vi čuli, poštovane čitateljice i čitatelji, vjerojatno ste se smrznuli kao i ja: baratati tako olako neprovjerenim i nedokazanim podatcima znači dolijevati ulje na vatru besmislenim spekulacijama, to više što (kažu stručnjaci) evidencija vođena u Jasenovcu nije dostupna ili je uništena. Već i samo postojanje Jasenovca nad kojim se zgražao i Stepinac, dovoljno je zlo, a dodavati „pogonsko gorivo“ za valjda nove sukobe nije ništa do već spomenutoga specijalnog rata, koji je u tijeku.

Koliko vidim, znanstvena istraživanja su temeljito blokirana, Igoru Vukiću je prije nekoliko dana otkazano predavanje, pisci izvješća State Departmenta cementiraju istine koje im godinama serviraju razni puhovski i goldsteni ali…, u ovom ne suviše snažnom ali ipak vidljivom pokretu delažacije, i Jasenovac će kad-tad doći na red, dimenzije stradanja ljudi u oba totalitarna režima bit će utvrđene i do tada se manimo spekulacija. Hrvatska državna vlast kao da je zadovoljna što se broj stradalih sa 700.000 „spustio“ na osamdeset ili koliko već tisuća žrtava, pa neizravno kaže – ne potičući znanstvena istraživanja – eto, možemo biti sretni što je tako ispalo. Isto je tako ista vlast bilo lijevih bilo desnih ili srednjih potpuno nezainteresirana da se ustanove prave dimenzije žrtava Križnih puteva, računajući valjda da će arheološka iskapanja za kojih tisuću godina utvrditi istinu, a tada ih ne će biti i ne će ih biti briga. (Koliko su ljudi bili indoktrinirani kazuje televizijska emisija o potomku obitelji Lorković. Lorković! Taj stari gospodin ničim izazvan priča kako je u Švicarskoj 1989. gostovao Franjo Tuđman koji je (gospodina) neugodno iznenadio govoreći da je onih 700.000 obična laž. )

No, sada ja riskiram i upuštam se (ipak) u nagađanja: jesu li onih dvadeset tisuća djece navodno ubijenih u Jasenovcu u stvari odvedena iz toga logora u velikoj akciji Diane Budisavljević i njezinih suradnika? Postavljam pitanje i čekam odgovore, ali samo znanstveno potkrijepljene. A zašto znanost šepa, već je odgovorio Igor Vukić: znanstvenici se još i danas libe baviti tom „problematikom“ jer znaju – uopće ne treba sumnjati – da će, budu li zaglibili u to područje, biti blokirani u znanstvenom napredovanju i brzo osjetiti da su nepoželjni. Jer i delažacija ima svoje granice, a nekoliko preostalih mitova zadnji su džepovi otpora lažnih, komunističkih „antifašista“ u kojima su se utvrdili i na svoju radost uvidjeli da gotovo nitko pretjerano ne preispituje njihove nebulozne tvrdnje.

Jesam li previše govorio o djeci? Nisam. Prošloga je tjedna četnički štreber Vučić u svojstvu predsjednika Srbije izveo atak (što bi rekao Pupovac) na srpsku djecu iz Hrvatske. Zgodni mališani koji o politici još ne znaju ništa, začudili su se što tom starmalom liku s naočalama očito nije dobro sjeo odgovor da navijaju za Rijeku. Vi morate navijati za Zvezdu ili Partizan, za velike klubove, a ne za Rijeku, ili Hajduk i Dinamo, reče im uvažena ličnost… Tako je odrasla osoba dala djeci prvi mig o mitomaniji koju trebaju slijediti, veliki klubovi mogu biti samo iz (velike) Srbije, a srpska djeca koja su se tek počela, i to uspješno, integrirati u hrvatsko društvo – moraju slijediti naputke velikoga vođe iz druge države. I to je, na naoko bezazlen način, točenje goriva.

Hrvatska diplomacija

Zatvorene su Dubrovačke ljetne igre trijumfom glumca Grabarića u komadu o Držiću, koji je kao pučanin slabo i nikako sudjelovao u diplomatskim poslima, ali je zato zadao dosta posla dubrovačkim diplomatima spremajući ozbiljnu ili ne urotu, sudeći po pismima nimalo komičnu. Ta mu epizoda ne umanjuje slavu, ostaje najveći hrvatski komediograf. Ostalo pada u zaborav. Ne pada dubrovačko umijeće diplomacije, kojemu barem u podsvijesti podosta duguje i hrvatska diplomacija našega doba. To jest prava hrvatska diplomacija ili (devedesetih) zvana mladom hrvatskom diplomacijom, zadavljena i rastjerana nakon povratka neokomunista na vlast početkom stoljeća, kada su na isti način razbucane tajne službe mlade države i obezglavljena hrvatska vojska umirovljenjem generala na temelju bezočne laži, nužne da mnogi budu poslije izručeni Haagu. Novi su diplomati bili uglavnom zamijenjeni starima, jugostaretinarima koji se baš nisu pretrgnuli u poslu ili se bavili sitnim podmetanjima državi koju su trebali zastupati, to jest Hrvatskoj. Ostajali su i pri promjenama vlasti, desni su centar ignorirali i zapravo se odmetnuli. Čini se da je sada tomu došao kraj, a je li doista javljat će nam i hrvatski iseljenici koji su često bili dočekivani kao u jugoslavenskim konzulatima svojedobno, a u vrijeme izbora čekali po pet sati pred vratima. (Pitanje: kog se vraga čeka s dopisnim glasovanjem za Hrvate izvan domovine?)

U nedavnim danima održana je konferencija diplomatskih snaga, gdje je rečeno da uz profesionalnost i ostale stručne vrline, hrvatski diplomat treba imati još jednu osobitu, naime domoljublje. No, fala Bogu.

Zdravko Mamić

Nešto uvodno, ne o nogometu nego o jeziku: dan nakon što je upucan Zdravko Mamić, novine koje inače promoviraju hrvatske jezične priručnike, izlaze na naslovnoj stranici s velikim slovima pisanom SAČEKUŠOM. Bez navodnika. Nema posla u kojemu nema budala, pa je takvih i među smišljateljima novinskih naslova, odgojenim u tko zna čijem balkanskom krilu. Ne znaju za neku hrvatsku riječ, kao zasjeda ili slično. Možda ih riječ zasjeda previše podsjeća na zasjedanje. Budući da i zastupnici u Saboru zasjedaju, očekujem naslov: Prva jesenska sačekuša Hrvatskoga sabora. A glede Mamića: dugo je stvarana i stvorena masovna histerija u kojoj je pisani ili šakački (Bol) nasrtaj na Zdravka Mamića praćen i komentiran kao dobrodošla i opravdana društvena igra. Mediji su čovjeka, kao na Divljem zapadu – stavili izvan zakona, samo što nisu pisali da ga može upucati tko želi. Pa je netko doslovce shvatio.

Hrvoje Hitrec/HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Nino Raspudić: Zašto esdepeovci noću vodu piju?

Objavljeno

na

Objavio

Ključa u SDP-u. Počelo je svađom na sastanku Kluba zastupnika i natezanjem oko toga hoće li izbor ustavnih sudaca uvjetovati osnivanjem saborskog povjerenstva za Agrokor, što je tražio SDP-ov predsjednik Bernardić, koji je na kraju nezadovoljnicima poručio:

“Tko se ne osjeća dobro u Klubu, neka ode, ima puno ljudi koji bi došli na vaše mjesto”.

Nakon toga zastupnik Peđa Grbin dao je ostavku na mjesto potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav i otvorio karte u intervjuu u kojem je istaknuo kako je to bio samo povod za ostavku, a glavni razlog je “činjenica da mi kontinuirano vrludamo u svojim stavovima i da ne možemo donijeti konkretnu odluku koju ćemo nakon toga provoditi idućih nekoliko dana“. Grbin je dodao uobičajenu bozu kako takvo što nikada ne bi rekao ni Račan ni Milanović jer “SDP je stranka koja uključuje, a ne stranka koja isključuje“, pri čemu je očito zaboravio slučaj Kolarić, ali i brojne druge. Eksplicitno je rekao da Bernardić vodi stranku loše i u uskom krugu ljudi i istaknuo nadu da će ga se riješiti na izvještajnoj konvenciji krajem godine.

Na pitanje novinara o izgledima SDP-a na sljedećim izborima, Grbin tvrdi kako nije izgledan scenarij da SDP s Bernardićem na čelu može pobijediti Plenkovića. Očito ne razumije da to ne ovisi o vođi, jer ni SDP s Plenkovićem na čelu ne bi mogao pobijediti HDZ koji bi predvodio Bernardić, no o tome će biti riječi kasnije. Grbin se u intervjuu poziva na iskusnijeg kolegu: “Mi kao SDP, kao što je moj kolega Orsat Miljenić rekao, ne predstavljamo pravu oporbu vlasti“. I evo u čemu vidi problem: “Nismo dovoljno jasno reagirali kod premještanja ploče iz Jasenovca u Novsku“. Zatim: “Gdje smo danas kad ponovno imamo atak na prava nacionalnih manjina“? I kao šlag na kraju: “Ako usporedimo glasnoću 2013. i 2014. godine kada se napadalo na seksualne manjine i ćirilicu, ovo je kao jedan drugi SDP“. Odmah nakon Grbinova intervjua Ranko Ostojić na Facebooku je objavio status: “Bravo, Pedja! Jasno. Precizno.

Većini Hrvata odbojno je sve što je vezano uz Jugoslaviju i komunizam, koliko god to peglali crno-bijelim svjetovima, sretnom djecom, humorom JNA pitomaca, bajkama kako se moglo zaspati na klupi i kako su svi dobivali stanove.
Odgovorno. I pošteno. A tko se boji članova, vidjet ćemo. I čiji su prstići u nečijem pekmezu!“Kako su se vremena promijenila! Nekad su u frakcijskim borbama u Partiji padale glave, a sada se drugovi kao tinejdžerice sokole Facebook statusima punim slatkih umanjenica. Podršku Grbinu dao je i još jedan perspektivan kadar – Željko Jovanović – koji je ustvrdio: “Bernardić je od dečka koji obećava vrlo brzo postao predsjednik koji zabrinjava, a sa svojim šaptačima Komadinom i Ostojićem vodi SDP nepovratno u političku marginalnost. Sad je svima kojima su SDP i socijaldemokracija na prvom mjestu jasno da SDP treba novo vodstvo u kojem ne vidim ni Bernardića ni Komadinu ni Ostojića.

Po meni nove lidere zajedno predstavljaju Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić.“Time je u vatru gurnuo i Hajdaša Dončića. A ovaj, kao junak iz narodne pjesme, pred veliki boj noću vodu pije i tmuran bdije: “Prvi se put stvarno bojim za budućnost SDP-a. Došao sam do trenutka da ne mogu zaspati, nego samo o tome razmišljam. To mi se nikad nije dogodilo”, kaže Hajdaš. A sam se za vođu puno suptilnije kandidirao intervjuom SDP-ov vanjskopolitički stručnjak Joško Klisović zvani Klisindžer. On smatra da stanje u stranci nije dramatično, a vjeruje i da je Milanka Opačić reagirala preemotivno u optužbi na Bernardićev račun da stranku pretvara u “sektu svojih prijatelja“. Opačić pak sa šest godina naknadne pameti proziva Zlatka Komadinu jer je “pobjegao iz Vlade“i dodaje: “On nije potjeran, on je dao ostavku jer se nije mogao nositi s problemima u svojem resoru.“Ukratko, urnebes u, barem do sada, najvećoj oporbenoj stranci. No čini se kako svi oni ne vide stvarni problem i dublji razlog koji ih drži daleko od vlasti, a koji nema veze s tim hoće li na čelu SDP-a biti Bernardić, Grbin, Miljenić ili bilo tko drugi. U rujnu prošle godine, kad je nakon tijesno izgubljenih izbora Zoran Milanović objavio da se više neće kandidirati za predsjednika SDP-a, a dio lijevih komentatora likovao smatrajući da se partija riješila balasta, napisao sam kako ih to neće spasiti u konzervativnoj Hrvatskoj u kojoj “ljevica još desetak godina neće doći ni blizu vlasti“.

Nije se radilo ni o kakvom proročkom nadahnuću ni silno dubokoj analitici, već o jednostavnom uvidu kakvo je naše biračko tijelo i kakva je ljevica koja mu se obraća. Hrvatsko biračko tijelo većinom je konzervativno i sklonije desnoj opciji. Golemom većinom 1990. glasalo je protiv komunista (barem onih eksplicitnih), a 1991. za osamostaljenje Hrvatske. Danas glasaju više-manje isti ljudi, ili njihova djeca i unuci. U takvom stanju, kako što možemo vidjeti u nizu izbora od 1990. do danas, prirodna, normalna situacija je da je HDZ na vlasti, koliko god loš, korumpiran i nevjerodostojan bio. HDZ je gubio vlast samo u iznimnim situacijama. Dva su puta izgubili izbore isključivo zato što su sami sebe pokopali. 2000. su HDZ-ove frakcije izbušile stranku u međusobnoj borbi za Tuđmanovo nasljeđe. Filali su lijeve medije kompromitirajućim materijalom o stranačkim rivalima, što je, uz obilno strano zalijevanje NGO sektora i “nezavisnih“medija, asistiranje stranih ambasada i zamor javnosti nakon deset godina iste vlasti, dovelo do toga da je SDP, uz smokvin list Budiše i Račanovu umjerenost, dobio izbore.

Drugi je put HDZ opet sam sebe ukopao. Nakon neobjašnjenog i neodgovornoj Sanaderova odstupanja s vlasti i svih afera koje su isplivavale na površinu u sljedeće dvije godine, bilo je pravo umijeće ne dobiti izbore 2011. I to je to. Dovoljno je, dakle, da se HDZ minimalno konsolidira, pa i uz nespektakularnog lidera kao Karamarko ili padobranom spuštenog kao Plenković, pa da dođe na vlast. Stoga je ispravnije reći kako u dva iznimna slučaja 2000. i 2011. nije SDP dobio izbore, već ih je HDZ izgubio političkim samoubojstvom. Zaključak svega toga je kako ponosna sljednica Komunističke partije iz Jugoslavije, bez razračunavanja s tom prošlošću ne može dobiti izbore u Hrvatskoj ako je druga opcija imalo na nogama. Za sada je to još uvijek HDZ, sutra može biti i netko drugi, vjerodostojniji i čvršći. Osim toga, lijevo-liberalna kulturna hegemonija koja se proteže još iz doba Jugoslavije u Hrvatskoj se zadnjih godina ubrzano rastače. Lijeve su se intelektualne i medijske perjanice ofucale, a portali i društvene mreže već premašuju stare medije.

Nove generacije više ne otkidaju na, za njih već staračku, feralovsku šegu i preko toga im se ideologija više ne može ucjepljivati. Dominaciju na NGO sceni preuzimaju konzervativne udruge, Soros je “ođuturumio“, presušuju i strane donacije. Hrvatsko biračko tijelo većinom, koja se s novim generacijama dodatno povećava, čine ljudi koji neće glasovati ljevije od centra. Eto kakvo je “tržište“. A da vidimo kakve je politička “roba“, tj. SDP. Što im nudi? Nedavno je predsjednik SDP-a došao na jugonostalgičarski, titoistički skup sa sovjetskim zastavama. Je li to euroazijski koncept umjesto euroatlantskog? Izlazak iz NATO-a? Vezivanje za one koji su se borili za komunističku Jugoslaviju umjesto demokratske Hrvatske? Što SDP nudi na ekonomsko-socijalnom planu? Što mogu obećati radnicima, koji ionako predstavljaju manjinu u biračkom tijelu? Mogu li biti veći socijalisti i etatisti od HDZ-a? Mogu li “brijunaši” u plitikim socijalno-populističkim porukama parirati Živom zidu? Hoće li im građani u borbi za zaštitu javnog dobra vjerovati više nego Mostu?

Onaj tko misli dobiti izbore u Hrvatskoj ne bi trebao ići na skupove pod jugoslavenske i sovjetske zastave, braniti Titov totalitarizam, obilježavati četničke ustanke. Većini Hrvata odbojno je sve što je vezano uz Jugoslaviju i komunizam, koliko god to peglali crno-bijelim svjetovima, sretnom djecom, humorom JNA pitomaca, bajkama kako se moglo zaspati na klupi i kako su svi dobivali stanove. Uz neraščišćen odnos prema totalitarnom nasljeđu i Jugoslaviji, SDP nudi i kulturni elitizam crvene buržoazije, kojoj je vrhunac dometa ruganje krezubom puku koji sluša Thompsona, uz pristajanje na direktive novih centara moći u nasilnom vrijednosnom preodgoju naroda.

Šanse su ovakvog SDP-a da u bliskoj i srednjoj budućnosti dođe na vlast nikakve i ono što su postigli s Milanovićem bio je njihov vrhunac. Umjesto silnog novca kojeg daju Alexu Braunu da im rebrendira stranku, evo im besplatan savjet – neka se eksplicitno odreknu Tita, Jugoslavije i elitizma crvene buržoazije pa možda dohvate dvadeset posto.

Nino Raspudić / Večernji.hr

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Mladen Pavković: Zbog čega je ubijen Ante Paradžik, a zbog čega se ubio njegov sin?

Objavljeno

na

Objavio

21. rujna 1991. – Ubijen Ante Paradžik

Sjećate li se Ante Paradžika (Ljubuški, 10. veljače 1943.-Zagreb, 21. rujna 1991.), hrvatskog političara, jednog od osnivača HDZ-a, dopredsjednika HSP-a  i načelnika Ratnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)?

Ubijen je pod još nerazjašnjenim okolnostima nadomak Zagrebu, kad se vraćao sa stranačkog skupa. Ne, nisu ga ubili četnici, ubili su ga na žalost hrvatski policajci, koji su ga navodno „zamijenili“ za hrvatskog neprijatelja!?

Bio je među najprogonjenijim Hrvatima, poglavito u vrijeme „Hrvatskog proljeća“ (1971.). Tada je bio predsjednik Saveza studenata Hrvatske, jedan od vođa studentskog pokreta i organizator poznatog studentskog štrajka.

Zbog toga je 1972. osuđen na tri godine zatvora, koji je u cijelosti izdržao u Lepoglavi. Kasnije je bio još nekoliko puta hapšen. Kad bi Tito dolazio u Zagreb on bi po četiri-pet dana završavao u ćeliji. Inače, kazne je izdržavao u Ljubuškom, Mostaru, Zagrebu i Lepoglavi. Sve do početka devedesetih bio je praćen, proganjan, šikaniran, ne samo on nego i cijela njegova obitelj, prijatelji, poznanici.

Devetnaest godina nije mogao dobiti putovnicu.  Često se i sam pitao- zašto njega toliko progone? Razlog je vidio i u tome što mu je otac bio u vojsci i poginuo u Bleiburgu. U razgovoru s ovim hrvatskim mučenikom, među ostalim smo došli do saznanja da je mislio da su tada komunističke službe i Udba u njemu pronašle osobu kao jednog od simbola.

„Ja sam inače malo tvrdi Hercegovac“ – kazao mi je jednom od niza naših susreta. „Bio sam po zatvorima, bez posla, putovnice, dok su dio mojih kolega imali kuće, vile i dok su materijalno bili dobro situirani, a ja nisam, tako da su mi moja žena i djeca znali govoriti: tata, ti nemaš ništa, daj se malo smiri, možda oni tebe proganjaju što si malo tvrđi, daj nekome pruži ruku i tome slično.

Meni su takvi razgovori teško  padali, nisam ih prihvaćao, jer sam se uvijek nadao da će istina pobijediti, da će doći na vidjelo prava borba, da ćemo dobiti slobodu u onom smislu da će svaki čovjek, bez obzira kojoj pripada struji, dobiti upravo ono što mu pripada, ali po svojim sposobnostima i zaslugama.

Svoju političku borbu smatrao sam ispravnom i produktivnom, a najviše su me kočili oni koji su me najviše voljeli“ – govorio je Paradžik, kojeg su na robiju u Lepoglavu dovezli zajedno sa Ivanom Zvonimirom Čičkom.

Njegov san o Hrvatskoj državi je ostvaren, ali njega više nema. Nema ni njegova sina, jedinca Mislava, koji je također pod nerazjašnjenim okolnosti izgubio život u Kanadi, navodno skočivši iz zgrade u kojoj je stanovao i to na Božić, 2014.. U Kanadu je otišao baš da ne doživi očevu sudbinu.

Tijekom Domovinskog rata Ante je dao  izniman doprinos u oslobođenju hrvatske države. Bio je odličan organizator i iznimno hrabar. Međutim, ono što nisu uspjeli četnici, uspjeli su neki drugi.

Što bi danas ovaj Junak Domovinskog rata rekao o spomen ploči HOS-a, odnosno o uskliku „za dom spremni“ i onima koji ponovno proganjaju ljude koji su bili prvi kad je trebalo, gledajući u njima više „ustaše“ nego osloboditelje ove države?

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati