Hajduk nadmudrio HNS: Srušio kvorum Komisije za žalbe i time ih natjerao da usvoje žalbu?

0

Iako su mnogi mediji danas objavili priču kako je Hajduk okrenuo ploču i od ponosa zbog odbijanja igranja derbija s Dinamom bez vlastitih navijača, došao do toga da želi igrati ponovo – pravi razlozi navedni u žalbi su, kako smo ranije i objavili, drugačiji.

Čak su i sami motivi žalbe puno složeniji, nego to na prvu izgleda. Naime Hajduk je navedenom žalbom i odabirom odvjetnika Davora Radića, koji ju je u ime Hajduka poslao u HNS, srušio kvorum Komisije za žalbe i donio HNS u nezavidan birokratski položaj.

Podsjetimo, Komisija za žalbe, koja se danas sastaje i odlučuje o žalbi Hajduka na odluku Povjerenika za natjecanje Josipa Breznog o registraciji susreta između Dinama i Hajduka 3:0, te odluci da Dinamu nadoknade štetu zbog neodigravanja utakmice, čine pet ljudi: Tomislav Grahovac, odvjetnik iz Zagreba,Mate Matić, odvjetnik iz Zagreba, Živko Sljepčević zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Bjelovaru,Valentina Koprivnjak, direktor NK Osijek i Ante Tomaš iz Rijeke. Nakon neodigranog derbija čak dva člana Komisije podnijeli su ostavke – Tomislav Grahovac i Mate Matić. Razloge ostavki možemo samo nagađati, ali trenutak u kojem odlaze iz Komisije je vrlo znakovit. Par dana nakon njihova odlaska Komisija se sastala (s preostala tri člana) i donijela odluku da se potvrđuje kazna Hajduku za još jedan susret bez gledatelja (onaj protiv Zagreba na dan prosvjeda na Rivi) – je li proradila savjest? Jesu li odbili sudjelovati u daljnjem kažnjavanju Hajduka? Važno je naglasiti kako čak i da nisu podnijeli ostavke, ova dva člana Komisije bi se morala izuzeti od odlučivanja u ovom slučaju, jer su na razne načine povezani sa Dinamom (koji je ne zaboravimo jedna od stranaka u ovom postupku), te su to već i prije radili kada je bilo riječ o odlukama vezanim za Modre.

Komisija koja se danas sastaje je stoga pala na tri člana: Tomaša, Sljepčevića i direktoricu iz Osijeka Valentinu Koprivnjak, a upravo je od od nje zatraženo da se izuzme iz današnjeg rada Komisije, jer je odvjetnik Radić zastupao i zastupa NK Osijek. Prema svim pravilima prava strogo je zabranjeno da sudac i odvjetnik imaju ikakvu suradnju (ekvivalent situacije bi bio da na regularnom sudu odvjetnik koji brani okrivljenog zastupa u nekom drugom predmetu i suca koji sudi njegov slučaj).
clanak37

članak 37. Propozicije natjecanja u kojem stoji da se odluka Komisije donosi unutar 10 dana

Izuzećem Valentine Koprivnjak Komisija za žalbe ostaje sa samo dva člana i gubi kvorum potreban za donošenje odluke.

Samim time danas se neće moći donijeti odluka, što prema Propozicijama natjecanja 1. HNL znači da je žalba Hajduka automatizmom usvojena, jer je prošlo 10 dana od kada je podnesena (podnesena je 1. prosinca 2014.) – što je krajnji rok za rješavanje žalbe. Slučaj se onda ponovo vraća Breznome na odlučivanje, ali se natjerava i Izvršni odbor HNS-a da odabere nove članove Komisije za žalbe. Ili će to možda napraviti Odbor za hitnost (Šuker, Vrbanović, Mamić, Mišković, Vučemilović, Kulušić i Bukvić). Treba napomenuti da će ti novi ljudi u Komisiji biti oni koji će presuditi i u slučaju kazni za Brbića i igrače Hajduka zbog neodigranog derbija, pa će se i s tim izborom jasno dati do znanja koliko je HNS-u stalo u smirivanju tenzija u domaćem nogometu.

HNS se naravno može oglušiti na sve ovo i donijeti odluku bez obzira na sporan status direktorice Osijeka, ali to bi im dugoročno moglo stvoriti probleme zbog potencijalnih daljnjih žalbi Hajduka koje bi mogle dovesti i do neregularnosti prvenstva. Čak i sami pravilnici HNS-a nedvosmisleno propisuju da u slučaju da je u donošenju odluke sudjelovao član Komisije koji se trebao izuzeti, odluka je ništetna, odnosno ne proizvodi pravne učinke.

Valja spomenuti i vrlo bitan detalj same žalbe, a to je nadležnost nad Prvom HNL. Glavni aspekt Hajdukove žalbe je upravo činjenica da je HNS preuzeo 1.HNL, jer su se pet klubova (Dinamo, Rijeka, Osijek, Istra i Lokomotiva) odlučili izuzeti iz daljnjeg rada Udruge, ali Udruga nije ugašena. HNS je odluku o preuzimanje upravljanja Prvom ligom obrazložio da nema više kvoruma za rad Udruge, ali Hajduk je sada pokrenuo zanimljivu pravnu raspravu o ingerenciji jedne udruge građana nad drugom. O ovom pravnom tumaćenju sigurno ćemo još raspravljati u budućnosti.

Mnogi se pitaju i zašto Hajduk sve ovo radi? Prilično je očito da unutar HNS-a ne sjede nikakvi pravni eksperti, već su samo sposobni pravilnike iščitavati kako im odgovara. Puno odluka, pravnih tumačenja i presuda koje se donesu unutar HNS-a na regularnim sudovima bi bili oboreni na višim instancama. Problem s HNS-om je što viših instanci nema. Oni su zatvoreni otok sami za sebe i pravi primjer kako izgleda kad te kadija i tuži i sudi. Hajduk stoga mora iscrpiti sve pravne mehanizme unutar HNS-a, ma kako uzaludno to izgledalo, ne bi li se u jednom trenutku doveo u poziciju za arbitražom ili nekog domaćeg suda (Hrvatskog olimpijskog odbora, Upravni sud) ili međunarodnog suda kao što je švicarski CAS koji rješava UEFA i FIFA sporove. Pravda je spora, ali se u Hajduku nadaju i dostižna.

BI/nogometplus.net/Foto:DraženTravaš

facebook komentari