Hamburg: Eskalirali sukobi, Melania Trump blokirana u rezidenciji

14
Foto: Reuters

U Hamburgu se nastavljaju sukobi policije i prosvjednika koji su izbili u četvrtak pred početak dvodnevnog summita G20, zemalja s najsnažnijim ekonomijama u svijetu.

Prosvjednici su napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.

Više vozila je zapaljeno i na bulevaru Elbchausee, iznad zapadnog dijela grada diže se gusti crni dim. Stotine prosvjednika u raznim dijelovima grada pokušavaju probiti policijske kordone kako bi poremetili početak summita. Iako policija poziva prosvjednike da se mirno raziđu, sukobi su ipak izbili, posebice na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor.

U međuvremenu je počeo sastanak G20, ma kojem je njemačka kancelarka Angela Merkel primila šefove država i vlada 20 najrazvijenijih zemalja.

Američki predsjednik Donald Trump bio je prisiljen na mjesto održavanja summita putovati zaobilaznim putovima.

Njegova supruga Melanija Trump  ostala je “zarobljena” u hotelu u kojem su odsjeli. Njeg glasnogovornik potvrdio je da nije mogla napustiti svoju rezidenciju i sudjelovati u predviđenom programu jer to nisu odobrile sigurnosne službe.

Nad gradom kruže helikopteri, a njemački mediji javljaju da je dosad ozlijeđeno više od stotinu policajaca.

Više od 1000 ljudi u bijelom i ljubičastom skandiralo je na dokovima “Gubite se, gubite se”. Policajci su koristi palice, tvrdi jedan očevidac, a kod Berliner Tora je na policiju navalilo oko 200 prosvjednika.

“Naš je cilj probiti se u plavi i na kraju u crvenu zonu”, kazao je Christian Blank iz protuglobalizacijskog pokreta Attack.

Skupina “Block G20 – Obojite Crvenu zonu” je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetili održavanje summita. Prosvjedima će se pridružiti i gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio, gorljivi kritičar predsjednika Donalda Trumpa, objavio je na Twitteru gradonačelnikov glasnogovornik. Prema najavama glasnogovornika Erica Phillipsa, De Blasio će posjetiti ne samo Hamburg već i Berlin.

“Gradonačelnik New Yorka odlazi na G20 prosvjedovati protiv kapitalizma dok obrazovanje, infrastruktura i sve ostalo truli pod njegovom ‘naprednom’ upravom”, uzvratio je na Twitteru Trumpov sin, Donald Trump Jr.

Prosvjedu se danas pridružilo oko 12.000 ljudi, dok bi u subotu taj broj mogao narasti na 100.000.

Hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih dijelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje. Mediji, pozivajući se na policijske izvore, javljaju da je dosad ozlijeđeno 159 policajaca.

U međuvremenu, počeo je sastanak G20.

Melania Trump ostala je blokirana u rezidenciji. 

Njezina je glasnogovornica kazala da prva dama nije mogla napustiti svoju rezidenciju i sudjelovati u predviđenom programu jer njezina pratnja “nije za to dobila zeleno svjetlo policije”, prenosi Reuters. Njezin suprug Donald Trump bio je prisiljen na mjesto održavanja summita putovati zaobilaznim putevima.

facebook komentari

 • Sivooki

  Tko od ljevičara očekuje dijalog i argumente, taj živi 30 metara iznad zemlje.

 • Istina
  • Vladimir Dananić

   Zašto G? G kao God, kao Great Architect, kao Geometrija, a u hrvatskom bi moglo biti kao Graditelj. Osim toga, slovo g, odnosno slovo koje označuje glas „g“ u semitskim jezicima stoji na trećem mjestu u „abecedi“, pa je to i brojčana oznaka 3, tipična masonska numerologija.

   Ovi koji prosvjeduju samo bavljaju svoju zadaću, koja stoji u masonskom geslu „Ordo ab chao“, red iz nereda. Nije nuždno da oni to znaju da to čine. Važno je samo da se to događa. Osim toga, i komunisti i nacisti su bili masonski proizvodi svojega doba, ali to nije ni jedne ni druge sprječavalo da pobiju pripadnike masonskih loža. Naravno, one nižih stupnjeva. Lucifer, njihov lažni Bog, tzv. Veliki arhitekt, traži žrtvu, koja je u njihovu slučaju samo karikatura Kristove žrtve za odkup čovječanstva.

   • Istina

    Sve to stoji. Samo što sam ja to naveo u drugom kontekstu. Slikama sam htio reći da je “G” kod ovih “G20” stoga jer je to vezano za masone. Nisam postavio pitanje u smislu zašto su masoni odabrali “G”.

    • Vladimir Dananić

     OK. Neka ovo bude mjesto gdje će se malo razglobiti masonska simbolika. Ja bih postavio pitanje zašto 20 (dvadeset) u G20?. Ja mislim da to dolazi od masonske obsjednutosti kraljem Solomonom, koji je

     „…davao Hiramu dvadeset tisuća kora pšenice za hranu ljudstvu i dvadeset tisuća kora ulja od tiještenih maslina. Toliko je Salomon davao Hiramu godinu za godinom.“ (1 Kr 5,25)

     Pojam „ulja i pšenice“ jasno upućuje na gospodarstvo i trgovinu. To nalazimo i u Odkrivenju:

     „Tada začujem kao neki glas isred četiriju bića gdje govori: »Mjera pšenice za denar! Tri mjere ječma za denar! A ulju i vinu ne udi!«“ (Otk 6,6)

     Zanimljivo je da se to nalazi u ŠESTOM poglavlju i ŠESTOM REDKU knjige Odkrivenja.

     • Istina

      Nekad je bilo “G7”, pa “G8”, a sad je “G20”.

     • Dusko Besenic

      Meni ovo ,,G” simbolizira pojam ,,Gea” sa značenjem da će se njihovo proširiti na cijelu ,,Zemlju”…da su predodređeni biti vladari planeta, što mi se nekako poklapa sa njihovom izopačenošću?!

     • Istina

      Po Internetu se može naći da slovo “G” označuje rađanje (generaciju) ili da nosi seksualnu konotaciju. Šestar je otvoren na 33 stupnja. Mason najviše može dosegnuti 33 stupnja.

     • Vladimir Dananić

      Seksualna konotocija je očito važna. Tomu pomaže i činjenica da je kralj Solomon propao zbog seksa.

     • Vladimir Dananić

      Brojke 7 i 8 imaju svoje posebno mjesto među simbolima. Sedam (7) simbolizira nekakvu dovršenost, a osam (8) tzv. kozmičku ravnotežu. Te se brojke, kao uostalom i neke druge, nalaze u popisu simbola u knjizi „Rječnik simbola“ Chevaliera&Gheerbranta. Premda ja nisam ljubitelj nikakve numerologije, moram uzeti u obzir da različiti kultovi jesu ljubitelji takvih stvari. Recimo, da su „oni“ htjeli osnovati neku grupu zemalja i država, prema nekom drugom kriteriju, naprimjer da u grupu ulazi svaka država koja ima „dohodak po glavi“ veći od nečega, ili da ima bruto nacionalni dohodak veći od nečega, onda bi s takvim kriterijima mogli dobiti grupu od, naprimjer, 37 zemalja, a ta brojka nema nekakvo meni poznato značenje. Također, broj zemalja bi stalno fluktuirao u toj grupi.

      Priznajem, težko je „ući“ u sotonistički um.

     • Istina

      Ja mislim da brojevi označuju broj zemalja. Sjećam se kad je bilo 7, a kasnije 8 zemalja članica. Po meni je bitniji ovaj “G”. U apokalipsi broj 7 označuje savršenstvo, Isusa Krista, dok pola od 7, tj. 3 i pol označuje nesavršenstvo, tj. Antikrista. Mislim da smo sad daleko od teme i da bi se o ovome moglo u nedogled raspravljati.

     • Maks

      G7 postoji i danas, G8 bilo sa Rusijom koju su izbacili 2014 radi anexije Krima, G7 se sastaju paralelno ali su i u G20 unutra,

     • Istina

      Dobro, ja nisam baš upoznat s tim. Znači i danas je G7. To nisam znao. Nije mi jasno što je onda “G20”?

     • Maks

      G7 je skupina najvecih industrijskih sila iz vremena hladnog rata – samo zapadne zemlje. Poslije pada komunizma nastale su nove industrijske sile njih 12 , 13 , osnovan je G20 paralelno valjda da ih ne uzimaju u G7 koji ostaju glavni.