Hanžeković i Jakovina: “Đureković si je sam kriv što su ga ubili”

8

Kontroverzna Hanžekovićeva teorija o ubojstvu Đurekovića: Ubijen jer je ‘razbijao perjanice hrvatskog gospodarstva’?!

Dokumenti iz tog vremena potvrđuju Hanžekovićeve tvrdnje, ustvrdio je Tvrtko Jakovina. – Jedan od udara je išao na sinove narodnih heroja koji su našli mjesto u Ini. Njih je bilo četiri: narodnog heroja Krajačića, Ujevića, Špiljka i Josipa Broza – rekao je Jakovina.

Odvjetnik Marijan Hanžeković, potpomognut povjesničarem Tvrtkom Jakovinom, na HRT-u je u srijedu iznio kontroverznu teoriju o ubojstvu Stjepana Đurekovića. Hanžeković tvrdi da je Đurekovićevo ubojstvo kulminacija priče u kojoj je cilj bio “lažnim aferama razbiti perjanice hrvatskog gospodarstva”. Posebice se ovo odnosi na Inu, čiji je Đureković bio zaposlenik te se vjeruje da je upravo zbog toga što je previše znao o kriminalu u tvrtci pobjegao u Njemačku. mh  Hanžekovićeva izjava implicira da je Đureković ili bio jedan od onih koji je želio “razbiti perjanice hrvatskog gospodarstva” ili bio alat u rukama onih koji su to željeli. U slobodnom prijevodu – Đureković si je sam kriv što su ga ubili; Đureković, a ne njegovi ubojice, radili su protiv Hrvatske.

“Udar na sinove narodnih heroja”

[dropcap]U[/dropcap] HRT-ovom prilogu govorilo se o mogućim nalogodavcima ubojstva. Jedna od teorija je ona bivšeg Podravkaša Anđelka Jagečića, koji je 1980.-ih u ovoj tvrtci obnašao funkciju jednog od direktora. Glavni i odgovorni za Đurekovićevo ubojstvo je Pavle Gaži, tadašnji republički ministar policije, odnosno sekretar unutrašnjih poslova, ustvrdio je Jagečić. U prilogu je kao sugovornik nastupio i Hanžeković, koji je prije 30 godina branio direktore Ine i Podravke optužene za financijske malverzacije.

Ina je do 70.-ih godina bila isključivo kompanija koja je crpila plin i naftu. A trgovinom naftom, plinom i naftnim derivatima bavio se Genex. Osnivanjem Ina Tradea, koji je preuzeo trgovinu naftnim derivatima, ušlo se poslove Genexa – rekao je ovaj odvjetnik. Njegovi su klijenti, “djeca narodnih heroja”, na suđenju oslobođeni optužbi za kriminal. Dokumenti iz tog vremena potvrđuju Hanžekovićeve tvrdnje, ustvrdio je Tvrtko Jakovina.

Jedan od udara je išao na sinove narodnih heroja koji su našli mjesto u Ini. Njih je bilo četiri: narodnog heroja Krajačića, Ujevića, Špiljka i Josipa Broza – rekao je Jakovina.

A upravo se te “sinove narodnih heroja” najčešće dovodi u vezu sa nevjerojatnom pljačkom koja je započela u Ini još u vrijeme bivše države, a nastavila se uspostavom samostalne Hrvatske. Stoga Hanžekovićeva teorija zvuči poprilično neuvjerljivo. Josip Jurčević u knjizi Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti obrađuje upravo teme opljačkanih Ine i Plive. Jurčević, komentirajući Hanžekovićevu teoriju o Đurekovićevom ubojstvu, smatra da “hrvatsko gospodarstvo” nije postojalo u smislu u kojem on govori.

“Broz i Špiljak su imali zaleđe u očevima, Đureković je bio žrtva”

Postojala je Ina kao firma koju su pljačkala djeca komunista – kaže Jurčević. Dodaje da je Đureković, ako je i sudjelovao u kriminalnoj mreži, s obzirom da je bio jedan od direktora, bio “sitna riba”.

On je trebao biti žrtvom, što se na kraju tako i pokazalo. Miša Broz, Vanja Špiljak i drugi su imali zaleđe u očevima, a Đureković nije. Postao je žrtvom njihovih kriminalnih interesa – kaže Jurčević.

Naš sugovornik vjeruje da cijela priča oko Đurekovića upućuje na sukob interesnih pljačkaških skupina.

Neki se sakrivaju iza velikog hrvatstva, neki iza velikog srpstva. Svi koji su pljačkali umotavaju to u ideološku formu koje nisu dio. Ali pošto moraju imati nekakvo pokriće, sada sebi pripisuju ideološke, političke, nacionalne ili nadnacionalne atribute. A zapravo se radi o rudimentarnoj pljački – smatra Jurčević.

Zanimljivo, naš sugovornik u svojoj knjizi spominje upravo Marijana Hanžekovića i to u kontekstu traga novca i Hanžekovićevih firmi u švicarskom poreznom raju, Zugu.

[vsw id=”UUy8C99xd6Q” source=”youtube” width=”625″ height=”380″ autoplay=”no”]

Hina/dnevno.hr

facebook komentari

  • Počelo je. Nedopustimo da se odmotavanje klupka zaustevi. Otporaš će upirati sa svoje strane koliko god može da se klupko nastavi razmotavati. Tako i drugi sa svoje strane. Trebamo Udbaše i njihove operativce izvući na brisani prostor, do te mjere da oni sami počmu prstima upirati jedni u druge.

  • Počelo je. Nedopustimo da se odmotavanje klupka zaustevi. Otporaš će upirati sa svoje strane koliko god može da se klupko nastavi razmotavati. Tako i drugi sa svoje strane. Trebamo Udbaše i njihove operativce izvući na brisani prostor, do te mjere da oni sami počmu prstima upirati jedni u druge.