Pratite nas

Komentar

Hanžeković radi i za Grad Zagreb ne žele otkriti koliko ga plaćaju to je “poslovna tajna “

Objavljeno

na

Razni odvjetnički uredi iz proračuna Grada Zagreba u 2013. godini dobili su 8.299.915,77 kuna. Do 12. studenog ove godine odvjetničkim je uredima Grad Zagreb isplatio 8.597.569,38 kuna.

Za troškove zastupanja iz gradskog je proračuna u nešto manje od dvije godine dakle izdvojeno 16.897.485,15 kuna. Među odvjetničkim uredima s kojima je Grad Zagreb poslovao u 2013. i 2014. godini je i ured Hanžeković i partneri u vlasništvu Marijana Hanžekovića, odvjetnika zahvaljujući čijoj je jamčevini Milan Bandić izašao iz Remetinca.

marijan-hanzekovicNo, iz Grada Zagreba ne žele otkriti koliko je novca u 2013. i 2014. godini od njih naplatio Hanžekovićev ured. Tvrde da se radi o poslovnoj tajni. Iz Službe za informiranje Grada Zagreba potvrdili su nam tek da je Grad u 2013. godini potpisao ugovore o zastupanju s 40 odvjetnika i odvjetničkih ureda, a u 2014. s 15 odvjetnika i odvjetničkih ureda, te da su i u 2013. i 2014. poslovali s Hanžekovićevim uredom.

“Člankom 7. Ugovora o zastupanju Grada Zagreba određeno je da odredbe Ugovora, kao i sve informacije, dokumentacija, korespondencija i slično čine poslovnu tajnu te bi javnim iznošenjem podataka iz ugovora, ugovorna strana Grad Zagreb kršila odredbe Ugovora. Sam Zakon o pravu na pristup informacijama u članku 15. propisuje da tijelo javne vlasti može ograničiti pristup informaciji ako je informacija poslovna ili profesionalna tajna”, stoji u odgovoru na upit kojeg smo dobili od gradske Službe za informiranje.

Sami odlučili koje će odvjetnike zvati

Iz Grada Zagreba tvrde da su svi ugovori s odvjetničkim uredima potpisani u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi. Ali ne u redovnom postupku. Pravne usluge, naime, spadaju u kategoriju na koju se odnosi famozni dodatak II. B Zakona o javnoj nabavi, čime se praktički omogućava naručitelju da odluči kome će dati posao.

U ovom slučaju to znači da su iz Grada Zagreba, prema odredbama članka 44. Zakona o javnoj nabavi, sami odlučili koje će odvjetnike i odvjetničke urede pozvati na javno nadmetanje, pri čemu pozive moraju dobiti najmanje tri različita gospodarska subjekta.

“Prilikom zaključivanja Ugovora o zastupanju i ustupu predmeta vodi se računa o vrsti predmeta u kojima se pokazuje potreba za zastupanjem, kapacitetom odvjetnika/odvjetničkog ureda/ odvjetničkog društva, ugledu, iskustvu, stručnosti i uslužnosti odvjetnika kao i dosadašnjem iskustvu u suradnji s istima (prije svega poštivanje i uredno izvršavanje svih obveza preuzetih sklopljenim ugovorom o zastupanju). Temeljem gore navedenih kriterija odvjetničko društvo Hanžeković & partneri angažirano je u predmetima građanskopravne prirode”, tvrde iz Grada Zagreba.

Hanžeković zarađuje i od Grada i od Holdinga

Iz svega navedenog evidentno je da je Bandić kao gradonačelnik Zagreba mogao utjecati na odabir odvjetničkih društava koja će zastupati Grad Zagreb, a među kojima je i ured njegovog odvjetnika Hanžekovića. Osim Grada Zagreba Hanžekovićev ured, kao što je Index već pisao, zastupa i Zagrebački holding. Za zagrebačku Čistoću i Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) Hanžekovićev ured trenutno vodi oko 32 tisuće ovršnih predmeta, što znači da će samo od poslova s Holdingom ove godine uprihodovati oko 20 milijuna kuna.

Podsjećamo, Bandić je nakon što je priveden zbog optužbi za gospodarski kriminal u svoj odvjetnički tim uključio i Marijana Hanžekovića. Radilo se o neobičnoj odluci, s obzirom da je Hanžeković specijaliziran za građansko pravo, a Bandiću je sada potreban ekspert za kaznene postupke.

Kada je sud odlučio da Bandić može na slobodu uz jamčevinu od 15 milijuna kuna, Hanžeković je otišao u banku i podigao kredit kako bi svog klijenta izvukao iz Remetinca. Malo koji odvjetnik bi tako nešto napravio za svog klijenta, a pravni stručnjaci dvoje i je li Hanžeković uopće smio tako postupiti. No, za Hrvatsku odvjetničku komoru u ovom Hanžekovićevom postupku ništa nije sporno.

Aktiviralo se, međutim, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Dalija Orešković, predsjednica ovog Povjerenstva, potvrdila je da će se provesti istraga kako bi se utvrdilo je li Bandić u sukobu interesa zbog jamčevine koju mu je platio Hanžeković. Pitanje sukoba interesa otvorio je Peđa Grbin, SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Odbora za Ustav. Grbin je podsjetio da dužnosnici prema zakonu ne smiju primati darove u vrijednosti većoj od 500 kuna. Grbin se pritom poziva i na europsku pravnu stečevinu. (index.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Slaven Letica: Vesna Pusić u koži – ili kožuhu – slovenskog premijera Mira Cerara

Objavljeno

na

Objavio

Vesna-Pusic-UN

VESNA PUSIĆ U KOŽI – ILI KOŽUHU – SLOVENSKOG PREMIJERA MIRA CERARA

Dio govora predsjednika VRH-a Andreja Plenkovića na Općoj skupštini Ujedinjenih nacija ili Sjedinjenih nacija (tako bi se na hrvatskom trebala zvati „svjetska organizacija“: jer su njene članice nacije, države, a ne narodi) bio je razlog zbog kojeg je slovenski predsjednik vlade Miro Cerar otkazao posjet Zagrebu, a bio je i povod nizu diletanskih „liberalnih“ i „dobrosusjedskih“ kritika u hrvatskoj političkoj i političko-komentatorskoj javnosti:

Evo tog dijela: “Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa. Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom.”

Najjasniju kritiku uputila mu je nesuđena glavna tajnica UN-a i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova dr. Vesna Pusić koja mu je namijenila riječi pune spoznajne samosvijesti i gorkog „diplomatskog“ prijekora: “Mislim da je govor premijera Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a bio apsolutno kontraproduktivan, nediplomatski, krivo i pogrešno intoniran. Smanjio nam je šanse da na jedan civiliziran način riješimo prijepor sa Slovenijom. Mislim da šansi ima, ali ovaj govor je bio apsolutno štetan. Opća skupština UN-a nije mjesto gdje se takve stvari rade, postoji tiha diplomacija. Ovime su nam šanse smanjene, jako sam razočarana i iznenađena.”

Dok je govor vlastitog predsjednika VRH-a ocijenila „apsolutno kontraproduktivnim“, „nediplomatskim“, „krivo i pogrešno intoniranim“ i „štetnima“, ne nalazeći u njemu ničega dobrog i mudrog, članica nove stranke „GLAS“, pokazala je potpuno razumijevanje i odobravanje za odluku slovenskog premijera da otkaže posjet Zagrebu. Tu je odluku nazvala „dobrim potezom slovenskog premijera“.

Svoju je ocjenu o „dobrom potezu“ ovako objasnila: “Pokušajte se staviti u Cerarovu kožu. Teško je mogao nakon takvog nastupa inzistirati unutar slovenske političke situacije i išta drugo napraviti. Njega pritišću unutar Slovenije. Ja razumijem njegov potez. Cerar je očito bio spreman izdržati pritisak i sudjelovati u tim razgovorima, ali ovo je definitivno korak unazad.”

Nasuprot dr. Vesni Pusić, osobno, kao bivši savjetnik Ujedinjenih nacija (njene agencije Svjetska zdravstvena organizacija), u potpunosti odobravam odluku Andreja Plenkovića da na Općoj skupštini progovori o pokušaju slovenske „kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova“, posebice zbog toga što hrvatskom premijeru nije nimalo lako u njegovoj „koži“.

Naime, nakon nečuvenog pokušaja prevare i korumpiranja arbitražnog postupka, slovenski političari – manje Miro Cerar, a više ministar vanjskih poslova Karl Viktor Erjavec – ne biraju ni mjesto, ni forum, ni organizaciju, ni vrijeme da pred političarima i institucijama Europske unije ULTIMATIVNO ZAHTJEVAJU da Hrvatska primjeni odluke arbitraže.

Lobiraju i Hrvatsku ogovaraju svukud i kod svakoga: Berlinu, Briselu, Vašingtonu, Pekingu, Moskvi i drugdje.

Jedan od posljednjih pokušaja prisiljavanja Andreja Plenkovića i njegove vlade da primjeni arbitražne odluke zbio se nedavno na Bledu na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji održanoj pod geslom “Nova realnost”. Nakon sastanka s s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom, slovenski premijer je izjavio: “Dobio sam potvrdu da Komisija smatra kako je poštivanje međunarodnih ugovora obveza, te da se to odnosi i na arbitražni sud. Timmermans je naglasio da je arbitraža bila jedna od obveza Hrvatske u njezinim pristupnim pregovorima s Europskom unijom.”

Pokušaj prinude Hrvatske na prihvaćanje arbitražne presude osnažen je održavanjem izvanredne sjednice Odbora za obranu slovenskog Državnog zbora pod predsjedavanjem mladog Janšinog jastreba Žana Mahniča na temu Pripremljenost slovenskih oružanih snaga za implementaciju arbitražnog sporazuma.

U situaciji kad slovenski političari stvaraju klimu kako Hrvatska naprosto MORA prihvatiti i primijeniti odluke arbitraže dok to SAMA NE ĆINI – mogla se je i morala već povući sa Svete Gere i time pokazati da poštuje, prihvaća i primjenjuje arbitražne odluke – Andrej Plenković DRŽAVNIČKI LOGIĆNO I POMALO DRSKO odlučio je problem simbolički podići s kontinentalne (EU) na svjetsku (UN) razinu.

Javna ocjena Vesne Pusić kako je ta odluka, između ostaloga, „nediplomatična“ potpuno je promašena zbog toga što na Općoj skupštini GOVORE DRŽAVNICI – ŠEFOVI DRŽAVA ILI VLADA – A NE DIPLOMATI I DIPLOMATSKI TEKLIĆI.

Anderju Plenkoviću bile su dostatne 54 njujorške riječi (342 slova-glasa) da slovenskog premijera izvede na čistac: njegov posjet Zagrebu bilo bi izgubljeno vrijeme za sve – jer Slovenija naprosto ne želi i neće priznati da je ONA I SAMO ONA ODGOVORNA za to što HRVATSKA NEĆE I NE MOŽE PRIHVATITI ARBITRAŽU.

Da slovenski POLITIČARI – ne građani i ne slovenski narod – nisu bili pohlepni i glupi, hrvatska bi država naprosto morala prihvatiti odluku arbitraže. Koja je, usput budi rečeno, također bila rezultat “dobrosusjedske” ucjene, komentirao je Slaven Letica

Kao stari profesor-ocjenjivač i onaj koji Andreju Plenkoviću često upućuje javne kritike za skupljanje (kao hrčak) problema, a ne njihovo rješavanje, ovog puta mu javno poručujem:

„Andrej, sjedni u UN klupu, odličan 5!“

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Stevo Culej o Pupovčevim i Milakovićevim Srbima: Terorist križanci četnika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej na društvenoj mreži podijelio je tekst iz novina, a koji se odnosi na, kako tamo piše, izvješće CIA-e.

Terorist križanci četnika, kratko je prokomentirao Culej.

 

facebook komentari

Nastavi čitati