Pratite nas

Komentar

HASANBEGOVIĆ: Nitko ne može nametati hipoteke ekstremizma jer u hrvatskom društvu ozbiljnog ekstremizma nema

Objavljeno

na

Zlatko Hasanbegović bio je na otvaranju izložbe Lokalne zajednice kao čuvari baštine u muzeju Mimara u Zagrebu kojom započinje obilježavanje Dana europske baštine 2016. Tom je prilikom razgovarao s novinarima komentirajući aktualne političke događaje.

‘Ovakav sustav kakav smo poznavali do sada očigledno na taj način više ne može egzistirati, a u sklopu toga treba pristupiti izradi novog Zakona o HRT-u kako bi na temelju loših dosadašnjih iskustava pronašli optimalan model koji će zajamčiti, s jedne strane, neovisnost HRT-a od dnevnopolitičkih ciljeva. Drugo, što je još važnije, pronaći model koji će zajamčiti da HRT vrši svoju misiju kao javni radiotelevizijski servis, u prvom redu vezano uz znanstveni, kulturni, obrazovni program, sve ono zbog čega je uloga HRT-a neusporediva s bilo kojoj komercijalnom televizijom’, rekao je Hasanbegović.

Kako može biti neovisan?

‘Ne može se odrediti političkim dekretom, nego treba predvoditi ozbiljna stručna rasprava u kojoj će sudjelovati svi zainteresirani i to pitanje treba lišiti dnevnopolitičkih i stranačkih interesa. Imali smo nekoliko modela, posljednji je nastao jednom vrstom dekreta Milanovićeve Vlade s ciljem da se postavi podobna osoba na čelo HRT-a, mislim na g. Radmana, taj je pokušaj Vlade naišao na kritike iz EU, u domaćoj javnosti nažalost nije imalo nikakvog odjeka. On nije nikada bio model medijski koji je kao ideal zagovarala ova Vlada, već nešto što je bilo naslijeđeno. Sada je prava prigoda da jedna stabilna Vlada u potpuno drugom ozračju pristupi rješavanju tog problema’, dodao je ministar.

Objasnio je zašto tom problemu nije pristupio na početku mandata.

‘Ne može se jednostrano u roku od dva mjeseca iz šešira izvući novi Zakon o HRT-u, tome je trebala prethoditi ozbiljna stručna rasprava, a ozračje koje je pratilo moj rad jednostavno to nije omogućavalo. Siguran sam da sada imamo prigodu i na temelju dosadašnjih iskustava neposrednog politiziranja i raznoraznih klevetničkih kampanja u jednom miru pristupiti tom problemu’.

Očekuje li nastavak mandata kao ministar kulture?

‘Vrlo sam jasno rekao da se u ovom trenutku o tome uopće ne raspravlja, predmet ozbiljnih razgovora je postizanje saborske većine, jedne vrste programa nove hrvatske Vlade iza koje će stajati političko partnerstvo HDZ-a i Mosta. Jedino što sam u tom kontekstu rekao ponukan izjavom g. Pupovca je bilo da ne može on osobno već isključivo mandatar kadrovirati novu Vladu, to je potpuno jasno’, rekao je Hasanbegović.

Dodao je da se o tome nije razgovaralo.

‘Sve što možemo čitati u medijima je najobičniji plod novinske mašte. Kada to pitanje dođe na dnevni red, o tome će se ozbiljno razgovarati, a ne preko tzv. neimenovanih izvora. S g. Plenkovićem se u različitim prigodama vidim gotovo svaki dan i tko god prati javni život i kulturna događanja zna da sam se u proteklih pet dana barem četiri puta s njim vidio’.

Komentirao je izjavu Andreja Plenkovića za ARD u kojem je, kako su mediji netočno prenijeli, spomenuo ekstremizam.

On to nije rekao u intervjuu za ARD, to je bio plod manipulacije i interpetacije jednog portala. On je jasno mislio, jer eksktremizam nikada od 1990′. do danas nije postojao, držim da općenito u Hrvatskoj politici nije bilo ekstremizma, različite društvene devijacije i patološke pojave kakve u Hrvatskoj ima znatno manje nego u državama EU ne može se nazvati ekstremizmom. Vrlo jasno treba reći hrvatskoj politici, nitko ne može nametati hipoteke ekstremizma jer u hrvatskom društvu ozbiljnog ekstremizma nema’, zaključio je Hasanbegović.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

HOĆE LI SE I “KAPETAN” DRAGAN UČLANITI U SDSS?

Objavljeno

na

Objavio

“Kapetan” Dragan Vasiljković dobio je taman toliko zatvora da može izaći na slobodu…

Ako se učlani u SDSS može ući i u Hrvatski državni sabor ili Vladu. Bravo za “hrvatsko” pravosuđe! komentirao je Velimir Bujanec na facebooku današnju presudu.

Podsjetimo na Županijskom sudu u Splitu danas je izrečena presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Proglašen je krivim po dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini.

Postupak protiv Vasiljkovića trajao je godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudilo prema tri točke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993.

Prošli je tjedan Dragan Vasiljković u svojoj obrani ustvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa. Odbacio je sve navode iz optužnice, posebno onaj da je imao zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu. Rekao je da je samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor preseli.

S obzirom da je u  australskom i splitskom pritvoru  već „odsjedio“ 12 godina, postoji mogućnost da će se vrlo brzo vratiti u Beograd, gdje će ga dočekati kao „narodnog heroja“. Eto, to je nama „naša borba dala“ ironično je prokomentirao  i Mladen Pavković.

Ovaj ratni zločinac tijekom obraćanja sudu je izjavio  da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih „nitko nije optužen za nikakav zločin“. Javnost je u sudnici nasmijao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Željka Markić: Je li Srećković iskoristio Bet Israel za blaćenja Hrvatske uoči dolaska izraelskog ministra obrane?

Objavljeno

na

Objavio

Je li Srećković iskoristio Bet Israel za blaćenja Hrvatske uoči dolaska izraelskog ministra obrane?

Aleksandar Srećković jučer je dostavio Hini priopćenje u ime židovske zajednice Bet Israel u kojem zbog sudskog poništavanja komunističke osude na smrt poznatog hrvatskog intelektualca i predsjednicka Matice Hrvatske ( iz 11. mj.1945) optužuje Hrvatsku za “kapilarno širenje ustaštva”.

Kad sam jučer vidjela kako Hina revno prenosi njihovo priopćenje – pitala sam se “zašto su to plasirali baš danas?”.

Naime, Županijski je sud u Zagrebu na zahtjev udruge U ime obitelji i Matice Hrvatske rehabilitirao Filipa Lukasa još 20.07, prije 2 mjeseca. Kad sam jutros vidjela da je Hrvatsku po prvi put posjetio izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman – bilo mi je jasno.

Srećkovićev politički pamflet, objavljen je 2 mjeseca nakon rehabilitacije Nole, a jedan dan prije posjeta izraelskog ministra – a ponovio je laži o Filipu Lukasu koje su izašle iz propagandne tvornice Titove Jugoslavije – iste one koja je širila laži o Židovima koje je nakon rata poticala da se iz Hrvatske isele u Izrael, pri tom zadražavajući svu pokretnu i nepokretnu imovinu ljudi koji su preživjeli Holokaust.

Rukopis je poznat, odabir trenutka plasiranja laži jasan. Još ostaje otvoreno – je li Srećković iskoristio Bet Israel ili se oni slažu s njegovim pozicijama te koja je uloga Hine u plasiranju kleveta o Hrvatskoj u obliku reakcije na vijest staru 2 mjeseca.

Damir Krstičević: Hrvatska ima prilike učiti od najboljeg na području obrane i sigurnosti

facebook komentari

Nastavi čitati