Pratite nas

Pregled

HASANBEGOVIĆ O ZDS

Objavljeno

na

Jedan dragi prijatelj mi je poslao slijedeće, piše akademik Josip Pečarić:

http://direktno.hr/en/2014/direkt/60108/Hasanbegovi%C4%87-o-medijima-Karamarku-Plenkovi%C4%87u-Titu-Zdravku-Mami%C4%87u.htm

Poklonici pozdrava ‘Za dom spremni!’ kažu da je to stari hrvatski pozdrav, što vi mislite?

“Za dom spremni je naravno pozdrav koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta o tome nema nikakvih dvojbi! On je obilježen brojnim hipotekama i ne vidim razloga da se poseže za njim u modernoj demokratskoj Hrvatskoj kao i za bilo koji drugim krilaticama dolazile one iz propale jugoslavenske komunističke baštine ili iz baštine ustaškog pokreta i NDH…”.

Pita me on popušta li i on?

Zapravo Hasanbegović samo pokazuje da nije slučajno u politici.

Nije on ni ranije govorio drugačije. Naime treba pogledati ostatak razgovora o ZDS:

Treba li prekidati utakmice kada se čuje taj pozdrav?

“Ja sam došao iz navijačke subkulture, koja će uvijek počivati na jednoj vrsti prkosa i bunta. Treba stvoriti takvo društveno ozračje u kojem neće biti nikakvog posezanja uzvicima i povicima.”

Treba li onda taj pozdrav zabraniti?

“Ja sam protiv bilo kakvih zabrana, u SAD-u apsolutno ništa nije zabranjeno, ni jedna simbolika. Zabranama se ništa ne može postići. Može se postići samo stvaranjem jednog zdravog društvenog ozračja i odgojem.”

Dakle u RH danas ne postoji zdravo društveno ozračje. To je vidljivo i iz ovog odgovora. Činjenice oko Domovinskog rata i pozdrava ZDS, o dokumentima u RH u kojima se odobrava ZDS u takovom ozračju ni spomena.

Ali pogledajmo i ostatak razgovora koji je itekako vezan sa ZDS:

Pips, Chips & Videoclips ili Marko Perković Thompson, što sluša ministar kulture?

“Pipsi su iz mog kvarta, oni su iznjedrili navijačku himnu koja je postala vrsta kultne pjesme, kao i pjesma Čavoglave gospodina Perkovića, koju su devesetih godina slušali oni i koji bi je sada zabranjivali.”

Što mislite o toj pjesmi?

“To je povijesna pjesma, jedna o najpopularnjih ratnih pjesama, koja je toliko bila popularna da ima i različite obrade, koje su koristile i druge strane u ratnom sukobu.”

Što mislite o Marku Perkoviću Thompsonu?

“Privatno riječ je o jednom simpatičnom, skromnom i ljubaznom čovjeku, a kao glazbenik, poštujem činjenicu što mu nitko ne može osporiti da je najpopularniji izvođač. Bez obzira što ga bojkotiraju radio postaje, on je primjer da se može doći do publike, do koje mnoge pseudo-estradne veličine mogu samo sanjati da će doći, i bez povlačenja za ruku urednika radio i TV postaja. Poštujem to što radi. Sadržaj njegovih pjesam ima tu jednu necioalno-religijsku tematiku, koja govori o jednim vrednotama, koje su, naravno, bliske i meni.”

U ovom dijelu intervjua Hasanbegović je rekao puno toga i o ZDS govoreći o napadima na Thompsona i na pjesmu „Bojna Čavoglave“ koja počinje s tim pozdravom. Drugim riječima Hasanbegović pokazuje kako postaje vrhunski političar koji antife “u zdrav mozak” jer im u lice poručuje da je i ZDS uz Čavoglave postao dio slavne oslobodilačke ratne povjesti.

Zapravo i samo pitanje o ZDS je nekorektno postavljeno jer je danas već mnogima jasno da se radi o napadima na Domovinski rat i posebno na HOS-ovce koji su u samom početku Domovinskog rata, tj. agresije Srbije i Crne Gore na Hrvatsku bili strah i trepet agresorskim vojnicima. Svi oni koji su željeli opstanak Jugoslavije ni danas im to ne mogu oprostiti i kroz napade na ZDS se zapravo svete HOSovcima i svima koji su s tim pozdravom branili hrvatsku of fašističke agresije na Hrvatsku.

Naravno to povezivanje s ustaštvom im dobro dođe da i Domovinski rat danas proglase ustaškim ratom. Ono što nije uspjelo agresou koji su stalno govorili o hrvatskim braniteljima kao u ustašama, a hrvatsku državu nazivali ustaškom državom uspijeva danas jer smo imali i u vrhu vlasti ljude koji su sprovodili velikosrpski Memorandum SANU 2. Ako na izborima pobijedi tzv Narodna koalicija (valjda Nenarodna) imat ćemo to opet.

Uostalom napadi i u Švicarskoj na Thompsona danas su očiti rukopis onih u RH koji mrze i hrvatski narod i hrvatsku državu. Ili u „slučaju“ Šimunić.

Zato je zanimljiv savjet koji sam dobio od Mirele Pavić u Hrvatskom tjedniku 01. 09. 2016.:

Munjena Žaba im (ćuprijašimsa, op. JP) je već darovala preko RTL-a jedan mandat jerbo po anketama jemaju 4,7 posto u jednoj jedinici. Otkad je to 5 posto, ne znan, pitala bih akademika Pečarića ka vrsna matematičara (što je onom razlikon i more li se zanemarit ili je to  još jedan bjesomučni kreketluk iz močvare i reklamni trik u nadi kako nitko neće skontat) ma čovik jema posla i trudi se oko Thompsonova koncerta u Švicarskoj. Piše pisma. Gluvima i slipima. Možda da prova na ćirilici? Bila bi fora. Odma bi se svi sjatili misleć kako im piše ‘onaj čija pisma se tribaju pročitat’, a i navali bi čitat. More bit da bi im nešto upalo u oko. Brvno, a ne trun. … A kud ćemo… bit spremni kad ni za dom ne smimo bit?!) Liam shi!

Zapravo Hasanbegović itekako dobro zna da se napadima na ZDS napada HOS, jer je i sam to osjetion na vlastitoj koži kada je zbog HOS-ovske kape postao ustaša! Uostalom kao i predsjednik Sabora zbog zahtjeva za povratak imena Hrvatski državni sabor. Napadi su uvijek s pozivanjem na ustaše. Misle na ustaše iz devedesetih kako su im objasnili autori Memoranduma 2, a govore u onima iz Drugog svjetskog rata.

Naravno ima i onih koji zbog interesa i prihvataju takove napade, a ministar im se ruga riječima: koju su devesetih godina slušali oni i koji bi je sada zabranjivali.

S druge strane uvijek treba govoriti o sjajnim nastupima ministra branitelja Tome Medveda koji izravno kaže isto što i Hasanbegović govori na opisani način. Bio sam u Udbini kada je na misi od svih nazočnih ministar i general dobio najveći pljesak. U Bujici je nedavno rekao istinu i o Thompsonu i o Bojni Čavoglave i o HOS-ovcima. Ponovimo i ovdje njegove riječi iz pisma zahvale Thompsonu:

Tvoj nadasve domoljuban duh i promicanje vrijednosti pravednog i osloboditeljskog Domovinskog rata bili su snažna potpora i hvalevrijedan primjer domoljublja i snage hrvatskog zajedništva.“

Ono što proslavljeni hrvatski ratnik i k tomu i genera otvoreno kaže, drugi moraju reći između redova. Problem je u onima koji ne kažu. Tako je dr. sc. Josip Stjepandić poslao vodećim HDZ-ovcima svoj link i komentar:

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2016/09/05/dr-josip-stjepandic-sanitarni-koridor-oko-pasaluka-druga-nerona/

Ja mislio da ste Vi u kampanji, pa napisah ono što se Vi očito ne usudite glasno reći…

A u tekstu je dan i govor biskupa Košića u Ludbregu u svetištu i mjestu zavjeta Hrvatskoga državnog sabora. Ne treba čuditi što će se pričati i političkom govoru u crkvi. Vjerojatno im Hrvatski državni sabor također nema veze s politikom, zar ne? Zapravo problem je i sama biskupova homiliju u kojoj biskup koji je i doktor znanosti zapravo odgovara na takove napade, što i konstatiraju u naslovu teksta na portalu narod.hr:

Što piše u Doktrinalnoj noti o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu?

http://narod.hr/kultura/evo-sto-pise-doktrinalnoj-noti-nekim-pitanjima-vezanim-sudjelovanje-katolika-politickom-zivotu

Slično piše i Nenad Piskač:

Drugovi, nije vaš problem samo biskup Košić, već i Kongregacija za nauk vjere

http://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/nenad-piskac/24796-ludbreska-propovijed-ozbiljni-vjernici-ne-glasuju-suprotivo-vjerskim-nacelima.html

Ili im smeta jednostavna istina koju je u naslovu izvukao Portal HKV-a:

Biskup Vlado Košić: Pitanje svih pitanja i temelj opstanka naroda je demografska obnova.

http://www.hkv.hr/vijesti/komentari/24792-biskup-vlado-kosic-pitanje-svih-pitanja-i-temelj-opstanka-naroda-je-demografska-obnova.html

Prijatelj mi priča kako zna više HDZ-ovaca koji prigovaraju našem biskupu. Kažu svugdje na televizijama, novinama politika, a onda odu u crkvu i opet politika. U Tuđmanovo vrijeme bi im smetalo što svugdje na televizijama i novinama imaju prosrpsku politiku, pa bi bili sretni da negdje čuju i nešto prohrvatsko. Ili kako kaže Mladen Pavković: Biskup Košić je „crvenim vragovima“ sasuo istinu u – lice!

http://kamenjar.com/mladen-pavkovic-biskup-kosic-crvenim-vragovima-sasuo-istinu-lice/

Zato Stjepandićev prigovor vodećim ljudima HDZ-a itekako ima veliku težinu!

Podsjetit ću da i prof. dr. sc. Andrija Hebrang govori o fašističkoj agresiji na Hrvatsku. Tako i u najnovijem tekstu u Hrvatskom tjedniku od 01. 09. 2016. u djelu tekata „Umjesto isprike, fašisti nas optužuju za fašizam“:

„Danas u kontroliranim medijima, kao ni u hrvatskim uđžbenicima, ne ćete naći podatke o strašnoj srpskoj agresiji sa svim obilježjima fašizma. Pobili su 7.263 civila ( uz još oko 1.000 skrivenih grobova), od čega su polovica ubijenih žene i djeca! To je posljedica fašističke ideologije protjerivanja Hrvata s teritorija koje napravili ukupnu štetu ( direktnu i gospodarsku indirektnu) od 400 milijarda dolara! U logore na području Srbije odveli su 30.000 zarobljenika. Među kojima 3.000 žena i 500 djece! Najmlađe dijete ubijeno u srpskome logoru imalo je samo 6 mjeseci.“

Ne zaboravimo, ti koji ne dozvoljavaju danas u RH spominjanje i ovakovih podataka i ne dozvoljavaju prisječanje kako su branitelje nazivali ustašama najglasnij su u optužbama na ZDS proglašavajućii HOS-ovce ustašama. Ovi podatci nisu važni, ali ZDS jeste.

Zapravo je očitt rukopis Memoranduma SANU 2, zar ne?

I Hebrang kao i ja govori o agresorima kao o fašistima. Zapravo je u pravu je Marko Ljubić kada o današnjoj Srbiji govori kao o pronacističkoj državi jer agresija na Hrvatsku je prije bila nacistička nego fašistička. I sam sam govoreći o fašističkoj agresiji usporešivao s nacizmom. Sjetimo se Miloševićevih riječi:

„Srbija i Crna Gora su dva oka u istoj glavi.“

I usporedimo ih s Hitlerovim:

„Njemačka i Austrija su dva oka u istoj glavi.“

Međutim, koristio sam riječ fašizam upravo zboč činjenice što su oni koji su podržavali Miloševića u to vrijeme sebe nazivali antifašistima. Valjda po onom Churchillovom:

„Fašisti će sebe u budućnosti nazivati antifašistima.!“

Pitanje je kada će Hrvati početi razmišljati drugačije. Zar nije logično da se upitaju: Ako su hrvatski branitelji ustaše i ako je Tuđmanova Hrvatska ustaška država, a mi znamo koliko su veličanstveni hrvatski državi i hrvatska država koja je stvorena usprkos silnim nastojanjima svjetskih moćnika, poručuju li oni nama da su i ustaše bili tsakovi?

Kako god okrenem opet dođem na svoju priču iz 1987. godine – godine kada je Milošević i došao na vlast u Srbiji kada sam konstatirao kako Srbi djele Hrvate na Ustaše i Srpske sluge rekao: „Ja vam ne volim biti sluga!“

Bilo kako bilo srpske sluge u RH stalno o ZDS, dok Srbi uskoro grade spomenik Miloševiću. Ne bi me iznenadilo da na spomeniku stave poklič s kojim su se pripremali za rat:

„Srbija i Crna Gora su dva oka u istoj glavi.“

Josip Pečarić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ivica Pandža Orkan: Slučaj Kapetana Dragana dokaz je direktne umješanosti Republike Srbije u rat na ovim prostorima

Objavljeno

na

Objavio

Danas iza podneva, na splitskom županijskom sudu očekuje se izricanje prvostupanjske presude ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću, u Domovinskom ratu poznatom pod nadimkom Kapetan Dragan.

Bio je zapovjednik tzv. “knindži”, crvenih beretki specijalne jedinice srpskih okupacijskih snaga koje su sijale smrt i strah na potezu od Moslavine do Knina.

U Studiju 4 razgovarali su s umirovljenim pukovnikom HV-a Ivicom Pandžom Orkanom, neumornim kroničarom i dokumentaristom, posebno zaplijenjenih velikosrpskih dokumenata.

Dragan Vasiljković je dijete sa srbijanskog asfalta, delikvent. Otišao je u Australiju prije rata i tamo je stekao manja znanja iz sfere vojnih poslova. Bio je idealna osoba koju je prepoznala Služba državne bezbednosti Srbije – Frenki Simatović i Jovica Stanišić. Dragan Vasiljković bio je dobar medijski proizvod na početku Domovinskog rata režiran u ovoj službi i kao takav zajedno s njima u proljeće 1991. došao je na područje Knina, rekao je Ivica Pandža.

Pandža je ustvrdio kako je Crvene beretke u Hrvatskoj financiralo i organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije i ovaj slučaj Kapetana Draga pokazuje direktnu umješanost Republike Srbije cijelo vrijeme rata na ovim prostorima.

Dalje je naveo kako je u proljeće 1991. na području Golubića kod Knina oformljen kamp za obuku gdje su najbolji srpski mladići s područja Hrvatske upućivani na ubrzanu obuku. Nakon toga vraćani su na prostore odakle su rodom i ustrojavali ondje podcentre za obuku, dodao je.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

General Željko Šiljeg: Ljudi koji su danas progonjeni branili su teritorij i narod u BiH i Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Prošlo je nešto manje od godinu dana od uhićenja hrvatskih branitelja u Orašju.

Oni su sada u sudskom procesu i moraju poštivati određene mjere koje je nametnuo pravosudni sustav Bosne i Hercegovine.

No, oni nisu bili jedini na popisu za lišavanje slobode zbog navodnih ratnih zločina, a javnost je mnogo manje upoznata sa sličnim događanjima u Livnu, Čapljini, Mostaru, Stocu, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Posušju itd.

O svim tim procesima, njihovim uzrocima i posljedicama govorit će se na tribini u srijedu, 27. rujna u dvorani Vijenac, Kaptol 29A, u 19 sati.

Tribina se održava u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora pod nazivom: “Sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i posljedice za hrvatski narod u BiH i RH”. Tim povodom za narod.hr komentirao je general Željko Šiljeg, jedan od predavača koji će govoriti u srijedu.

“Ljudi su to koji su od agresije branili i teritorij i narod u Bosni, Hercegovini i Hrvatskoj” rekao je general govoreći o uhićenima te istaknuo kako je ovo već 17. u nizu tribina koje je organizirao Hrvatski generalski zbor.

Dosadašnje tribine su se održale u Zagrebu, Splitu, Imotskom, Makarskoj, Metkoviću, Vukovaru, Vinkovcima, Đakovu, Varaždinu, Krapini i mnogim drugim mjestima.

“Ljudima prezentiramo ono što ne mogu sazati u javnosti i ono što tišti hrvatske branitelje” kaže Šiljeg osvrćući se na protekle tribine, a također dodaje:

„Ima dosta mladih ljudi na svim tribinama, što raduje, jer ovi stariji bi trebali više znati o tome.”

Posebno se osvrnuo na onu održanu u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu, gdje je kino-dvorana bila puna studenata i mladih ljudi koji su se prvi put susreli s tom problematikom i koja im je, vjeruje, kroz predavanje postala jasnija. Mladima poručuje da budu informirani o Domovinskom ratu jer se jedino na temelju istinitih činjenica “može dalje koračati u budućnost.”

Govoreći općenito o položaju Hrvata u BiH, Šiljeg kaže: „Mi govorimo o tome da rat nije završen, da je samo utihnulo oružje. Oni koji nisu ostvarili svoje političke ciljeve koriste rat i hrvatske branitelje kroz razne institucije kao i kroz pravosudni sustav BiH da bi dugoročno oslabili poziciju i položaj hrvatskog naroda” te dodaje kako je nužno stvaranje “političkih, gospodarskih i sigurnosnih uvjeta za opstanak Hrvata tamo gdje više od tisuću godina obitavaju.”

narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati