Hasanbegović: Promjena imena Trga maršala Tita nije fiksacija

13

Zlatko Hasanbegović gostovao je u N1 studiju uživo.

“Nedopustivo je da 22 godine nakon počinjenja genocida još uvijek tragamo za više od 1000 žrtava, istaknuo je Hasanbegović, komentirajući obilježavanje 22. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici.

Upitan je da objasni zašto je njegova stranka, Neovisni za Hrvatsku, unatoč predizbornim obećanjima kako neće surađivati s Milanom Bandićem, ipak podržali Bandića. “Nema nikakvog raskoraka između stajališta koja su iznošeana u predizbornoj kampanji i nakon toga. U Gradu Zagrebu se ne može govoriti o koaliciji, već o programsko političkom sporazumu, iz elementarnih zakonskih činjenica.

Za razliku od državne vlasti koja proizlazi iz Sabora, u Gradu Zagrebu nema takve stvari, pa ne može biti koalicije s Bandićem. Za razliku od državne razine, ovo je političko-programski sporazum o suradnji koji ima svoje jasno definirane točke. Radi se o potpori za 17 konkretnih projekata i načelima podjele skupštinskih odbora”, rekao je Hasanbegović.

Rekao je da u spomenutom sporazumu nije bilo riječi oko imenovanja pročelnika u gradskoj upravi. “O tome nije moguće razgovarati, biraju se natječajem. Bandić je pokrenuo inicijativu da svi pročelnici gradskih ureda stave svoje mandate na raspolaganje. Natječaji će biti raspisani i naša stranka će se javiti, kao što se mogu javiti bilo koji građani koji ispunjavaju uvjete”, rekao je Hasanbegović, dodavši da se ne može razgovarati o imenovanju Ane Lederer, jer je gradski Ured za obrazovanje, kulturu i šport još uvijek jedna cjelina.

Kad je u pitanju ključni uvjet stranke Neovisni za Hrvatsku, onom o promjeni imena Trga maršala Tita, Hasanbegović je istaknuo da to nije fiksacija. “Ne radi se o fiksaciji, već o jasnom političko-nacionalnom stajalištu. Prekid s jugoslavenskom komunističkom prošlošću na stvarnom planu kao preduvjet za konačno stvaranje društvenog suglasja i prekid jalovih i bespotrebnih rasprava o prošlosti. Prema našem mišljenju to se može napraviti tako da se stvori jasan diskontinuitet između komunističke prošlosti i sada”, rekao je Hasanbegović.

Upitan pozicionira li Hrvatsku kao da se prije ’91. ništa nije dogodilo, Hasanbegović je rekao da je projekt samostalnosti nastao iz volje hrvatskoga naroda i da pravno nije bio utemeljen na Ustavu iz 1974., nego na faktičkom stanju. “Za samo formalno međunarodno-pravno saznanje potpuno je irelevantno koji je ustav. To je stručna rasprava”, rekao je Hasanbegović.

Nije, istaknuo je, riječ o tome da ništa prije 1991. godine nije bilo pozitivno. “Riječ je o temeljnim činjenicama, da se SFRJ i hrvatska država međusobno isključuju. Politički, društveni, bilo koji kontinuitet nepotreban je, jer je moderna hrvatska država nastala je nasuprot stanju koje je postojalo i u ratu koji je pokrenula JNA. Rat je bio protiv i jugoslavenske državne ideje i protiv velikosrpske ideje koje su tad nastupale u simbiozi. Ključni element zbog kojega je došlo do rata je JNA”, rekao je Hasanbegović.

Ipak, istaknuo je da je prije ’91. bilo pozitivnih stvari. “U društvenom smislu je mnogo toga bilo pozitivno, no ključno je sljedeće, u hrvatskom narodu iz povijesnih razloga postoje duboke podjele u pogledima na prošlost. One se mogu prevladati samo na jedan način, da se moderna hrvatska država liši svih povijesnih relikata”, rekao je Hasanbegović.

Upitan želi li se riješiti antifašističke tradicije, Hasanbegović je rekao da je to problem definicije pojma. “Ovdje se ne radi o antifašizmu, nego o jugoslavenskom komunističkom nasljeđu”, rekao je Hasanbegović.

Objasnio je kakav je njegov odnos prema partizanskom pokretu. “Drugi svjetski rat počeo je 1939. godine. Komunistička partija Jugoslavije, kao sekcija kominterne, sve do njemačkog napada na SSSR, bila je izvan toga. Činjenica je sljedeća, partizanski pokret, osim te dimenzije, od samog početka ima je jasan politički cilj, nasilno preuzimanje vlasti i provedbu komunističkog režima”, rekao je Hasanbegović.

Skupština Zagreba konstituirana, Bandić sklopio savez s HDZ-om, Esih i Hasanbegovićem

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Blago rečeno, voditelj ove emisije je ili totalno glup ili bahato samouvjeren kako će ,,ispreskakati” jednog od najboljih i najinteligentnijih HRVATSKIH povijesničara! Trudio se je maksimalno, ali je samo uspjeo pokazati svoj politički stav (projugoslavenski) i koliko ni po jednoj osnovi nije dorastao stručnoi i intelektualnoj raspravi sa Hasanbegovićem, a pri tome mu nije pomogla ni agresivna nepristojnost! Neugodno za gledanje!

  • Istina

   Kažeš: “Neugodno za gledanje!”. Znam da je tako, pa stoga, ne samo da nisam gledao ovo, nego ne gledam puno toga. Ipak moji živci puno više vrijede od jugonostalgičara koji onečišćuju ljudski duh. U ovakvim situacijama uvijek očekujem provokaciju, propagandu, demagogiju i sl. od strane crvenih nakaza koji glume da su demokrati, humanisti i sl. To da Hasanbegoviću neće moći odbiti ni pera, to se podrazumijeva.

   • Bobo Mostarac

    Doktoru Hasanbegoviću čestitke i svaka čast za držanje na ovom drskom i bezobraznom “intervjuiranju”!
    Ovaj voditelj na N1 (Sprajc na RTL-u) i slicnim, treba ne dozvoliti imati u uhu kontakt sa trećom stranom, jer u tom slučaju Zlatko je imao dvojicu ili njih više, koji su mogli, a vjerojatno i jesu radili koordinirano i prekidali su Zlatka u momentu kad je htio baš zaključiti svoju misao!
    U svakom slučaju bilo je podlo i pokvareno, baš kako to njima i priliči!

    • Dusko Besenic

     Točno.Oni u program zovu domoljubne političare ne zbog želje da prezentiraju različite političke opcije i stavove, nego da bi omalovažili, a po mogućnosti i da izvrgnu ruglu pozvanu osobu njima suprotne političke opcije. Ponadali su se uspjeti u tome sa Hasanbegovićem, ali ispalo je ,,puste želje, pusti snovi”!

     • kršni

      Je, očito nisu shvatili kako se Hasanbegović zna obraniti od takvih, da ne govorimo kako jedva čeka odgovoriti takvim likovima..

    • Strogi

     Osjeć jezika i polomit prste bezobrazno nevaljalim novinarima !.

   • Dusko Besenic

    Još uvijek imam prilično dobre živce i ,,želudac” i natjeram se pogledati ponešto i takvih stvari iako je situacija jasna nakon prvih izgovorenih riječi, ali što bolje poznaješ neprijatelja to ga bolje možeš ,,potući”!

    • Istina

     Stariji si od mene, ali mogu reći da i ja imam dovoljno godina da jako dobro poznajem neprijatelja. Sve se može mijenjati, ali mentalni sklop se ne može mijenjati. Meni je jako dobro poznat njihov mentalni sklop, poznati su mi njihovi stavovi, njihovi trikovi i sl.

     • Dusko Besenic

      Slažem se i nije nešta posebno spoznati njihov mentalni sklop, ali jednostavno, promatram ih da vidim ima li kakvih inovacija, nešta na što bi trebalo obratiti pozornost. Oni su podlaci i stalno rovare, a ponekad i budala ,,ubode” nešta značajno.

     • Istina

      Rovare oni već deseteljećima. Žalosno je to da se oni već deseteljećima služe starim uhodanim metodama i da im to kod mnogih ljudi prolazi. Jednostavno ne mogu podnijeti kad netko laže, da druge želi poniziti, a sebe uzvisiti. Takvi kod mene, sebe samo ponize, tj. padaju u mojim očima. A ima i ona izreka: Tko se viši, Bog ga niži. Neke stvari jednostavno ne volim ni da čujem, ni da vidim.

  • mrs.Jones

   Uvijek dosljedni, čvrsti, jasani i činjenicama potkrepljeni stavovi dr. Hasanbegovića otprije su nam poznati, ali eto imali smo priliku upoznati “novinara” voditelja, koji je sramota za novinarsku struku.
   Neprofesionalan,beskrajno ograničen, naporan, jednostran, pristran, jednom riječju
   GLUP !!!

  • damirphr

   je slazem se – vrlo pristrano – uzastopno ponavljanje istih pitanja – trazenje dlake u jajetu … – ali i otkrice da Hasanbegovic otvara novi front – do sada se je branio a sada ce kako najavljuje “napasti” one koji preuvelicavaju zrtve u WWII – vidit cemo kako ce to ici – tu ce trebati sirok front snaga koje ce dokumentirano, znanstvenim metodama dokazati kaje su realne priblizne brojke – svaka zrtva je previse ali sto su tzv. historiografi radili zadnjih 50 godina to nije bila znanost nego podilazenje politici – u tom svjetlu bit ce interesantno vidjeti kako ce se njegov odnos prema druzbi HDP dr. Rudolf Horvat razvijati …

   • Istina

    Da. HDP dr. Rudolf Horvat je, za mene, svijetlo u tunelu. Odnosom prema njima ću moći odrediti komu je stvarno stalo do istine, do Hrvatske, a komu nije.