Hashim Thaci naredio da se vlak koji je krenuo iz Beograda prema Kosovu zaustavi po svaku cijenu

16
Pixsell

Vlak koji je u subotu ujutro krenuo iz Beograda zaustavljen je pošto mu nije dozvoljen ulazak na Kosovo, potvrđeno je za portal Koha.net iz Vlade Kosova.

Taj portal objavio je dokument koji je ministar infrastrukture Lutfi Zharku uputio generalnom direktoru kosovske policije Shpendu Maxhuniju, prenosi aljazeera.com

“Iz neslužbenih izvora saznajemo da je iz Beograda jedan vlak krenuo prema Mitrovici, bez dobijenih relevantnih dozvola potrebnih za legalan rad na Kosovu”, navodi se u dokumentu i dodaje da je zabranjeno korištenje željezničkih usluga na Kosovu bez potrebnih dozvola, potvrda i ovlaštenja.

Sa beogradske željezničke stanice jutros je krenuo vlak do Kosovske Mitrovice, koji je trebalo da stigne do krajnjeg odredišta u 19.00 sati, ali se oko 16:30 kompozicija zaustavila u Raški, posljednjoj stanici prije linije sa Kosovom.

Nešto prije 19 sati povodom zaustavljanja vlaka premijer Srbije Aleksandar Vučić je održao konferenciju za medije.

U pismu se od Policije Kosova traži da spriječi kretanje neovlaštenih srpskih vlakova kosovskom željeznicom.

Reakcija vlasti Kosova

Predsjednik Kosova Hashim Thaci naredio je ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hiseniju i generalnom direktoru policije Kosova Shpendu Ahmetiju da po svaku cijenu spriječe ulazak vlaka, javio je portal gazetaexpress.com.

“Primjećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlaštenja na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije.

Od njih sam zatražio da se po svaku cijenu onemogući ulazak vlaka na Kosovo”, izjavio je Thaci za portal.

Kosovski predsjednik je izrazio uvjerenje da će vlasti sa zakonskom odgovornošću ostvariti svoje ustavne i zakonske obaveze.

Na vlaku je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorirana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Zasjedanje Vlade

Kosovka vlada je u stalnom zasjedanju zbog vlaka, koji je nakon 18 godina krenuo iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici, a premijer Isa Mustafa je, kako prenosi prištinska Koha.net, u stalnoj koordinaciji sa svim nadležnim institucijama.

Pozivajući se na izvore iz vlade, portal Koha. net prenosi da su u svojim kabinetima i ministri unutrašnjih poslova Skender Hiseni i infrastrukture Lutfi Zharku.

Oni, kako se navodi, razmatraju situaciju sa vlakom, koji je jutros krenuo iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici i razmatraju naredne korake.

Europska unija oglasila se povodom zahtjeva kosovske ministrice za dijalog Edite Tahiri da Brisel zaustavi vlak na relaciji Beograd-Mitrovica, i Prištini poručila “da to nije njihov posao”.

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančić u izjavi za prištinski Klan Kosova poručuje da, ne samo ovo pitanje, već svi problemi koje Kosovo i Srbija imaju, moraju riješiti zajedničkim dijalogom, prenosi RTK2.

“Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije treba da dogovore obje strane u duhu normalizacije odnosa”, rekla je Kocijančić.

Aleksandar Vučić: Priština je pokušala da izazove sukobe, htjela je da uhiti vlakovođu i putnike

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Priština, povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd- Kosovska Mitrovica, pokušala da izazove sukobe, širih razmjera. Vučić je na izvanrednoj press konferenciji rekao da su Albanci i njihove specijalne snage pokušale tijekom dana da miniraju dio pruge, te da su kasnije danas poslale iz Lužana u Jarinje specijalnu jedinicu, sastavljenu isključivo od Albanaca, sa dugim cijevima, a sa ciljem da situaciju dovedu do sukoba. Vučić je rekao je da je ta jedinica trebalo da uhiti vlakovođu i putnike, i da izazove sukobe. Kako je rekao, odlučio je da zaustavi vlak u Raškoj, i to je njegova odluka.

 

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Na Kosovu danas viđen kraljević Marko ,albanci molim oprez ne izlazite iz kuća .
  Ima da Picoustom , Tači kara kevu 😂

  • bakran

   S nama glupim Hrvatima te mu igre idu, pa ih je mislio ‘prodavat’ i Albancima.
   Dobro ste rekli; stvarno bi bilo glupo pustit taj vlak-provokaciju na svoj teritorij.
   Bravo za primjeren i odlučan potez vlasti na Kosovu.
   (Nije nikako prava usporedba mafijaša i vlasti na Kosovu; li ipak sve to me podsjetilo kad sam još prije godina čuo priču o tome kako je nastajala albanska mafija u jednom dijelu New Yorka koji je kontrolirala irska mafija. Albanski mafijaši su u kratko vrijeme ‘čakijama’ rasporili desetak irskih mafijaša; i ovi su vidjeli da je vrag odnio šalu. Tako da su albanski mafijaši dobili ‘dio kolača’.)

   • Tyrex Rex

    Obojali nekakav vlak u ratničke boje kao indijanci i oćekuju da sa šipcima puše lulu mira.Šipci su ih skužili odavno prije svih nas još tamo 80-te ako se sječate.
    Čista provokacija sa srbske strane ,a šipci jedva doćekali. hahaha

    • bakran

     Mislim, to što su oni godinama zlostavljali taj jadan narod na Kosovu je doista latentni pogrom. Davno sam npr. čuo priču kako su znali nesretne mlade žene, koje bi zbog nekog drugog medicinskog problema došle na operaciju, sterilizirati. O tretmanu koji su Albanci ‘uživali’ u tzv JNA znmo svi koji smo to vidjeli. Treba li spominjati rudare u Trepči?! Pričama nikad kraja. A sad, kad ovi imaju svoju države, ne daju se više zaje….ti.

 • Pingback: NAPETO IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA Hashim Thaci naredio da se vlak koji je krenuo iz Beograda za Kosovo zaustavi po svaku cijenu - Croative.net()

 • Argus Panoptes

  Igraju igre na sve strane,domišljato za budalama nasjest,kao ja ću ti pokazat da je to moje,nisu Albanci kao naši tulipani oni mi više liče na koprive.Samo tako.

 • cleuna892

  Sreća da takav vlak nisu uputili u Hrvatsku.
  Mislim da bi ih ćato i ekipa,onako europski,zamolili da se vrate i da to nije u duhu dobrosusjedskih odnosa.

  • bakran

   A ako bi ovi baš ‘navaljivali’, onda bi ih pustili s tim vlakom.

   • Tyrex Rex

    Dečki pa ovo večeras je živa smijurija. Pa Vučiću se ismijava cijela Srbija na njihovim portalima.Dosta da odete na B92 http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1220270 Igre prijestolja za ovoga huškača bi mogle brzo završiti,

   • Plavac Plavi

    Opravdanje bi bilo, da će i tako otići natrag! :)))))

   • cleuna892

    Da,pod njihovom krilaticom,”zaboravimo prošlost i okrenimo se budućnosti” ili ona druga,od koje mi se diže kosa na glavi i zbog koje sam već jednom razbio tv,”oprostiti a ne zaboraviti”!

  • kršni

   Oni očito i očajnički traže nekakav odgovor. U Hrvatskoj ga baš i neće dobiti. I šta će sada? Reći “AKO” Srbi budu ugroženi? Nije baš uvjerljivo.

 • Velimir Rogulja

  Da su takav vlak uputili u Hrvatsku, dočekali bi ih predstavnici “nevladinih udruga” s dobrodošlicom. Ne znam što se to Hrvatima još treba dogoditi da prokuže susjede!

 • ante

  nemaju jednog pupovca na kosovu ili albanci nisu naivci ka plenković

 • Lilith

  Gledam sliku vlaka i ne mogu vjerovati šta su poslali na Kosovo! Ovo je Čista provokacija