Hashim Thaci: Odnosi Hrvatske i Kosova su odlični

1

Hashim Thaci, kosovski predsjednik, za vrijeme posjeta Hrvatskoj u razgovoru s HRT-ovim novinarom Zoltanom Kabokom kazao je da su odnosi Hrvatske i Kosova i dalje odlični u svim područjima. Izjavio je da je sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović bio odličan te da se sastao i s predsjednikom Hrvatskog sabora.

Kosovo se nada i vjeruje u ubrzanje proširenja Europske unije na zapadni Balkan i ulazak u NATO. Kosovo ima veliku potporu Republike Hrvatske. Naravno, tu je nastavak bilateralne suradnje u svim sferama, rekao je Hashim Thaci.

Hrvatska može napraviti još više ulaganjima u Kosovo, a investitori s Kosova ulaganjima u Hrvatsku jer se međusobno poznajemo, razumijemo se, mentaliteti su nam podjednaki. Kosovski investitori razumiju hrvatski jezik.

Optimističan sam da ćemo brže krenuti, prema produbljivanju gospodarske suradnje. Bilo bi jako važno da imamo jedno razdoblje kada bi sezonski radnici imali slobodu kretanja s Kosova u Republiku Hrvatsku, kazao je kosovski predsjednik.

Robna razmjena između Hrvatske i Kosova je 68 mil. eura u 2016. godini.

Govoreći o odnosu Kosova i Srbije, Thaci je izjavio da Beograd nastavlja biti epicentar problema u regiji, bilo nastojanjima destabilizacije Crne Gore pokušajem vojnog puča, bilo sudjelovanjem njihovih ljudi u makedonskom parlamentu u stvaranju nemira i nasilja, bilo pokušajem zadiranja i povredom teritorijalnog suvereniteta i integriteta Republike Kosova, kao što su provokacije s vlakom, gradnja zida na sjeveru Mitrovice.

Bez obzira na te pokušaje Beograda mi imamo volju za dijalog. Dijalog će se nastaviti. Postigli smo razne sporazume s Beogradom. Većina njih je provedena, a ostale ćemo provesti u bliskoj budućnosti. Mitrovica je sada pod nadzorom kosovskih institucija. Mi smo vrlo oprezni i prema fokusiranju Beograda na to da jednog dana pokuša podijeliti Kosovo. Svjesni i odlumo smo u tome da se ne dira u suverenitet i integritet Republike Kosovo, kazao je za HRT predsjednik Kosova Hashim Thaci.

facebook komentari

  • Agromentum

    Nadajmo se da ga je Predsjednica upozorila na jako loš položaj preostalih Hrvata na Kosovu, koji nije ništa bolji nego Hrvata u Vojvodini.